Ulkomaat

Tuore pääministeri Boris Johnson vastaili alahuoneen kysymyksiin kaksi ja puoli tuntia: Brexit toteutuu, ja Britanniasta tulee paras maa asua

EU-eron vannoutuneet kannattajat saivat avainpaikat Johnsonin hallituksessa. Johnson puhui ensimmäistä kertaa pääministerinä parlamentin alahuoneessa torstaina.

Lontoo

Britannian tuore pääministeri Boris Johnson astui torstaina ensimmäistä kertaa brittiparlamentin alahuoneen eteen uudessa roolissaan. Johnson vastaili kansanedustajien kysymyksiin kahden ja puolen tunnin ajan.

Johnson toisti jälleen kerran, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa. Hänen mukaansa tavoitteena on yhä brexit erosopimuksen kera.

Johnson uskoo myös, että Pohjois-Irlannin kiistanalaiseen rajakysymykseen on löydettävissä vaihtoehtoinen ratkaisu. Muun EU:n kanssa on nyt määrä aloittaa uudet neuvottelut.

”Jos EU ei suostu [muutoksiin], meidän on tietysti lähdettävä ilman sopimusta”, hän sanoi.

Kun vaihtoehtoisista järjestelyistä kysyttiin tarkemmin, ei Johnson tarjonnut mitään konkreettista uutta. Rajatarkastuksia Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle hän ei halua.

Uusi brittihallitus rupeaa tehostamaan valmisteluja sopimuksettoman eron varalle. Johnson ei myöskään aio nimittää brittikomissaaria uuteen loppuvuonna aloittavaan EU-komissioon.

Alahuoneen tunnelma oli torstaina kiihkeä ja kuumeinen. Johnson löi löylyä kiukaille ja lupasi, että Britanniasta tulee paras maa asua ja ”mitä todennäköisimmin” Euroopan mahtavin ja vaurain maa vuoteen 2050 mennessä.

Konservatiivien parlamentaarikot olivat silminnähden innostuneita siitä, että maassa on viimeinkin korostetun brexit-henkinen hallitus. Välihuudot raikuivat.

Intoa ei jaettu oppositiossa.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn aloitti vastapuheenvuoronsa: ”Kansakunta on huolissaan, että [Johnson] yliarvioi kykynsä.”

Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ryhmäjohtaja Ian Blackford puolestaan sanoi, että alahuoneen pitää pysäyttää Johnsonin ajama ”hulluus” eli sopimukseton EU-ero.

Johnsonin keskiviikkoiltana nimittämä uusi konservatiivihallitus on valjastettu toteuttamaan hallituksen tärkeintä tavoitetta eli brexitiä. Hallituksen avainroolit ovat tiukasti brexiteerien käsissä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö uuteen hallitukseen mahtuisi myös iso joukko heitä, jotka kamppailivat vielä keväällä 2016 EU-jäsenyyden puolesta. Olennaista on, että koko hallitus seisoo nyt brexitin takana. Soraääniä tai epäileviä tuomaksia ei enää suvaita.

”Minä ja kaikki hallitukseni ministerit olemme sitoutuneet lähtemään EU:sta eropäivänä [31. lokakuuta], olivatpa olosuhteet mitkä hyvänsä”, Johnson sanoi torstaina alahuoneessa.

Johnson on myllännyt brittihallituksen täysin uusiksi. Peräti 17 vanhan hallituksen ministeriä siirtyi – pakolla tai vapaaehtoisesti – rivikansanedustajiksi.

Miten he toimivat uudessa roolissaan? Voiko Johnson luottaa muidenkin kuin entisen pääministerin Theresa Mayn tukeen ja solidaarisuuteen, vai alkavatko syrjäytetyt kapinoida? Johnson johtaa vähemmistöhallitusta, joten yhteenkään konservatiivipuolueen kapinalliseen ei ole varaa.

Varsinaiseen hallitukseen kuuluu 23 jäsentä, joista naisia on kuusi. Heidän lisäkseen hallituksen istuntoihin osallistuu kymmenen muuta tärkeän vastuutoimen saanutta konservatiivipoliitikkoa, jotka eivät kuitenkaan kuulu ministerien ydinryhmään.

Hallituksen kokouksiin osallistuu muun muassa yksi Britannian tunnetuimmista brexiteereistä: kansanedustaja Jacob Rees-Mogg, joka sai vastuulleen hallituksen asioiden järjestelemisen alahuoneessa. Se on tärkeä toimi etenkin nyt, kun oppositio tulee tekemään kaikkensa kaataakseen Johnsonin hallituksen sekä estääkseen sopimuksettoman EU-eron.

Johnsonin hallituksen istuntoihin osallistuu myös pääministerin pikkuveli Jo Johnson, josta tuli yliopistoista ja tutkimuksesta vastaava apulaisministeri. Jo Johnson ehti toimia apulaisministerinä jo Mayn aikana, mutta erosi, koska halusi uuden EU-kansanäänestyksen. Nyt brexit-tuuli näyttää kääntyneen.

Naisia Johnsonin hallituksessa on hieman vähemmän kuin Mayn alkuperäisessä hallituksessa. Toisaalta Johnson on nimittänyt aiempaa enemmän etnisiin vähemmistöhin kuuluvia.

Hallituksen kokouksiin osallistuu yhteensä 33 henkilöä, mutta heidän lisäksi nimitetään vielä iso määrä erilaisia apulaisministereitä. Suurta valtaa käyttävät myös Johnsonin ja hänen ydinjoukkonsa neuvonantajat, joista monet ovat toimineet pitkään brexitin takapiruina.

Eniten huomiota herättänyt nimitys on ollut Dominic Cummingsin nousu Downing Streetin sisäpiiriin. Cummings tunnetaan brexitiä ajaneen Vote Leave -kampanjan kiistanalaisena johtohahmona.

Keitä Johnsonin hallituksessa sitten istuu?

Britannian uudeksi valtiovarainministeriksi nousi odotetusti entinen sisäministeri Sajid Javid, joka yritti itsekin pääministeriksi. Finanssialalla toiminut Javid on pakistanilaisen bussikuskin poika ja konservatiivipuolueelle tärkeä elävä todiste – Britanniassa paljon Pohjoismaita vaikeammasta – luokkanoususta.

Javid on nykyään brexitin kannattaja, vaikka onkin myöntänyt sen riskit taloudelle. The Times -lehden mukaan Vote Leave -kampanjaa vetänyt Matthew Elliott saisi tärkeän roolin Javidin lähipiiristä.

Uusi sisäministeri Priti Patel kuuluu konservatiivipuolueen oikeaan laitaan. Hän on myös yksi vakaumuksellisimmista brexitin kannattajista. Patelin vanhempien tausta on Ugandan intialaisväestössä. Patel joutui eroamaan Mayn hallituksen kehitysyhteistyöministerin pallilta skandaalin siivittämänä, kun hän oli tavannut lomallaan salaa israelilaispoliitiikkoja.

Dominic Raabin nousua ulkoministeriksi voidaan pitää tietynasteisena yllätyksenä. Hänen aiempi hallituskokemuksensa rajoittuu neljään kuukauteen brexit-ministerinä vuonna 2018. Myös Raab on tiukka brexiteeri. Englantilaiseksi nurkkapatriootiksi häntä on kuitenkin turha haukkua: Raabin vaimo on Brasiliasta, ja hänen isänsä tuli Britanniaan pakolaisena 1930-luvun Tšekkoslovakiasta.

Kiinnostava on Johnsonin vanhan tukijan ja kilpakumppanin eli Michael Goven rooli. Gove sai kimurantin tittelin: hän on nyt kirjaimellisesti suomennettuna ”Lancasterin herttuakunnan kansleri”. Käytännössä Goven asema on lähellä apulaispääministerin roolia. Johnson vahvisti torstaina, että Goven päätyö tulee olemaan sopimuksettomaan EU-eroon valmistautuminen.

Jo useita eri ministerisalkkuja kantanut Gove on yrittänyt itsekin kahdesti pääministeriksi: vuosina 2016 ja 2019. Hänet muistetaan Johnsonin pääministeriyshaaveiden kampittajana kolme vuotta sitten.

Johnson nosti takaisin hallitukseen muun muassa Mayn entisen vuotoepäilyjen takia erotetun puolustusministerin Gavin Williamson, josta tuli nyt opetusministeri. Marginaaliin Mayn aikana joutunut ja tiukkaan brexit-leiriin kuuluva Therese Villiers on uusi ympäristöministeri.

Harvoihin ministerinsalkkunsa säilyttäjiin kuuluu muun muassa työ- ja eläkeministeri Amber Rudd, joka on ollut suhteellisen kriittinen ääni brexit-henkisessä konservatiivipuolueessa. Jatkoon pääsivät myös Mayn brexit-ministeri Stephen Barclay sekä terveysministeri Matthew Hancock.

Samaan aikaan oppositio hioo jo puukkojaan. Työväenpuolue, Skotlannin kansallispuolue, liberaalidemokraatit, vihreät ja lähes kaikki muutkin odottavat sitä hetkeä, kun Johnson kumppaneineen kaatuu. Britanniassa spekuloidaan, että Britanniassa voi koittaa ennenaikaiset parlamenttivaalit jo syksyllä.

Hallituksen tukipuolue on edelleen pohjoisirlantilainen Demokraattinen unionistipuolue (DUP). Myös DUP kannattaa brexitiä. DUP:n näkökulma eron ehtoihin muodostuu kuitenkin Belfastista käsin, ei Lontoosta. Siinä on Johnsonille mittava lisähaaste.

Opposition kapinaliikkeelle tulee kova kiire iskeä kapuloita hallituksen rattaisiin.

Parlamentti jää torstaina kesätauolle, ja palaa töihin vasta syyskuun alussa. Silloin istuntopäiviä ennen brexit-päivää on enää parisenkymmentä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää