Ulkomaat

Hongkongin poliisi tyhjensi parlamentin rakennuksen mielen­osoittajista öisessä hyökkäyksessä

EU vetosi mielenosoittajiin väkivallan lopettamiseksi, Hongkongin hallitus tuomitsi protestin, Britannia lupasi Hongkongin ”vapauksille vankkumattoman tukensa”.

Hongkongin poliisi tyhjensi tiistaina aamuyöllä paikallista aikaa Hongkongin parlamentin rakennuksen sinne tunkeutuneista mielenosoittajista. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Aiemmin poliisi hajotti parlamentin eli lainsäädäntöneuvoston rakennuksen ympärille kokoontuneen mielenosoituksen kyynelkaasulla.

Muutaman kymmenen mielenosoittajan joukko onnistui maanantaina illalla tunkeutumaan lainsäädäntöneuvoston rakennukseen särkemällä lasiovet. Sadat tunkeutujia tukevat mielenosoittajat kokoontuivat samaan aikaan rakennuksen ympärille, ja tilanne oli illalla kaoottinen poliisin varoittaessa ”asianmukaisista vastatoimista”.

Televisiokuvan mukaan naamioituneet mielenosoittajat raivasivat mellakkapoliisin kasaamat esteet ja pakottivat poliisit vetäytymään. Sisällä rakennuksessa mielenosoittajat muun muassa repivät alas johtajien muotokuvia ja seinälle ripustettiin brittihallinnon aikainen siirtomaahallinnon lippu.


Illan ja yön tapahtumat olivat jatkoa maanantain rauhanomaiselle mielenosoitukselle. Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat päivällä vuosittaiselle demokratiamarssille, joka on järjestetty Hongkongin brittihallinnon päättymisen vuosipäivänä.

Poliisi käytti aamulla ennen demokratiamarssin alkua pippurisumutetta mielenosoittajiin, jotka puolestaan suojautuivat siltä sateenvarjoilla. Silloin mielenosoittajat tukkivat keskeisiä katuja kaupungin keskustassa. Mellakkapoliisi pamputti mielenosoittajia ja suihkutti sumutetta heitä vastaan purkaessaan tiesulkua.

Ainakin yhden mielenosoittajan päästä nähtiin vuotavan verta yhteenoton jälkeen, ja poliisit pidättivät useita ihmisiä.

Osa ihmisistä heitteli poliiseja kananmunilla. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kolmetoista poliisia on joutunut sairaalahoitoon mielenosoittajien heitettyä näiden päälle ”tuntematonta nestettä”.

Hongkongin hallitus on tuominnut väkivallanteot. Euroopan unioni antoi parlamentin rakennuksen valtauksen jälkeen julkilausuman, jossa se pyysi mielenosoittajia välttämään väkivaltaa. Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt puolestaan ilmoitti Twitterissä, että Britannia ”tukee järkkymättömästi Hongkongin vapauksia”, mutta varoitti samalla protestoijia väkivallan käytöstä.

Aktivistit, joista suurin osa on nuoria opiskelijoita, ovat vannoneet jatkavansa kansalais­tottelemattomuus­kampanjaansa.


Demokratiamarssi on järjestetty vuosittain siitä lähtien, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997. Marssin osallistujat ovat vaatineet Kiinalta suurempia vapauksia, esimerkiksi oikeutta valita itse Hongkongin aluejohtaja.

Viime viikkoina Hongkongissa on järjestetty kiisteltyä luovutuslakia vastaan suuria mielenosoituksia, jotka ovat levinneet laajemmiksi aluehallinnon vastaisiksi protesteiksi. Luovutuslaki mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan, minkä pelätään nakertavan hongkongilaisten kansalaisoikeuksia.


Hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat arvostelleet poliisin voimankäyttöä protestien yhteydessä. Mielenosoittajat myös vaativat pidätettyjä mielenosoittajia vastaan nostetuista syytteistä luopumista.

Mielenosoittajien vastustama Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam on pysynyt poissa julkisuuden valokeilasta sen jälkeen, kun hän kaksi viikkoa sitten pani luovutuslain jäihin mielenosoitusten takia. Protestoijat vaativat lain hyllyttämistä kokonaan.

Maanantaiaamuna Lam kuitenkin osallistui lipunnostoseremoniaan Hongkongin satamassa juhlistaakseen vallanvaihdon 22-vuotispäivää.

Lamin pitämän puheen sävy oli sovitteleva.

”Viime kuukausien tapahtumat ovat aiheuttaneet konflikteja ja riitoja hallituksen ja asukkaiden välille. Se on saanut minut ymmärtämään täysin, että poliitikkona minun täytyy olla tietoinen ihmisten tuntemuksista ja kosketuksissa niihin”, Lam sanoi.

Lamin puheen keskeytti lyhyesti opposition kansanedustaja, joka huusi vastalauseita. Hänet poistettiin paikalta.


Seremonia-alueen ympäristö oli suljettu yleisöltä, ja mielenosoittajat ympäröivät alueen. Mielenosoittajien joukosta buuattiin yli lentäneelle helikopterille, jossa liehuivat sekä Hongkongin että Kiinan liput.

Sunnuntaina kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat Hongkongissa Kiina-myönteiseen vastamielenosoitukseen, jossa muun muassa puolustettiin Hongkongin poliisin toimintaa. Monet vastamielenosoittajista heiluttivat Kiinan lippuja ja huusivat loukkauksia hallintoa vastustaville mielenosoittajille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotantoon uhkaavat heiluttaa maailman­taloutta

  7. 7

   Jemenin kapinallisten kyky yksin rampauttaa Saudi-Arabian öljyntuotanto herättää epäilyksiä

  8. 8

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  9. 9

   Jehovan todistajien vapautus armeijasta kumottiin, nyt enemmistö heistä näyttää hakeutuvan siviili­palvelukseen – Frans Lilja, 20, kertoo, miksi armeija ei ollut hänelle vaihtoehto

  10. 10

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  6. 6

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  7. 7

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  9. 9

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  10. 10

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää