Ulkomaat

Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn oikeuden­käynti alkoi Ruotsissa: presidentti Trump lähetti paikalle pantti­vanki­kysymysten asian­tuntijan

Tukholman käräjäoikeus alkoi käsitellä Asap Rockyn pahoinpitelysyytettä tiistaina. Käsittelylle on varattu aikaa kolme päivää.

Ruotsissa pahoinpitelystä syytetyn yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn eli Rakim Mayersin oikeudenkäynti alkoi tiistaina.

Mayers ja hänen kaksi seurueensa jäsentä ovat olleet vangittuina Tukholmassa Kronobergin vankilassa lähes neljä viikkoa.


Oikeudenkäynti alkoi parikymmentä minuuttia myöhässä suuren mediakiinnostuksen vuoksi. Tapauksen käsittely siirrettiin viime hetkellä turvasaliin, jossa on rajallinen määrä yleisöpaikkoja.

Ruotsalaismedioiden mukaan oikeussaliin jonotti ainakin 40 toimittajaa niin Ruotsista kuin muualta maailmastakin. Tapauksesta kiinnostuneet kansalaiset saavat seurata oikeudenkäyntiä suorana erillisestä salista. Oikeudenkäyntiä saapui seuraamaan myös Mayersin äiti.

Oikeudenkäynti pidetään ruotsiksi. Salissa ei saanut kuvata.

Oikeudenkäyntiin saapui myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin panttivankikysymysten erityisedustaja Robert C. O’Brien. O’Brien kertoi uutistoimisto AFP:lle saapuneensa paikalle presidentin pyynnöstä tukeakseen Yhdysvaltain kansalaisia.


Mayers, 30, hänen seuralaisensa ja henkivartijansa olivat osallisena tappelussa, joka tapahtui Tukholman keskustassa pikaruokaravintolan edessä kesäkuun viimeisenä päivänä. Artisti oli Ruotsissa Euroopan-kiertueensa vuoksi.

Syyttäjä Daniel Sunesonin mukaan Mayers pahoinpiteli seurueensa kanssa 19-vuotiaan nuoren tarkoituksella lyöden ja potkien tätä. Syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä käytettiin myös lasipulloa.

Epäillyn pahoinpitelyn uhri on afganistanilaissyntyinen mies, joka tuli Ruotsiin pakolaisena vuonna 2015. Miehellä on rikostaustaa: hänet on tuomittu huumerikoksesta, myymälävarkaudesta ja pahoinpitelystä.

Mies sai pahoinpitelystä useita haavoja käsiin ja jalkoihin, murtuneen solisluun, haljenneen huulen ja mustelmia kasvoihin, Dagens Nyheter kertoo. Hän vaatii yhteensä 139 700 kruunua vahingonkorvausta kivusta ja kärsimyksestä.

Mayers ja hänen kaksi seuralaistaan kiistivät tiistaina rikoksen mutta myönsivät osan tapauskuvauksesta todeksi. Puolustusasianajaja vetosi hätävarjeluun ja sanoi, että kyse oli itsepuolustuksesta.

Mayersin vangitseminen on herättänyt laajasti huomiota, ja oikeudenkäyntiä seurataan varmasti tiiviisti myös artistin kotimaassa.

Fanit ovat vaatineet Mayersin vapauttamista, ja jopa Yhdysvaltain presidentti Trump on pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä puuttumaan räppärin pidätykseen.

Käsittelylle on varattu Tukholman käräjäoikeudessa aikaa kolme päivää: tiistai, torstai ja perjantai. Tuomiota odotetaan Dagens Nyheterin mukaan vasta kahden tai kolmen viikon päästä.

Dagens Nyheterin mukaan tapauksen esitutkintapöytäkirja on 552 sivua pitkä.

Oikeudenkäynnissä kuullaan noin kymmentä todistajaa. Todistusaineistona käytetään muun muassa useita kännyköillä kuvattuja videoita ja valvontakamerakuvaa tilanteesta.

Tiistaina ääneen pääsi ensin tapauksen syyttäjä Suneson.

Syyttäjä esitteli salissa tekstiviestejä, joita artistin assistentti on lähettänyt ystävälleen. Assistentti kertoi ystävälleen nähneensä, kun Mayers ja hänen henkivartijansa ”löivät jonkun ihan paskaksi”. Toisessa viestissä hän kertoo, että hänen kuvaamaansa videota tapahtumista on ”siistitty vähän”, kertoo Dagens Nyheter.

Kyse on ilmeisesti videoista, joita on julkaistu Asap Rockyn Instagram-tilillä. Niillä näkyy, kuinka kaksi miestä seuraa räppärin seuruetta ja provosoi heitä. Toinen heistä näyttää yrittävän lyödä räppärin henkivartijaa. Riitaa tuli ilmeisesti rikkoutuneista kuulokkeista.

Oikeudenkäynnin toisessa osiossa käytiin läpi videomateriaalia tapahtuneesta sekä puhtaaksi kirjoitettua dokumenttia Mayersin ja 19-vuotiaan miehen keskustelusta ennen tilanteen kärjistymistä.

SVT:n seurannan mukaan paikalla katsottiin video, jossa Mayers muun muassa tönäisi miehen maahan ja talloi tätä. Mayersin seurue liittyi tappeluun tämän jälkeen.

Oikeudenkäynnissä kuultiin myös 19-vuotiasta afganistanilaismiestä. Mies kertoi oikeudenkäynnissä oman käsityksensä tapahtumien kulusta persian kielellä tulkin välityksellä.

Miehen mukaan Mayersin henkivartija tönäisi häntä ja nosti hänet kaulasta ilmaan hänen seurattuaan räppäriä ja tämän seuruetta. Miehen mukaan hän etsi kadoksissa ollutta ystäväänsä eikä tiennyt, kuka Mayers oli, SVT kertoo.

Sen jälkeen mies kertoi huomanneensa, että hänen kuulokkeensa olivat rikkoutuneet. Hän kertoi heittäneensä kuulokkeilla henkivartijaa ja vaatineensa kuulokkeita takaisin. Tilanne äityi hänen mukaansa tappeluksi pian sen jälkeen.

Miehen mukaan hän ei tiedä, kuka seurueesta löi häntä lasipullolla. Hänen mukaansa seurueesta kaksi seurueesta piteli lasipulloja.

 

”Tulemme todistamaan, ettei mitään pulloa käytetty. Piste.”

Oikeudenkäynnin keskiössä on tappelupaikalta löytynyt rikkoutunut lasipullo.

Syyttäjän mukaan pahoinpitelyn uhrin vammat puhuvat vahvasti sen puolesta, että pahoinpitelyssä käytettiin pulloa. Kaksi tapauksen silminnäkijää on myös kertonut, että lasipulloa käytettiin.

Tiistaina salissa näytettiin videoita ja kuvia tapahtumapaikalta. Kuvissa näkyy rikkinäisiä lasipulloja, joissa on keltainen etiketti. Syyttäjän mukaan samanlainen keltaetikettinen lasipullo näkyy yhdellä videolla Mayersin kädessä.

Mayers on kieltänyt poliisin kuulemisessa kenenkään seurueessa käyttäneen tappelussa mitään kättä pidempää. Lasipullosta ei ole löytynyt sormenjälkiä eikä dna:ta.

Yksi kolmen vangitun miehen asianajajista on sanonut pystyvänsä todistamaan oikeudessa, että kyse oli itsepuolustuksesta.

”Tulemme todistamaan, ettei mitään pulloa käytetty. Piste. Se on täysin selvää”, sanoi asianajaja Martin Persson SVT:n mukaan.

Tiistain oikeudenkäynnissä puolustus kysyi useaan otteeseen syyttäjältä tarkempia tietoja väitetystä lasipullon iskusta.

Puolustuksen mukaan oikeudenkäynnissä katsotulta videolta käy ilmi, että videolla lasipullon rikkoutumisesta kuuluu ääni ennen kuin Mayers käy miehen kimppuun eikä hän näin ollen olisi voinut rikkoa pulloa.

Puolustus myös sanoi tiistaina, että uhrin vammat ovat voineet tulla Mayersin kengänpohjaan juuttuneesta lasinsirpaleesta. Mayersin kerrotaan talloneen uhria tappelun aikana.

Puolustus sanoo myös, että tappelua edelsi uhrin ja muiden paikallisten nuorten pitkä provokaatio.

Pahoinpitelyn uhrin oikeudenkäyntiavustajan Magnus Strömbergin mukaan heidän todistusaineistonsa taas osoittaa, ettei hänen asiakkaansa provosoinut artistia ja tämän saattuetta.

Strömbergin mukaan miehen elämä on mennyt sekaisin tapauksen takia. Miestä on uhkailtu, ja hän oleskelee nyt turvallisessa, vartioidussa paikassa, Strömberg kertoo Dagens Nyheterille.

Syyttäjän mukaan pahoinpitely on tapahtunut, eikä provosointi asiaa muuksi muuta.

”On syytä huomata, että minulla on muutakin arviointimateriaalia kuin se, mitä on aiemmin julkaistu internetissä”, Suneson huomautti verkossa julkaistuihin tappeluvideoihin viitaten.

 

”Hänellä on hyvät mahdollisuudet selviytyä tästä ehdollisella tuomiolla ja sakoilla.”

Ruotsissa enimmäisrangaistus pahoinpitelystä on kaksi vuotta vankeutta.

Oikeusasiantuntija, lakimies Leif Silbersky arvioi uutistoimisto TT:lle, että todennäköisin tuomio kolmikolle on ehdollinen rangaistus. Hän perustelee näkemystään sillä, että kolmikkoa ei syytetä törkeästä pahoinpitelystä.

”Hänellä on hyvät mahdollisuudet selviytyä tästä ehdollisella tuomiolla ja sakoilla”, sanoo Silbersky.

Ehdollisen tuomion tapauksessa syytetyt vapautettaisiin välittömästi.

Jos oikeus päätyy siihen, että pahoinpitelyssä käytettiin lasipulloa, seuraus voisi olla lyhyt vankeusrangaistus. Silbersky arvioi, että koska kolmikko on jo istunut vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiä, tuomio lyhenisi ja syytetyt voisivat saada luvan poistua maasta.

Jos Mayers ja hänen seurueensa vapautetaan syytteistä kokonaan, heillä olisi Ruotsin lain nojalla oikeus vaatia korvauksia pidätyksestä johtuvista tulonmenetyksistä. Korvausvaatimukset olisivat luultavasti huomattavan suuret.

Puolustus arvioi pian pidätyksen jälkeen, että tapaus on aiheuttanut Mayersille noin 1,5 miljoonan euron tulonmenetyksen, kertoo Expressen. Tapauksen oikeuskäsittely on keskeyttänyt artistin kiertueen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  2. 2

   Ruotsi osallistui Karibialla tuhansien orjien kauppaan, ja orjasaaren kuvernöörinä toimi muutama suomalainenkin

   Tilaajille
  3. 3

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  4. 4

   Miten mies voi nähdä alastoman ihmisen kuvassa palan vaginaa?

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  6. 6

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa, ja ”alemmaskin on limbottu”

  7. 7

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää