Ulkomaat

Moskovassa suurimmat opposition kannattajien pidätykset vuosiin – Tutkija: ”Brutaalin” reaktion taustalla ennennäkemätön muutos

Poliisi pidätti lauantaina Moskovassa lähes 1 400 opposition mielenosoittajaa. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi siirrettiin sunnuntaina vankilasta sairaalaan, koska hän sai allergisen reaktion.

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet Venäjän poliisin rajut otteet viikonlopun mielenosoituksissa.

Moskovassa nähtiin lauantaina suurimmat pidätykset vuosiin, kun poliisi otti kiinni lähes 1 400 mielenosoittajaa. Opposition kannattajat kokoontuivat kaupungintalon edustalle vaatimaan, että heidän ehdokkaansa saisivat asettua ehdolle tulevissa paikallisvaaleissa.

Paikalla oli noin 3 500 mielenosoittajaa.

EU:n mukaan poliisi käytti ”suhteettomasti voimakeinoja rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan”, ja rikkoi näin heidän ilmaisun- ja kokoontumisvapauttaan.

Massapidätysten lisäksi poliisi käytti mielenosoittajia vastaan ainakin pamppua, ja AFP:n toimittajat näkivät joillakin mielenosoittajilla vammoja. Myös suomalainen tietokirjailija Ville Ropponen otettiin kiinni puistossa Moskovan keskustassa.

”He veivät minut kalteriautossa kolme varttia Moskovan ulkopuolelle ja päästivät. Muut pidätetyt jäivät mielivaltaisesti kiinniotetuiksi”, Ropponen kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään.
Venäjän viranomaisten voimakkaan reaktion taustalla on ennenäkemätön paikallispolitiikan muutos, arvelee Helsingin yliopiston professori Vladimir Gel’man.

Gel’manin mukaan oppositio on saanut kerättyä yllättävän laajasti kannatusta Moskovassa, jonka paikallishallinto on ollut perinteisesti vahvasti hallituksen ja Vladimir Putinin tukijoiden käsissä.

Kun vaalilautakunta sitten vei kymmeniltä oppositioehdokkailta oikeuden asettua ehdolle, ihmiset lähtivät liikkeelle.

”Tämä on hyvin poikkeuksellista. Tavallisesti paikallispolitiikka ei ole huomion keskipisteenä”, Gel’man arvioi.

”Opposition laaja kannatus oli yllätys ja kirvoitti viranomaisilta brutaalin vastauksen.”

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Veera Laineen mukaan oppositio yrittää selvästi päästä vaikuttamaan ikään kuin ”sivukautta” paikallisvaaleissa, koska muita kanavia ei ole.

”Tämä hermostuttaa vallanpitäjiä.”

Paikallisvaalit on tarkoitus järjestää 8. syyskuuta.

Hylättyjen ehdokkaiden joukossa on esimerkiksi useita tunnettuja Putinin arvostelijoita. Viranomaisten mukaan ehdokkaat hyllytettiin sen vuoksi, etteivät nämä onnistuneet keräämään riittävästi aitoja allekirjoituksia kannattajakortteihinsa. Oppositio on kiistänyt väitteen.

Lauantain mielenosoitus on viimeisin pitkään jatkuneessa protestien sarjassa. Siihen osallistui selvästi vähemmän ihmisiä kuin edellisenä lauantaina, jolloin pääkaupungin kaduilla marssi yli 20 000 mielenosoittajaa.

AFP:n mukaan useita opposition edustajia pidätettiin jo ennen mielenosoituksen alkua. Aiemmin viikolla viranomaiset myös ratsasivat useiden oppositiopoliitikkojen kodit ja toimistot ja vangitsivat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin 30 päiväksi.

Sunnuntaina Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš ilmoitti Twitterissä, että Navalnyi sai sellissä ilmeisesti allergisen reaktion ja hänet on viety sairaalaan. Jarmyšin mukaan Navalnyin kasvot turposivat ja hänen ihonsa muuttui punaiseksi, mutta hänen ei tiedetä koskaan aiemmin kärsineen allergioista.

Navalnyita hoitavat lääkärit eivät ole uutistoimisto Reutersin mukaan vielä esittäneet virallista arviotaan siitä, mikä oireiden aiheuttaja oli. Navalnyita aikaisemmin hoitanut ja hänen kanssaan lyhyesti keskustellut lääkäri Anastasia Vasilyeva on kuitenkin todennut Facebookissa, ettei hän ole kyennyt ainakaan vielä sulkemaan ulos sitäkään vaihtoehtoa, että Navalnyi olisi myrkytetty.

Viranomaiset ovat julistaneet opposition mielenosoitukset laittomiksi, mutta tähän retoriikkaan on syytä suhtautua kriittisesti, Laine huomauttaa.

”Kun sanotaan, että mielenosoitukset ovat luvattomia tai laittomia, Suomessa usein unohtuu, että ei niitä laillisia kanavia protestoida oikein ole”, Laine sanoo.

”Se on yksi tapa vähentää ihmisten halua osallistua, kun he voivat joutua syytteeseen pelkästään mielenosoituksessa paikalla olemisesta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää