Ulkomaat

Valtio oli konkurssissa, kansa näki nälkää ja lähes koko maailma tuki Maduron syrjäyttämistä, silti Venezuelan vallankaappaus­yritys epäonnistui – mukana ollut kenraali kertoo amerikkalaislehdelle miksi

Kenraali Manuel Figuera paljasti Washington Post -lehden haastattelussa paljon uusia tietoja Venezuelan korruptiosta ja myös Kuuban sekä Hizbollahin vaikutusvallasta maan sisällä.

Vielä huhtikuussa kenraali Manuel Figuera oli USA:n pakotelistalla kidutuksen ja ihmisoikeusrikkomusten takia.

Nyt Figuera on Kolumbiassa kertomassa Yhdysvaltain viranomaisille salaisia tietojaan, paettuaan henkensä kaupalla kotimaastaan. Figuera kertoi Washington Postin haastattelussa, mikä kaikki meni pieleen vallankumousyrityksessä Venezuelassa huhtikuussa.Useiden ulkomaiden, myös EU:n, tukemassa vallankumouksessa Venezuelan oikeaksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó yritti syrjäyttää maan hallinnon ja presidentti Nicolás Maduron 30. huhtikuuta.


Guaidó kuitenkin epäonnistui saamaan armeijan ja muiden kriittisten valtion instituutioiden tukea tarpeeksi, vaikka hetken näytti siltä että Maduron valta kaatuu.

Ei ole ihme, että Venezuelassa yritettiin vallankumousta. Maan bruttokansantuote on romahtanut kuudessa vuodessa melkein kymmenekseen entisestä, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa inflaation nousevaan 10 miljoonaan prosenttiin tänä vuonna. 80 prosenttia maan kansalaisista sanoo, että heillä ei ole varaa ruokaan.

Kenraali Figueran osallisuus vallankumouksessa on kuitenkin yllättävä, sillä häntä pidettiin lojaalina vallassa sinnittelevälle presidentti Madurolle.

Figuera johti maan pahamaineista tiedustelulaitosta, SEBIN:iä.

Viralliselta nimeltään vakoiluun ja sisäiseen turvallisuuteen erikoistunut virasto on Bolivariaaninen kansallinen tiedustelupalvelu. Virasto on vastuussa muun muassa mielenosoittajien ampumisista vuoden 2015 mielenosoituksissa. Viraston vastuulla ovat myös useat poliittiset vangit.

Washington Postin haastattelussa kenraali Figuera kertoo olevansa enemmänkin lojaali Maduron edesmenneelle edeltäjälle, Hugo Chavezille, ja tämän poliittiselle aatteelle.

Figuera kertoi, ettei hän voinut enää sulkea silmiään Maduron lähipiirin korruptiolle ja hallinnon eri ryhmittymien kaoottiselle toimimattomuudelle.

Figueran mukaan esimerkiksi Iris Varela, vankilaministeri, vaati hallituksen kokouksessa 30 000 kivääriä joilla aseistaa miespuolisia vankeja. Varela sanoi kouluttaneensa vangeista yksityisarmeijaansa.

Vakoilupäällikkö tutki myös presidentin poikaa, Nicolás Maduro Guerraa, laittoman kultamonopolin perustamisesta, mutta presidentin avustajat varoittivat häntä lopettamaan tutkinnat ja olemaan kertomatta presidentti Madurolle.

Vaikka kenraali johti maan tiedustelupalvelua, hänen piti silti anoa kahdenkeskisiä tapaamisia Maduron kanssa Aldoksi kutsutun kuubalaisen kautta.

Kuubalaiset olivat muutenkin tärkeämpiä Madurolle kuin maan hallitus. Mikäli Kuubasta soitettiin, Maduro keskeytti aina kaikki kokoukset ja vetäytyi puhelimeen neuvottelemaan, Figuera kertoi.

Kun sähkökatkokset lamauttivat koko valtion maaliskuussa, Kuuban entinen presidentti Raúl Castro soitti ja kertoi lähettävänsä kuubalaisia teknikkoja korjaamaan sähköverkon.


Figueran mukaan myös pääasiassa Libanonissa toimiva terroristijärjestö Hizbollah pyöritti maassa laitonta toimintaa rahoittaakseen toimintaansa.

Myös kolumbialainen terroristinen sissijärjestö ELN toimi maan pohjoisosissa ja Figueran tietojen mukaan oli luvannut auttaa Venezuelan puolustamisessa jos ulkomaat yrittäisivät hyökätä.

”Huomasin ettei huumekauppaan ja sissijärjestöihin ei saanut puuttua”, loikannut tiedustelupalvelun johtaja kertoi haastattelussa.

Figuera kertoi yrittäneensä ratkaista maan tilannetta aluksi muuten kuin vallankaappauksen kautta. Hän oli toimittanut Madurolle salaisesti muistion, jossa hän ehdotti uusia vaaleja maan kamalan tilanteen ratkaisemiseksi.

”Hän (Maduro) kutsui minua pelkuriksi ja luovuttajaksi”, Figuera kertoi haastattelussa muistion vastaanottamisesta.

Sen jälkeen Figuera päätti toimia.

Hän oli ollut aiemmin yhteyksissä Guaidón johtamiin vallankaappausta suunnitteleviin salaliittolaisiin. Liikemies Cesar Omaña oli lähestynyt häntä suoraan ja he olivat keskustelleet Maduron poistamisesta maan johdosta, mihin Figuera oli lopulta valmis.

Vallankaappauksen suunnittelijoilla oli kaikilla koodinimet. Manuel Figueraa sanottiin Mustaksi Pantteriksi, hänen afrikkalaisen taustansa takia. Omaña oli Teräsmies. Mauricio Claver-Carone, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Latinalaisen Amerikan vastaava, oli Comeniños, Lastensyöjä.

Figueran mukaan vallankaappauksen oli tarkoitus olla varsin yksinkertainen.

Vappupäivänä 1. toukokuuta mukaan houkuteltu korkeimman oikeuden päätuomari Maikel Moreno palauttaisi vallan Maduron syrjäyttämälle Venezuelan parlamentille. Samalla niin ikään juonessa mukana oleva puolustusministeri Vladimir Padrino Lopéz tukisi Korkeimman oikeuden päätöstä ja pakottaisi Maduron syrjään.

Suunnitelma alkoi kuitenkin mennä vikaan, ilmeisesti Lopézin ja Morenon hermoilun ja vaatimusten takia. Figuera ja muut vallankaappausta valmistelleet kertoivat Morenon ehdottaneen, että hänestä tulisi Guaidón sijaan presidentti.

Viikkoa ennen vallankaappauksen sovittua päivää puolustusministeri ja korkeimman oikeuden presidentti olivat olleet salaisessa tapaamisessa hermostuneen oloisia ja vilkuilleet toisiaan, Figuera kertoi.

Kenraali yritti varmistella että puolustusministeri oli edelleen mukana juonessa, mutta Padrinolla ei ollut aikaa keskustella koska hän katsoi Avengers: Endgame -elokuvaa.

Kenraali Figuera ja muut salaliittolaiset päättivät aikaistaa vallankaappausta päivällä saatuaan selville, että Maduro aikoi pidättää Guaidón ja lähettää pahamaineiset puolisotilaalliset moottoripyöräjenginsä, colectivot, hyökkämään vapuksi suunniteltuja mielenosoituksia vastaan.

Figuera pelkäsi kaappauksen muuttuvan verilöylyksi, mutta hänen mukaansa Lopéz piti suunnitelmaa hulluna.

Lopulta vallankaappaus alkoi 30. huhtikuuta. Figuera vapautti vankilassaan olleen toisen tärkeän oppositiojohtaja Leopold Lópezin. Guaidó ja López tapasivat La Carlotan sotilastukikohdassa ennen auringonnousua ja kutsuivat armeijaa ja kansaa nousemaan kapinaan.

Tuhannet ihmiset marssivatkin osoittamaan mieltään, mutta armeija ei koskaan liittynyt joukkoon. Korkein oikeus ei tehnyt sovittua julistusta. Mellakkapoliisi eristi pian mielenosoittajat.


Kun Maduro ei saanut vakoojapäällikköään kiinni, hän käski Figueraa ilmoittautumaan vankilaan.

Todettuaan vallankaappauksen epäonnistuneen, Figuera pakeni maasta Kolumbiaan ja sitä kautta Yhdysvaltoihin vaimonsa avulla joka oli ollut USA:n viranomaisiin yhteydessä.

Vastalahjaksi Figuera on kertonut tietojaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisille, jotka vastustavat Maduroa ja tukevat Guaidón pyrkimyksiä nousta oikeasti valtaan.

Washington Postin haastattelussa Figuera ei myönnä katuvansa läheskään kaikkia tekemisiään tiedustelupalvelussa, vaikka myöntää omatuntonsa kolkuttavan joidenkin vangittujen puolesta.

”Monet ovat viattomia. Olen heille velkaa, en tehnyt tarpeeksi”, hän sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää