Ulkomaat

Trumpin panttivankineuvottelija on toiminut aiemmin Lähi-idän katastrofialueilla: mitä hän teki oikeussalissa Ruotsissa auttamassa räppäriä?

Panttivankitilanteisiin erikoistunut Robert C. O’Brien saapui Ruotsiin tukeakseen Yhdysvaltain kansalaisia ja ”tuodakseen Asap Rockyn kotiin”.

Ruotsissa pahoinpitelystä syytetyn yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn eli Rakim Mayersin, 30, oikeudenkäynti on saanut runsaasti huomiota maailmalla.

Fanit ja monet julkisuuden henkilöt ovat vaatineet Mayersin vapauttamista, ja jopa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä puuttumaan räppärin pidätykseen. Oikeus vapautti Asap Rockyn tutkintavankeudesta perjantaina.

Trump myös lähetti Ruotsiin panttivankikysymysten erityisedustajansa Robert C. O’Brienin oikeudenkäyntiä seuraamaan. O’Brien onkin saapunut paikalle Tukholman käräjäoikeuteen jokaisena tapauksen käsittelypäivänä eli tiistaina, torstaina ja perjantaina.

O’Brien on aiemmin kertonut saapuneensa Tukholmaan presidentin pyynnöstä tukeakseen Yhdysvaltain kansalaisia ja ”tuodakseen Rockyn ja tämän seurueen takaisin kotiin”.

Vaikutti kuitenkin siltä, että O’Brien on lähinnä istunut hiljaa salissa ja seurannut tapahtumien kulkua taustalla.

O’Brienin lähettäminen pahoinpitelytapauksen käsittelyyn saattaa vaikuttaa omituiselta valinnalta, kun ottaa huomioon hänen taustansa, kirjoittaa The New York Times -lehti.

Diplomaatti on ollut urallaan tekemisissä useiden pankkivankitilanteiden kanssa. Tyypillisesti hänet on lähetetty sodan repimiin maihin, kuten Afganistaniin, Jemeniin, Libyaan ja Syyriaan, joissa hän on avustanut viranomaisia amerikkalaisten vankien vapauttamisessa.

O’Brienilta kysyttiin torstain oikeudenkäynnin yhteydessä, onko panttivankiasiantuntijan hänen mielestään sopivaa käsitellä tällaista tapausta.

”Presidentti lähetti minut tänne, joten se on täysin sopivaa. Autan työkseni vapauttamaan amerikkalaisia, jotka jokin valtio on vanginnut epäoikeudenmukaisesti”, hän vastasi.

”Kun ulkomainen valtio vangitsee amerikkalaisen, on heidän mukaansa aina kyse rikostapauksesta.”

Twitterissä O’Brien oli kuitenkin selvästi sovittelevampi ja kiitti ruotsalaisia vankilaviranomaisia hyvästä työstä.

New York Timesin mukaan päätös lähettää O’Brien Ruotsiin vaikuttaa olevan vain yksi presidentti Trumpin yrityksistä saada kiitosta amerikkalaiselta viihde-eliitiltä ja afroamerikkalaisilta yhteisöiltä.

Trump on lisäksi muun muassa laittanut ulkoministeri Mike Pompeon tekemään yhteistyötä ruotsalaisten viranomaisten kanssa, lähestynyt Ruotsin pääministeri Löfveniä ja tarjoutunut maksamaan Mayersin takuut henkilökohtaisesti sekä levittänyt Twitterissä tunnistetta #freerocky, joka viittaa artistin vapauttamiseen.

Panttivankikysymysten erityisedustajan virka luotiin Obaman kaudella vuonna 2015, ja O’Brien on toinen virassa toiminut henkilö.

Virka perustettiin selkiyttämään Yhdysvaltojen tapaa käsitellä panttivankitilanteita sen jälkeen, kun terroristijärjestö Isisin vankien omaiset olivat valittaneet sekavista käytännöistä ja katkonaisesta kommunikaatiosta liittyen panttivankien vapauttamiseen ja käsittelyyn.

Ensimmäinen virassa toiminut diplomaatti James C. O’Brien, joka ei ole nykyiselle edustajalle sukua, sanoi New York Timesille, ettei hänen seuraajansa lähettäminen Ruotsiin sovi viran alkuperäiseen työnkuvaan.

O’Brienin mukaan tapauksen käsittelemiseksi täytyy löytyä jokin toinen keino, sillä hän näkee Ruotsin liittolaisena, joka voisi tarpeen tullen auttaa ”oikean panttivangin” vapauttamisessa.

”Diplomaatin läsnäolo Ruotsissa on kuin toteen käynyt twiitti”, hän tiivisti.

Robert C. O’Brien on koulutukseltaan lakimies, ja hän on työskennellyt useissa ulkosuhteisiin liittyvissä viroissa vuodesta 2005 lähtien.

Hän on kirjoittanut vuonna 2016 kirjan, jossa O’Brien muun muassa ruotii presidentti Barack Obaman kauden ulkopolitiikan ongelmia sekä republikaanipuolueen keinoja päästä takaisin valtaan.

O’Brien on myös kertonut avustaneensa useita republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkineitä poliitikkoja, kuten Mitt Romneyta, Scott Walkeria ja Ted Cruzia.

Hän on myös kutsunut presidentti Trumpia ”Yhdysvaltojen historian parhaaksi panttivankineuvottelijaksi”. Trump onkin New York Timesin mukaan erityisen ylpeä viime vuosina vapautetuista amerikkalaisista panttivangeista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Urheiluliike XXL:n vaikeudet jatkuvat: Hakee lisää rahaa omistajiltaan, osakekurssi romahti taas

  2. 2

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  3. 3

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  4. 4

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  5. 5

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  6. 6

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  7. 7

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  8. 8

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  9. 9

   Murtovaras sai mittavan korusaaliin kodista Helsingissä, suuruudesta kymmenientuhansien eurojen näkemyseroja oikeudessa

  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  3. 3

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  4. 4

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  5. 5

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää