Ulkomaat

Lehmäkaruselli pelasti upporikkaan pikkumaan kasvot naapurien saarron keskellä: Tutkijan mielestä saarto on jopa hyödyttänyt Qataria

Naapurimaiden boikotti on kestänyt kaksi vuotta. Qatar on kehittänyt omaa tuotantoaan ja löytänyt uusia kauppakumppaneita. Tutkijan mukaan tilanne on myös lujittanut pienen maan kansallista itsetuntoa.

Tuiki tavalliset mustavalkoiset lehmät astelevat tyynesti lypsykaruselliin, joka muistuttaa valtavaa sentrifugia. Futuristiseen lehmälinkoon mahtuu kerralla sata eläintä. Lehmä kiertää karusellissa yhden kokonaisen kierroksen kahdeksassa minuutissa.

Yksi maailman suurimmista lypsykaruselleista sijaitsee keskellä aavikkoa Qatarissa. Sen omistaa maan suurin maidontuottajayhtiö Baladna.

Vielä runsaat kaksi vuotta sitten Baladna keskittyi lampaiden kasvattamiseen. Eläimet makoilivat pölisevässä autiomaassa alkeellisten katosten alla.

Maidontuotanto ei Qatarissa kannattanut, koska upporikas pikkumaa toi tarvitsemansa elintarvikkeet ulkomailta.Sitten tuli kesäkuu 2017. Joukko arabivaltioita pani Qatarin kokonaisvaltaiseen boikottiin. Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Bahrain ja Egypti syyttivät Qataria terroristien rahoittamisesta ja katkaisivat diplomatia-, kauppa- ja liikenneyhteydet maahan.

Saudi-Arabia uhkaili jopa vallihaudan kaivamisella Qatarin rajalle. Se olisi tehnyt maasta saaren.

Tarkoituksena oli eristää Arabian niemimaasta törröttävä aavikkovaltio ulkomaailmasta, jotta se taipuisi 13 kohdan vaatimuslistaan. Vaatimuksiin kuului muun muassa suhteiden viilentäminen Iraniin ja Turkkiin, poliittisten linjausten yhdenmukaistaminen arabinaapurien kanssa sekä Al Jazeera -mediayhtiön lakkauttaminen.

Qatar ei suostunut. Niin alkoi saarto, joka jatkuu yhä.

”Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit luulivat, että Qatar kaatuisi nopeasti. Niin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Tietyssä mielessä saarto on hyödyttänyt Qataria”, hollantilaisen Leidenin yliopiston tutkija Christian Henderson sanoo HS:lle.

Henderson on perehtynyt Lähi-idän maiden talous- ja ruokapolitiikkaan.

Fossiilisten polttoaineiden vienti Qatarilta sujuu, mutta monissa muissa hyödykkeissä, esimerkiksi elintarvikkeissa, se on ollut tuonnin varassa. Vuonna 2012 lähes 90 prosenttia kaikesta Qatarin ruuasta tuotiin ulkomailta, valtaosa Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien kautta.

Naapurien pakotteet tyhjensivät hyllyt Qatarissa. Nälkiintymisen sijaan qatarilaiset ryhtyivät toimeen.

Lammasyhtiön tilaisuus koitti. Valtion avustuksella Baladna pisti pikapikaa pystyyn huipputeknologisen maidontuotantolaitoksen. Pihatot, vesihuolto, lannankäsittely, koko hoito lypsykaruselleineen rakennettiin tyhjästä autiomaahan.

Muutaman viikon jälkeen ensimmäiset lehmät lennätettiin Qatariin Yhdysvalloista. Ne olivat holsteineja, maailman käytetyintä lypsykarjarotua. Vain kuukausi kauppasaarron julistamisen jälkeen Baladna lypsi ensimmäiset maitonsa.

Nyt lehmiä on yli 20 000, ja yhtiö tuottaa 95 prosenttia maassa kulutettavasta tuoreesta maidosta.

”Qatar kesäkuun 2017 jälkeen ei ole sama kuin Qatar sitä ennen. Emme tarvitse tai halua ketään”, Baladnan viestintäpäällikkö Saba al-Fadala sanoi viime kuussa uutistoimisto Reutersille.


Uusia kauppakumppaneita löytyi helposti muun muassa Turkista, Iranista, Marokosta ja Yhdysvalloista. Laivoille ja lentokoneille etsittiin uudet reitit. Kolme kuukautta saarron alkamisen jälkeen Qatarissa valmistui myös jättimäinen investointi, Hamadin satama.

Hendersonin mukaan saarto on kasvattanut Qatarin kansallista itsetuntoa, ja maan suhdeverkko on monipuolistunut. Etenkin Qatarin lähentyminen Iranin kanssa kiukuttaa Saudi-Arabiaa. Sunnalainen Saudi-Arabia ja shiialainen Iran ovat arkkivihollisia.

Oikeastaan Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit sahasivat saarrolla vain omaa oksaansa, Henderson sanoo.

”Qatarin tarmokas vastarinta on saanut pienen maan näyttämään sitkeältä, kun taas Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit näyttäytyvät vähemmän voimakkaina. Lisäksi ne menettivät pääsyn Qatarin markkinoille.”

Kahdessa vuodessa Qatar on moninkertaistanut ruoantuotantonsa. Maan kunta- ja ympäristöministeriön mukaan ruoantuotanto on viisinkertaistunut vuodesta 2017.

Ministeriön mukaan neljäsosa myytävistä kasviksista on nyt kotimaista tuotantoa, kun vuonna 2016 kotimaisuusaste oli vain 12 prosenttia.

Qatar pystyy myös tuottamaan kaiken tarvitsemansa maidon ja siipikarjan. Ennen vuotta 2017 Qatar tuotti itse noin 20 prosenttia maidosta ja kymmenen prosenttia siipikarjasta.

Maitokarusellin pystyttäminen oli Qatarille Hendersonin mukaan sekä pr-temppu että bisnesmahdollisuus. Pitkään jatkunut maidonpuute olisi saanut emiiri Tamim bin Hamad al-Thanin ja koko al-Thanin valtiassuvun näyttämään heikolta. Qatarilaiset käyttävät paljon maitotuotteita, joten markkinatkin olivat valmiina.

Lehmien lennättämisessä oli lopulta vain voitettavaa.

Made in Qatar -tuotteiden lisääntyminen markkinoilla ei tarkoita sitä, että Qatar olisi lähelläkään omavaraista ruoantuotantoa, Henderson sanoo. Eläinten tarvitsema rehu ja muu vilja tulee yhä ulkomailta kuten myös valtaosa kasviksista, kalasta ja monista muista tuotteista.

Qatarin hallinnon lupaukset korkeista omavaraisuusasteista ovat Hendersonin mukaan liioiteltuja, sillä maa on hyvin riippuvainen tuonnista.

”Toisaalta se ei ole heille ongelma, koska maalla on siihen varaa”, Henderson sanoo.

”Haluaisin huomauttaa, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun omavaraisuuden unelmaa väläytellään Persianlahden maissa. Se ei ole vain koskaan toiminut.”


Ruuan tuominen ulkomailta on helpompaa ja halvempaa, mutta rahasta ei Qatarissa ole puutetta. Nestemäisellä kaasulla ja öljyllä rikastunut Qatar on yksi maailman vauraimmista maista. Vuonna 2017 Qatar toimitti 28 prosenttia kaikesta maailman nestemäisestä kaasusta.

Pirkanmata pienemmässä Qatarissa ei ole jokia tai järviä. Ilmasto on kuuma, maa karu ja hiekkainen. Maaperää on pitänyt muokata kasveille sopivaksi, tai sitten ne kasvatetaan kasvihuoneissa. Qatarilainen Hassad Food -investointiyhtiö alkoi tänä keväänä kasvattaa rehua aurinkovoimalla toimivan kastelujärjestelmän avulla.

Qatarissa lämpötila voi kohota 50 asteeseen. Niin kuumassa pärjäävät lähinnä kamelit. Länsimaisille holstein-lehmille mittarien lukemat olisivat liikaa, ja siksi maito- ja siipikarjantuotanto tapahtuu ilmastoiduissa sisätiloissa.

Henderson epäilee Qatarin ruoantuotannon kestävyyttä. Kasvihuoneiden ja lehmälaitosten lämmönsäätely kuluttaa paljon energiaa. Mediassa esitellyistä mullattomista kasvintuotantokokeiluista eli hydroponisista viljelmistä ei Hendersonin tietojen mukaan ole vielä laajempaan tuotantoon.

Qatarilaiset joutuvat käyttämään paljon merivettä, josta on poistettu suola. Suolanpoisto kuluttaa runsaasti energiaa ja tuottaa kasvihuonekaasuja. Prosessin sivutuotteet lasketaan takaisin mereen, mikä vaikuttaa meren kemialliseen tasapainoon ja tappaa merieläimiä.


Maitomenestyksestä huolimatta Qatar on myös kärsinyt saarrosta.

Turistivirrat ovat ehtyneet. Maailman parhaaksi lentoyhtiöksi monesti valittu Qatar Airways on joutunut muuttamaan lentoreittejään ilmatilasulkujen takia, mikä on näkynyt myös sen tuloissa.

Arabivaltioiden syytökset siitä, että Qatar tukee terrorismia, eivät ole täysin perättömiä. Qatar on rahoittanut islamistista Muslimiveljeskuntaa, jonka Qataria saartavat valtiot ovat julistaneet terroristijärjestöksi. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on asettanut pakotteita qatarilaisille liikemiehille, joilta on valunut rahaa terroristijärjestö al-Qaidalle. Qatar on tukenut myös Yhdysvaltain ja EU:n terroristijärjestöksi luokittelemaa palestiinalaista Hamasia.

Toisaalta Saudi-Arabian syytökset ovat tekopyhiä, kun myös maan omaa bisneseliittiä epäillään muun muassa al-Qaidan ja Hamasin rahoittamisesta. Saudi-Arabian kytköksistä terroristijärjestöihin on raportoinut muun muassa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n alla toimiva toimintaryhmä.

Terrorismisyytösten lisäksi Qatarilla on maine ihmisoikeuksien rikkojana. Maan 2,7 miljoonasta asukkaasta vain noin 320 000 on Qatarin kansalaisia. Loput ovat ulkomaalaisia, lähinnä aasialaisia siirtotyöläisiä.

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat 2022 pidetään Qatarissa. Megatapahtuman rakentaminen on herättänyt keskustelua maan siirtotyöntekijöiden huonoista oloista. Itsemurhat ja työtapaturmat ovat tavallisia. On arvioitu, että 4 000 siirtotyöläistä kuolee ennen kisoja.

Boikotin loppua ei ole näkyvissä, Henderson sanoo. Monien asiantuntijoiden mielestä Qatarin saarto on Persianlahden ”uusi normaali”.

Kiista on kriisiyttänyt kuudesta valtiosta koostuvan Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston (GCC) toiminnan. Neuvoston jäsenistä Oman ja Kuwait ovat puolueettomia kiistassa.

Tulevat jalkapallon MM-kisat voivat toimia välien voitelijana. Henderson pohtii, että Qatar voisi tarjota Saudi-Arabialle ja Arabiemiraateille mahdollisuuden isännöidä joitakin pelejä, jos maat purkaisivat pakotteita.

Toisaalta Qatar on melko tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. Maan talous kasvaa boikotista huolimatta, ja samalla lujittuu sen maine sitkeänä sissinä. Vaikka maahan ei ole tullut kansainvälisiä investointeja niin paljon kuin qatarilaiset toivoisivat, se ei Qataria kaada.

Kaasua saa maasta ja maitoa lypsykarusellista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  5. 5

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  8. 8

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  9. 9

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  10. 10

   Hallitus kaavailee jälleen uutta kielistrategiaa, mutta mitä tapahtui alle kymmenen vuotta sitten laaditulle ”kärkihankkeelle”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää