Ulkomaat

Oikeus vapautti Asap Rockyn tutkinta­vankeudesta, räppäri poistui ruotsalais­lehtien mukaan maasta

Ruotsissa pahoinpitelystä epäillyn Asap Rockyn eli Rakim Mayersin oikeudenkäynti päättyi perjantaina. Myers ja kaksi hänen seurueensa jäsentä olivat vangittuina Tukholmassa noin neljän viikon ajan.

Ruotsissa pahoinpitelystä epäillyn yhdysvaltalaisen räppärin Asap Rockyn eli Rakim Mayersin oikeudenkäynti päättyi perjantaina.

Perjantaina illalla oikeus totesi, että Mayers ja hänen turvamiehensä voidaan päästää vapaaksi. Myöhemmin ruotsalaismediat Expressen ja Aftonbladet kertoivat, että Mayers olisi lähdössä Ruotsista. Noin puoli kahdeltatoista Suomen aikaa Mayersin ilmoitettiin poistuneen maasta yksityiskoneella.

Lopullinen tuomio tapauksesta annetaan 14. päivä elokuuta.

”En spekuloi sillä, onko lopullinen tuomio syyllinen vai syytön”, syyttäjä Daniel Suneson sanoi tiedotteessaan.

Noin kymmeneltä illalla Suomen aikaa Mayers julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jonka saatetekstissä hän kiitti oikeusprosessin aikana saamastaan tuesta.

”Kiitän sydämeni pohjasta fanejani, ystäviäni ja kaikkia niitä, jotka ovat tukeneet minua näiden muutaman viime viikon aikana. Tämä on ollut hyvin vaikea ja nöyräksi tekevä kokemus”, Mayers kirjoitti.

Mayers ja kaksi hänen seurueensa jäsentä olivat vangittuina Tukholmassa Kronobergin vankilassa noin neljä viikkoa.

Mayersin asianajaja Slobodan Jovicic sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänen asiakkaansa on vapaa mies ja voi kulkea miten haluaa, vaikka jäljellä on vielä kahden viikon odotus siitä, mikä on lopullinen tuomio. Jovicic ei kommentoinut sitä, aikooko Mayers poistua maasta.


Mayers, 30, hänen seuralaisensa ja henkivartijansa olivat osallisena tappelussa, joka tapahtui Tukholman keskustassa pikaruokaravintolan edessä kesäkuun viimeisenä päivänä. Artisti oli Ruotsissa Euroopan-kiertueensa takia.

Syyttäjä Sunesonin mukaan Mayers pahoinpiteli seurueensa kanssa 19-vuotiaan nuoren tarkoituksella lyöden ja potkien tätä. Syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä käytettiin myös lasipulloa.

Hän vaatii Mayersille uutistoimisto Reutersin mukaan kuuden kuukauden mittaista vankeustuomiota.

Afganistanilaissyntyinen mies sai epäillystä pahoinpitelystä useita haavoja käsiin ja jalkoihin, ja hänen solisluunsa murtui ja huulensa halkesi. Lisäksi hän sai mustelmia kasvoihinsa, Dagens Nyheter kertoo. Hän vaatii yhteensä 139 700 kruunua (noin 13 000 euroa) vahingonkorvausta kivusta ja kärsimyksestä.

Mayers ja hänen kaksi seuralaistaan ovat kiistäneet epäillyn rikoksen mutta myöntäneet osan tapauskuvauksesta todeksi. Puolustusasianajaja on vedonnut hätävarjeluun ja sanonut, että kyse oli itsepuolustuksesta.

Perjantaina aamupäivällä kymmenet fanit kerääntyivät paikalle ja yrittivät saada paikan ylimääräisestä yleisösalista.

Paikalle saapui jälleen myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin lähettämä panttivankikysymysten erityisedustaja Robert C. O’Brien. The Washington Postin mukaan O’Brienin tarkoitus on ”tuoda Rocky ja tämän seurue takaisin kotiin”.

Oikeudessa kuultiin aluksi 18-vuotiasta naista, joka on tapauksen silminnäkijä. Hän kertoi nähneensä, miten Mayers heitti miehen maahan sekä löi ja potki tätä, minkä jälkeen mies oli tajuton ja vuosi verta. Lisäksi naisen mukaan eräällä Mayersin seurueen jäsenellä oli pahoinpitelyn aikaan lasinpala tai rikkoutunut lasipullo kädessään, mutta hän ei nähnyt, lyötiinkö sillä ketään.

Seuraavaksi kuultiin naisen ystävää, joka lisäsi ystävänsä todistukseen, että ennen tappelua 19-vuotias mies toisti lukuisia kertoja haluavansa kuulokkeensa takaisin. Nainen oli myös nähnyt Mayersin seurueeseen kuuluvan miehen pitävän kahta lasipulloa käsissään. Hänen mukaansa maassa makaavaa uhria potkittiin useita kertoja ainakin minuutin ajan.

Naisten jälkeen ääneen pääsi 19-vuotiaan uhrin ystävä, joka tuotiin saliin käsiraudoissa, sillä miestä epäillään Asap Rockyn tapaukseen liittymättömästä rikoksesta. Hän kertoi seuranneensa ystävänsä kanssa Mayersin seuruetta, sillä ystävä tahtoi kuulokkeensa takaisin.

Miehen mukaan pienen juttutuokion jälkeen Mayers seurueineen poimi maasta lasipulloja ja hyökkäsi miehiä kohti. Tämän jälkeen mies juoksi pois, mutta 19-vuotias jäi seurueen luo. Seuraavaksi mies kertoi nähneensä, miten Mayers heitti hänen ystävänsä maahan.

”Palasin auttamaan kaveriani. Sitten henkivartijat alkoivat potkia ja lyödä minua. En tiedä, miksi he hyökkäsivät kimppuumme.”

Oikeudessa kuultiin myös 19-vuotiasta uhria hoitanutta sosiaalityöntekijää, jonka mukaan mies elää tapauksen johdosta jatkuvassa pelossa ja näkee toistuvia painajaisia.

Perjantaina kuultiin viimeisenä Mayersin turvamiestä, joka pyrki omien sanojensa mukaan jatkuvasti saamaan heitä seuranneet ja oudosti käyttäytyneet miehet lähtemään toiseen suuntaan.

Kehotettuaan miehiä toistuvasti lähtemään matkoihinsa turvamies kertoo nostaneensa toista miehistä hieman ilmaan. Pian tämän jälkeen mies yritti heittää kuulokkeensa turvamiehen kasvoille ja teki tälle hetkeä myöhemmin myös haavan käteen.

Lopulta turvamies kertoo tilanteen päätyneen siihen, että miehet hyökkäsivät häntä kohti, jolloin Mayers tuli hänen avukseen ja heitti 19-vuotiaan maahan. Turvamies kertoo joutuneensa käyttämään voimaa vain siksi, että pystyi takaamaan artistin turvallisuuden.

”Tulimme tähän maahan esiintymään, emme etsimään ongelmia”, hän sanoi oikeudessa.

Aiempina käsittelypäivinä, tiistaina ja torstaina, ääneen ovat päässeet muun muassa syyttäjä Suneson, 19-vuotias pahoinpitelyn uhri ja Rakim Mayers itse. Toistaiseksi oikeudenkäynnin keskeisimmäksi kysymykseksi vaikuttaa nousseen se, käytettiinkö pahoinpitelyssä lasipulloa vai ei.

Mayers on kiistänyt, että kukaan seurueessa olisi käyttänyt kättä pidempää. 19-vuotias mies puolestaan kertoi torstaina, että häntä hakattiin lasipullolla päähän.


Ruotsissa enimmäisrangaistus pahoinpitelystä on kaksi vuotta vankeutta.

Jos oikeus päätyy siihen, että pahoinpitelyssä käytettiin lasipulloa, seuraus voisi olla lyhyt vankeusrangaistus. Oikeusasiantuntija, lakimies Leif Silbersky kuitenkin arvioi uutistoimisto TT:lle, että Mayersilla on hyvät mahdollisuudet selvitä jutusta ehdollisella tuomiolla ja sakoilla.

Jos Mayers ja hänen seurueensa puolestaan vapautetaan syytteistä kokonaan, heillä olisi Ruotsin lain nojalla oikeus vaatia korvauksia pidätyksestä johtuvista tulonmenetyksistä, jotka olisivat luultavasti huomattavan suuret.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  2. 2

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  3. 3

   Puoluejohtaja Hevrin Khalaf surmattiin teloitustyyliin Syyriassa, tapaus voi YK:n mukaan olla sotarikos

  4. 4

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  5. 5

   Huuhkajat voitti Armenian vakuuttavasti 3–0 ja on voiton päässä EM-kisoista – Kokeile HS:n laskurilla, millä tuloksilla Suomi on kisoissa

  6. 6

   Andy McCoy ja Michael Monroe ovat vielä viisikymppisinäkin viihdyttävämpiä kuin yksikään rocktulokas Suomessa

  7. 7

   Huuhkajat pääsee jalkapallon EM-kisoihin voittamalla Liechtensteinin: Kreikka nujersi Bosnia ja Hertsegovinan ja auttoi Suomea suuresti

  8. 8

   Nasa esitteli kuumatkojen uudet avaruuspuvut

  9. 9

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  10. 10

   Täydellinen syväpuhdistus ja Kreikan jättiapu – Huuhkajat pääsi voiton päähän EM-kisoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää