Ulkomaat

Turkki uhkaa hyökätä Syyrian kurdeja vastaan, jos Yhdysvallat ei suostu vaatimuksiin rajaseudun suojavyöhykkeestä

Erdoğan uhosi perjantaina tuhoavansa ”terroristikäytävän” ja varoitti luottamasta ulkovaltoihin.

Turkki sanoo aikovansa hyökätä Eufratjoen itäpuolelle Syyriassa, mikäli se ei pian pääse Yhdysvaltojen kanssa sopimukseen Syyrian pohjoiselle rajaseudulle suunnitellusta partioidusta suojavyöhykkeestä, joka tyhjennettäisiin kurdijoukoista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Käytännössä Eufratin yli hyökkääminen tarkoittaa Yhdysvaltojen tukemien YPG-kurdijoukkojen ajamista kauemmas Turkin rajalta. Turkki pitää niitä uhkana itselleen. Turkki ja Yhdysvallat ovat yrittäneet neuvotella suojavyöhykkeestä jo kuukausia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi perjantaina Ankarassa, että Turkki tuhoaa ”terroristikäytävän” Eufratjoen itäpuolella riippumatta siitä, miten neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa etenevät. Heti perään presidentti sanoi, että Turkki hyökkää Syyrian puolelle ellei sopimusta tule.

Erdoğanin mukaan hänen kärsivällisyytensä on Washingtonin kanssa loppumassa.

”Ne alueella, jotka panevat toivonsa ulkovaltojen apuun, tungetaan maan poveen”, Erdogan sanoi AKP-puolueensa tapaamisessa. ”Me löydämme kyllä kestävän ratkaisun terrorismiin.”Kurdit saivat haltuunsa laajoja alueita Syyrian pohjois- ja koillisosista jihadistijärjestö Isisin vastaisen taistelun jäljiltä. Kurdijoukot ovat myös vastuussa alueella olevista pakolaisleireistä, kuten viime aikoina otsikoissa olleesta al-Holista, jossa on pidetty myös suomalaisia Isisin taistelijoiden vaimoja ja lapsia.

Yhdysvaltalaisen valtuuskunnan aiemmin tällä viikolla esittelemät ehdotukset suojavyöhykkeestä eivät miellyttäneet Turkkia, ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoo Reutersin mukaan.Myös puolustusministeriön mitta on täyttynyt viivästelyistä. Ministeriö ilmoitti ”tekevänsä omia aloitteita”, jos näkee ne tarpeelliseksi. Turkki on viime aikoina lähettänyt rajalle joukkoja valmiuteen.

Torstaina Turkin puolustusministeri Hulusi Akar keskusteli Reutersin mukaan mahdollisesta hyökkäyksestä turkkilaisten armeijapäälliköiden kanssa.


Verisestä suurhyökkäyksestä tuskin kuitenkaan on kyse, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän-asiantuntija Mikko Patokallio.

”Todennäköistä on rajattu isku. Tarkoituksena ei ole vyöryttää joukkoja Raqqaan asti, vaan ottaa raja-alue haltuun. Tämä jatkaa Turkin aikaisempaa trendiä, eli se syrjäyttää Syyrian kurdeja ja laittaa tilalle omia liittolaisiaan”, Patokallio sanoo.

Jos hyökkäys toteutuisi, kyseessä olisi jo kolmas kerta kolmen vuoden sisällä, kun Turkki hyökkää Syyriaan.

”Kyseessä on samanlainen interventio, mitä on aiemmin nähty Manbijissa ja Afrinissa”, Patokallio kertoo.

Turkki hyökkäsi kurdien hallitsemaan Afriniin Luoteis-Syyriassa alkuvuodesta 2018 ja oli parissa kuukaudessa miehittänyt alueen.

Viime talvena Turkki eteni lähelle Manbijia, joka on ikään kuin kurdien sillanpääasema Eufratin länsipuolella. Kaupungin suojaamiseksi kurdit pyysivät poikkeuksellisesti apua Syyrian hallituksen joukoilta.

Koillis-Syyrian raja-alueen miehittäminen kasvattaisi Turkin läsnäoloa Syyriassa entisestään ja ajaisi Turkkia syvemmälle Syyrian sisäiseen konfliktiin, Patokallio sanoo.

”Syyrian maaperällä taistelee ainakin viiden tai kuuden eri valtion armeijat, eli Syyria ei hallitse maaperäänsä ja maa on hajonnut eri ryhmien kontrolliin, ja yksi niistä on Turkki. Se vaikeuttaa palapeliä siitä, miten Syyriaan saataisiin kestävä ratkaisu.”

Erdoğan oli antanut luvan hyökkäykselle jo aiemmin tänä vuonna, mutta valtuutus pantiin hyllylle odottamaan suojavyöhykkeen syntymistä.

Erimielisyydet Turkin ja Yhdysvaltainvälillä koskevat suojavyöhykkeen syvyyttä, kurdijoukkojen poistamista alueelta sekä sitä, kuka vyöhykettä oikein tarkkailisi, Çavuşoğlu sanoo turkkilaisen Hürriyet-lehden mukaan.

Turkki haluaa suojavyöhykkeestä 40 kilometriä leveän, kun kurdijoukot haluavat leveydeksi vain kymmenen kilometriä. Yhdysvaltalaiset ovat ehdottaneet 30:tä kilometriä.

Kurdit vaativat myös, että rajan tuntumassa sijaitseva Kobanên kaupunki jätetään kurdien haltuun, kertoo Lähi-itään keskittyvä uutissivusto al-Monitor.

Kurdien YPG-joukot ovat olleet Yhdysvaltojen liittolaisia Syyriassa jihadistijärjestö Isisin-vastaisessa kamppailussa. Turkki taas näkee kurdijoukot Turkissa toimivan Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n suorana jatkeena.

Turkki on luokitellut kurdien itsehallintoa ajavan PKK:n terroristijärjestöksi, samoin kuin Yhdysvallat ja Euroopan unioni.


Presidentti Donald Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pohjois-Syyriasta. Syyriassa on vielä noin tuhat Yhdysvaltain sotilasta, CBS news kertoo.Patokallion mukaan Yhdysvallat ei ole mitenkään erityisen sitoutunut kurdijoukkoihin, eikä sillä ole Isisin lyömisen lisäksi paljonkaan intressejä Syyriassa. Yhdysvalloille ei silti ole ongelmatonta sallia Turkin etenemistä Syyriassa.

”Jos Yhdysvallat antaa Turkille periksi, se vaikeuttaa Yhdysvaltain ja kurdien suhdetta, joka on jo entuudestaan hankala, koska Yhdysvallat on tukenut kurdeja aseellisesti mutta ei välttämättä poliittisesti”, Patokallio sanoo.

”Turkki on turhautunut Yhdysvaltojen haluttomuuteen tehdä mitään tässä tilanteessa. Tästä voi vielä päästä rauhanomaisesti pois, mutta se vaatii lisää neuvotteluja ja Yhdysvalloilta selkeämpää kantaa, koska sillä on vielä suuri rooli Syyriassa.”

Torstaina turkkilaiset armeijaviranomaiset sanoivat, että Ankara ja Washington jatkaisivat keskusteluja vyöhykkeestä, vaikka niiden keskinäiset suhteet ovat huonontuneet.

Eritoten Turkin kaupat Venäjän S-400-ohjustorjuntajärjestelmästä ovat ajaneet Turkin ja Yhdysvallat välirikon partaalle, vaikka ne ovat liittolaisia läntisessä sotilasliitto Natossa. Yhdysvallat on sen takia kieltäytynyt myymästä Turkille F-35-hävittäjiään. Yhdysvallat on uhkaillut Turkkia jopa pakotteilla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  2. 2

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  3. 3

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  7. 7

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  8. 8

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  9. 9

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  10. 10

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää