Ulkomaat

Yhdysvallat otti vaivihkaa suojelukseensa Georgian, Naton sota­harjoitus on nyt laajempi kuin koskaan

Venäjän ja Georgian välien tulehtuminen ei näytä ainakaan sotilaita haittaavan.

Läntinen sotilasliitto Nato ja Georgia harjoittelevat parhaillaan yli 3 300 sotilaan voimin Agile Spirit -nimisessä sotaharjoituksessa Georgiassa.

Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 14 maata, ja Georgian lisäksi ainoa Naton ulkopuolinen osallistujamaa on Ukraina. Pohjoismaista mukana on Norja.

Yhdysvallat on lähettänyt kaksiviikkoiseen harjoitukseen 1 500 sotilasta eli saman verran kuin mukana on georgialaisia. Lisäksi harjoituksen kalustoa on laivattu Yhdysvaltain Saksan-varastoista viisi vuotta sitten avatun Potin sotilassataman kautta. Muut 12 osallistujamaata ovat siis taustakuorossa.

Agile Spirit -harjoitus järjestetään jo yhdeksännen kerran perättäin, ja sen mittaluokka on kasvanut pikkuhiljaa. Harjoituspaikkoja on kolme, ja keskeinen niistä on Vazianin lentotukikohta maan pääkaupungin Tbilisin kaakkoispuolella.


Paikka on uudistettu amerikkalaisten rahoilla koulutuskeskukseksi. Viime joulukuussa Yhdysvallat ja Georgia sopivat Vazianin lentokentän modernisoinnista yhteisellä rahoituksella.

Yhdysvaltain Hercules-kuljetuskoneet voivat siten lähiaikoina laskeutua sotilastukikohtaan, joka aikoinaan palveli Neuvostoliiton puna-armeijaa.

Samaan aikaan Yhdysvaltain asekauppa Georgian kanssa on kasvanut nopeasti, vaikka vuotuinen summa jää vieläkin vuositasolla muutamaan kymmeneen miljoonaan dollariin. Yhdysvallat on toimittanut Georgiaan runsain mitoin muun muassa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia ja M240-konekivääreitä.

Yhdysvaltain ja Georgian sotilaallinen lähentyminen alkoi melko varovaisesti Georgian viiden päivän sodan jälkeen 2008. Nato-jäsenyyden kannatus Georgiassa on laajaa, mutta jäsenyys on epätodennäköinen niin kauan kun Venäjä pitää pystyssä viiden päivän sodassa Georgiasta irronneita Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa.

Käytännössä läheneminen pääsi vauhtiin Naton Walesin-kokouksen jälkeen 2014, jolloin uusi Naton ja Georgian yhteistyöpaketti hyväksyttiin. Presidentti Donald Trump on suhtautunut Georgiaan lämpimästi, ja meneillään olevan harjoituksen julkilausuttu tavoite on Georgian puolustuksen lujittaminen. Ketä vastaan, ei liene epäselvää.

”Yritämme välttää harjoituksen aikana R-sanaa”, Georgian asevoimien kakkosmies, kenraali Nikoloz Janjgava kommentoi Yhdysvaltain asevoimien Stars and Stripes -lehdelle Russia-nimiseen naapurimaahan viitaten.


Vallankahvassa Tbilisissä tällä hetkellä oleva Georgialainen unelma -puolueliitto on vältellyt avointa riidan haastamista Venäjän kanssa, mutta tuloksia ei voi kehua. Itse asiassa Georgian ja Venäjän välit ovat huonoimmillaan sitten vuoden 2012, jolloin Moskovan vihaama presidentti Mihail Saakašvili jätti tehtävänsä.

Meneillään oleva kriisi alkoi juhannuksen aatonaattona, kun venäläinen kommunistikansanedustaja Sergei Gavrilov vieraili Tbilisissä. Gavrilov oli mukana parlamenttien välisen ortodoksikansanedustajien liiton kokouksessa.

Gavrilov on lisäksi puhemiehenä Venäjän duuman parlamenttiryhmien välisessä ortodoksiedustajien ryhmässä, joka on vaatinut muun muassa abortti- ja kohdunvuokrauskieltoa ja kannattanut väkivallan sallimista lastenkasvatuksessa.

Georgian parlamenttitapaamisen aikana Gavrilov johti puhetta venäjäksi Georgian parlamentin puhemiehen paikalta. Tapaus raivostutti Venäjään nihkeämmin suhtautuvan opposition, joka kutsui kannattajansa nopeaan mielenosoitukseen parlamenttitalon luokse. Tuhannet tulivat, sadat tunkeutuivat istuntosaliin ja Gavrilov pakeni paikalta.

Gavrilov arveli myöhemmin yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielisen toimituksen haastattelussa, että mielenosoituksen ”asiattomat radikaalit” olivat Yhdysvaltain entisen demokraattivarapresidentin Joe Bidenin värväämiä agitaattoreita.

Georgian viime vuonna valittu presidentti Salome Zurabišvili otaksui Facebook-päivityksessään, että koko rähinä olisi ollut Venäjän suunnittelema provokaatio. Gavrilov nimitti väitettä BBC:n haastattelussa järjettömäksi.

Kreml reagoi kuitenkin nopeasti. Venäjän ja Georgian välille asetettiin käytännössä lentokielto, ja Venäjän ulkoministeriö antoi matkatoimistoille suosituksen välttää Georgiaa. Kuluttajavirasto Rozpotrebnadzor ryhtyi jälleen kerran tutkimaan georgialaisten viinien ja mineraalivesien mahdollista myrkyllisyyttä.

Natoa ja Georgian asevoimia Venäjän metelöinti ei näytä häiritsevän. Georgian television tietojen mukaan pääsihteeri Jens Stoltenbergiä odotetaan vieraisille ”korostamaan Mustanmeren alueen turvallisuutta”.

Georgian asevoimien komentaja Vladimir Tšatšibaja puolestaan kommentoi meneillään olevan sotaharjoituksen olevan linjassa Georgian politiikan kanssa: ”Enemmän Natoa Georgiaan, enemmän Georgiaa Natoon.”

Ainoat, joita poliittinen tilanne näyttää haittaavan, ovat Azerbaidžan ja Armenia. Ne ovat aiemmin lähettäneet sotilaitaan Georgian Nato-harjoitukseen, mutta jäivät tällä kertaa pois.

Venäjä puolestaan aloitti jo hieman Georgian Nato-harjoitusta aikaisemmin oman eteläisen sotilaspiirin sotaharjoituksensa Georgian-vastaisen rajan takana.

Lehtitietojen mukaan Venäjän harjoitukseen osallistuvat ainakin 49. ja 58. armeija. Viimeksi mainittu valvoi tilannetta Etelä-Ossetiassa vuodesta 1992 lähtien, ja se osallistui toiseen Tšetšenian sotaan, viiden päivän sotaan Georgiaa vastaan ja Ukrainan mukaan myös sotaan Itä-Ukrainassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  4. 4

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää