Ulkomaat

Polttavat hyytelö­eläimet valtasivat Portugalin ja Espanjan rannat: Tutkijat ovat ymmällään, ja hengen­pelastajat pakkaavat ensiapu­laukkuun etikkaa

Tutkijat selvittävät ilmiön yhteyttä ilmastonmuutokseen. Kun avomeren ja rannikkovesien lämpötilat lähenevät toisiaan, polttiaiseläinten invaasiot seuraavat toisiaan.

Lissabon

Portugalilainen insinööri José Azevedo oli lenkkeillyt Atlantin valkeita hiekkarantoja pitkin yli 40 vuoden ajan. Silti hän ei ollut koskaan nähnyt vastaavaa.

Omituisen olion läpikuultava, sinertävä väri houkutti katsomaan lähempää.

Rannalle oli huuhtoutunut portugalinsotalaiva (physalia physalis). Se on meduusojen kaltainen myrkyllinen polyyppieläin, joka ajelehtii merivirtojen mukana kaasun täyttämän rakon varassa. Rakko muistuttaa purjetta tai kukonharjaa.

Portugalinsotalaiva ei ole yksittäinen eliö, vaan sen kellukkeeseen on kiinnittynyt vedenalainen erilaisten polyyppien yhdyskunta. Sen ohuet, jopa kymmeniä metrejä pitkät pyyntilonkerot polttavat tuskallisesti. Ne voivat aiheuttaa ihmiselle vakavia vammoja hipaistessaan esimerkiksi uimarin ihoa.

Azevedon, 64, ja portugalinsotalaivan ensikohtaamisesta Lissabonin liepeillä Costa da Caparicassa on kolme vuotta. Sittemmin niistä ja meduusoista on tullut suoranainen riesa Manner-Portugalin rannoilla, kun aiemmin niitä oli tavattu lähinnä Madeiran ja Azorien saarten vesissä kaukana Atlantilla.

Pelkästään tänä vuonna huhtikuusta lähtien Azevedo sanoo nähneensä portugalinsotalaivoja ”ainakin yli sata jollei satoja”.

Syy askarruttaa meribiologeja.

Portugalissa annettiin toista kertaa lähihistoriassa koko rannikkoa koskeva hälytys toukokuussa, kun vaarallisia polttiaiseläimiä ajelehti rantavesissä poikkeuksellisia määriä. Espanjassakin varoituksia oli maan luoteiskolkasta Galiciasta aina Välimerelle Kataloniaan asti.

Kesäkuun puolivälissä Azoreilla rannalle kasautui niin paljon portugalinsotalaivoja, etteivät paikalliset muistaneet nähneensä vastaavaa koskaan.


Insinööri Azevedo on jo harjaantunut bongaamaan hyytelömäisiä klönttejä lenkeillään. Hän ilmoittaa niistä säännöllisesti Portugalin meri- ja ilmatieteen laitoksen (Ipma) tutkijaryhmälle.

Laitos on käynnistänyt Gel Avista- eli Hyytelöä näkyvissä -projektin, joka pyytää kansalaisia raportoimaan havainnoista. Se haluaa selvittää, miten laajalle portugalinsotalaivat ovat levinneet, miten niiden määrä lisääntyy ja kytkeytyykö ilmiö ilmastonmuutokseen.

”Meille on ilmoittautunut tähän mennessä neljäsataa vapaaehtoista tarkkailijaa”, meribiologi Antonina dos Santos kertoo HS:lle työhuoneessaan, joka sijaitsee Tajojoen suulla. Pyreneiden niemimaan pisin joki virtaa mereen Lissabonin kohdalla.


Kun rannoille ilmestyy merten kummajaisia, ne päätyvät yleensä dos Santosin tunnistettaviksi.

”Hyytelötutkimus” syntyi erään kansalaisen yhteydenotosta alkutalvesta kolme vuotta sitten, dos Santos kertoo. Koiraa ulkoiluttava mies oli tuolloin nähnyt merkillisen olion hietikossa Cascaisissa Lissabonista länteen.

”Pidin tapausta perin poikkeuksellisena”, dos Santos kertoo.

”Oli tammikuu ja kylmin vuodenaika. Silloin lajin ei mielestäni kuulu esiintyä rannikolla meidän seudullamme. Olin yhdistänyt lajin trooppisiin ja subtrooppisiin vesiin.”

Nyt tutkijat kertovat, että harvinaisena pidetty portugalinsotalaiva on jo toiseksi yleisin hyytelöeläin Portugalin mannermaan rannoilla. Se on leviämässä myös Gibraltarinsalmen läpi Välimerelle.


Espanjan joillakin rannoilla, kuten idässä Alicantessa, ensimmäiset portugalinsotalaivat nähtiin viime vuonna. Muita polttiaiseläimiä kuten meduusoja lilluu Välimeressä ajoittain häiritsevän paljon.

Tänäkin kesänä uimarannoille kiinnitetään suojaverkkoja niiden pysäyttämiseksi. Viime vuonna Málagassa kalastajat saivat joinakin päivinä saaliikseen enemmän meduusoja kuin kalaa.


Barcelonalainen meduusatuntija, professori Josep Maria Gili muistuttaa, että eri lajien paluu rantavesiin on luonnonmukainen ja toistuva ilmiö, mutta ilmastonmuutos on kiihdyttänyt kiertoa.

Kun avomeren ja rannikkovesien lämpötilat lähenevät toisiaan, hyytelöeläinten invaasiot seuraavat toisiaan suotuisien tuulien ja merivirtauksien myötä.

”Olemme Välimerellä ja tämä on väistämätöntä: Vuosi vuodelta meduusoja on yhä enemmän. Meidän pitää tottua niihin”, meribiologi Gili luonnehti El Tiempo -sääjulkaisulle toukokuussa.

Meduusojen luontaiset viholliset ovat huvenneet ylikalastuksen vuoksi, Gili huomauttaa. Niitä ovat tonnikalat ja kilpikonnat sekä samoista planktonaterioista meduusojen kanssa kilpailevat pikkukalat.

Pyreneiden niemimaan pitkittyneet kuivuusjaksot voivat tutkijoiden mukaan olla osasyy hyytelöeläinten runsaudelle. Sateet vähenevät, joten jokien virtaukset merelle heikentyvät, ja patoja ja keinokastelualtaita on rakennettu lisää. Merelle ei enää valu makeaa vettä yhtä paljon kuin ennen, joten meduusat viihtyvät jokisuistojen läheisyydessä aiempaa paremmin.


Praia Novan rannalla Costa da Caparicassa hengenpelastaja Lucas Mota Martins, 25, kertoo, että rantavahtien ensiapupakkauksiin kuuluu nykyään etikkaa. Se helpottaa esimerkiksi portugalinsotalaivan aiheuttamia punaisenkirjavia palovammoja.

”Yhtään tapausta ei ole osunut kohdalleni tällä rantakaudella, mutta itse sain piston jalkaani surffatessa toukokuussa.”


Brasilialainen Mota Martins työskentelee kesäisin Portugalissa ja talvisin kotimaassaan. Viime talvena hän antoi usein ensiapua portugalinsotalaivojen haavoittamille polskijoille kotirannallaan Imbituban kaupungissa. Joulu–tammikuussa Brasiliassa havaittiin paikallisten tiedotusvälineiden mukaan ennätyksellisiä meduusahyökyjä.

Mota Martins saatteli sairaalaan erään nuoren miehen, jonka keho oli lähes kauttaaltaan lonkeroiden vahingoittama. Portugalinsotalaivan erittämä myrkky voi hetkeksi lamauttaa ja koitua uimarille kohtalokkaaksi. Myrkystä johtuvat kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia.

Portugalissa tietoiskut ja uutisointi meduusoiden haitoista ovat vilkastuneet rantakauden alettua. Meribiologi Antonina dos Santosin tutkimusryhmä lähetti kunnille kuvitetun valistuspaketin. Lehdykkä esittelee yhdeksän lajia.


”Portugalinsotalaiva pistää, vaikka se näyttäisi rannalla kuolleelta. Vammoja pitäisi aina näyttää ammattilaiselle – hengenpelastajalle, apteekin henkilökunnalle, mutta mielellään käydä myös päivystyksessä”, dos Santos neuvoo.

Myrkytysoireita, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia, saattaa ilmaantua vasta tuntien päästä. Ihoa pitää heti huuhtoa merivedellä. Polttavia soluja voi raaputtaa pikaisesti mutta hellästi pois vaikka lompakosta löytyvällä muovikortilla, dos Santos ohjeistaa.

”Invaasioiden ennakointi on tärkeää ja tutkimustyömme yksi tavoite. Silloin ihmisiä voidaan opastaa lähimmälle turvalliselle rannalle eikä loma mene pilalle”, dos Santos sanoo.

”Myös tarpeetonta paniikkia täytyy ehkäistä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  4. 4

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  5. 5

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  8. 8

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää