Ulkomaat

Venäjä järjestää Itämerellä yllättäen suuren sotaharjoituksen – mutta onko se sittenkin paraati?

Yleensä pienemmistäkin sotaharjoituksista ilmoitetaan naapurimaille hyvissä ajoin, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala kommentissaan.

Venäjän asevoimien pääesikunta ilmoitti torstaina, että Venäjän merivoimat järjestää 1.–9. elokuuta Itämerellä suuren sotaharjoituksen. Mukana on ilmoituksen mukaan 49 merivoimien alusta, kymmeniä lentokoneita ja helikoptereita ja noin 10 000 sotilasta.

Mittaluokaltaan merisotaharjoitus on siis todella suuri, ja ilmoitus siitä näytti tulevan länsivalloille aivan puskista. Yleensä pienemmistäkin harjoituksista ilmoitetaan naapurimaille hyvissä ajoin.

Asia on toinen, jos ”harjoitus” ei olekaan aikataulun mukainen harjoitus vaan uuden sotilasoperaation alku, kuten esimerkiksi Georgian sotaa edeltäneet vuoden 2008 sotaharjoitukset Venäjän eteläisessä sotilaspiirissä olivat.

Ennen kuin ryhdytte valmistautumaan Venäjän maihinnousuoperaatioon Suomen etelärannikolle kannattanee vetää henkeä. Venäjän pääesikunnan ilmoittamaan harjoitukseen osallistuvat nimittäin tasan ne alukset ja joukot, jotka olivat mukana viime sunnuntaina laivaston päivän paraatissa Pietarissa ja Kronstadtissa. Hyvällä syyllä voi siis kysyä, onko kyseessä harjoitus vai paraatin kotiutusmarssi.

Pietarin laivastoparaati oli tänä vuonna ennätyksellisen näyttävä, ja Venäjän valtiojohtoiset tiedotusvälineet antoivat sille suurta huomiota. Mistähän hyvästä?

Pietari Suurta pidetään Venäjän laivaston perustajana, ja perustamisvuotena pidetään vuotta 1696. Laivaston vuosipäivää taas vietetään heinäkuun lopulla Riilahden meritaistelun muistoksi. Hangon vesillä Ruotsia vastaan käyty taistelu vuonna 1714 oli Venäjän merivoimien ensimmäinen riemuvoitto, jota sopii juhlia.

Sen paremmin Riilahden taistelusta kuin laivaston perustamisestakaan ei tule tänä vuonna kuluneeksi mitään tasavuosia. Sen sijaan tänä vuonna on tullut kuluneeksi tasan 80 vuotta siitä, kun toiseen maailmansotaan valmistautunut Neuvostoliitto otti laivaston vuosipäivän uudelleen käyttöön.

Laivaston päivästä ja Pietarin laivastoparaatista on tullut viime vuosina presidentti Vladimir Putinin lempilapsi. Tämän vuoden paraatissa oli 80-vuotispäivän ansiosta mukana annos neuvostonostalgiaa.

Toivotan Venäjän 323-vuotiaalle laivastolle onnea, menestystä ja ikuista rauhaa, joka ei juuri nyt näytä olevan erityisen uhattu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  4. 4

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  5. 5

   Töölön 1960-luvun toimistokolossi remontoidaan luksusasunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  6. 6

   Kiehtova tiededokumentti näyttää, että täydellisellä ihmisellä on strutsin jalat

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi

  9. 9

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpilahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  10. 10

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää