Ulkomaat

Ilmasto, eurooppalainen super­yliopisto sekä työ- ja perhe-elämän yhteen­sovittaminen – Suomi julkaisi EU-tavoitteensa, joiden toteutusta brexit varjostaa

Ensi viikolla Suomi aloittaa Euroopan unionin puheenjohtajana, ja yksi tärkeistä painotuksista on ilmasto. Pääministeri Antti Rinne julkisti Suomen puheenjohtajuusohjelman keskiviikkona.

Bryssel

Pääministeri Antti Rinne (sd) julkisti keskiviikkona Suomen ohjelman tulevalle Euroopan unionin puheenjohtajuuskaudelle. Suomen kolmas EU-puheenjohtajuuskausi on puolivuotinen ja alkaa ensi maanantaina. Puheenjohtajana Suomi johtaa ministerikokouksia, ja sillä on merkittävä vastuu koko EU:n päätöksenteosta.

Yksi Suomen puheenjohtajuusohjelman tärkeimmistä painopisteistä on ilmastonmuutoksen torjuminen. Rinteen mukaan Suomi haluaa vaikuttaa Euroopan unionin kestävään tulevaisuuteen ja siihen, että EU:sta tulee globaali ilmastojohtaja.

”’Kyllä, mutta’ -politiikan aika on ohi”, Rinne sanoi puheessaan.

Suomen uuden hallituksen omat tavoitteet ovat Euroopan unionin kunnianhimoisimpia. Suomi pyrkii muun muassa hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Painotus näkyy puheenjohtajuusohjelmassa, vaikka se on syntynyt laajan puolueiden välisen keskustelun tuloksena.

Rinteen mukaan Euroopan unionista rakennetaan maailman kilpailukykyisin ja kestävin vähähiilinen talous. Rinne viittasi puheessaan myös yhteistyön ja rauhan tärkeyteen.

”Euroopan unionin vertaista ei löydy muualta maailmasta. Me jäsenmaat olemme yhdessä enemmän”, Rinne sanoi.

Rinteen puhetta seuranneessa eduskuntakeskustelussa käytiin läpi Suomen EU-politiikkaa eri näkökulmista. Oppositiossa istuvan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiitteli ohjelmaa Eurooppa-myönteisyydestä, kun taas perussuomalaiset kokivat, ettei ohjelma palvele Suomen kansallista intressiä. EU ei edusta Eurooppaa, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavio.

Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) joutui muistuttamaan, miksi esimerkiksi moni Suomen kansallisesti ajama asia, kuten maataloustukien riittävyys, ei näy ohjelmassa. Suomi ajaa puheenjohtajana EU:n etua, hän muistutti.

Pääministeri Rinteen mukaan ”EU ole ne siellä, vaan EU olemme me”. Rinteen mukaan monimutkaisiin kysymyksiin ei löydy yksinkertaisia vastauksia.


HS käy läpi Suomen puheenjohtajaohjelmassa nostamia teemoja.

EU:n ilmastojohtajuus

Suomi haluaa, että Euroopan unioni nousee globaaliksi ilmastojohtajaksi. Suomen ilmastoteema näkyy sekä puheenjohtajakauden konkreettisessa toteutuksessa että asialistassa.

Asialistan osalta Suomella on edessä vaativa vääntö, mikäli se aikoo vuoden lopussa tuulettaa saavutuksiaan ilmastopuheenjohtajana. Yksi keskeisimmistä asioista on EU:n pitkän aikavälin tavoite. Suomen linjauksen mukaan EU:n pitää olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Tavoitetta kannattaa valtaosa jäsenmaista.

Juhannuksen huippukokouksessa neljä EU-jäsenmaata romutti pitkään hierotun sovun. Jos Suomi haluaa onnistua, sen pitää ylipuhua vastaan haraavat Puola, Tšekki, Viro ja Unkari. Luxemburgissa EU-kokouksessa keskiviikkona olleen ympäristöministerin Krista Mikkosen (vihr) mukaan tavoite on mahdollinen.

”Suomen linjaukset on täällä hyvin huomattu. Moni maista, jotka viime viikolla eivät päässeet sovintoon, on ilmaissut, että tavoite on tärkeä ja töitä sen eteen tehdään”, Mikkonen kertoi puhelimitse.

Tiedotustilaisuudessa keskiviikkona puhuneen Rinteen mukaan ”valtiot, jotka tässä vaiheessa sanovat, etteivät voi hyväksyä tätä tavoitteeksi, ovat sitä mieltä, että muutaman kuukauden päästä tilanne voi olla toisenlainen”.

Keinona on todennäköisesti EU:n tulevien vuosien rahoituskehys, josta menetyksiä luvataan kompensoida.

”Puola on esimerkiksi ilmoittanut suoraan, että se toivoo selkeästi määriteltyä kompensaatiopakettia. Muut EU-jäsenmaat myös ymmärtävät, että melkein täysin fossiilisilla polttoaineilla energiansa tuottava Puola tarvitsee tukea. Muiden maiden vaatimukset eivät ole niin selkeitä”, sanoo Euroopan komission energia- ja ilmastoasioista vastaava tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen.

Toinen avainkohta ovat vuoden 2030 tavoitteet. EU:n jäsenmaat ovat sitoutuneet vuoteen 2030 mennessä vähentämään 40 prosenttia päästöistä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Suomen hallitusohjelman mukaan vuoden 2050 hiilineutraalius edellyttää vuoden 2030 päästövähennysvelvoitteen tiukentamista vähintään 55 prosenttiin.

”Konkreettiset ehdotukset ja esitykset mittaavat myös Suomen menestystä tulevalla puheenjohtajuuskaudella”, Itkonen sanoo.

Suomi painottaa ilmastoa myös puheenjohtajajärjestelyissä. Ministerikokouksia järjestetään vain yhdellä paikkakunnalla, Helsingissä. Perinteisiä puheenjohtajalahjoja ei jaeta, ja lentopäästöt kompensoidaan metsää istuttamalla. Kokousvieraille tarjotaan hanavettä.

Lue lisää: Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa

Brexitin uhka

Britannian EU-ero brexit mainitaan Suomen puheenjohtajuusohjelmassa vain kaksi kertaa, vaikka se saattaa olla suurin yksittäinen tekijä Suomen puheenjohtajuuskauden onnistumiseen. EU-jäsenmaiden johtajat päättivät brexitin aikarajan siirtämisestä lokakuun loppuun, mikä osuu suoraan keskelle Suomen puheenjohtajuuskautta.

Puheenjohtajuusohjelman mukaan Suomi varautuu Britannian EU-eroon erosopimuksen mukaisesti tai ilman sopimusta. ”Tavoitteena on EU:n yhtenäisyyden ja etujen puolustaminen. Brexitin ei tule hallita EU-agendaa muiden tärkeiden aiheiden kustannuksella”, ohjelmassa sanotaan.

Suomen ja monen muun EU-maan pelko on, että syksyn päämieskokoukset vietetään taas tiukasti brexitiä pohtien. Tämä vie aikaa muulta agendalta, jota Suomi on ohjelmassaan nostanut esille. Eduskunnassa puhunut Eurooppa-ministeri Tuppurainen muistutti, ettei brexitille voi juurikaan tehdä mitään, sillä on odotettava Britannian poliittisen tilanteen selkeytymistä. Konservatiivipuolue on vasta valitsemassa uutta pääministeriä.

EU:n tuleva rahoitus

Euroopan unionin jäsenmaat yrittävät päättää Suomen puheenjohtajuuskaudella monivuotisesta rahoituskehyksestä. Se tarkoittaa, että Suomi on avainasemassa neuvottelemassa rahankäytön suurista linjoista seitsemäksi vuodeksi vuonna 2021 alkavalle kaudelle. Tarkoituksena on, että eurot tulisivat keskusteluun lokakuun huippukokouksessa.

Vaikka Suomi linjaa puheenjohtajuusohjelmassaan tavoitteitaan rahoituskehykseen, sen pitää puheenjohtajamaana pitää huolta myös kompromissien teosta. Riitaa tulee todennäköisesti alue- ja maatalousrahoituksesta. Suomen linja on, että maataloutta pitää voida harjoittaa kannattavasti unionin kaikissa jäsenmaissa.

Suomen mukaan Euroopan tulee pysyä tutkimuksen, kehityksen ja innovaation eturintamassa. Puheenjohtajaohjelmassa mainitaan muun muassa eurooppalaisen superyliopiston kehittäminen sekä Erasmus-opiskelijavaihdon laajentaminen. Suomea todennäköisesti kuunnellaan erityisesti koulutuksen asiantuntijana tulevissa keskusteluissa.

Oikeusvaltio, maahanmuutto ja työllisyys

Suomi kannattaa puheenjohtajuusohjelmassaan oikeusvaltioperiaatteen sitomista EU-rahoituksen antamiseen. ”Euroopan unioni on ennen kaikkea arvoyhteisö, ja sen jäsenyys edellyttää EU:n yhteisiin perusarvoihin sitoutumista”, ohjelmassa sanotaan.

Pääministeri Rinne nosti eduskunnassa esiin oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät ongelmat Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa.

Suomen puheenjohtajuuskaudella ei odoteta suuria päätöksiä Euroopan unionin yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jonka kehittäminen on takkuillut jo vuosien ajan. Suomi kannattaa ohjelmassaan mereltä pelastettujen väliaikaista sijoitusohjelmaa ja koko Euroopan laajuista uudelleensijoitusohjelmaa, jossa olisi myös taloudellisia kannustimia.

Puheenjohtajuusohjelman tärkeitä painotuksia ovat Euroopan sisämarkkinoiden tukeminen ja työntekijöiden oikeuksien turvaaminen. Suomi painottaa esimerkiksi lähetettyjen työntekijöiden työehtojen turvaamista työntekomaassa sekä työ- ja perhe-elämän tasapainottamista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  8. 8

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  9. 9

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  10. 10

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  7. 7

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää