Ulkomaat

Unkarissa liukuhihnat hehkuvat kuumina, mutta tehtaille ei löydy työn­tekijöitä: Populisti­hallinto yrittää paikata vajetta siirto­työläisillä

Unkaria riivaa valtava työvoimapula. Sitä voisi paikata tuomalla siirtotyöläisiä vaikkapa Ukrainasta, mutta siihen eivät maahanmuuttoa raivokkaasti vastustavat kansalaiset suostu.

Székesfehérvár

Totta kai Róbert Bankó ymmärtää ongelman.

”Tämä on hyvin unkarilainen vastaus: Kyllä, mutta ei”, Bankó sanoo.

Kyllä, myös Bankón yritys kärsii pahasta työvoimapulasta. Mutta ei. Se ei käy, että työvoimapulaa helpotettaisiin ukrainalaisilla työläisillä.

Bankó johtaa Székesfehérvárin kaupungissa pientä kansanliikettä, joka vastustaa siirtotyöläisille rakennettavaa asuntolaa. Bankó on etunenässä viemässä pormestarille adressia, jossa on 1 100 allekirjoittajaa.

Unkaria vaivaa paha työvoimapula. Lähes 90 prosenttia unkarilaistehtaista sanoo, että työvoimapula haittaa niiden liiketoimia. EU:n keskiarvo on Euroopan komission mukaan noin 15.

Tehtaat eivät kykene täyttämään tilauksiaan. Talous kasvaa nytkin huimaa 5,1 prosentin vauhtia, mutta kasvu voisi olla vieläkin nopeampaa.

Kaikki yritykset ratkaista pulma ovat päätyneet umpikujaan, ja yksi syy on tässä. Maahanmuuton vastustamisen vuoksi myös siirtotyöläisiä vastustetaan Unkarissa ankarasti.

Ukrainalaiset juopottelisivat, ja asuntojen hinnat laskisivat, asukkaat sanovat.

”En nyt tarkoita, että ne ihan koko ajan olisivat kännissä”, sanoo asukasaktivisti András Szvoren kahvilassa Székesfehérvárin kaupungintalon vieressä.Pormestari András Cser-Palkovics ei päästä HS:ää seuraamaan adressin luovutusta eikä suostu haastatteluun. Hän edustaa Unkaria rautakouralla hallitsevaa Fidesz-puoluetta, ja tilanne on puolueelle kiusallinen.

Puolue on mustamaalannut turvapaikanhakijoita ja muslimeita varsinkin vuoden 2015 siirtolaiskriisin jälkeen. Samaan aikaan työvoimapula on kehittynyt Unkarissa suureksi ongelmaksi.

Unkarin alhainen palkkataso houkuttelee maahan muun muassa saksalaisia autotehtaita. Liukuhihnat hehkuvat kuumina, mutta työntekijöitä ei saada tarpeeksi.

Opposition mukaan Székesfehérvárissa, jossa on paljon autotehtaiden alihankkijoita, tarvittaisiin heti ehkä parituhatta työntekijää.

Yksi ratkaisu olisi siirtotyöläisten tuominen. András Szvoren ja muut aktivistit puhuvat jopa ”mongolialaisista ja vietnamilaisista” siirtotyöläisistä.

Ihanko totta? Mongolialaisia ja vietnamilaisia siirtotyöläisiä Unkarissa?

Kyllä vain, taloustieteilijä Zoltán Pogátsa sanoo. Työvoimapula on niin paha, että Unkariin on tuotu jopa mongolialaisia siirtotyöläisiä.

Viime vuonna pääministeri Viktor Orbánin neuvonantaja ja kauppakamarin puheenjohtaja László Parragh sanoi, että Unkariin tarvitaan ”valkoihoisia työläisiä, joilla on kristityt juuret”.

Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa Unkariin ei haluta edes valkoisia eurooppalaisia kristittyjä työläisiä. Fidesz alkoi houkutella työläisiä Itä-Ukrainasta.

Ukrainalaisohjelma tuli julkisuuteen keväällä, ja siitä lähtien Székesfehérvária on hallinnut vain yksi puheenaihe: ukrainalaiset.

Siirtotyöläiset tarvitsevat asuntoloita, ja juuri sellaista asukasyhdistys vastustaa.

Avoimia työpaikkoja on Unkarin tilastokeskuksen mukaan runsaat 80 000, mutta sekin kertoo vain osan totuudesta. Kirjaimellisesti jokainen HS:n haastattelema unkarilaisyritys ravintoloista teurastamoihin kertoo kaipaavansa työvoimaa – myös sellaiset työnantajat, jotka ovat pormestarin pakeilla vastustamassa siirtotyöläisten asuntolaa.

Ensimmäinen syy Unkarin työvoimapulaan on yksinkertainen: palkkataso on Euroopan matalimpia, ja siksi unkarilaiset muuttavat ulkomaille parempien palkkojen perässä.

Noin 350 000 unkarilaista on muuttanut tai käy töissä enimmäkseen Itävallassa, Saksassa ja Britanniassa, Pogátsa sanoo. Se tarkoittaa noin viittä prosenttia työikäisistä unkarilaisista.

Melkein toisen mokoman verran on Pogátsan mukaan työmarkkinoiden tavoittamattomissa muista syistä.

Yksi syy on Orbánin esittelemä työttömyyslaki, joka on eräänlainen äärimmäinen aktiivimalli. Se velvoittaa pitkäaikaistyöttömät töihin palkalla, joka on vain puolet noin 300 euron minimipalkasta.

Työ on usein risusavottamaista näennäispuuhastelua. ”Jos työ on tarpeellista, se pitäisi teettää kunnon palkalla. Jos ei ole, sitä ei pitäisi teettää lainkaan”, Pogátsa sanoo.

Järjestelmää ei valvota kunnolla, ja monella järjestelmään otetulla on jo työ, usein harmaassa taloudessa. Erittäin tehoton järjestelmä imee jopa noin 250 000 ihmistä työmarkkinoilta.

Osansa on myös massiivisilla määrillä EU-rahaa, jolla Unkari teettää enemmän tai vähemmän tarpeellisia rakennus- ja infrastruktuuriprojekteja Fideszin kannatusalueille.


Lopulta kokous pormestarin huoneessa päättyy, ja asukasyhdistys marssii ulos.

Pormestari Cser-Palkovics on luvannut, että ukrainalaisten siirtotyöläismajoitusta ei tule. Kaupunki vuokraa tyhjän rakennuksen, johon asuntolaa oli kaavailtu. Pormestari siis sitoutuu maksamaan röttelön vuokran täysin tyhjästä. Se tulee maksamaan kaupungille satojatuhansia euroja.

Mutta tämäkään ei kapinaliikkeelle riitä. Asukasyhdistys vaatii kaupunkia kieltämään työläisten majoitustoiminnan kokonaan.

”Tässä ei ole kyse vain ukrainalaisista”, András Szvoren sanoo.

Mistä sitten? Voisiko työvoimaa tuoda esimerkiksi Etelä- ja Itä-Unkarista?

”En minä niin sanonut”, Szvoren sanoo.

Se tarkoittaa, että székesfehérvárilaiset eivät halua edes Unkarin kansalaisia köyhästä etelästä tai Itä-Unkarista, jossa on paljon Unkarin romaneja.

Koko Unkari toimii nyt populismin logiikalla. Se ulottuu jopa siihen, että omakotitaloalueilla yritetään kieltää yli viisihuoneiset asunnot, jotta niihin ei voi asuttaa siirtotyöläisiä.

Róbert Bankón asukasyhdistys oli huomannut esityslistoista jo aikaisemmin, että siirtotyöläishotelli oli tulossa. Aktiiviseen vastarintaan yhdistys ryhtyi vasta, kun äärioikeistolainen nettikanava teki aiheesta jutun. Samalla yhtä nukkumalähiötä koskettavasta kaavoituskysymyksestä tuli iso uutinen koko Unkarissa.

Siirtotyöläiset voisivat toimia pahimpien karikoiden auttajina. Työvoimavaje on kuitenkin niin suuri, että se ei edes siirtolaisilla voisi ratketa.

Juurisyy työvoimapulaan on Pogátsan mukaan Unkarin onneton koulutusjärjestelmä. Varsinkin maan etelä- ja itäosissa ihmisten koulutustaso on surkea. Asuinpaikka määrittää koulutustasoa, ja se taas määrittää tulevaisuutta.

Jos on syntynyt köyhäksi, köyhänä kuolee.

”Unkari on jäätynyt yhteiskunta. Sosiaalista liikkuvuutta ei ole”, Pogátsa sanoo.

Huonon koulutuksen yksi seuraus on se, että unkarilaiset ovat suomalais-ugrilaisen kielimuurin takana. Budapestin turistikohteiden ulkopuolella yllättää, kuinka täydellisen kielitaidottomia unkarilaiset usein ovat.

”Vain 15 prosenttia unkarilaisista ilmoittaa osaavansa vierasta kieltä”, Pogátsa sanoo.

Se vaikuttaa muuhunkin kuin turistien viihtyvyyteen. Siirtotyöläiset voivat tehdä vain kaikkein yksinkertaisinta suorittavaa työtä. Unkarin lääkäri- tai edes tarjoilijapulaan heistä ei olisi apua.


Työvoimapula ei vaikuta vain talouslukuihin. Kun ammattitaitoista työvoimaa ei ole, taksikuskit eivät löydä perille, tarjoilijat unohtavat tilauksen matkalla keittiöön ja sähköviat jäävät korjaamatta. Yhteiskunta halvaantuu.

”Minulla meni syksyllä viisi päivää löytää putkimies ja sen jälkeen kaksi kuukautta, että hän pääsi paikalle”, Pogátsa sanoo.

Orbán yritti korjata tilannetta niin sanotulla orjalailla. Se olisi edellyttänyt unkarilaisten tekevän jopa 400 tuntia ylitöitä vuodessa, mutta maksun niistä olisi saanut vasta kolme vuotta myöhemmin. Ehdotus nostatti mielenosoitusaallon, ja Orbán joutui perääntymään.

Miksi unkarilaisten palkat eivät sitten nouse? ”Kyllä ne nousevat, ja nopeasti nousevatkin”, Pogátsa sanoo.

Palkkojen ostovoima on Pogátsan mukaan noussut Unkarissa keskimäärin jopa viitisen prosenttia monen vuoden ajan. Se on hurja vauhti, kun sellaista jatkuu kumulatiivisesti vuodesta toiseen. Minimipalkkaa on nostettu jopa 15 prosentilla, ja Audin tehtailla palkkoja nostettiin alkuvuodesta lakkojen jälkeen jopa 18 prosenttia.

Mutta palkkaerot muuhun Eurooppaan ovat niin valtavat, että sekään ei tilannetta nopeasti ratkaise. ”Itävallassa palkat ovat kolme neljä kertaa korkeammat. Norjassa lääkärien palkat ovat kymmenen kertaa korkeammat. Etelä-Unkarista lähtee päivittäin suoria lentoja Osloon”, Pogátsa sanoo.

Kriisiä vain vaikeuttaa se, että maata hallitsee itsevaltaisesti yksi puolue. Se tukahduttaa keskustelun, eikä kukaan pääse tarjoamaan vaihtoehtoja.

Székesfehérvárissa oppositio yrittää käyttää kiilanaan sitä, että maahanmuuttovastainen puolue yrittää tuoda lisää maahanmuuttajia.

Kaikki puolueet ovat päättäneet asettaa yhteisen vastaehdokkaan, jotta edes jollakulla olisi mahdollisuus pärjätä Fideszille. Kyllä, ihan kaikki puolueet: mukana rintamassa on myös äärioikeistolainen Jobbik.

Yhdistyneen opposition ehdokas on sosialistien Roland Márton. Hän yrittää taiteilla siirtotyöläisten vastustamisen ja parempien palkkojen lupailujen välillä.


Fideszin itsevaltaa kriisi ei kuitenkaan kumoa. Oppositiolla ei ole uskottavuutta, sillä ongelman siemenet on kylvetty sen valtakaudella.

Orbán on rakentanut järjestelmästä niin tiiviin, että työvoimapula korkeintaan lievästi horjuttaa Fidesziä, jos sitäkään.

Taloustieteilijä Pogátsa sanoo, että umpikuja on juuri niin täydellinen kuin kuulostaa. Suureen kuvaan auttaisivat vain koulutusinvestoinnit.

”Jokainen työntekijä voidaan kouluttaa seuraavalle askelmalle.”

Orbánin ainoa talouspoliittinen linja näyttää olevan verotuksen alentaminen, joten koulutusinvestointeja ei ole tulossa. Ja vaikka olisi, ne vaikuttaisivat hitaasti. Lähivuosina kriisi tulee vain pahenemaan.

Näillä siis mennään. Kuinka pitkään?

”Ehkä 10–15 vuotta”, Pogátsa sanoo. ”Hyvin synkältä tämä näyttää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  2. 2

   Rankkasade räjäytti paineviemärin Elielinaukiolla: Metroliikenne pysäytetty Helsingin ydinkeskustassa puoleenyöhön asti

  3. 3

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  6. 6

   Maata pitkin Espanjaan – Onko lentämisen välttäminen oikeasti ekologista, vaivan arvoista ja kallista?

  7. 7

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  8. 8

   Lähes 500-paikkainen parkkipaikka ammottaa tyhjyyttään Vantaalla, lähistöllä tapellaan pysäköinnistä

  9. 9

   HS:n tiedot: EU pitää hätä­kokouksen Brasilian sade­metsien tulipalojen takia

  10. 10

   Jännitysnäytelmä Helsingin taivaalla: Toinen suuri sadealue saattaa vyöryä illansuussa Suomenlahden päältä rannikolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Rankkasade räjäytti paineviemärin Elielinaukiolla: Metroliikenne pysäytetty Helsingin ydinkeskustassa puoleenyöhön asti

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  8. 8

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  9. 9

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  10. 10

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää