Ulkomaat

Hongkongilaiset ovat luottaneet poliisiin kuin suomalaiset, mutta nykyään kyynelkaasu ja kumiluodit ovat arkea – asiantuntija pelkää, että pian tulee ruumiita

Poliisi on menettänyt tilanteen hallinnan ja kansalaisten luottamuksen, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Hongkongin-johtaja Man-kei Tam.

Peking

Mikä on poliisille helpoin tapa menettää kansalaisten luottamus?

Hongkongissa se on tänä kesänä onnistunut kumiluodeilla, kyynelkaasulla ja pampuniskuilla, jotka on suunnattu pääosin sateenvarjoilla aseistautuneiden mielenosoittajien joukkoon.

Vaikka viattomia eivät ole olleet mielenosoittajatkaan: he ovat heitelleet tiiliskiviä ja sytyttäneet roskiksia palamaan.

”Poliisi on menettänyt itsehillintänsä. Mielenosoittajien tekoihin nähden Hongkongin poliisi on käyttänyt suhteetonta voimaa”, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Hongkongin-johtaja Man-kei Tam sanoo HS:n haastattelussa.

Amnesty on tutkinut mielenosoituksissa kuvattuja videoita ja valokuvia yhdessä The New York Timesin kanssa. Videoissa näkyy, miten poliisi käyttää kyynelkaasua, pamppua ja joukkojenhallintavälineitä myös rauhanomaisesti mieltä osoittaneisiin ihmisiin.


Hongkongissa on osoitettu jo kahden kuukauden ajan mieltä kiisteltyä lakialoitetta vastaan. Aloite sallisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti heinäkuun puolessavälissä viivyttävänsä luovutuslain säätämistä määrittämättömäksi ajaksi. Mielenosoittajat ovat kuitenkin sanoneet, etteivät he lopeta protesteja, ennen kuin hallinto luopuu lakiehdotuksesta kokonaan.

Protesteihin on järjestäjien mukaan osallistunut parhaimmillaan kaksi miljoonaa ihmistä – se on paljon, kun Hongkongissa on kaikkiaan runsaat seitsemän miljoonaa asukasta.


Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jonka henkinen ilmasto poikkeaa täysin emomaa Kiinasta. Hongkongissa on mielipiteenvapaus, ja siitä asukkaat ovat erityisen ylpeitä.

Takavuosina hongkongilaiset olivat ylpeitä myös poliisivoimista.

Hongkongin poliisi perustettiin 175 vuotta sitten. Ylpeys näkyi yksityiskohdissa: esimerkiksi suosituissa tv-draamoissa hyvät poliisit nappasivat pahat rosvot, ja ammattia arvostettiin.

Hongkongilaiset ovat myös luottaneet poliisiin liki suomalaisten tavoin. Viime vuonna tehdyssä kyselyssä 84 prosenttia hongkongilaisista kertoi olevansa vähintään melko tyytyväisiä poliisiin. Suomessa vastaava luku on 86.


Kansainvälisissä listauksissa Hongkong on useaan otteeseen valittu maailman turvallisimpien kaupunkien joukkoon. CNN:n mukaan kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Hongkongissa tehtiin vain 2 600 väkivaltarikosta, kun samankokoisessa Lontoossa tapauksia oli 70 000.

Hongkongin henki on aina ollut turvallinen. Siksi levoton ja väkivaltainen kesä on ollut kaupunkilaisille šokki.

Tämän viikon lopulle odotetaan entistä enemmän levottomuuksia.

Mannerkiinalainen Kansan päivälehti tunnetaan Kiinan valtaapitävän kommunistisen puolueen äänitorvena, ja se julkaisi maanantaina kovasanaisen kannanoton, jossa vaadittiin ”välittömiä ja voimakkaita” poliisitoimia Hongkongissa.

Samoihin aikoihin Kiinan valtioneuvoston Hongkongin ja Macaon asioiden toimisto piti kaikkien aikojen ensimmäisen lehdistötilaisuutensa. Tilaisuudessa puhunut Yang Guang totesi, että mielenosoittajat ovat ylittäneet hyväksyttävissä olevat protestoinnin rajat.

Kun Yangilta kysyttiin poliisin voimankäytöstä, hän ei vastannut mitään.

Moni tulkitsi harvinaisen lehdistötilaisuuden Pekingin suoraksi uhkaukseksi: Jos Hongkong ei pysy ruodussa, manner-Kiina tiukentaa otettaan entistä enemmän. Hongkongilla on itsemääräämisoikeus monissa asioissa, vaikka se virallisesti onkin osa Kiinaa.


Hongkongissa mielenosoittajat vastasivat Pekingin viestiin tiistaina aiheuttamalla liikennekaaoksen aamuruuhkan aikaan. He estivät metroja kulkemasta ja häiritsivät myös muuta joukkoliikennettä.

Amnestyn Man-kei Tam sanoo, että Hongkongissa ollaan lähellä pistettä, josta ei ole paluuta.

”Ei ole enää yllätys, jos mielenosoitukset alkavat vaatia kuolonuhreja. Poliisilla on nyt Pekingin lupa voimankäyttöön, ja se usein tarkoittaa, että myös radikaaleimmat mielenosoittajat alkavat käyttää rajumpia otteita.”

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa asuu 7,4 miljoonaa ihmistä, ja poliiseja siellä on 29 000.

Vertailun vuoksi: Suomessa väkeä on 5,5 miljoonaa ja poliiseja runsaat 7 000.

Mielenosoittajat ovat muun muassa kyseenalaistaneet, miksi runsaasta poliisimäärästä huolimatta poliisilla kesti poikkeuksellisen kauan – 39 minuuttia – saapua paikalle, kun pampuin varustautunut miesjoukko hyökkäsi juna-asemalle Yuen Longin alueella ja hakkasi mielenosoituksista palaavia ihmisiä. Poliisi ei myöskään pidättänyt ketään.

Poliisijohto on kiistänyt syytökset ja tahallisen viivyttelyn.

Hongkongin hallinto on myös kieltäytynyt poliisin ja mielenosoittajien toimien tarkemmasta selvittämisestä. Useat tahot ovat vaatineet itsenäisen tutkintakomission perustamista, mutta hallintojohtaja Lam on todennut, että Hongkongin riippumattoman poliisivalitusneuvoston IPCC:n aloittama selvitystyö riittää.

Neuvosto kerää paraikaa tietoja mielenosoituksiin liittyvästä poliisitoiminnasta. Se antaa raporttinsa kuuden kuukauden kuluttua.Neuvosto perustettiin kymmenen vuotta sitten tarkkailemaan, valvomaan ja arvioimaan poliisia. Neuvosto tekee valitusten perusteella suosituksia ja ohjeistuksia poliisille, mutta tuomioita se ei jaa.

”Virallisen selvityksen tekeminen olisi kaikkien etu, siitä ovat puhuneet julkisesti niin professorit kuin mielenosoittajatkin”, Tam sanoo.

South China Morning Postin lähteiden mukaan Kiinan keskushallintokaan ei vastusta virallista selvitystä, joskaan ei myöskään vaadi sitä.

”Jos virallinen selvitys tehtäisiin, saisimme tietää, mikä on mielenosoitusten perimmäinen syy ja mitä tarvitaan poliisin laittoman voimankäytön torjumiseksi. On selvää, ettei kyse ole vain lakialoitteesta.”


Tätä nykyä Hongkongin poliisiin kohdistuu lähinnä laajamittaista arvostelua ja suoranaista vihaakin.

Amnestyn Man-kei Tam näkee, että luottamus poliisin ja kaupunkilaisten välillä alkoi rakoilla jo vuoden 2014 suurten mielenosoitusten jälkeen.

”Silloin poliisit alkoivat esimerkiksi kerätä varoja ja tukea niiden poliisien perheille, jotka oli tuomittu vankeuteen mielenosoittajien pahoinpitelystä.”

Poliisin tämänkesäinen voimankäyttö on syventänyt railoja. Poliisia on arvosteltu muun muassa kyynelkaasukranaattien huolimattomasta käytöstä. Lehtitietojen mukaan oireista ovat kärsineet myös protestialueilla asuvat tavalliset ihmiset.


Kun poliisi käytti kyynelkaasua sateenvarjomielenosoituksissa vuonna 2014, se oli monille šokki. Silloinen hallintojohtaja joutui perustelemaan kansalleen, miksi niin tehtiin, Tam sanoo.

”Tällä kertaa poliisi on tehnyt kyynelkaasusta ja kumiluodeista uuden normaalin käytännön.”

Oikaisu kello 8.52: Korjattu Man-kei Tamin nimen kirjoitusasu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  8. 8

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  9. 9

   Vuorotyöläinen joutuu usein jättämään pikkukoululaisen illaksi ja yöksi yksin kotiin

  10. 10

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää