Ulkomaat

Yhdysvallat saattaa palata neuvottelupöytään Talebanin kanssa Afganistanissa

Donald Trump on kiirehtimässä Yhdysvaltain joukkojen vetämistä, minkä pelätään olevan voitto ääri-islamilaiselle Talebanille.

Yhdysvallat saattaa olla palaamassa piakkoin neuvottelupöytään Afganistanin Taleban-liikkeen kanssa, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona.

Yhdysvaltain nimittämä Afganistanin rauhanponnistelujen erityisedustaja Zalmay Khalilzad on matkustamassa Qatarin pääkaupunkiin Dohaan tapaamaan ääri-islamilaisen Talebanin edustajia. Khalilzad on käynyt Talebanin kanssa jo kahdeksan neuvottelukierrosta päättääkseen Afganistanissa 18 vuotta jatkuneen sodan.

”Olen matkalla Dohaan, teen välipysähdyksen Islamabadissa. Jos Taleban tekee Dohassa osuutensa, me teemme omamme ja saatamme päätökseen sopimuksen, jota olemme työstäneet”, Khalilzad kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä.

Afganistanilais­syntyinen amerikkalainen diplomaatti nimitettiin viime vuonna tehtävään, jonka tavoitteena on saada aikaan poliittinen sopimus vanhoillista sunnalaisuutta edustavan Taleban-liikkeen kanssa. Taleban hallitsee tällä hetkellä Afganistanissa laajempia osia kuin koskaan sen jälkeen kun liike syöstiin vallasta vuonna 2001.

Khalilzad saapui Kabuliin heinäkuussa neuvottelemaan Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin, maan sotilasjohdon, diplomaattien, oppositiojohtajien ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa rauhanprosessista Talebanin kanssa.

Kaksi neuvotteluja tuntevaa lähdettä sanoi Reutersille, että sopimuksessa luvataan ulkomaalaisten joukkojen vetämistä Afganistanista. Vastineena Talebanille myönnettäisiin turvatakuita.

Talebanin tiedottajan Zabihullah Mujahidin mukaan Talebanin neuvottelutiimi aikoo matkustaa ensin Indonesian Jakartaan konsultoimaan, minkä jälkeen neuvottelut jatkuvat Yhdysvaltain kanssa Dohassa.

Tietoja neuvottelujen etenemisestä on tihkunut viime viikkoina, kun samaan aikaan presidentti Donald Trump on esittänyt ukaaseja viimeistenkin joukkojen vetämisestä Afganistanista. Maanantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että Trump haluaa vähentää merkittävästi taistelujoukkoja ensi vuonna pidettäviin presidentinvaaleihin mennessä.

Joukkojen vetämisen aikataulu on lisännyt arveluja, että Trump on valmis tekemään Talebanin kanssa millaisen sopimuksen tahansa, kunhan se vain mahdollistaa joukkojen vetämisen ennen vuoden 2020 presidentinvaaleja. Tämä taas on herättänyt huolta Afganistanin hallituksessa.

”Nyt yhtäkkiä on tullut tärkeämmäksi noudattaa Trumpin vaaliaikataulua kuin valmistella huolellisesti Afganistanin rauhaa”, sanoi nimettömänä pysyttelevä Afganistanin presidentin neuvonantaja Reutersille.

”Yhdysvaltain kiire vetää joukot on ainoastaan antanut enemmän vipuvartta Talebanille. Afganistanin joukot jätetään pian taistelemaan yksin”, sanoi toinen nimettömänä pysytellyt virkamies.

Yhdysvallat lopetti virallisesti taistelut Afganistanissa jo vuonna 2014. Tämänkin jälkeen Yhdysvaltain erikoisjoukkoja on ollut taistelemassa Afganistanissa. Afganistanissa on myös Yhdysvaltain ilmavoimien edustajia, jotka tukevat Afganistanin armeijan joukkoja taisteluissa Talebania ja muita kapinallisjärjestöjä vastaan.

YK ilmoitti äskettäin, että Afganistanin armeija ja sen kansainväliset tukijat ovat tappaneet tänä vuonna enemmän siviilejä kuin Taleban ja muut asejoukot yhteensä. Kuluva vuosi on ensimmäinen, kun hallitusta tukevat joukot ovat aiheuttaneet enemmän siviilikuolemia kuin kapinalliset.

Afganistanin hallitus on tähän asti korostanut, että kapinalliset ovat suurimpia syyllisiä siviilien kuolemiin.

YK:n raporttien mukaan vuoden 2019 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Afganistanin joukot ja heidän kansainväliset liittolaisensa ovat tappaneet yhteensä 717 siviiliä. Samaan aikaan Taleban, alueella toimiva Isis-järjestö ja muut asejoukot syyllistyivät 531 siviilin kuolemaan.

Hallituksen mukaan siviilikuolemien määrä johtuu siitä, että kapinalliset käyttävät siviilejä ihmiskilpinä.

Afganistanin sota syttyi vuonna 2001, kun Yhdysvallat lähti syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen kostoretkelle ja syöksi terroristijärjestöjä suojelevan Taleban-hallinnon vallasta.

Oikaisu 31.7. kello 20.30; Uutistoimisto Reuters kertoi mahdollisista neuvotteluista keskiviikkona, ei tiistaina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  4. 4

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  5. 5

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Trump sanoi USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää