Ulkomaat

Yhdysvaltain sota-alus tuhosi väitetysti iranilaisen lennokin Hormuzin­salmessa, Iran kiistää lennokin menetyksen

Lennokki tuli presidentti Donald Trumpin mukaan kilometrin etäisyydelle aluksesta.

Yhdysvaltain armeija on tuhonnut miehittämättömän lennokin, joka lähestyi sen sota-alusta Hormuzinsalmessa torstaina, kertovat presidentti Donald Trump sekä puolustusministeriö Pentagon.

Presidentti kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan lennokin lentäneen tuhannen jaardin eli vajaan kilometrin päähän aluksesta. Hänen mukaansa lennokki oli iranilainen, mutta tietoa ei ole voitu varmistaa.

”USS Boxer teki puolustustoimen iranilaista lennokkia vastaan, joka oli hyvin, hyvin lähellä”, Trump sanoi. ”Lennokki tuhottiin heti.”

Iran kiisti perjantaina menettäneensä ainuttakaan lennokkia. Se vihjasikin, että Yhdysvallat on saattanut ampunut alas oman lennokkinsa.

Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin mukaan Iranilla ei ole tietoa, että se olisi menettänyt lennokkia, kertovat uutistoimistot.

Myös Iranin asevoimat kiisti Yhdysvaltojen pudottaneen heidän lennokkinsa, iranilainen uutistoimisto Tasnim kertoo.

”Trumpin perusteettomista ja harhaisista väitteistä huolimatta kaikki lennokkimme ovat palanneet turvallisesti takaisin”, asevoimien edustaja Abolfazl Shekarchi totesi Tasnimin mukaan.

Puolustusministeriö Pentagon vahvisti lennokin tuhoamisen. Uutistoimisto Reutersin mukaan se kertoo lennokin tulleen ”uhkaavan lähelle” USS Boxeria.

”Laiva teki puolustustoimen miehittämätöntä lentokonetta vastaan varmistaakseen laivan ja sen miehistön turvallisuuden”, tiedottaja Jonathan Hoffman sanoi. Hänen mukaansa välikohtaus tapahtui noin kello kymmenen torstaiaamuna.

CNN:n tietojen mukaan lennokki eliminoitiin sähköjärjestelmiä lamauttavalla aseella. Selkkauksen vuoksi öljyn hinta nousi yli prosentilla.

Hormuzinsalmessa on viime viikkoina ollut useita välikohtauksia, joissa Iranin on väitetty häirinneen laivaliikennettä. Salmi on maailman vilkkaimpia öljyliikenteen merireittejä.

Persianlahden alueen tilanne on jännittynyt sen jälkeen, kun Yhdysvallat sanoutui irti Iranin ydinsopimuksesta ja asetti Iranille pakotteita.

”Tämä on viimeisin Iranin monista provokatiivisista ja vihamielisistä toimista kansainvälisillä vesillä toimivia aluksia vastaan”, Trump sanoi Reutersin mukaan.

”Kutsun myös muita maita suojelemaan salmessa kulkevia laivojaan ja työskentelemään kanssamme jatkossa.”

Yhdysvallat on yrittänyt houkutella muita maita mukaan suojelemaan Hormuzinsalmen laivaliikennettä. Uutistoimisto Reutersin haastattelema Pentagonin edustaja vakuutti torstaina, että kyse ei ole sotilaallisen liittouman kokoamisesta.

Hormuzinsalmen vesillä on kymmenen viime vuoden ajan ollut jatkuvia kahnauksia ja provokaatioita, kun suurvallat rehentelevät ja härnäävät toisiaan sotaharjoituksilla ja tarkoituksellisilla läheltä-piti-tilanteilla.

Viimeksi Iran uhkasi sulkea koko salmen keväällä, kun Yhdysvallat ilmoitti pakotteista kaikille iranilaista öljyä ostaville maille. Yhdysvallat on yrittänyt rampauttaa Iranin öljymahtia vetäydyttyään vuonna 2015 solmitusta Iranin ydinsopimuksesta.

Torstaina Iran kertoi ottaneensa salmessa haltuunsa ulkomaisen säiliöaluksen miehistöineen. Iranin mukaan kyseessä oli rutiinitoimenpide, ja alus oli salakuljettanut iranilaisaluksista saatua polttoainetta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  5. 5

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  6. 6

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  7. 7

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  8. 8

   Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  9. 9

   Pääministeri Justin Trudeau joutui kovan kritiikin kohteeksi vanhasta valokuvasta, jossa hän käytti rasistista meikkiä – ”Ei lainkaan arvostelukykyä”

  10. 10

   Menestyshanke käänsi suomalaisten itsemurhat laskuun, mutta sen jälkeen tehtiin ”hirveä virhe” – Emeritusprofessori Jouko Lönnqvist tuntee pimeimmät puolemme

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  6. 6

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  7. 7

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää