Ulkomaat

Hongkongin mielen­osoitusten pelätään kärjistyvän, ja jopa ”kiinalaisen mafian” epäillään sekaantuneen yhteen­ottoihin – mitä ovat paha­maineiset triadit?

Kiinalaisena mafianakin tunnetut triadit kamppailivat pitkään kommunistihallintoa vastaan. Nykyisin Hongkongin järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymät haluavat pitää välit kunnossa Kiinan keskushallintoon.

Hongkongin kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset jatkuvat viikonloppuna, ja etenkin sunnuntaina protesteista odotetaan runsaslukuisia. Uutistoimisto AFP kertoo, että lauantaina tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet Mongkokin kaupunginosaan osoittamaan mieltään.

Keskiviikkona Kiinan armeijan Hongkongin sotilastukikohdan komentaja varoitti, että armeija ei enää suvaitsisi väkivaltaisten mellakoiden jatkumista ja suojelee Kiinan suvereeniutta.

Asiantuntijat pelkäävät, että poliisi ja mielenosoittajat ottavat yhteen mellakoissa.

Tänä kesänä poliisi on käyttänyt väkivaltaisia otteita, kuten kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Amnestyn Hongkongin-johtaja Man-kei Tam arvioi aiemmin HS:n haastattelussa, että honkongilaisten luottamus poliisiin on sen vuoksi heikentynyt. Hänen mukaansa Hongkongissa ollaan lähellä pistettä, josta ei ole paluuta.

”Ei ole enää yllätys, jos mielenosoitukset alkavat vaatia kuolonuhreja. Poliisilla on nyt Pekingin lupa voimankäyttöön, ja se usein tarkoittaa, että myös radikaaleimmat mielenosoittajat alkavat käyttää rajumpia otteita.”

Mielenosoittajat ovat hekin käyttäneet rajuja otteita: he ovat heitelleet tiiliskiviä ja sytyttäneet roskiksia palamaan.

HS:n Kiinan-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari on viikonloppuna Hongkongissa seuraamassa tilannetta.

Yksi syy siihen, miksi kansalaisten luotto Hongkongin poliisiin on hapertunut, löytyy kahden viikon takaa.

Sunnuntaina 22. heinäkuuta pampuilla aseistautuneet naamioituneet valkopaitaiset miehet hyökkäsivät Hongkongissa jättimielenosoituksesta palaamassa olleiden ihmisten kimppuun Yuen Longin alueen juna-asemalla.

Mielenosoittajat ovat kyseenalaistaneet, miksi Hongkongin runsaasta poliisimäärästä huolimatta poliisilla kesti poikkeuksellisen kauan – 39 minuuttia – saapua paikalle.

Yksi ihminen loukkaantui hengenvaarallisesti ja ainakin 45 lievästi. Pahoinpideltyjen joukossa oli sanomalehti The Guardianin mukaan yksi raskaana oleva ja yksi vauvaa sylissään kantanut nainen.

Uhreiksi valikoituivat silminnäkijöiden mukaan mustiin pukeutuneet junamatkustajat. Mustasta on tullut Hongkongissa Kiinan keskushallintoa vastustavien mielenosoittajien tunnusväri.

Keitä oikein olivat valkoisiin paitoihin pukeutuneet hyökkääjät?


Kysymykseen ei ole saatu puolentoista viikon aikana täyttä varmuutta, mutta hongkongilaisen sanomalehden South China Morning Postin mukaan hyökkääjien joukosta on tunnistettu henkilöitä, jotka kuuluvat Hongkongin pelättyihin triadeihin eli järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Triadeista käytetään myös nimeä kiinalainen mafia. Tunnetuimmat triadit ovat nimeltään 14K, Sun Yee On ja Wo Shing Wo. Ne toimivat lehden mukaan myös eteläisessä Manner-Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

South China Morning Postin mukaan rautatieaseman hyökkäykseen osallistui ainakin sata naamioitunutta valkopaitaa. Heistä on lehden mukaan tunnistettu ainakin Wo Shing Wo -järjestön johtaja, jonka lempinimi on Yat Poon Tsai, ja 14K-järjestöön kuuluva Dou Kai Hok.

Eri triadiryhmiä on puolisen tusinaa, ja niillä on yhteensä noin satatuhatta jäsentä.

Jengien ydintoimintaa ovat huumekauppa, rahankiristys ja prostituutio. South China Morning Postin haastattelema Hongkongin yliopiston professori T. Wing Lon mukaan triadit toteuttavat maksusta pahoinpitelyjä ja muuta väkivaltarikollisuutta.

Lisäksi triadit tekevät bisnestä väärennöksillä, pornolla sekä alkoholin ja savukkeiden salakuljetuksella. Suurin osa triadeihin liittyvistä pidätyksistä liittyy kuitenkin väkivaltarikollisuuteen.


Triadien esimuoto perustettiin Etelä-Kiinassa jo 1600-luvulla. Liikkeen tarkoituksena oli syrjäyttää vallasta Kiinaa vuosina 1644–1911 hallinnut Qing-dynastia, mutta yritys epäonnistui. Liike jakautui pienempiin osiin, jotka ovat aikojen saatossa alkaneet toimia järjestäytyneen rikollisuuden keinoin.

Vuonna 1919 perustettu Sun Yee On on Hongkongin suurin ja vanhin edelleen toimiva triadijärjestö. Sillä on maailmanlaajuisesti yli 55 000 jäsentä.

Toiseksi suurin ryhmä on noin 25 000 jäsenen 14K. Sen nimen kerrotaan tulevan Kiinan kansallispuolueen Kuomintangin 14 ensimmäisestä jäsenestä. Kuomintangin jäsenet pakenivat vuonna 1950 päättyneen sisällissodan jälkeen Taiwanin lisäksi Hongkongiin.

14K:ta pidetään Hongkongin väkivaltaisimpana triadiryhmänä. Se on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi ääri-islamistisen separatistiryhmän Abu Sayyafin kanssa. 14K auttoi vuonna 2000 Malesiaan kuuluvalla Sipadanin saarella Abu Sayyafia sieppaamaan turistiryhmän, jonka mukana olivat myös suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti.

Triadit käyvät keskenään verisiä taisteluita, mutta näyttää siltä, että niillä on myös yhteisiä pyrkimyksiä.

Triadit vetäytyivät kommunistien alta manner-Kiinasta ja osallistuivat vielä Tiananmenin verilöylyn aikaan demokratia­liikkeeseen.

Nykyisin triadit toimivat enemmän Kiinan keskushallinnon puolesta kuin sitä vastaan, sanoi järjestäytynyttä rikollisuutta Western Sydney Universityssa tutkinut kriminologi Sharon Kwok South China Morning Postin tytärlehdelle Inkstone Newsille.

Muutos tapahtui Kwokin mukaan vuonna 1997, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle. Sittemmin triadit ovat laajentaneet sekä laillisia että laittomia bisneksiään Manner-Kiinaan.

Syy on raha.

Kwok on haastatellut triadien jäseniä Hongkongissa vuoden 2014 sateenvarjomielenosoitusten aikaan. Triadit hyökkäilivät Kiinan keskushallintoa vastaan mieltään osoittaneita demokratia-aktivistien kimppuun jo tuolloin.

”Ne eivät halua tehdä mitään, mikä suututtaisi Kiinan keskushallintoa, koska ne eivät halua menettää bisneksiään mantereen puolella”, Kwok sanoi Inkstone Newsille.

Mielenosoitukset alkoivat Hongkongissa kesäkuun alussa, kun kaupungin hallintojohtaja Carrie Lam esitteli lakialoitteen, joka sallisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lam taipui lopulta mielenosoittajien painostuksesta ja ilmoitti heinäkuun puolivälissä keskeyttävänsä lakiehdotuksen valmistelun toistaiseksi.

Protestoijat ovat kuitenkin ilmoittaneet jatkavansa, kunnas aloite hylätään kokonaan. Mielenosoittajat vaativat myös Lamin eroa, mielenosoituksissa pidätettyjen armahtamista ja itsenäisen tutkintakomission perustamista poliisin toiminnasta.

Väkiluvultaan hieman Suomea suuremmassa Hongkongissa on Suomeen verrattuna nelinkertainen määrä poliiseja, 29 000, ja poikkeuksellisen vähän esimerkiksi väkivaltarikollisuutta.

Useat tahot ovat vaatineet itsenäisen tutkintakomission perustamista poliisin toiminnasta. Poliisin toiminnasta on Yuen Longin tapauksen jälkeen tehty lähes 400 valitusta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  7. 7

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  8. 8

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen finaalissa: ”Olen erittäin tyytyväinen, miten pelasin täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää