Ulkomaat

HS-analyysi: Ruotsin hallituksen kivijalka murenee

Almedalenin politiikkaviikolla nähtiin Ruotsin hallituspohjan hauraus, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Visby

Ruotsin politiikkafestivaali Almedalen Gotlannissa on lopuillaan.

Mitä viikosta jäi käteen? Miltä Ruotsin poliittinen kenttä näyttää nyt, kun hallitus on ollut pystyssä puoli vuotta?

Tiivistetysti voi sanoa, että hallituksen kivijalka murenee ja että oikeisto-oppositio muuttuu entistä konservatiivisemmaksi.

Kuvaava tilanne koettiin Ruotsin työntekijäliitto LO:n mökissä perjantaiaamuna, pääministeripuolue sosiaalidemokraattien päivänä. Tilaisuudessa pohdittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien tulevaisuutta. Yleisössä oli paljon puolueväkeä.

Palopuhetta piti demareiden nuorisojärjestön puheenjohtaja Philip Boström. Hänellä oli seuraavat vaalit mielessä.

”Pahin kauhukuva on se, että seisomme vaalikojuilla 2022 ja ainut konkreettinen tekomme on rikkaiden lisäveron poisto. Mitä silloin sanomme äänestäjille?” hän kysyi.

”Me olemme hyvin järkeviä ja vastuullisia, mutta meidän on näytettävä porvareille, että jossain kulkee punainen raja!”

Aplodit tulivat voimakkaina ja sydämestä. Puoluesihteeri Lena Rådström täydensi viestiä strategisella linjauksella, joka kuulosti pääministeripuolueen edustajan suusta hieman ristiriitaiselta.

”Meidän täytyy ottaa etäisyyttä vallasta.”

Ruotsissa pidettiin vaalit syyskuussa, mutta hallitus saatiin kokoon vasta tammikuussa. Se oli historiallisen vaikea urakka.

Tilanne ratkesi vasta, kun porvaripuolueet keskusta ja liberaalit suostuivat tukemaan oppositiosta käsin sosiaalidemokraattien ja vihreiden vasemmistohallitusta. Tehtiin 73-kohtainen ”tammikuun sopimus”, jossa kaikki neljä saivat ja menettivät jotakin.

Ruotsin oikeisto- ja vasemmistoblokit oli murrettu.

Ruotsia pystyttiin sittenkin vielä hallitsemaan ilman nationalistipuolue ruotsidemokraatteja, joiden tuki olisi ollut puhdasverisen oikeistohallituksen edellytys.

Almedalenissa oli jo havaittavissa, että hallitusta kannatteleva sopu on hauras.

Sosiaalidemokraateille kipein paikka on juuri Boströmin mainitsema paljon tienaavien lisävero, värnskatt, joka tulee ylimmissä tuloluokissa vielä normaalin progression päälle. Sitä peritään 65 000 euroa ylittävistä vuosituloista viiden prosentin verran.

Liberaalit saivat hallitussovun ehtona tammikuun sopuun kirjauksen lisäveron poistosta vuonna 2020. Se tekee sosiaalidemokraateille kipeää.

Heidän pääviestejään ovat oikeiston veronalennusten torjuminen ja tuloerojen pienentäminen. Lisäveron poisto toimii molempia vastaan.

”Se ei tule olemaan mukava päivä töissä, kun minun täytyy se esitellä. En pidä siitä lainkaan”, sanoi valtiovarainministeri Magdalena Andersson perjantaiaamuna Ruotsin radion teltassa.

Näin pääministeripuolue ottaa etäisyyttä oman hallituksensa politiikasta.

Toisellakin puolella sopua kipuillaan. ”Yhteistyö ei ole aina helppoa, päinvastoin”, sanoi keskustajohtaja Annie Lööf omassa Almedalen-puheessaan. Hän halusi myös muistuttaa, että sosialismi ei sovi liberaalille puolueelle.

On Ruotsin hallitsemisen kannalta huolestuttavaa, että nelikon puolueet kokevat tarvetta ottaa toisistaan etäisyyttä jo näin aikaisessa vaiheessa.

Varsinaista hallituskriisiä se ei silti vielä ennustaa. Sekä Andersson että Lööf tietävät, että toinen vaihtoehto olisi kokoomuksen Ulf Kristerssonin johtama hallitus, joka ottaisi suoraa tukea ruotsidemokraateilta.

Uhkaa hallitukselle lisää se, että oppositiossa olevat oikeistolaiset ja konservatiiviset puolueet lähenivät viikon aikana hiukan toisiaan.

Kokoomuksen Kristersson teki kyllä eroa nationalismiin korostamalla Ruotsin kansainvälisyyttä. Samalla hän kuitenkin puhui integraatiosta lähes yhtä vaativaan sävyyn kuin ruotsidemokraatit. Hän ehdotti muun muassa ilmaisen tulkkiavun vähentämistä oleskeluluvan saaneilta.

Kristillisdemokraattien johtaja Ebba Busch Thor taas aiheutti tiistaina kansallisen tason uutisen käymällä ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin kanssa julkisesti lounaalla valtiopäivätalolla. He puhuivat terveydenhoidosta.

Åkessonin toive on muodostaa oppositioon kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa konservatiivinen kolmikko, joka yrittäisi saada taakseen enemmistöä seuraavissa vaaleissa.

Siihen on vielä pitkä matka, mutta lounaastahan monet tuttavuudet alkavat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  2. 2

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  6. 6

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  7. 7

   Tukes selvittää Lappeen­rannan kiihdytys­ajojen onnettomuutta – vastuu­vapaus­lomakkeella ei ole oikeudellista merkitystä

  8. 8

   Emma Kaipainen-Nurmi oli juuri ehtinyt sanoa ”tahdon”, kun ampiainen iski: ”Kauhean usein päivystykseen ei varmaan tule morsiamia hääpuvussa”

  9. 9

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair ohjeisti hongkongilaista miehistöään pitämään työn ja politiikan erillään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  4. 4

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  5. 5

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  6. 6

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  7. 7

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  8. 8

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  9. 9

   Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

  10. 10

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää