Ulkomaat

Brasilian sademetsiä tuhoutuu nyt jalka­pallo­kentällinen minuutissa

Jos Brasilia ei ota sademetsien tuhoutumista vakavasti, se voi vaarantaa Mercosur-maiden välille syntyneen ”kaikkien aikojen suurimman kauppasopimuksen”.

rac
Amazonin sademetsää hävisi Brasiliassa 88 prosenttia enemmän tämän vuoden kesäkuussa verrattuna viime vuoden kesäkuuhun, uutistoimisto Reuters kertoo.

Asia selviää Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutti INPE:n satelliittien avulla keräämästä datasta. INPE:n datan mukaan metsää hävisi kesäkuussa 920 neliökilometriä.

Kyseessä on vasta alustava arvio, mutta jo se viittaa edellisen vuoden lukujen reippaaseen ylittämiseen. BBC:n mukaan viimeisimmät luvut kertovat, että kahden viime kuukauden aikana sademetsää on hävinnyt jalkapallokentällinen joka minuutti.

Huhtikuussa metsäkato oli vielä entisissä lukemissa sadekauden takia, mutta kuivan kauden alkaminen toukokuussa näytti jo kehityksen suunnan. Toukokuussa hakkuut kasvoivat 34 prosenttia verrattuna viime vuoden toukokuuhun.

Luvut voivat muuttaa Brasilian hallinnon suhtautumista hakkuisiin ja ilmastonmuutoksen hillintään, sillä viime viikolla EU:n ja Latinalaisen Amerikan Mercosur-maiden välille syntyneen ”kaikkien aikojen suurimman kauppasopimuksen” ehtona on, että osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

Jos Brasilia ei ota lukuja vakavasti, se voisi vaarantaa sopimuksen. Etenkin Ranskan presidentti Emmanuel Macron on epäillyt Brasilian ilmastolupausten vilpittömyyttä.

”Brasilian on pidettävä kiinni sitoumuksistaan esimerkiksi Amazonin metsäkadon pysäyttämiseksi”, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo sähköpostivastauksessaan HS:lle. ”

Sitoumuksia, jotka liittyvät ympäristönsuojeluun, valvotaan sopimukseen kuuluvan riitojenratkaisumekanismin avulla.”

EU tai Mercosur voi halutessaan pyytää Kataisen mukaan hallitustenvälisiä neuvotteluita. Jos tilanne ei ratkea, itsenäistä asiantuntijapaneelia voidaan pyytää tutkimaan asiaa ja laatimaan raportti suositusten kera.


Brasilian maatalousministeri Tereza Cristina Dias sanoi keskiviikkona, että Brasilia odottaa, pitävätkö arviot metsän häviämisestä paikkansa.

”Jos huoli on todellinen, Brasilia tarttuu toimeen. Jos huolta ei ole, selitämme datan tulokset kaikille paremman läpinäkyvyyden varmistamiseksi”, Dias kommentoi Reutersille.

BBC:lle asiaa nimettömänä kommentoinut Brasilian hallinnon edustaja kertoo, että hallinto luultavasti pyrkii osoittamaan datan tulokset vääriksi.

Viime viikolla yli 340 erilaista kansalaisjärjestöä vaati EU:ta lopettamaan välittömästi neuvottelut Mercosur-maiden kanssa, koska Brasilia rikkoo vähemmistöjen ihmisoikeuksia, tuhoaa sademetsiään ja toimii Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusten vastaisesti.

EU:n ja Mercosurin välisen kauppasopimuksen arvellaan hyödyttävän erityisesti Latinalaisen Amerikan lihantuotantoa ja eurooppalaista autoteollisuutta.

Tammikuussa Brasilian presidenttinä aloittanut Jair Bolsonaro pyrkii kehittämään maan taloutta ympäristön kustannuksella, ja hän on profiloitunut ympäristöliikkeen vastustajana.

Heti virkaanastumisensa jälkeen Bolsonaro alkoi nakertaa ympäristöjärjestöjen toimintamahdollisuuksia ja alkuperäiskansojen oikeuksia sekä siirsi valtaa maan maataloussektorille.

Bolsonaron hallinto ei antanut Reutersille kommenttia tuoreista luvuista. He käskivät osoittamaan kysymykset ympäristöministeriölle.

”Otamme käyttöön kaikkia keinoja kamppaillaksemme laitonta metsän hävittämistä vastaan”, ympäristöministeri Ricardo Salles kertoo Reutersille.

Ympäristöministeriön sanoista huolimatta laiton metsänhakkuubisnes rehottaa maassa. HS:n ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen kävi alkukesästä Amazonian sademetsässä tutustumassa metsäkadon syihin.

Metsäpalot, karjankasvatus ja tienrakennus hävittävät sademetsää tieltään, ja HS näki myös selviä merkkejä laittomista hakkuista. Poliisi on usein lahjottu, ja aseistetut metsänhakkaajat uhkailevat ympäristöjärjestöjen edustajia.

Brasiliassa ympäristönsuojelijat, asukasaktiivit ja pienviljelijöiden edustajat joutuvat uhkailun ja väkivallan kohteiksi. Kymmeniä on surmattu viime vuosien aikana.

Amazon on maailman suurin trooppinen sademetsä, ja 60 prosenttia siitä on Brasilian rajojen sisällä. Sademetsän rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on korvaamaton, kun taas metsän häviäminen lisää päästöjä.

Greenpeacen metsästrategisti Paulo Adarion mukaan kaikki viittaa siihen, että Bolsonaron aikana metsän häviäminen kiihtyy Brasiliassa. Hän toivoo, että uutiset metsän häviämisen kiihtymisestä asettavat lisäpaineita hallitukselle.

”Jos lopulliset luvut ovat näin suuret, siitä tulee painajainen Bolsonarolle”, Adario sanoo Reutersille. ”Tämä on erittäin tärkeää sekä kansainvälisestä että brasilialaisesta näkökulmasta, sillä Amazonin sademetsä on ikoninen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörävarkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  2. 2

   Poliisi kertoo ottaneensa kiinni 20 vuotta pakoilleen etsintäkuulutetun, jota epäillään talousrikoksista

  3. 3

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  4. 4

   HS-analyysi: Sosiaalinen tasa-arvo kirpaisee, koska sen mukaan menestyksen puutteesta voi syyttää vain itseään

  5. 5

   Trumpin osto­haaveet tyrmistyttävät Grönlannissa: ”Kuulostaa joltakin, johon liittyy orjuutta ja siirtomaa­valtaa”

  6. 6

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  7. 7

   Islanti menetti ensimmäisen jäätikön ilmaston­muutokselle: ”Tiedämme, mitä on tapahtumassa”

  8. 8

   Jesse Puljujärven agentti: ”Tämän tason pelaaja saa sopimuksen tunnissa vaikka 30 joukkueeseen”

  9. 9

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  10. 10

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  4. 4

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  8. 8

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  9. 9

   Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää