Ulkomaat

Tiedossa kaupunki­loma helteissä kärvistelevään Eurooppaan? Sää­grafiikat näyttävät, milloin lämpö kohoaa korkeimmilleen Euroopan kaupungeissa

Helleviikon ovat saaneet aikaan Atlantilla pyörivä myrsky ja Keski-Euroopassa vallitseva korkeapaine, jotka ovat imeneet lämpöä Saharasta pohjoiseen.

Helsinki / Bryssel

Euroopan ytimessä Belgian Brysselissä tiistai oli ennusteiden mukaan viikon kuumin päivä. Lämpötila oli puolenpäivän tienoilla kivunnut jo noin 33 asteeseen.

Kuumuus aiheutti ylimääräistä haastetta kuljetuskärryään kaupungin keskustassa vetävälle Achraf Chentoufille. Kärryssä oli luomuelintarvikkeita ravintoloille ja kaupoille.

Chentouf ajaa työkseen pientä kuorma-autoa ja lastin purkamiseen kuluu noin kahdeksan, yhdeksän tuntia. Ulkona viilennystä ei saa auton ilmastointilaitteesta, ja työ on hikistä.

”Aamulla shortsit ja t-paita päälle, ja kaksi litraa vettä mukaan. Päivällä pitää syödä kevyesti”, Chentouf kertoi HS:lle tiistaina varautumisestaan hellepäivään.


Chentoufin mukaan helle yllätti belgialaiset kylmän ja sateisen kevään jälkeen. Belgiassa on aiemminkin ollut kuumia jaksoja, mutta nyt helle tuli poikkeuksellisen aikaisin ja intensiivisenä.

Yllätys on ollut tällä viikolla yhtä äkillinen ja kuuma koko Keski- ja Länsi-Euroopassa samaan aikaan, kun suuri osa suomalaisista aloittelee lomiaan ja toivoo edes muutamaa aurinkoista kesäpäivää.

Vielä maanantaina näytti siltä, että helle kiertää Suomen kokonaan.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että lämpimän ilman saareke osuu viikonloppuna myös Suomeen. Ennen sitä on kuitenkin luvassa viileämpää ilmaa ja vesisateita keskiviikkona ja torstaina.

Edellinen lähes Euroopan laajuinen lämpöaalto, josta Suomikin sai osansa, koettiin kesäkuun alussa.

Alla olevat grafiikat näyttävät, milloin lämpö kohoaa korkeimmilleen Euroopan kaupungeissa.Tällä viikolla Pariisin kaduilla saattaa tuntua yhtä kuumalta kuin Bagdadissa, mikäli helteisimmät sääennustukset täyttyvät.

Pariisi on Eurooppaa koettelevan hellejakson keskiössä, ja kaupunkiin on luvattu ainakin 35 astetta ylittäviä lämpötiloja. Hurjimpien ennusteiden mukaan lämpötila saattaa nousta jopa 40 asteeseen ja tuntua ilman kosteuden vuoksi lähes kymmenen astetta kuumemmalta.


Edes öisin ei pariisilaisille ole tiedossa viilennystä, vaan lämpötila pysynee noin kahdessakymmenessä asteessa.

Ranskassa tilanteeseen suhtaudutaan hyvin vakavasti. Edellisen kesäkuulle osuneen helleaallon aikana vuonna 2003 raportoitiin The Guardianin mukaan kuolleen jopa 15 000 ihmistä, joista suurin osa oli vanhuksia.

Ranskan terveysministeri Agnès Buzyn piti helteisiin liittyvän tiedotustilaisuuden maanantaina.

”Olen huolissani niiden puolesta, jotka eivät ota helteitä vakavasti, jatkavat urheilua normaalisti tai oleskelevat ulkona auringossa”, ministeri sanoi The Guardianin mukaan.

”Tämä asia koskettaa meitä kaikkia. Kenelläkään meistä ei ole supervoimia selviytyä sellaisista äärimmäisistä lämpötiloista, joita odotamme torstaiksi ja perjantaiksi.”

Ranskassa helteisiin onkin varauduttu esimerkiksi siirtämällä koulujen koeviikkoa ja toimittamalla vettä paikkoihin, joissa tiedetään oleskelevan paljon kodittomia ihmisiä. Pariisin kaupunki on lisäksi avannut virastotaloihin ”viileähuoneita” ja pidentänyt julkisten uima-altaiden aukioloaikoja. Lisäksi kaupunkiin on asennettu lisää vesipisteitä.


Ranskan sääpalvelu Météo-Francen twiitti näyttää, kuinka lämpö jakautuu maantieteellisesti.Epätavallisen kova kesäkuinen helle on AccuWeather-sääpalvelun mukaan peräisin Saharasta, josta lämmin ilma imeytyy kohti Eurooppaa Atlantilla viipyvän myrskyn ja Keski-Euroopan korkeapaineen vaikutuksesta.

AccuWeather-sivuston mukaan useita päiviä yli 32 asteessa keikkuvia hellelukemia odotetaan Ranskan ja Pariisin lisäksi ainakin Espanjaan, Sveitsiin ja Saksaan.

Myös Belgiassa lämpötilan ennustetaan ylittävän 30 astetta tällä viikolla kolmena päivänä. Rannikolla lämpötila kipuaa vain kahteenkymmeneen asteeseen.

Kaikkien aikojen ennätyksiä ei vielä rikottu Belgiassa. Maan ilmatieteen laitoksen mukaan helle-ennätys on kesäkuun lopusta vuonna 1947, jolloin mittarin lukema nousi Campinessa 40 asteeseen.

Le Soir -lehden haastatteleman ilmastotutkija Sébastian Doutreloupin mukaan lämpöaaltoja esiintyy kesä- ja syyskuun välisenä aikana, eikä ilmiössä itsessään ole mitään yllättävää tai erityistä.

Lämpöaaltoja on Doutreloupin mukaan tullut kuitenkin useammin kuin ennen. ”Viiden viime vuoden aikana meillä on ollut vähintään yksi lämpöaalto vuodessa”, hän sanoo.

Vuosikymmeniä vanhat kesäkuun lämpöennätykset saattavat BBC:n mukaan rikkoutua tällä viikolla ympäri Euroopan. Esimerkiksi Ranskassa lämpimin kesäkuun lukema mitattiin kesäkuun 21. päivänä vuonna 2003. Tuolloin lämpötila kohosi 41,5 asteeseen. Saksan kesäkuun lämpöennätys on vuodelta 1947, jolloin kesäkuun 27. päivänä mitattiin 38,5 astetta.

Espanjassa 40 asteen raja ylittynee loppuviikosta ainakin Madridissa. Televisiokanava RTVE:n meteorologi Silvia Laplana nimesikin lämpöaallon ”el Infernoksi” (suomeksi helvetti tai pätsi) maan ilmatieteenlaitoksen AEMET:n varoitettua maastopalovaarasta ja torstaina jopa 42 asteeseen kohoavista lämpötiloista.Myös Mallorcalle ja Kanariansaarille on luvattu yli 35 asteen lämpötiloja.

Italiassa viikon sääoloja on kuvailtu ”vuosikymmenen kovimmaksi helleaalloksi”, ja sairaalat ovat varautuneet hoitamaan erityisesti äärimmäiseen lämpötilaan liittyviä sairauskohtauksia. Myös maan armeijan lääkäreitä on The Guardianin mukaan pyydetty varautumaan saapumaan siviililääkäreiden avuksi.


Erityisesti hellettä odotetaan Italian keski- ja pohjoisosiin suomalaistenkin turistien suosimiin Roomaan, Firenzeen, Bolognaan, Milanoon ja Torinoon. Niissä lämpötila on todennäköisesti 37–40 astetta, mikä on enemmän kuin kesäkuussa yleensä.

Vilvoitella ei kuitenkaan saa missä tahansa, vaikka tilanne on poikkeuksellinen. The Guardianin mukaan poliisi sakotti tuntuvasti kahdeksaa brittilomailijaa sunnuntaina suihkulähteissä kylpemisestä. Lehden mukaan jokainen sai 450 euron sakot.

Näyttää siltä, että vuosi 2019 on jo viides huomiota herättävän lämmin vuosi peräjälkeen. Se voi olla hälyttävä merkki ilmastonmuutoksesta, joka muun muassa lisää äärimmäisiä sääilmiöitä.

Pitkän ajan ennusteiden mukaan normaalia lämpimämpää säätä on luvassa myös heinä- ja elokuulle edelliskesän tapaan. Vuosi 2018 oli Euroopan ympäristöviraston mukaan yksi kolmesta lämpimimmästä mantereen mittaushistoriassa.

Belgiassa on tänä vuonna koettu jo erikoisia ilmoja, sillä lähes 20 asteeseen nousseet lämpötilat helmikuussa olivat korkeimpia koskaan mitattuna ajanjaksona.

Chentoufin mukaan Brysselin ilmoihin voi varautua niin, että kuvittelee neljä vuodenaikaa samassa päivässä.

”Joka päivä on omanlaisensa kokemus ilmojen puolesta”, hän sanoo.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  2. 2

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  6. 6

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  7. 7

   Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestö aikoi avata uuden yleisen saunan Pasilassa – Omistaja luki luvattomasta remontista lehdestä

  10. 10

   Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  4. 4

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Kaksi saksalaisturistia sai 950 euron sakot kahvin keittämisestä Rialton sillan juurella Venetsiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää