Ulkomaat

Venäjällä homot ovat nyt kellarissa: ”Homo­propagandan” kieltävä laki vaikuttaa yhä, Elton John -elokuvasta leikattiin pois kaikki homouteen viittaava

”Homopropagandan” kieltävää lakia on käytetty vähän, mutta se on muuttanut ilmapiiriä ja lisännyt järjestöjen mukaan myös väkivaltaa.

Moskova

Tarkkaa osoitetta ei saa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatun keskuksen johtaja Tatjana Vinnitšenko kertoo etukäteen vain Moskovan keskustan tuntumassa sijaitsevan paikan, josta pitää soittaa. Hän tulee sitten hakemaan.

Vinnitšenko johdattaa kerrostalon sisäpihalle, josta pääsee merkkaamattoman metallioven läpi kellarissa sijaitsevaan tilaan.

”Tervetuloa!” Vinnitšenko sanoo.

Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eli niin sanottu hlbtqa-väki on kuvainnollisestikin kellarissa, hiljaa ja poissa silmistä. Täällä ei järjestetä kaikille avoimia pride-tapahtumia.

Tärkeä syy varovaisuuteen on vuonna 2013 voimaan astunut lainmuutos, joka kieltää ”homopropagandan” esittämisen alaikäisille. Laki on kirjoitettu niin laveasti, että kaikki myönteinen ja neutraali julkinen puhe ”ei-perinteisistä sukupuolisuhteista” voidaan tulkita homouden mainostamiseksi alaikäisille.

Niinpä elokuvayleisö havahtui viime kuussa siihen, että avoimesti homon poptähden Elton Johnin elämästä kertovasta Rocketman-elokuvasta oli leikattu Venäjällä varmuuden vuoksi kaikki homouteen viittaava pois, vaikka se on kielletty alaikäisiltä.

Laki vaikuttaa myös Vinnitšenkon johtamaan keskukseen. Mutkitteleva kellari näyttää sohvineen, lautapelikasoineen ja piirroksineen nuorisotalolta, mutta ikäraja on 18. Eikä mainostaa voi, vaikka tarjolla on erilaisia kursseja ja kerhoja sekä psykologi.


Toinen ja usein isompi syy varovaisuuteen on lain vaikutus ilmapiiriin. Jo lain valmisteluvaiheessa valtiollisessa mediassa alkoi homovihamielinen kampanja, jonka aikana yksi tunnettu juontaja esimerkiksi vaati, ettei homojen sydämiä saa käyttää elinsiirroissa vaan ne on haudattava tai poltettava.

”Laki julisti hlbt-yhteisön toisen luokan kansalaisiksi”, Vinnitšenko sanoo.

Jotkin ryhmät ymmärsivät lain ja television puheen luvaksi hyökätä. Väkivalta lisääntyi ja ihmisiä tapettiin ja pahoinpideltiin sen vuoksi, että he kuuluivat tai heidän epäiltiin kuuluvan seksuaalivähemmistöihin.

”Homofobian uhrit eivät kuitenkaan uskalla kertoa asiasta poliisille saati viedä asioita oikeuteen.”

Viranomaisten mukaan laki on säädetty vain lasten suojelemiseksi. He kiistävät puheet seksuaalivähemmistöihin kohdistuvasta vainosta tai huonosta kohtelusta. Presidentti Vladimir Putin toisti kannan taas lauantaina Osakassa.

Virallisen Venäjän mukaan esimerkiksi keväällä 2017 Tšetšeniasta uutisoituja homoiksi epäiltyjen miesten pidätyksiä, kidutuksia ja surmia ei tapahtunut. Tšetšenian paikallishallinto kuittasi asian ilmoittamalla, ettei alueella ole homoja, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Tšetšenian viranomaiset ovat tänäkin vuonna ottaneet homoiksi epäiltyjä kiinni ja kiduttaneet heitä.

Lakia on itse asiassa käytetty hyvin harvoin, sanoo seksuaalivähemmistöjä tukevan Stimul-järjestön lakimies Anton Ryžov.

”Ainakaan minä en tiedä tapauksia, enkä ole mediassakaan nähnyt. Laki on ennemminkin uhka, joka saa ihmiset pelkäämään. He eivät kirjoita mitään tai osallistu mielenosoituksiin”, hän sanoo.

Lakia onkin pidetty alusta asti poliittisena. Sitä alettiin puuhata pian sen jälkeen, kun Moskovassa puhkesi loppuvuodesta 2011 mielenosoitusaalto, jossa protestoitiin parlamenttivaalien vilppiä ja silloisen pääministeri Putinin ilmoitusta palata presidentiksi. Vallanpitäjät kovensivat otteitaan, mutta alkoivat myös vedota konservatiiviseen kansanosaan puhumalla perinteisistä arvoista.

Huomio keskittyi homoihin, sillä venäläiset suhtautuvat seksuaalivähemmistöihin selvästi kriittisemmin kuin länsieurooppalaiset. Muuten he eivät ole kovinkaan konservatiivisia, esimerkiksi avoliitot ja abortit ovat yleisiä.

Osa asiantuntijoista on arvellut vallanpitäjien oikeasti suhtautuvan epäileväisesti homoihin, osa uskoo kyseessä olleen ennemminkin laskelmoinnin. Esimerkiksi professori Sergei Medvedev taas on laskenut homoihin kohdistuneen kampanjan osaksi vallanpitäjien yleistä ja järjestelmällistä pyrkimystä rajoittaa ihmisten autonomiaa.

”Vallanpitäjät tunkevat paikkoihin, joiden ennen katsottiin kuuluvan yksityiselämään”, Medvedev kirjoittaaa kirjassaan Park Krymskogo perioda ja mainitsee makuuhuoneet.

Samaan aikaan kun Venäjän johto rakensi ”perinteisistä arvoista” uutta kansallista ideologiaa, lännessä seksuaalivähemmistöjen oikeudet olivat iso aihe. Se lisäsi huomiota Venäjän lakiin, minkä lisäksi Venäjä sai lain avulla liittolaisia joistakin läntisistä konservatiivipiireistä.

Viime aikoina on alkanut näyttää siltä, että jonkinlainen lakipiste on saavutettu.

Tutkimuslaitos Levada-keskuksen toukokuussa julkaisemassa mittauksessa aiempaa useampi oli sitä mieltä, että seksuaalivähemmistöillä pitäisi olla samat oikeudet kuin muillakin kansalaisilla. Niin sanoi 47 prosenttia, kun toista mieltä oli 43 prosenttia.

Samoilla oikeuksilla ei tässä tarkoiteta esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittoa vaan yleisiä ihmisoikeuksia, Levadan sosiologi Denis Volkov tarkentaa HS:lle. Asiantuntijat varovasti käänteestä yleisessä mielipiteessä. Samassa Levadan mittauksessa 59 prosenttia vastaajista sanoi suhtautuvansa seksuaalivähemmistöihin kielteisesti ja yli 30 prosenttia sanoi katkaisevansa suhteet, jos saisi tietää ystävän olevan homo.

Tällä viikolla huomiota herätti myös uralilaisen oikeusistuimen päätös tuomita sosiaalisessa mediassa homovastaisia kirjoituksia julkaissut mies sakkoihin. Päätös oli poikkeuksellinen.

Vinnitšenkon mukaan valtiollisessa mediassa puhutaan seksuaalivähemmistöistä selvästi aiempaa harvemmin.

”Vihapropaganda on nyt suunnattu muihin ryhmiin. Seksuaalivähemmistövastaista materiaalia on nyt vähemmän”

Mutta samalla kun hlbtqa-yksilöihin kohdistuva paine on hellittänyt, järjestöihin kohdistuva on vain voimistunut varsinkin maakunnissa, Vinnitšenko sanoo. Myöskään kahden samaa sukupuolta olevan vanhemman perheiden pelko lasten huostaanotosta ei ole vähentynyt.

Moskovan keskustan tuntumassa sijaitsevaan vanhaan teetehtaaseen on rakennettu kulttuurikeskus Art Play. Yhdessä sen baareista istuu Aljoša Sytšov.

”Kasvoin 1990-luvulla. Silloin ihmisillä oli niin paljon muuta mietittävää, ettei homous ollut mikään valtava asia”, hän naurahtaa.

Lakihankkeeseen asti Venäjällä oli käytännössä hiljainen sopimus, ettei asiasta puhuta.

”Sitten yhtäkkiä päätettiin säätää laki ja tehdä homoista vihollisia. Kaikki ongelmat johtuvatkin siitä, että on homoja.”

Sytšov kertoo tietävänsä ihmisiä, joita tapettiin tai pahoinpideltiin, kun propaganda oli kovimmillaan.

”Mutta edelleen Moskova on Venäjän homopääkaupunki. Kaikki päätyvät jossain vaiheessa tänne.”

Moskovassa on edelleen myös seksuaalivähemmistöjen puolijulkinen yöelämä baareineen ja klubeineen. Myös viihde-elämässä oli – ja on yhä – useita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, mutta asiasta ei puhuta.

Myös järjestöt kertovat sisäisen siirtolaisuuden olevan suurta. Seksuaalivähemmistöjen edustajia muuttaa Moskovaan myös entisistä neuvostoliiton maista, joissa samaa sukupuolta olevien seksi on rikos. Venäjällä se ei ole ollut rikos sitten vuoden 1993.

”Erityisesti nuoret muuttavat. Moskovassa on helpompi sulautua. Vanhempienkin kanssa yhteydenpito voi olla helpompaa, kun soitellaan eikä koko ajan nähdä”, Vinnitšenko sanoo.

Hän arvelee, että vallanpitäjille tärkeintä on, etteivät seksuaalivähemmistöt näy eivätkä kuulu. Mutta hän ei odota tilanteen paranevan pian.

”Olemme nyt jo kellarissa. Mihin me täältä enää voimme mennä?”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  2. 2

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  4. 4

   Tutkimus: Lapset tuottavat onnea, mutta vasta kun he poistuvat kotoa omilleen

  5. 5

   HS-analyysi: Miksi Trump haluaa ostaa Grönlannin? Maailman suurimman saaren merkitys kirkastuu, kun sitä tarkastelee oikeasta perspektiivistä

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  8. 8

   Antti Hakkalan vaimo kuoli kaikkien edessä, ja nyt Hakkala kertoo, miten julkisuus antoi lohtua heille molemmille

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  10. 10

   Keittiömestari Kari Aihinen listasi bravuuri­reseptinsä: Henkilö­kunnalle tarkoitetusta pastasta tuli hitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  4. 4

   Antti Hakkalan vaimo kuoli kaikkien edessä, ja nyt Hakkala kertoo, miten julkisuus antoi lohtua heille molemmille

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimusryhmä sukelsi Titanicin hylylle ensi kertaa lähes 15 vuoteen ja järkyttyi sen kunnosta

  7. 7

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  8. 8

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  9. 9

   Moni rakastettu eines sisältää kuluttajan tietämättä paljon broileria – HS löysi 15 tuotetta, joiden nimet johtavat harhaan

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  8. 8

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää