Ulkomaat

Räppäri Asap Rocky pääsi ensi kertaa itse ääneen oikeudessa: kertoi oman versionsa kiistellyistä lasipulloista

Oikeudenkäynnissä kuullaan yhteensä noin kymmentä todistajaa. Asiantuntija uskoo uskoo räppärin selviävän ehdollisella ja sakoilla.

Ruotsissa pahoinpitelystä syytetyn yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn eli Rakim Mayersin oikeudenkäynti on jatkunut torstaina.

Mayers ja hänen kaksi seurueensa jäsentä ovat olleet vangittuina Tukholmassa Kronobergin vankilassa noin neljä viikkoa.

Mistä on kyse?

Mayers, 30, hänen seuralaisensa ja henkivartijansa olivat osallisena tappelussa, joka tapahtui Tukholman keskustassa pikaruokaravintolan edessä kesäkuun viimeisenä päivänä. Artisti oli Ruotsissa Euroopan-kiertueensa takia.

Syyttäjä Daniel Sunesonin mukaan Mayers pahoinpiteli seurueensa kanssa 19-vuotiaan nuoren tarkoituksella lyöden ja potkien tätä. Syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä käytettiin myös lasipulloa.

Epäilty pahoinpitelyn uhri sai useita haavoja käsiin ja jalkoihin, hänen solisluunsa murtui ja huulensa halkesi. Lisäksi hän sai mustelmia kasvoihinsa, Dagens Nyheter kertoo. Hän vaatii yhteensä 139 700 kruunua vahingonkorvausta kivusta ja kärsimyksestä.

Aiemmin tiistaina oikeudessa Mayers ja hänen kaksi seuralaistaan ovat kiistäneet rikoksen, mutta myönsivät osan tapauskuvauksesta todeksi. Puolustusasianajaja vetosi hätävarjeluun ja sanoi, että kyse oli itsepuolustuksesta.


Pahoinpitelyn uhri: Minua hakattiin lasipullolla päähän

Oikeudessa kuultiin torstaina aluksi 19-vuotiasta uhria.

”Minua hakattiin lasipullolla päähän. En nähnyt, kuinka monta ihmistä minua hakkasi, sillä makasin maassa ja pitelin kasvojani”, afganistanilais­syntyinen mies sanoi tulkin välityksellä.

Mies tuli Ruotsiin pakolaisena vuonna 2015, ja hänellä on rikostaustaa: mies on tuomittu huumerikoksesta, myymälävarkaudesta ja pahoinpitelystä. Hän kertoi torstaina, ettei tiennyt Mayersin olevan kuuluisa.

”Tämän tapauksen johdosta menetin tyttöystäväni ja kaikki ystäväni. Perheeni on hyvin surullinen tapahtuneesta”, mies kertoi.

Mayersin asianajaja Slobodan Jovicic tenttasi uhria torstaina toistuvasti pahoinpitelyn tapahtumien kulusta ja näytti paikalta myös valvontakamerakuvaa. Hän pyrki Aftonbladetin mukaan osoittamaan oikeudelle, ettei mies pysty pysymään tarinassaan.

Jovicic yritti muun muassa selvittää, miksi mies meni alun perin puhumaan Mayersin seurueelle, mitä hän oli tekemässä alueella ja miten hänet tarkalleen ottaen pahoinpideltiin.

Jovicicin kysymykset ovat oikeudenkäyntiä seuranneen Aftonbladetin toimittajan mukaan hyvin kärkkäitä ja painostavia. Toinen Mayersin seurueen asianajaja Carla Pantzar puolestaan hiillosti uhria tämän päihteidenkäyttöön liittyen.

Pahoinpitelyn uhrin kanssa väännettiin myös lasipullon osallisuudesta tapahtumiin.

Rakim Mayers on aiemmin kieltänyt, että tappelussa olisi käytetty kättä pidempää. Yksi kolmen vangitun miehen asianajajista, Martin Persson, on lisäksi aiemmin sanonut pystyvänsä todistamaan oikeudessa, että kyse oli itsepuolustuksesta ja ettei mitään pulloa käytetty.

Torstaina hän esitti oikeudessa kuvia ja videoita, joissa uhri makaa maassa, mutta kenenkään syytetyn käsissä ei näytä olevan pulloa. Mayersin nähdään puristavan miestä kauluksesta, mutta hänen toinen kätensä näyttää olevan tyhjä.

”En tiedä, kuka minua löi, sillä pitelin päätäni ja paikalla oli niin paljon ihmisiä. He ovat voineet siirtää pulloa kädestä toiseen. Eivät minun vammani tyhjästäkään ole ilmestyneet”, 19-vuotias uhri totesi.

Oikeudessa on myös esitetty Mayersin assistentin ystävälleen lähettämiä viestejä, joissa assistentti kertoo, kuinka ”Harlem” otti tyhjän lasipullon kadulta ja löi sillä ihmistä. On kuitenkin epäselvää, keneen assistentti tällä Harlem-lempinimellä viittasi, sillä kukaan Mayersin seurueesta ei ole suostunut avaamaan nimen merkitystä.

Mayers on kotoisin New Yorkin Harlemista. Pahoinpidellyn miehen asianajaja viittasi oikeudessa torstaina myös vuonna 2017 kuvattuun Youtube-videoon, jossa Mayers kutsuu itseään Harlemiksi. Videota ei kuitenkaan toistettu tai käsitelty oikeussalissa sen enempää.

Asap Rocky pääsi kertomaan oman näkemyksensä

19-vuotiaan miehen jälkeen oikeudessa kuultiin Rakim Mayersia. Häntä pyydettiin kertomaan tapahtumien kulusta omin sanoin.

”Minä ja seurueeni lähdimme kävelylle, sillä halusimme nähdä Tukholman arkkitehtuuria ja paikallista meininkiä. Kaikki meni hyvin, kunnes saavuimme hampurilaisravintolan kulmalle”, artisti kertoi tulkin välityksellä.

Seuraavaksi Mayers kertoi huomanneensa, kuinka pari miestä tuli puhumaan hänen henkivartijalleen, joka pyysi näitä poistumaan. Miehet lähtivät mutta palasivat pian takaisin eivätkä henkivartijan kehotuksista huolimatta poistuneet paikalta.

”Yksi asia johti toiseen. Seuraavaksi näin henkivartijani nostavan 19-vuotiaan miehen kauluksistaan ilmaan ja siirtävän tämän pois luotamme.”

Artisti kertoi oikeudessa, että miehet käyttäytyivät oudosti ja olivat mahdollisesti huumeiden vaikutuksen alaisena. He löivät Mayersin mukaan henkivartijaa kuulokkeilla ja provosoivat räppärin seuruetta myös sanallisesti. Mayers kertoi yrittäneensä rauhoitella miehiä, mutta nämä lähtivät seuraamaan artistia ja tämän henkivartijoita.

”Näimme maassa lasipulloja ja otimme ne käsiimme, jotta meitä seuraavat miehet eivät olisi saaneet niitä haltuunsa. Laskin pullot kuitenkin pian maahan, kauan ennen kuin tappelu alkoi.”

Mayersin mukaan seurue oli puhumassa paikallisille tytöille ja pyytämässä näitä ottamaan yhteyttä poliisiin, kun yhtäkkiä molemmat miehet hyökkäsivät hänen henkivartijansa kimppuun.

”Siinä vaiheessa menin väliin ja heitin 19-vuotiaan maahan. Tämän jälkeen miehen kaveri puolestaan hyökkäsi minua kohti.”

Lyhyen fyysisen yhteenoton ja muutamien vaihdettujen lyöntien ja potkujen jälkeen Mayers kertoo poistuneensa henkivartijoineen paikalta takaisin hotellille. Hän ei kertomansa mukaan nähnyt 19-vuotiaalla uhrilla välikohtauksen jälkeen mustelmia tai haavoja.

Mayers kertoi ruotsalaisen SVT:n mukaan myös oikeudessa, että ei kaipaa mitään korvauksia, vaikka hänet todettaisiin syyttömäksi.

”Haluan oikeutta. Ja haluan, että maineeni puhdistetaan”, Mayers totesi.

Paljon huomiota herättäneen tapauksen käsittely saattaa venyä

Mayersin vangitseminen on herättänyt laajasti huomiota, ja oikeudenkäyntiä seurataan tiiviisti myös artistin kotimaassa.

Fanit ja monet julkisuuden henkilöt ovat vaatineet Mayersin vapauttamista, ja jopa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä puuttumaan räppärin pidätykseen.

Oikeudenkäyntiin saapui torstaina jälleen myös Trumpin panttivankikysymysten erityisedustaja Robert C. O’Brien. O’Brien on saapunut paikalle presidentin pyynnöstä tukeakseen Yhdysvaltain kansalaisia ja ”tuodakseen Rockyn ja tämän seurueen takaisin kotiin”, kertoo The Washington Post.

Tapauksen käsittelylle on varattu Tukholman käräjäoikeudessa aikaa kolme päivää, ja sitä oli tarkoitus käsitellä viimeisen kerran perjantaina. Torstaina päivällä tuomari Per Lennerstedt kuitenkin ilmoitti, että oikeudenkäynnissä saatetaan tarvita lisää käsittelypäiviä todistajien kuulemiseksi. Torstaina ei nimittäin ehditty kuulemaan esimerkiksi tapauksen silminnäkijöitä.

Oikeudenkäynnissä kuullaan yhteensä noin kymmentä todistajaa. Todistusaineistona käytetään muun muassa useita kännyköillä kuvattuja videoita ja valvontakamerakuvaa tilanteesta.

Tiistaina ääneen pääsi tapauksen syyttäjä Suneson, joka esitteli salissa artistin assistentin ystävälleen lähettämiä tekstiviestejä. Viesteissä assistentti kertoi muun muassa nähneensä, kun Mayers ja hänen henkivartijansa ”löivät jonkun ihan paskaksi”.

Tiistaina käytiin läpi myös videomateriaalia tapahtuneesta sekä puhtaaksi kirjoitettua dokumenttia Mayersin ja 19-vuotiaan miehen keskustelusta ennen tilanteen kärjistymistä.

Syyttäjän mukaan pahoinpitelyn uhrin vammat puhuvat vahvasti sen puolesta, että pahoinpitelyssä käytettiin pulloa. Kaksi tapauksen silminnäkijää on myös kertonut, että lasipulloa käytettiin. Mayers on kuitenkin kieltänyt poliisin kuulemisessa kenenkään seurueessa käyttäneen tappelussa mitään kättä pidempää. Lasipullosta ei ole löytynyt sormenjälkiä eikä dna:ta.

Puolustus myös sanoi tiistaina, että uhrin vammat ovat voineet tulla Mayersin kengänpohjaan juuttuneesta lasinsirpaleesta. Mayersin kerrotaan talloneen uhria tappelun aikana.

Asiantuntija uskoo räppärin selviävän ehdollisella ja sakoilla

Ruotsissa enimmäisrangaistus pahoinpitelystä on kaksi vuotta vankeutta.

Jos oikeus päätyy siihen, että pahoinpitelyssä käytettiin lasipulloa, seuraus voisi olla lyhyt vankeusrangaistus. Oikeusasiantuntija, lakimies Leif Silbersky arvioi uutistoimisto TT:lle, että koska kolmikko on jo istunut vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiä, tuomio lyhenisi ja syytetyt voisivat saada luvan poistua maasta. Ehdollisen tuomion tapauksessa syytetyt vapautettaisiin välittömästi.

”Hänellä on hyvät mahdollisuudet selviytyä tästä ehdollisella tuomiolla ja sakoilla”, sanoo Silbersky.

Jos Mayers ja hänen seurueensa puolestaan vapautetaan syytteistä kokonaan, heillä olisi Ruotsin lain nojalla oikeus vaatia korvauksia pidätyksestä johtuvista tulonmenetyksistä. Korvausvaatimukset olisivat luultavasti huomattavan suuret, sillä artisti on tapauksen johdosta joutunut keskeyttämään kiertueensa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nokia keskeyttää osingonmaksun ja muuttaa tulevaisuudennäkymänsä huonommiksi

  2. 2

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  3. 3

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset yhä suurin puolue, keskustan puheenjohtajavaihdos ei näy kannatuksessa

  5. 5

   Kaikilla on liikaa tavaraa, mutta etenkin muovin hävittäminen on vielä haitallisempaa kuin sen ostaminen

   Tilaajille
  6. 6

   Nordea valahti tappiolle, pienentää roimasti osinkoa ja varoittaa henkilöstövähennyksistä – ”Tässä putsataan pöytä”

  7. 7

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  8. 8

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  10. 10

   HS arvioi juures- ja linssisipsien maun ja terveellisyyden – Voittajalastut pärjäävät maussa perunalastuille mennen tullen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  10. 10

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää