Miljonäärin julkinen salaisuus

Upporikas pankkiiri Jeffrey Epstein kutsui 2000-luvun alussa alaikäisiä tyttöjä kartanoonsa antamaan ”hierontoja”, mutta selvisi tyrmistyttäneen kevyellä rangaistuksella. Nyt noin kolmekymppiset uhrit hakevat itselleen jälleen oikeutta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta maanantaina syytteen saaneen yhdysvaltalaisen miljonäärin Jeffrey Epsteinin tarina on verrattavissa #metoo-liikkeen laukaisseeseen, seksuaalirikoksista syytetyn elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin tapaukseen.

Kummassakin on kyse rikkaasta miehestä, jolla on erittäin vaikutusvaltaisia ystäviä. Kummankin taipumukset olivat laajalti hänet tunteneiden tiedossa, ja niihin tehtiin julkisia viittauksia. Kumpikin sai rahan ja vallan avulla jatkaa toimiaan.

Epsteinin ystäviin ovat lukeutuneet Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton, nykyinen presidentti Donald Trump, Britannian prinssi Andrew sekä Victoria’s Secret -muotitalon omistaja Les Wexner.

Monet Epsteinin ystävistä tosin ottivat etäisyyttä Epsteiniin vuoden 2008 jälkeen, kun hän joutui ensimmäistä kertaa oikeuteen syytettynä seksuaalirikoksista. Nuorin uhreista oli 14-vuotias.

Epstein selvisi silloin syyteneuvottelulla ja 13 kuukauden rangaistuksella. Kevyt tuomio herätti laajaa tyrmistystä.

Uhrit olivat vuosia hiljaa, kunnes sanomalehti Miami Heraldin toimittaja Julie K. Brown otti asiakseen saada heidän äänensä kuuluviin.

Viime vuonna Miami Herald jäljitti kymmeniä Epsteinin mahdollisia uhreja, tarkasteli uudestaan tapaukseen liittyviä asiakirjoja ja haastatteli tapauksen kanssa työskennelleitä viranomaisia.

Viime vuoden loppupuolella julkaistuissa artikkeleissa Epsteinin uhrit kertoivat olevansa syvästi pettyneitä syyttäjien toimintaan.

”En usko, että kenellekään on kerrottu totuutta Jeffrey Epsteinin teoista”, nykyisin 30-vuotias Michelle Licata sanoi Miami Heraldille.

”Hän pilasi elämäni ja monien muiden tyttöjen elämän. Ihmisten täytyy saada tietää, mitä hän teki ja miksi häntä ei silloin syytetty, jotta tällaista ei koskaan tapahdu uudestaan.”

Uhrien mukaan on pitkälti Miami Heraldin ansiota, että heidän asiansa on otettu uudelleen käsittelyyn.


Syyttäjän mukaan Epstein käytti hyväkseen nuoria naisia kartanoissaan Manhattanilla, New Yorkissa ja Palm Beachilla Floridassa vuosina 2002–2005, kertoo uutistoimisto Reuters.

Syyttäjän mukaan Epstein maksoi satoja dollareita nuorille tytöille, joiden piti antaa hänelle ”hierontoja” samalla kun Epstein masturboi. Hän myös kosketteli tyttöjä, ja jotkut tytöistä ovat kertoneet raiskauksista tai niiden yrityksistä.

Syyttäjän mukaan Epstein maksoi joillekin tytöille uusien tyttöjen värväämisestä ja hänen työntekijänsä tiesivät verkostosta. Heidän tehtävänsä oli kutsua tyttöjä talolle ja varmistaa, että Epsteinilla oli aina halutessaan seuraa.


Hyväksikäytettyjen lukumäärä ei ole selvillä, mutta liittovaltion poliisin FBI:n mukaan kyse on kymmenistä tytöistä sekä Floridassa että New Yorkissa. Miami Heraldin toimittaja taas jäljitti ainakin 60 Epsteinin mahdollista uhria.

Monella tytöllä oli vaikea perhetausta. Raha ja arvokkaat lahjat houkuttelivat palaamaan Epsteinin luo. Erään mukaan Epstein valikoi uhreikseen tarkoituksella tyttöjä, jotka ovat yhteiskunnan silmissä pohjasakkaa.

Jeffrey Epstein, 66, on tunnettu investointipankkiiri, joka hankki omaisuutensa Yhdysvalloissa 1980-luvulla. Matemaattisesti lahjakas konsultti sai rikkaita asiakkaita ja eteni nopeasti urallaan.

Hän omistaa yhden Manhattanin suurimmista yksityisasunnoista ja saaren Karibianmerellä.

Hänen nimissään on säätiö, joka rahoittaa Harvardin yliopiston matemaattisen biologian ohjelmaa.

Epstein on luonut itsestään kuvaa erakkona, joka ei koske alkoholiin tai huumeisiin. Hän on vältellyt julkisuutta ja haastatteluja. Se on ruokkinut huhuja ja tarinoita.

Yksi huhu on kuitenkin toistunut useammassa yhteydessä: Epstein pitää nuorista tytöistä, ja heitä hänen ympärillään riittää.

Vuonna 2002 New York Magazine teki Epsteinista artikkelin. Siinä eräs Wall Streetillä työskennellyt ihminen vertasi Epsteinia Scott F. Fitzgeraldin Kultahattu-romaanin outoon ja upporikkaaseen päähenkilöön.

”Hän on mysteerinen, gatsbymainen hahmo. Hän haluaa ihmisten ajattelevan, että hän on hyvin rikas, ja luo ympärilleen välinpitämättömyyden ilmapiiriä. Koko homma on todella outo.”

Epstein on keräillyt lähipiiriinsä hallitsijoita, tieteilijöitä ja miljardöörejä. Epstein muun muassa matkusti ympäri Afrikkaa Bill Clintonin ja tämän ystävien, koomikko Chris Tuckerin ja näyttelijä Kevin Spaceyn, kanssa. Spaceya syytetään alaikäisten poikien hyväksikäytöstä.

”Sijoitan ihmisiin, oli kyse politiikasta tai tieteestä. Sitä minä teen”, Epstein on sanonut New York Magazinen mukaan.

Lehti haastatteli myös Epsteinin ystävää Donald Trumpia, silloista kiinteistösijoittajaa.

”Olen tuntenut Jeffin 15 vuotta. Mahtava kaveri. Hänen seurassaan on hauska olla”, Trump sanoi.

”Kerrotaan, että hän pitää kauniista naisista yhtä paljon kuin minä, ja monet heistä ovat nuoremmasta päästä.”


Epsteinin toiminta alkoi paljastua viranomaisille vuonna 2005, kun erään uhrin vanhemmat ottivat poliisiin yhteyttä.

Vuonna 2008 Floridan syyttäjänvirasto oli valmistellut Epsteinia vastaan 53-sivuisen kanteen seksuaalirikoksista. Todisteita oli tarpeeksi passittamaan Epstein kymmeniksi vuosiksi vankilaan.

Oikeudenkäynnin sijaan uhrien edustaja eli syyttäjä Alexander Acosta sopi Epsteinin asianajajien kanssa syyteneuvottelusta.

Acosta on nykyään presidentti Trumpin hallinnon työministeri.

Miami Heraldin mukaan syyttäjä antoi Epsteinille ”elämänsä diilin”.

Epstein tunnusti seksikauppasyytteen ja sai 13 kuukautta vankeutta, jonka aikana hän kuitenkin sai poistua vankilasta kuutena päivänä viikossa tekemään töitä. Sopimus myös takasi hänelle ja ”muille mahdollisille rikoskumppaneille” koskemattomuuden kaikkia muita syytteitä vastaan.

Epsteinin uhrit ovat yrittäneet vuosien ajan turhaan nostaa häntä vastaan siviilikanteita tai valittaa asiasta poliisille. Sopimuksessa luvattu koskemattomuus on estänyt tapauksen tutkimisen.

Syyttäjät eivät kertoneet uhreille neuvottelevansa sopimuksesta Epsteinin kanssa. Uhrit saivat tietää siitä vasta, kun tuomari hyväksyi sen. Silloin oli jo liian myöhäistä yrittää vaikuttaa asiaan.

Tämän vuoden helmikuussa yhdysvaltalainen tuomioistuin päätti, että syyttäjät rikkoivat lakia salatessaan sopimuksen uhreilta.

New Yorkin eteläisen alueen liittovaltionsyyttäjä Geoffrey Berman kehotti maanantaina kaikkia Epsteinin mahdollisia uhreja astumaan esiin.

”He ansaitsevat päivänsä oikeudessa, ja puolustamme heitä ylpeinä tämän syytteen myötä”, Berman sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Syyttäjänvirasto saikin pidätysuutisten jälkeen useita yhteydenottoja naisilta, jotka kertovat joutuneensa Epsteinin uhreiksi.

Berman ei suostunut sanomaan, miksi syytteet nostetaan vasta nyt, vaikka epäilyt ovat olleet tiedossa jo vuosikymmenen ajan. Hän kuitenkin sanoi, että ”erinomaiset tutkivat journalistit” ovat auttaneet tietojen keräämisessä. Tämä viittaa selvästi Miami Heraldin juttusarjaan.

Epsteinia voi odottaa jopa 45 vuoden vankeustuomio. Hän on kiistänyt syytteet. Hänen asianajajansa Reid Weingarten sanoo The New York Timesille, että syytteet Epsteinia vastaan on jo sovitettu vuonna 2008, ja että uudessa syytteessä kaivellaan ”muinaisia asioita”.

Syyttäjät vaativat, että Epstein pidetään tutkintavankeudessa. Syyttäjien mukaan on syytä olettaa, että muutoin hän pyrkisi todistajien, uhrien ja uhrien läheisten painostamiseen ja uhkailuun.

Lauantaina FBI murtautui Epsteinin seitsemänkerroksiseen kotiin Manhattanilla ja löysi satoja valokuvia alastomista tai puolialastomista naisista, joista osa näytti hyvin nuorilta. Epsteinin kassakaapista löytyi cd-levyjä, joihin oli kirjoitettu esimerkiksi ”tyttöjen alastonkuvia”.

Talosta löytyi myös lappuja ja viestejä, joissa oli uhrien nimiä ja yhteystietoja.

Epsteinin taloon tiivistyy hänen maineensa omituisena ja salaperäisenä hahmona.

Siellä vierailleet ihmiset kertovat The New York Timesille, että kattokruunusta roikkui luonnollisen kokoinen naista esittävä nukke.

Yhtä seinää koristi valtava vankila-aiheinen muraali. Piikkilankojen ja vankitornien keskelle oli maalattu Epstein.

”Teetin maalauksen, koska on mahdollista, että joudun taas tuohon tilanteeseen”, Epstein sanoi eräälle vieraalle kolme kuukautta sitten.

Oikaisu 10.7. klo 6.59: Epstein matkusti ympäri Afrikkaa muun muassa koomikko Chris Tuckerin kanssa. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että kyse olisi ollut Chris Rockista.

Kuka?

Jeffrey Epstein


 Syntynyt vuonna 1953.

 Investointipankkiiri ja miljonääri, joka omistaa saaren Karibianmerellä.

 Ystäväpiiriin on kuulunut muun muassa presidentti Bill Clinton, presidentti Donald Trump ja Britannian prinssi Andrew.

 Oli syytettynä alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta vuonna 2008, mutta selvisi syyteneuvottelulla ja 13 kuukauden vankeustuomiolla.

 On nyt syytettynä uudestaan epäiltynä 2000-luvun alussa tehdyistä seksuaalirikoksista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  2. 2

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  3. 3

   Porrastreeni ehkäisee ”kuolleen pepun syndroomaa”, joka vaanii istumatyötä tekeviä – Neljä vinkkiä, joilla saat portaista kaiken hyödyn irti

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  7. 7

   Kommentti: Pääministeri Johnsonin tyhjä puhuja­pönttö oli viesti, mutta mistä?

  8. 8

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  9. 9

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  10. 10

   Oikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun perussuomalaisten kansanedustajan Ari Koposen rahankeräysrikoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  7. 7

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  8. 8

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  9. 9

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää