Ulkomaat

EU-komission johtoon valittiin määrä­tietoinen ja asia­keskeinen tasa-arvon kannattaja Ursula von der Leyen, ja se voi olla hyvä asia myös Suomelle

Nimitys vaatii vielä EU-parlamentin hyväksynnän. Jos se tulee, johtaa komissiota ensimmäistä kertaa nainen ja pitkästä aikaa saksalainen.

Lontoo

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on yllätysnimi EU-komission johtoon!

Ei sittenkään ihan. Euroopan unionin huipulla ei ole sellaista asiaa kuin aidot yllätysnimitykset. On vain yllättyneitä, jotka seuraavat nimityskiemuroita ytimen ulkopuolelta.

Mistä von der Leyen tuli?

EU-lähteiden mukaan von der Leyenin nimi alkoi pyöriä unionin huhumyllyssä jo viime vuonna. Alun perin hän oli listalla, jolta kaavailtiin eri vaihtoehtoja tulevaksi korkeaksi edustajaksi eli EU:n ulkoministeriksi.

Korkean edustajan paikka on EU:n huippupesteistä vähäpätöisin. Siksi se on mennyt kahdella viimeisellä nimityskierroksella naiselle. Tärkeimmät paikat jyvitettiin aiemmin miehille.

Nyt asetelma muuttui. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lupaus piti: puolet EU:n tärkeimmistä nimityksistä meni tiistaina naisille.


Von der Leyenista tulee kaikkien aikojen ensimmäinen nainen EU-komission johdossa. Edellytyksenä on, että EU-parlamentti hyväksyy nimityksen heinäkuun puolivälissä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja, ranskalainen Christine Lagarde, on puolestaan nousemassa Euroopan keskuspankin johtoon.

Mitä von der Leyenin nimityksestä pitäisi ajatella? Mitä itse von der Leyenistä pitäisi ajatella? Onko hän hyvä valinta?

Katsokaamme nimitystä kolmesta näkökulmasta: tasa-arvon kannalta, EU-politikoinnin kannalta sekä Suomen kannalta.

Von der Leyen on ainakin näennäisesti ristiriitainen hahmo.

Hän on saanut kritiikkiä siitä, kuinka Saksan armeija on rappiolla. Silti hän on sinnitellyt puolustusministerinä peräti viisi ja puoli vuotta eli Euroopan mittapuulla ennätysmäisen pitkään.

Häntä veikattiin pitkään liittokansleri Angela Merkelin seuraajaksi. Sitten jokin meni vikaan. Oliko perimmäinen syy von der Leyenin liiallinen kiire johtoon, puolueen sisäisen kannatuksen puute vai kenties väitöskirjan plagiaatiokohusta seurannut tahra maineeseen?

Arviot menevät ristiin.


Merkel auttoi silti suojattinsa EU-komission johtoon – vaikka joutuikin pidättymään äänestyksessä, jotta ei suututtaisi enempää hallituskumppaneitaan demareita.

Von der Leyen syntyi Brysselissä saksalaiseen korkea-arvoisaan virkamiesperheeseen ja nai aatelissukuun. Silti hän ei jäänyt vain isänsä tyttäreksi ja miehensä vaimoksi vaan loi oman uran.

”Kasvoin kodissa, jossa vanhemmat suhtautuivat tyttäriin kuten poikiinkin: oli tärkeää saada opinnot päätökseen”, von der Leyen sanoi Die Presse -lehden haastattelussa vuosi sitten.


Hänellä ja Heiko-aviomiehellä on seitsemän lasta. Se olisi Länsi-Euroopassakin täysin hyväksytty syy olla kotiäiti eli Hausfrau. Silti hän on rakentanut mittavan poliittisen uran.

”Näin jälkeenpäin ajatellen pahinta oli huono omatunto. Jos joltain voisin nuoremman sukupolven säästää, niin siltä”, von der Leyen muisteli.


Mutta onko oikein, että puhumme tulevan EU-komission johtajan perheestä? Puhuttiinko muka Jean-Claude Junckerin lapsista? (Itse asiassa puhuttiin: Junckerin liitto on lapseton.) Miksei puhuta von der Leyenin ohjelmasta? (Siitä kuullaan vasta vajaan parin viikon kuluttua.)

Von der Leyenin lapset ovat jo aikuisia. Silti hänen perhesuhteitaan on tärkeä pitää esillä kahdestakin syystä.

Ensinnäkin poliitikkojen perhevelvollisuuksia arvioidaan yhä kahdella mittarilla. Perhe on naisille usein rasite mutta miehille etu. Tämä on hyvä tehdä näkyväksi.

Toinen syy on se, että von der Leyenista tulee myös esikuva eurooppalaisille. On mahdollista olla sekä perheenäiti (tai isä) että merkittävä johtaja. Ainakin jos on varallisuutta, älyä ja hyvä koulutus.


Von der Leyen on itse tietoinen tasa-arvon vaatimista ponnisteluista. Kun entinen luxemburgilaiskomissaari Viviane Reding halusi vuonna 2011 naiskiintiöt suuryhtiöihin, Merkel oli sitä vastaan. Von der Leyen sen sijaan näki, että pelkällä vapaaehtoisuudella ei saada tarpeeksi aikaan.

Tasa-arvon lisäksi von der Leyenin valinta möyhentää nyt myös EU:n valtapolitikointia.

Lähtökohta on se, että EU:n johtopaikoille ei tule koskaan löytymään kaikkia tyydyttäviä hahmoja. Aina joku suuttuu. Nyt närkästyneitä ovat etenkin saksalaiset demarit.

”Minusta on hyvä, että tehtävään on tulossa ensimmäistä kertaa nainen”, Merkel puolusti von der Leyenin valintaa tiistai-iltana Brysselissä.

Eurooppalainen keskustavasemmisto ei ole koskaan itse nostanut yhtään naista EU:n johtoon. Silti se yrittää tehdä nyt silppua niin von der Leyenistä kuin Lagardestakin.


Moni tulee myös vetoamaan myös siihen, että aiemmin sovitun kärkiehdokasmenettelyn kuoppaaminen merkitsee eurooppalaisten äänestäjien ”pettämistä”. Todellisuudessa pettymystä tunnetaan lähinnä osassa poliittista kuplaa. Tavallinen äänestäjä tuskin valitsi omaa meppiä Spitzenkandidat mielessä.

Olennaista on, että saksalaisen von der Leyenin ja ranskalaisen Lagarden valinta kahdelle tärkeimmälle paikalle vahvistaa Saksa–Ranska-liittoa. Unionia johdetaan tiukasti Berliinistä ja Pariisista käsin, tulkoon sitten brexit, talouskriisi tai vedenpaisumus.

Nykyinen komission puheenjohtaja Juncker on kuunnellut tarkalla korvalla Saksan toiveita. Von der Leyen saksalaisena joutuu kuuntelemaan entistä enemmän muitakin.

Suomesta käsin von der Leyenin valinta kiinnostaakin ainakin kahdelta kannalta.

Yksi: mihin suuntaan uusi EU-komissio vie lainsäädäntötyötä? Kaksi: kuinka pienen jäsenmaan ääni kuuluu tulevaisuudessa?

Suomalaisista poliitikoista von der Leyenin parhaiten tuntee entinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin). He ehtivät istua monissa samoissa ministerikokouksissa.

Niinistö kuvailee entistä kollegaansa määrätietoiseksi, käytännönläheiseksi ja asiakeskeiseksi. Ne ovat kaikki ominaisuuksia, joita Pohjois-Euroopassa on totuttu arvostamaan. Turha korupuhe on minimissä.

”Suomen kannalta von der Leyen on hyvä valinta. Hän kuuntelee myös pieniä maita ja sovittelee”, Niinistö arvioi.

Itämeren alueen EU-maista katsottuna von der Leyenin tausta puolustusministerinä on sekin etu. Alueen turvallisuus- ja puolustushaasteet tunnetaan pian myös komission huipulla.

Saksa on ollut haluton ottamaan yksin EU:n poliittista vetovastuuta, mutta vielä haluttomampi se on ollut pönkittämään omaa sotilaallista mahtiaan. Toisen maailmansodan painolasti tuntuu yhä.


Kukin jäsenmaa arvioi nimityspakettia ja sen vaikutuksia omalta kannaltaan. Näin tekee myös Britannia, jonka on määrä lähteä EU:sta lokakuun lopussa.

Britanniassa von der Leyen on jo punnittu pragmaattiseksi keskustelukumppaniksi. Brexitin väitettyjä etuja hän ei kuitenkaan ymmärrä, niin kuin ei juuri kukaan muukaan mantereenpuolinen EU-johtaja.

Vaikka von der Leyenin valinta on vielä kesken, puheenjohtajaehdokas avasi keskiviikkona Twitter-tilin eurooppalainen yleisö mielessään.

”Hallo Europa! Hello Europe! Salut l’Europe!” kuului von der Leyenin ensimmäinen twiitti.
Suomen kannalta lupaavaa on se, että von der Leyen valitsi 62 seurattavansa joukkoon pääministeri Antti Rinteen.

Tai ehkä hän vain sääli Pohjoismaiden ja Baltian maiden kariutuneita huippupestihaaveita.

Kuka

Ursula von der Leyen


 Ursula von der Leyen on jäsenmaiden valinta EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi.

 Von der Leyen, 60, on toiminut Saksan puolustusministerinä vuodesta 2013 asti. Sitä ennen hän on ollut perheministeri sekä työ- ja sosiaaliministeri.

 Hän kuuluu keskustaoikeistolaiseen CDU-puolueeseen, joka kuuluu eurooppalaiseen EPP-kattopuolueeseen.

 Brysselissä syntynyt von der Leyen (omaa sukua Albrecht) on koulutukseltaan lääkäri ja gynekologi. Hän on opiskellut myös taloustieteitä.

 Hänen lääkärimiehensä Heiko kuuluu silkkikaupalla rikastuneeseen aatelissukuun. Pariskunnalla on seitsemän lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 1987–1999.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  9. 9

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  10. 10

   Susanna Saapunki juoksee kesät jopa 20 kilometrin matkoja Italian Alpeilla ja on hämmästyttänyt paikalliset kestävyydellään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää