Ulkomaat

Egypti raivostui ”Tutankhamonin kivipään” huutokaupasta – Epäonnistuneesta muumiosta tuli kuuluisa siksi, että se oli niin merkityksetön

Lyhyen aikaa hallinnut Tutankhamon ei ollut merkityksellinen muinaisen Egyptin hallitsijoiden joukossa. Hänen hyvin säilyneestä haudastaan tuli kuitenkin modernin arkeologian ja Egyptin symboli.

Pitkästä aikaa maailmalla on myynnissä ilmeisesti aito Tutankhamon-aarre.

Brittiläinen huutokauppakamari Christie’s järjestää huutokaupan Lontoossa 4. heinäkuuta. Huutokaupan yksi selkeitä vetonauloja on kivinen pää, jonka uskotaan esittävän lapsena valtaistuimelle noussutta faarao Tutankhamonia, joka hallitsi Egyptiä arviolta vuosina 1336–1327 eaa.

Egyptin valtio on protestoinut kauppaa väkevästi. Maan korkeimman antiikkiasiain neuvoston johtaja Mostafa Waziri kertoi Egypt Today -median mukaan, että maa aikoo pysäyttää huutokaupan ja hankkia kivisen pään takaisin.

Christie’s on sanonut, että pää on päätynyt heille aivan laillisesti. Egyptin laki on kieltänyt antiikkiesineiden myymisen ja viemisen pois maasta vuodesta 1983 asti, museonäyttelyitä lukuun ottamatta. Huutokauppakamarin mukaan pää on kuitenkin ollut ainakin 1960-luvulta asti eurooppalaisilla keräilijöillä, joten se olisi käypää kauppatavaraa.

Huutokauppakamari ei aio perääntyä kannastaan myydä päätä korkeimmalle tarjoajalle. Esine on heidän arvionsa mukaan ainakin viiden miljoonan euron arvoinen.

Egyptiläisten mukaan Christie’sin tulisi todistaa, että pää on viety Egyptistä laillisesti. Maan asiantuntijoiden mukaan kivipää näyttää siltä, että se olisi varastettu aikoinaan Karnakin temppelistä, yhdestä Egyptin kuuluisimmasta historiallisesta paikasta, kertoo brittilehti The Guardian.

Egypti suhtautuu kiihkeästi historialliseen perintöönsä, ja tuskin mikään muinaisjäänne on kuuluisampi kuin Tutankhamon.

Noin kymmenvuotiaana valtaistuimelle noussut Tutankhamon, jota kutsutaan myös kuningas Tutiksi, on ollut lähes vuosisadan ajan valtava kuolemanjälkeinen julkkis.

Hänestä on tehty elokuvia, sarjoja ja loputon määrä niin historiallisia kuin fiktiivisiäkin kirjoja. Hahmo esiintyy myös Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen -romaanissa. Tutankhamon on ollut ihmisten silmissä niin kiehtova, että hänen kuolemastaan noin 18-vuotiaana on luultavasti yhtä paljon teorioita kuin John F. Kennedyn salamurhasta.

Se on ironista, sillä Tutankhamonista tuli kuuluisa vain siksi, että hän oli melko vähäpätöinen faarao.

Tutankhamonin hautakin oli jäädä löytymättä.

Vuonna 1922 arkeologi Howard Carter oli tehnyt vuosikausia kaivauksia Kuninkaiden laaksossa Egyptissä. Niitä oli rahoittanut Carnarvonin jaarli George Herbert, jonka kärsivällisyys alkoi olla lopussa. Carterin tulokset olivat jääneet vuosien varrella varsin laihoiksi.

Jaarli oli jo kertaalleen ilmoittanut lopettavansa kaivaukset, mutta Carter oli saanut tämän suostuteltua kustantamaan vielä viimeisen yrityksen.

Scott Christiansonin kirjoittaman 100 Documents That Changed The World -teoksen mukaan Carnarvonin suomaa armonaikaa oli enää muutamia viikkoja jäljellä, kun arkeologiryhmän vedenkantaja kirjaimellisesti kompastui hautaan, tai ainakin portaisiin, jotka johtivat sisään kammioihin.

Tutkittuaan aluetta Carter lähetti mesenaatilleen sähkeen, jonka saatuaan Carnarvon saapui innoissaan paikalle seurueineen.

Miehet aukaisivat yhdessä yli 3 000 vuotta suljettuna olleen haudan.


Soihdun valossa kimalteli kullattuja eläinhahmoisia patsaita, arkkuja, kääröjä ja monimutkaisia seinäkuvioita, ällistyneen Carterin sanoin ”ihmeellisiä asioita”.

Tutankhamonin hauta oli varsin koskematon. Se oli ryöstetty vain kahdesti melko pian valmistumisensa jälkeen, ilmeisen hätäisesti.

Ryöstöjen jälkeenkin sinne oli jäänyt niin paljon jäännöksiä, että Carterilta kesti kahdeksan vuotta tyhjentää huolellisesti hauta ja siirtää kaikki esineet pääosin Kairoon Egyptiläiseen museoon.

Yksi merkittävimmistä aarteista oli tietysti itse lapsifaarao, jonka muumiota on tutkittu useaan otteeseen. Muumio on merkittävyydestään huolimatta varsin epäonnistunut, sillä tutkijoiden mukaan sen balsamoinnissa käytettiin liikaa öljyjä ja liimoja. Muumio on nykyään jälleen alkuperäisessä hautapaikassaan, mutta sille on tehty kaikki mahdolliset tutkimukset läpivalaisusta dna-testeihin.


Niissä on paljastunut paljon yksityiskohtia. National Geographic -lehden artikkelin mukaan Tutankhamonin jalassa oli kuolio, joka pakotti hänet kävelemään kepin kanssa. Hänellä oli ilmeisesti skolioosi sekä malaria, joka on yksi mahdollinen kuolinsyy. Lisäksi hänen vanhempansa olivat ilmeisesti sisaruksia tai ainakin serkuksia.

Tutankhamon ei ollut hirvittävän tärkeä faaraoiden mittapuulla. Paljon merkittävämpi oli hänen isänsä Akhenaten. Tämä loi tiettävästi maailman ensimmäisen monoteistisen eli yksijumalaisen uskonnon, jossa palvottiin Atenia, yhtä auringon jumalista. Tutankhamoninkin alkuperäinen nimi oli Tutankhaten.

Akhenatenin vallan jälkeen Atenin yksijumaluus unohtui ja kuningaskunnassa palattiin taas palvomaan useampaa jumalaa. Yksi heistä oli toinen auringonjumala Amon, jonka nimen Tutankhamon luontevasti otti.

Tutankhamonin maanalaisen hautakammion loisto on kaukana siitä, mitä Kuninkaiden laaksossa moni hauta on joskus ollut, puhumattakaan pyramidien majesteettisuudesta. Se on ollut arkeologien onni, sillä haudan päälle rakennettiin varsin pian sen valmistumisen jälkeen rakentajien majoja, joiden alle hauta jäi vain hieman ryöstettynä piiloon.


Seuraavien vuosituhansien aikana suurin osa muista nekropoliksen eli kuolleiden kaupungin haudoista kaluttiin nurkkia myöten puhtaiksi kullasta ja timanteista. Turismin kultakauden alkaessa 1800-luvulla rikkaiden väitetään jopa ostaneen muumioita vetonauloiksi juhliinsa, missä vieraat vuorotellen käärivät muumioita ulos siteistään.

Tämä olisi ollut kauhistus muinaisille egyptiläisille, jotka balsamoivat vainajat huolellisesti juuri siksi, että vainajien haluttiin olevan kunnossa kuolemanjälkeisessä elämässä.

Haudanryöstöllä on pitkät perinteet Egyptissä, jossa muinaisten hallitsijoiden ja merkkihenkilöiden hautoja on tuhansien vuosien ajalta. Perinne valitettavasti elää ja voi hyvin maassa.

Esimerkiksi vuoden 2011 arabikevään levottomuuksissa ja myöhemmin vuonna 2013 Egyptissä murtauduttiin museoihin ja korvaamattoman arvokkaita muinaisjäänteitä varastettiin. Myöhemmin niitä on Daily Beast -julkaisun mukaan ilmestynyt pilkkahinnalla myytäväksi verkkohuutokauppa Ebayssa.

Egypti on käynyt väsymätöntä kamppailua näiden muinaisesineiden tuomiseksi kotiin, mutta tuhansia on yhä kateissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  2. 2

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  3. 3

   Rankkasade räjäytti paineviemärin Elielinaukiolla: Metroliikenne pysäytetty Helsingin ydinkeskustassa puoleenyöhön asti

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  6. 6

   Maata pitkin Espanjaan – Onko lentämisen välttäminen oikeasti ekologista, vaivan arvoista ja kallista?

  7. 7

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  8. 8

   HS:n tiedot: EU pitää hätä­kokouksen Brasilian sade­metsien tulipalojen takia

  9. 9

   Jännitysnäytelmä Helsingin taivaalla: Toinen suuri sadealue saattaa vyöryä illansuussa Suomenlahden päältä rannikolle

  10. 10

   Lähes 500-paikkainen parkkipaikka ammottaa tyhjyyttään Vantaalla, lähistöllä tapellaan pysäköinnistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Rankkasade räjäytti paineviemärin Elielinaukiolla: Metroliikenne pysäytetty Helsingin ydinkeskustassa puoleenyöhön asti

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  8. 8

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  9. 9

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  10. 10

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää