Ulkomaat

Kiina esiintyy ilmasto­johtajana, mutta rakentaa satoja hiili­voimaloita ympäri maailmaa

Kiina rahoittaa valtavia hiilihankkeita kehittyvissä maissa, joiden energiankulutus on räjähtämässä käsiin.

Kiina on ollut viime vuosien suuri yllättäjä ilmastotavoitteissa. Maa, johon pitkään rakennettiin ”hiilivoimala viikossa”, on aidosti hidastanut tahtiaan, omasta aloitteestaan.

Vuonna 2017 sata jo hyväksyttyä hiilivoimalaa päätettiin jättää rakentamatta, ja useilla alueilla voimaloiden rakentaminen on kielletty kokonaan.

Ympäristöjärjestöt ovat kiitelleet suurvaltaa ilmastojohtajuudesta, mutta kolikolla on toinen puoli. Kiinan suuret hiilivoimayhtiöt eivät nimittäin ole laittaneet lappua luukulle, vaan rakentavat Kiinan valtion tuella hiilivoimaloita kehittyviin maihin – vauhdilla.

”Viime vuosina ulkomaille on rakennettu kuukaudessa 1–2 hiilivoimalaa, joissa on taustalla kiinalaista rahoitusta”, sanoo hiili- ja ilmansaasteasiantuntija Lauri Myllyvirta.

Greenpeacessa työskentelevä Myllyvirta oli mukana kirjoittamassa ympäristöjärjestöjen tänä vuonna julkaisemaa yhteistä raporttia hiilivoiman käytön kehityksestä maailmassa. Sen mukaan Kiinan pankkien rahoittamien hankkeiden mittakaava on valtava: yli 200 hiilivoimahanketta 34 maassa.

Nykyisin hankkeita on käynnissä tai suunnitteilla kymmeniä: Indonesiassa, Vietnamissa, Bangladeshissa ja Pakistanissa, 11:ssä Afrikan maassa ja lähempänä meitä Balkanilla ja Turkissa.

Suurin yksittäinen hanke käynnistyy pian Egyptissä, missä kiinalaiset yhtiöt ovat voittaneet tarjouskilpailun Kiinan rahoittamasta 6 600 megawatin hiilivoimalasta.

Valmistuessaan se olisi maailman kolmen suurimman voimalan joukossa ja kattaisi yksin kuudenneksen Egyptin nykyisestä sähkönkulutuksesta, siis ainakin 17 miljoonan ihmisen kulutuksen sekä kotitalouksissa että teollisuudessa. Vertailun vuoksi: Suomen suurin hiilivoimala Meri-Pori on kooltaan alle tuhat megawattia.


Valmistuvien voimaloiden takia hiiltä aletaan käyttää energianlähteenä aivan uusilla alueilla.

Foreign Policy -lehden mukaan Kiina on Pariisin ilmastosopimukseen sitoutumisen jälkeen sijoittanut hiilihankkeisiin muun muassa kuudessa sellaisessa Afrikan maassa, joissa ei ole aiemmin ollut lainkaan hiiliteollisuutta.

Myllyvirran mukaan tällaisia ovat ainakin Egypti, Nigeria, Kenia, Tansania, Mosambik ja Ghana. Foreign Policy arvioi, että Kiinan rahoittamien voimaloiden jälkeen maat tulevat täysin riippuvaisiksi hiilestä.

Viime viikolla kohua herätti Kenian Lamuun suunniteltu Kiinan rahoittama hiilivoimala, jonka oikeus päätti hyllyttää, kunnes sen vaikutukset alueen luontoon ja paikallisyhteisöihin on tutkittu kunnolla.

Lamun saaristo on Unescon maailmanperintökohde, jossa on tähän asti pärjätty lähinnä vesivoimalla ja geotermisellä eli maankuoren lämmöstä tuotetulla sähköllä. Voimala olisi Itä-Afrikan ensimmäinen, ja sen tarvitsema hiili olisi tuotu Etelä-Afrikasta sillä välin, kun kiinalaiset yhtiöt käynnistävät kaivostoimintaa Keniaan.


Myllyvirran mukaan Kiina ajaa hiilen suhteen selvästi kaksilla rattailla.

”Kiina kyllä satsaa uusiutuvan energian lisäämiseen kotimaassa, mutta samalla rahoitus ulkomailla on painottunut vahvasti hiilivoimaloihin ja fossiiliseen energiaan”, hän kuvailee.

Kiinan strategia kulkee jyrkästi muuta maailmaa vastaan. Hiilivoiman käyttö ja rakentaminen vähenevät länsimaissa ja Maailmanpankki ja kansainväliset kehitysrahastot ovat käytännössä lopettaneet hiilivoimaloiden rahoittamisen.

Kiinan lisäksi vain Japani ja Etelä-Korea lobbaavat ja markkinoivat aktiivisesti hiilivoimaa kehittyvissä maissa. Ilman näiden kolmen maan hankkeita harva maa edes harkitsisi uusia hiilivoimaloita, Myllyvirta sanoo.

Myös Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia on seurannut Kiinan toimintaa.

”Kiina panostaa vahvasti uusiutuvaan energiaan Kiinassa, mutta rahoittaa kaikenlaisia hankkeita Afrikassa.”

Honkatukian mukaan juuri Afrikan hiilivoimalat ovat kriittisiä, sillä mantereen energiankulutus on räjähtämässä käsiin. Voimalahankkeet ovat kymmenien vuosien sijoituksia, joten jo nyt päätetään pitkälti siitä, miten kaikki tuo tulevaisuudessa tarvittava energia tuotetaan.

”Suurin tulevaisuuden huoli on se, mitä Intia ja Afrikka tekevät. Sittenhän me olemme pulassa, kun Afrikasta tulee suuri energiankäyttäjä.”


Myllyvirran mukaan Kiinan kehittyviin maihin rakentamat ja rahoittamat hiilivoimalat saastuttavat Kiinan omia voimaloita enemmän, sillä Kiinan tiukat päästörajat eivät koske niitä.

”Kiina on asettanut kotimaassa hiilivoimaloille todella vaativat päästöstandardit, mutta niissä laitoksissa, joita se rakentaa muualle maailmaan, rajoitukset ovat löyhiä.”

Yksi syy erilaisiin vaatimuksiin voi olla, että päästörajat ovat Kiinalle muutakin kuin ilmastotoimi. Kiina yrittää tiukoilla rajoituksilla parantaa ilmanlaatua ja monipuolistaa energiahuoltoa kotimaassa, mutta näitä tavoitteita sen ei tarvitse edistää muissa maissa.

”Päästörajoissa on kyse esimerkiksi rikistä ja typestä. Ne ovat hiukkaspäästöjä, jotka vaikuttavat alueellisesti”, Myllyvirta sanoo.

Mutta miksi Kiina ylipäätään haluaa rakentaa saastuttavaa hiilivoimaa ulkomaille?

Myllyvirta arvioi, että kun kotimaassa keskitytään uusiutuviin, Kiinan valtavan hiiliteollisuuden ylijäämä pitää saada käytettyä johonkin. Hiilivoimaa ulkomailla rahoittavia Kiinaa, Japania ja Etelä-Koreaa yhdistää se, että niillä on kaikilla omia hiilivoimaloiden valmistajia ja toimittajia, joiden palveluita ne hanakasti tarjoavat rahoittamiinsa projekteihin.

Asiaa edistetään julkisilla varoilla, sillä hiilivoimayhtiöt ovat Kiinassa valtio-omisteisia, ja niillä on kiinteä kytkös rahoitukseen, Myllyvirta sanoo.

”Kiinahan on myös maailman suurin aurinkovoimalaitteistojen viejä, mutta hiilihankkeille järjestetään huomattavasti edullisemmin julkista rahoitusta.”

Honkatukia uskoo, että Kiina hyötyy voimaloiden rahoittamisesta paitsi suoraan omien hiiliyhtiöidensä kautta myös epäsuorasti rakentamalla suhteita nouseviin talouksiin.

”Kauppapolitiikka on ulkopolitiikkaa, vaikka sen pitäisi olla myös ilmastopolitiikkaa”, Honkatukia tiivistää.


Voi myös kysyä, onko se Kiinan vastuulla, jos Kenia tai Indonesia haluaa rakentaa hiilivoimalan. Periaatteessa Kiina vain tarjoaa niille rahoitusta ja rakennusapua.

Ainakin Kiinan johdon mielestä vastuu kuuluu yksin sille maalle, johon hiilivoimaa rakennetaan.

”Heidän mukaansa kysyntä on olemassa, ja he vain vastaavat siihen”, Myllyvirta sanoo.

Todellisuudessa kuitenkin myös tarjonta luo kysyntää. Myllyvirran mielestä vastuu kuuluu myös voimaloita julkisilla varoilla rahoittaville maille, sillä jos helppoa rahoitusta ei olisi saatavilla, niin hiilivoimaa harkitsevat maat saattaisivat tehdä toisenlaisia päätöksiä.

Esimerikiksi Lamun voimalasuunnitelmasta oli jo luovuttu rahoituksen puutteen vuoksi, kunnes Kiina päätti tukea sitä.

Kiinalainen rahoitus on vahvasti tuettua eli edullisempaa kuin muualta saisi, ja sitä myönnetään suuren riskin hankkeisiin.

”Kiina myöntää halpaa, helpolla saatavaa rahoitusta, jossa ei esimerkiksi vaadita huomion kiinnittämistä työoloihin”, Honkatukia sanoo.

”Kiinan rahoittamat hankkeet ovat siksi paljon houkuttelevampia kehittyvien maiden näkökulmasta.”

Honkatukian mukaan EU ei rahoittaisi samanlaisia hankkeita, mutta ei kuitenkaan voi kieltää Kiinaa toimimasta toisin.

”Kiina saa rahoittaa keitä haluaa. Myös EU:n lähtökohtana on, että maat päättävät itse omista energiavalinnoistaan.”

Eivätkä Euroopan maatkaan ole puhtoisia: samat maat, jotka Maailmanpankin johtokunnassa kieltävät hiilivoimaloiden rahoittamisen, käyttävät silti fossiilista energiaa omassa maassaan, Honkatukia kertoo.

Yksi mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen olisi yksinkertaisesti tehdä uusiutuvista vaihtoehdoista houkuttelevampia tukemalla niitä. Tässä Honkatukia näkee EU:lle mahdollisuuden.

”Esimerkiksi [sähköverkosta irrallisilla] off grid -aurinkopaneeleilla pystytään jo sähköistämään Afrikan kyliä.”

Myllyvirran mukaan uusiutuvat energiamuodot ovat jo varsin kilpailukykyisiä. Esimerkiksi Afrikan suurin energiankäyttäjä Etelä-Afrikka lähtee siitä, että uusi kapasiteetti tulee suuren mittakaavan uusiutuvasta energiasta.

”Ajatus, että uusiutuva energia on rikkaiden maiden harrastus, alkaa olla selvästi vanhentunut”, hän sanoo.

Honkatukialta löytyy kuitenkin ymmärrystä hiilivoimaan päätyneille Afrikan maiden päättäjille. Heidän on otettava vastuu siitä, että kasvava energiantarve pystytään kattamaan.

”Ei siinä tilanteessa lähdetä hifistelemään, että millä tavalla. Siksi päättäjille olisi tärkeää kertoa, että uusiutuva energia on monesti myös halvin vaihtoehto.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  8. 8

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  9. 9

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää