Ulkomaat    |   HS-analyysi

Palestiinalaishallinto uhkaa jälleen purkaa haurasta rauhaa kannattelevat yhteistyö­sopimukset Israelin kanssa – Mitä siitä seuraisi?

Sopimusten purkaminen olisi vahingollista sekä Israelille että palestiinalaisille. Israelille lankeaisi palestiinalaisten siviilihallinnon hoitaminen, ja purkaminen vaarantaisi osapuolten välisen turvallisuusyhteistyön.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi myöhään torstaina, että hänen hallintonsa purkaa kaikki sopimukset Israelin kanssa, uutistoimisto AFP kertoo.

Ulostulo on palestiinalaishallinnon vastaus aiemmin tällä viikolla Israelin tekemiin talojen purkamisiin. Israel purki maanantaina 12 palestiinalaisten asuintaloa Länsirannalla Sur Baherin alueella.

Israelin mielestä talot oli rakennettu liian lähelle muuria, jonka Israel on pystyttänyt Länsirantaan jakamaan israelilaisten ja palestiinalaisten asutuksia. Kuitenkin osa taloista oli alueella, joka kuuluu palestiinalaisten siviilihallinnon alaisuuteen, eli palestiinalaisilla on oikeus päättää alueen rakennusluvista.

Abbasin mukaan talojen purku on osoitus siitä, että Israel ei kunnioita osapuolten välisiä sopimuksia.

”Ilmoitamme johdon päätöksestä lopettaa Israelin kanssa allekirjoitettujen sopimusten noudattaminen”, Abbas sanoi.

Abbas on esittänyt samanlaisia lausuntoja monesti aiemmin, mutta ei ole aiemmin toteuttanut uhkauksiaan. Tällä kertaa presidentti oli kuitenkin sanoissaan hyvin selkeä ja määrätietoinen. Sopimusten purkaminen olisi vahingollista niin israelilaisille kuin palestiinalaisillekin.

”Abbasin lausunto kielii epätoivosta”, sanoo alueella työskennellyt Ulkoministeriön neuvonantaja Olli Ruohomäki. ”Tämä on kovan paineen luomista Israelin oikeistohallintoa kohtaan.”

Sopimuksilla Abbas viittaa 1990-luvun alussa Israelin ja Jasser Arafatin johtaman Palestiinan vapautusjärjestö PLO:n neuvottelemaan niin kutsuttuun Oslon sopimukseen. Neuvottelut johtivat palestiinalaishallinnon syntymiseen.

Sopimuksessa osapuolet sopivat esimerkiksi vedenkäytöstä, sähköstä, taloussuhteista ja turvallisuusyhteistyöstä. Sopimuksen tarkoituksena oli silottaa tietä kohti kahden valtion mallia, jossa Israel ja itsenäinen Palestiina eläisivät rinta rinnan, ja jakaisivat yhteisen pääkaupungin.

Sopimukset eivät kuitenkaan osoittautuneet pitkäikäiseksi ratkaisuksi konfliktiin, ja toinen palestiinalaisten intifada eli kansannousu syttyi vuonna 2000.

Abbas nousi valtaan Arafatin kuoleman jälkeen vuonna 2004, ja vannoi turvautuvansa vain rauhanomaisiin keinoihin Israelin kanssa. Oslon sopimuksesta tuli jälleen perusta Israelin ja palestiinalaisten välisille suhteille.

Nyt edellytykset kahden valtion ratkaisulle ovat kuitenkin kapeammat kuin aikoihin.

Israelin ja palestiinalaisten välit ovat viime aikoina huonontuneet, Ruohomäki sanoo, etenkin palestiinalaishallinnon ja palestiinalaisten siviilien näkökulmasta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vannoi kevään vaalipuheissaan liittävänsä Länsirannan juutalaissiirtokunnat Israeliin, vaikka kansainvälinen yhteisö pitää siirtokuntia ja niiden laajentamista laittomana toimintana.

Rakentamiskiistat ovat jatkuneet jo pitkään. Rakennuslupien saaminen israelilaisilta on palestiinalaisille liki mahdotonta, mutta väki tarvitsee asuntoja. Tilanne johtaa palestiinalaisten talonrakentajien ja israelilaisten puskutraktorien vuorotteluun Länsirannalla. YK on tuominnut Israelin purkutalkoot kerta toisensa jälkeen laittomiksi.

Talojen purkamisen lisäksi Israel on alkanut vähentää noin 10 miljoonaa dollaria kuukaudessa veroista, joita se kerää palestiinalaisilta. Verojen kerääminen on monimutkainen järjestelmä, josta on sovittu Oslon sopimuksessa, Ruohomäki kertoo.

Israel on sanonut pidättämänsä summan vastaavan sitä määrää, millä palestiinalaishallinto tukee Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten perheitä.

Israelin mukaan maksut yllyttävät palestiinalaisia hyökkäyksiin Israelia vastaan, kun taas palestiinalaisten mielestä tuki menee perheille, jotka ovat menettäneet elättäjänsä.

”Israel on perinteisesti käyttänyt verotulojen pidättämistä poliittisena aseena. Eli aina kun Gazasta on tullut raketti-iskuja, Israel on syyttänyt siitä palestiinalaishallintoa ja pidättänyt veroja”, Ruohomäki sanoo.

Palestiinalaiset ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan senttiäkään noin 180 miljoonan dollarin kuukausittaisista verotuloista, ennen kuin verot maksetaan täysimittaisena takaisin. Tilanne on johtanut palestiinalaishallinnon taloudelliseen kriisiin.

”Palestiinalaishallintoa vaivaa krooninen kassavaje, ja Suomi muiden EU-maiden joukossa on tukien muodossa osallistunut esimerkiksi palestiinalaisten siviilivirkamiesten, kuten opettajien, palkkojen maksamiseen. Ilman rahaa hallinnolla ei ole edellytyksiä toimia, ja siitä seuraa kaaos. ”

Yksi merkittävä tekijä konfliktin syvenemisessä on presidentti Donald Trumpin yksipuolinen tuki Israelille, Ruohomäki sanoo. Trump on leikannut avustuksia Palestiinalle, mutta tukee silti Israelia huomattavasti taloudellisesti ja poliittisesti.

”Tämä ei ole tasavertainen tilanne. Toinen on Daavid ja toinen on Goljat, ja Goljat on saanut Yhdysvalloilta vielä lisää pontta toimilleen.”

Toisaalta rahan kaataminen Palestiinaan ei auta, jos poliittista keskustelua ei käydä, Ruohomäki sanoo. Siksi valkoisen talon neuvonantajan Jared Kushnerin Bahrainissa hiljattain esittelemä kymmenien miljardien sijoituspakettiin perustuva rauhansuunnitelma oli tuhoon tuomittu, sillä se tarjosi taloudellista kehitystä ilman poliittista ratkaisua.

”Palestiina ei halua olla kerjäläinen. Rahalla ostetaan aikaa, mutta se ei auta, jos konfliktia ei ratkaista poliittisesti. Ja se vaatii kipeitä kompromisseja”, Ruohomäki sanoo.

Tiekartta kahden valtion ratkaisuun on olemassa, mutta alueella ei ole vahvoja johtajia, joilla olisi rohkeutta edetä sitä kohti, Ruohomäki sanoo. Abbas, 84, on menettänyt karismansa, ja Israelin sisäpolitiikka on myllerryksessä korruptiokohuineen.

”Oslon sopimuksen neuvotelleet Israelin Jitzhak Rabin ja Arafat saivat Nobelin työstään, mikä ei ole ihme. Rabinhan oli kovan linjan oikeistopoliitikko, mutta otti silti askeleen Oslon sopimusta kohti. Ilman poliittista johtajuutta ratkaisua ei synny.”

Mitä seurauksia sillä olisi, jos Abbas toteuttaa uhkauksensa sopimuksen purkamisesta?

Ensinnäkin se tarkoittaisi palestiinalaishallinnon ahdinkoa, tai jopa sen hajoamista. Palestiinalaishallinto perustuu Oslon sopimukselle, ja ilman sopimusta häviää myös Länsirannan palestiinalaisista huolehtiva koneisto.

Siitä taas seuraisi mittava lasku Israelille, Ruohomäki sanoo.

”Geneven sopimuksen mukaan miehittävän valtion, eli Israelin, pitäisi ottaa hoitaakseen koko palestiinalaisten siviilihallinto, alkaen ruuasta, vedestä, sanitaatiopalveluista ja koulutuspalveluista”, Ruohomäki kertoo. ”Sitä voi vain arvuutella, mitä siitä seuraisi.”

Länsirannalla asuu noin 2,6 miljoonaa palestiinalaista ja israelilaissiirtokunnissa asuu 400 000 israelilaista, kertoo uutistoimisto AFP. Gazassa asuu vielä noin 1,6 miljoonaa palestiinalaista.

Toiseksi se vaarantaisi osapuolten välisen turvallisuusyhteistyön, mikä ei ole Israelin intressissä. Jos maltillinen ja keskusteluhaluinen palestiinalaishallinto nostaa kädet pystyyn, voi se antaa tilaa kovemman linjan Hamasille, sekä Hamasiakin vielä radikaalimmille jihadistiryhmille. Se taas voisi lisätä terrori-iskuja Israeliin.

”Jos sopimukset purkautuvat, on selvää, että edellytykset rauhanomaiselle rinnakkaiselolle häviävät”, Ruohomäki sanoo.

Vielä on kuitenkin aikaista sanoa, toteuttaako Abbas uhkauksiaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Oslon sopimus


 1993 Israelin pääministeri Jitzhak Rabin ja Palestiinan vapautusjärjestö PLO:n Jasser Arafat käynnistävät Norjassa rauhanneuvottelut

 1994 Oslon sopimus allekirjoitetaan, palestiinalaishallinto muodostetaan

 Sopimuksen piti olla väliaikainen väylä kohti kahden valtion ratkaisua, joten siinä ei ratkaistu kaikkia keskeisiä kysymyksiä

 1995 Rabin murhataan, seuraaja Netanjahu ottaa tiukemman linjan palestiinalaisia vastaan, Oslon II sopimuksessa Länsiranta jaetaan kolmeen vyöhykkeeseen

 Palestiinalaisten terrori-iskut ja Israelin vastatoimet rasittivat sopimusta

 2000 pettymys sopimukseen ja Palestiinan itsenäisyyden kehitykseen johtaa toiseen intifadaan, eli palestiinalaisten kansannousuun

 2004 Mahmud Abbas nousee valtaan, ja jatkaa politiikkaa kritisoidun Oslon sopimuksen perusteella

Lähde: Globalis-tietokanta

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  5. 5

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  6. 6

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää