Ulkomaat

Ruotsin politiikan superviikko alkoi ruotsalaisten vaateshoppailun moittimisella: ”Käytämme yhtä vaatetta keskimäärin kymmenen kertaa”

Ympäristöpuolueen uusi keulahahmo Per Bolund avasi Almedalenin politiikkaviikon moittimalla kertakäyttökulttuuria ja ehdottamalla fossiilisten polttoaineiden myynnin kieltoa.

Visby

Ruotsin ympäristöpuolue haluaa, että Ruotsin huoltoasemilla lakataan myymästä tavallista bensiiniä ja dieseliä viimeistään kymmenen vuoden kuluttua.

Puolue esittää, että tuolloin kaikki Ruotsissa myytävä polttoaine olisi uusiutuvista raaka-aineista tehtyä, kuten biodieseliä tai bioetanolia. Tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Puolue haluaisi myös täyskäännöksen yhteen ruotsalaisen kulutuskulttuurin kulmakivistä: tiheään uusien vaatteiden osteluun.

Ajatukset toi julki Ruotsin ympäristö­puolueen uusi johtaja, asuntoministeri Per Bolund Almedalenin politiikkaviikolla. Ruotsin politiikan superviikko Almedalen alkoi sunnuntaina Gotlannin saarella.


Ensimmäinen Almedalen-päivä oli tänä vuonna ympäristöpuolueen päivä. Jokaisen puolueen päivä huipentuu johtajan illalla pitämään puheeseen.

Bolundin puhe Almedalenin puistossa palautti Ruotsin ympäristöliikettä juurilleen: päähuomion saivat luonnon monimuotoisuuden varjeleminen, ilmastonmuutoksen torjunta ja ekologisesti kestämättömän talousjärjestelmän kritiikki.

Tasa-arvo, identiteettikysymykset ja maahanmuuttopolitiikka loistivat poissaolollaan.

Mieleenpainuvin käytännön esimerkki liittyi vaatteisiin.

”Käytämme yhtä vaatetta keskimäärin kymmenen kertaa. Sitten heitämme sen pois tai unohdamme kaapin perälle”, Bolund totesi.

Hän lisäsi, että ruotsalainen ostaa keskimäärin yhden uuden vaatteen viikossa, mutta silti valtaosa ihmisistä kokee, ettei heillä ole mitään päällepantavaa. Tämä nauratti yleisöä.

Bolundin mielestä näin ei voi jatkua. Hän otti esiin myös tapauksia, joissa suuret vaateketjut ovat tuhonneet hyllyyn jääneitä vaatteita sen sijaan että niitä olisi esimerkiksi myyty alennuksella.

”Miten talousjärjestelmämme voi kannustaa tällaiseen?” hän kysyi. Bolund haluaisi Ruotsiin Ranskan kaltaisen lain, joka kieltäisi vaateliikkeitä heittämästä pois käyttämättömiä vaatteita.

Bolundin mielestä tulevaisuuden kulutuksen on perustuttava jakamiseen, korjaamiseen ja materiaalien uudelleen käyttämiseen. Sosiaalidemokraatit ja vihreät laskivat pienten korjaustoimien arvolisäveroa jo viime hallituskaudella.

Yhdet puheensa suurimmista aplodeista Bolund sai julistaessaan, että ”suutari ja räätäli ovat jännittäviä tulevaisuuden ammatteja”.

Ennen puhettaan Bolund ehätti vastaamaan HS:n kysymyksiin Visbyn vanhan kaupungin mukulakivikadulla.

Mikä on pääviestisi Almedalenissa?

”Meidän täytyy muuttaa talousjärjestelmäämme kestävämpään suuntaan selvitäksemme ilmastokriisistä ja varjellaksemme luonnon monimuotoisuutta”, Bolund sanoi.

Hänestä nopea siirtymä uusiutuviin polttoaineisiin on osa muutosta.

Ruotsin tammikuussa muodostettu hallitus kirjasi ohjelmaansa, että uusien bensiinillä ja dieselillä kulkevien autojen myynti pitää kieltää vuoteen 2030 mennessä.

Hallituksen muodostavat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue, mutta se laati ohjelman yhdessä keskustan ja liberaalien kanssa. Nämä kaksi porvaripuoluetta tukevat vasemmistohallitusta oppositiosta käsin.

Hallitusohjelmaan on myös kirjoitettu, että fossiilisten polttoaineiden myynnistä luopumista pitää selvittää.

Jos ympäristöpuolueen ehdotus toteutuu, suomalainen Neste olisi hyötyjien joukossa. Se valmistaa biopolttoaineita esimerkiksi kasviöljyistä ja jäterasvasta.

Ympäristöpuolueella on hallituksen kakkospuolueena kokoaan enemmän valtaa. Se on kuitenkin pienpuolue. Ruotsin vaaleissa syyskuussa se pääsi juuri ja juuri neljän prosentin äänikynnyksen yli.

Eurovaalit menivät paremmin. Puolueen kannatus oli niissä 11,5 prosenttia. Suomen vihreiden kannatus on tukevampaa: eduskuntavaaleissa 11,5 prosenttia ja kevään eurovaaleissa 16 prosenttia.

Tätä voi pitää yllättävänä, sillä Ruotsissa ympäristö- ja ilmastoasiat tulevat julkisessa keskustelussa esiin Suomea useammin.


Miksi Ruotsin ympäristöpuolue ei pysty samaan kuin Suomen vihreät?

”Olemme istuneet hallituksessa ja Suomessa vihreät on ollut oppositiossa, silloin on helpompaa herättää intoa ja sitoutumista”, Bolund sanoi HS:lle.

Ruotsin ympäristöpuolue oli sosiaali­demokraattien hallituskumppani myös viime hallituskaudella. Vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen tehdyt pakolaispolitiikan kiristykset saivat monen ympäristöpuolueen äänestäjän ajattelemaan, että puolue on myynyt sielunsa.

Bolund valittiin ympäristöpuolueen uudeksi johtohahmoksi toukokuun alussa. Häntä on moitittu persoonattomuudesta.

Iltapäivälehti Expressenin lavalla Almedalenissa hän pyrki tuomaan esiin arkeaan: hän pyöräilee töihin, viettää lomat Ruotsissa ja vaihtoi kotinsa lämmityksen öljystä pelletteihin ja tiivistipä vielä ikkunatkin.

Eniten kuvaajien huomiota sai valkoisen kauluspaidan kainaloon laitettu paikka. Tätä Bolund esitteli, kun Expressenin toimittaja kysyi, onko hän itse joskus korjannut omia vaatteitaan.

Almedalen jatkuu Visbyn kujilla, aukiolla ja puistoissa ensi sunnuntaihin asti.

Paikalla ovat kaikki valtiopäiväpuolueet ja lukematon määrä yrityksiä, julkisia organisaatioita ja lobbareita.

Tapahtuman kannattajien mielestä kyseessä on matalan kynnyksen demokratiafestivaali, joka on lajissaan ehkä maailman suurin. Almedalen on ollut myös Porin Suomi-areenan esikuva.

Kriitikoiden mielestä Almedalen on pienen piirin leikkikenttä, jossa Ruotsin poliittinen ja taloudellinen eliitti kokoontuu viikoksi miellyttävään ympäristöön puhumaan keskenään.

On totta, että monia gotlantilaisia Almedalen ei juuri kiinnosta muuten kuin kodeista saatavien muhkeiden vuokratulojen vuoksi.

Toisaalta tapahtumajärjestäjien listalla näkyy koko Ruotsin kansalaisyhteiskunnan kirjo. Paikalle on tultu kaikista pienimmistäkin kunnista ja järjestöistä. Erilaisia tapahtumia ja puhetilaisuuksia pidetään viikon aikana lähes neljä tuhatta.

Viime vuonna Almedalen pohjusti syksyn valtiopäivävaaleja ja saavutti kävijäennätyksensä noin 45 000 vierailijalla. Tänä vuona osallistujamäärä jäänee pienemmäksi.

Kun poliittinen agenda on vähemmän kuuma, keskusteluissa näyttävät saavan tilaa pidemmän aikavälin näkymät. Esimerkiksi Ruotsin terveydenhuollon, ympäristön, teknologian ja koulutuksen tulevaisuudesta puhutaan lukuisissa tapahtumissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  8. 8

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  9. 9

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää