Ulkomaat

Hitlerin operaatio Barbarossan aikaiseen päämajaan halutaan houkutella lisää turisteja, asiantuntija varoittaa rakentamasta ”natsiteema­puistoa”

Puolassa sijaitsevaa Wolfsschanzea uudistetaan turistien houkuttelemiseksi. Uudistuksia kritisoivat pelkäävät, että alueesta tulisi uusnatsien pyhiinvaelluspaikka.

Puolan syrjäisellä metsäalueella on rykelmä bunkkereiden ja rakennusten raunioita. Niiden jopa kahdeksan metrin paksuissa betoniseinissä kasvaa sammalta ja köynnöksiä, ja paikalta otettujen kuvien perusteella alue näyttää täysin hylätyltä.

Kyseessä on Wolfsschanze, ”sudenpesä”, jota Adolf Hitler käytti toisen maailmansodan aikana päämajanaan vuosina 1941–1944. Se rakennettiin Itä-Preussiin, josta tuli sodan päätyttyä osa Puolan kansantasavaltaa.

Lähellä Kętrzynin kaupunkia sijaitseva alue oli aikoinaan ympäröity monimutkaisilla piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla, ja sieltä löytyi myös lentokenttä ja juna-asema. Päämaja rakennettiin vuonna 1941 aloitettua operaatio Barbarossaa varten, ja Hitler vietti rakennuskompleksissa 850 päivää ennen vetäytymistään Berliiniin.


Hitlerin luona Wolfsschanzessa vieraili muun muassa Italian diktaattori Benito Mussolini sekä muita vaikutusvaltaisia liittolaisia, ja sieltä käsin tehtiin suunnitelmia Neuvostoliiton ja Euroopan juutalaisten tuhoamiseksi.

Karusta ulkonäöstään huolimatta päämajaa ei ole hylätty. Lähes 300 000 pääasiassa puolalaista ja saksalaista historiasta kiinnostunutta turistia vierailee Wolfsschanzessa vuosittain. Sisäänpääsymaksu alueelle on 15 zlotya eli noin 3,5 euroa.

Alueesta vastaavat puolalaiset viranomaiset haluavat nyt BBC:n mukaan houkutella paikalle entistä enemmän turisteja, ja päämajaa aiotaan uudistaa.

Paikalle on muun muassa tehty hiljattain uusi sisäänkäyntirakennus ja parkkipaikka. Alueelle suunnitellaan myös hotellia ja ravintolaa. Armeijan kalustoa on tuotu näytteille, ja ilmainen puhelinsovellus ohjaa turisteja ympäri päämajaa, jonka historiasta voi katsoa halutessaan myös videon.

Yksi Wolfsschanzen suosituimmista nähtävyyksistä ja kerrotuimmista tarinoista liittyy salamurhayritykseen, joka tapahtui 20. heinäkuuta vuonna 1944 eräässä alueen rakennuksessa.

Useat korkea-arvoiset saksalaiset upseerit ja virkamiehet pyrkivät tuolloin eversti Claus von Stauffenbergin johdolla murhaamaan Hitlerin räjähteellä, mutta yritys epäonnistui. Neljä ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui, mutta Hitler selvisi iskusta vähäisillä vammoilla.


Alueesta vastaavien viranomaisten tärkeä tavoite on BBC:n mukaan jälleenrakentaa pommitettu rakennus. Tällä hetkellä siitä on jäljellä vain betonilattia, mutta rakennukseen aiotaan myöhemmin pystyttää muun muassa ihmisen kokoisia hahmoja kuvaamaan henkilöitä, jotka olivat paikalla pommin räjähdyshetkellä.

Viranomaiset kertoivat BBC:lle, että he tekevät kaikkensa, jotta kunnioitus historiaa kohtaan säilyy, kun aluetta muokataan turistiystävällisemmäksi. Uudistuksiin liittyen on kuitenkin esitetty huolia siitä, että alueesta tulisi lopulta jopa uusnatsien pyhiinvaelluspaikka.

Kriitikot ovat myös huomauttaneet, että esimerkiksi natsiunivormuihin pukeutuneiden näyttelijöiden esitykset sekä muut vastaavat vetonaulat saattaisivat muuttaa historiallisesti arvokkaan kohteen halvan oloiseksi teemapuistoksi.

Muun muassa puolalainen sotahistorian professori Pawel Machcewicz sanoo BBC:lle, että natsisymboliikkaa käyttävien näyttelijöiden esitykset Wolfsschanzessa olisivat ”hulluja ja törkeitä”.

”Sodan jättämät arvet tulisi suojata, ja niiden tulisi toimia oppituntina ihmisille. Uudistukset eivät saa jättää historiaa varjoonsa”, Machcewicz huomauttaa.

Hän myös varoittaa, ettei päämajasta saisi tehdä huvipuistoa, joka saattaisi kääntyä itseään vastaan ja jopa lisätä natsi-Saksan ja Hitlerin ihannointia. Toisaalta uudistukset voivat Machcewiczin mukaan selittää historiaa ja antaa raunioille kontekstin, mutta ne on toteutettava hyvän maun rajoissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  2. 2

   Tutkimus: Molempien puolisoiden tyytymättömyys avioliittoon kasvaa, kun naisen seksuaalinen halu vähenee

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  6. 6

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  9. 9

   Sattumalta mielenosoituspaikalle saapunut mies sai 3,5 vuotta vankeutta Venäjällä, eturivin taiteilijat tukevat maanantaina vangittua näyttelijää

  10. 10

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  4. 4

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  5. 5

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  8. 8

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  9. 9

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  10. 10

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää