Ulkomaat

Krapula-ahdistukseen kyllästyneet nuoret julistavat sanomaansa sosiaalisessa mediassa: Perinteinen raittius­liike sai haastajan ”kokeilevasta alkoholittomuudesta”

Uuden ajan raittiusvalistajat julistavat sanomaansa sosiaalisessa mediassa.

Perinteinen raittiusliike on saanut maailmalla rinnalleen vaihtoehdon, jota nuoret aikuiset saattavat pitää luontevampana suhtautumisena alkoholinkäytön vähentämiseen tai lopettamiseen.

Etenkin Yhdysvalloissa ja Britanniassa moni millenniaali eli 1980- tai 1990-luvulla syntynyt julistaa sosiaalisessa mediassa olevansa sober curious eli suhtautuvansa raittiuteen uteliaasti tai kokeilevasti. Raivoraittiin sanoman sijaan se kytkeytyy wellness-trendiin eli laajempaan hyvinvointia korostavaan elämäntapaan.

Tähän porukkaan kuuluvat eivät välttämättä ole mieltäneet juomistaan alkoholismiksi, mutta he tyypillisesti kuvaavat suhdettaan alkoholiin vääristyneeksi.

Yksi heistä on lontoolainen Millie Gooch, 27. Hänen perustamaansa Sober Girl Societya eli Raittiiden tyttöjen kerhoa seuraa Instagramissa lähes 50 000 ihmistä.

”Olin tyypillinen tapaus ja join viikonloppuisin juhlissa. Vietin suurimman osa viikonlopuista krapulassa ja ahdistuneena siitä”, Gooch kertoo HS:lle.

”Oikeasti en pitänyt juomisesta, pidin humaltumisesta.”

Luopuessaan alkoholista runsaat puolitoista vuotta sitten Gooch kääntyi sosiaalisen median puoleen. Hän ei kuitenkaan pystynyt samastumaan perinteiseen AA-liikkeeseen tai viiniä tissutteleviin kotirouviin.

”Olen millenniaalinainen, joka haluaa viettää aikaa ihmisten seurassa. Siksi halusin perustaa yhteisön ja näyttää, että juhlia voi ilman alkoholia”, hän kertoo.

Goochin mukaan AA-yhteisön rinnalle on hyvä tuoda muita positiivisia esimerkkejä ja näkemyksiä siitä, että alkoholista voi luopua muustakin syystä kuin vakavien terveyshaittojen välttämiseksi.

”Ongelma on, että Britanniassa alkoholi on läsnä elämän kaikilla osa-alueilla. Emme maistele viinejä kuten esimerkiksi italialaiset, vaan juomme alkoholia sen vaikutusten takia”, Gooch kertoo.

”Meille kerrotaan, että alkoholi auttaa olemaan oma itsensä, vaikka oikeastaan niin tekee raittius.”Euroopan ja Yhdysvaltojen nuorten alkoholinkulutus on maailman korkeimpia. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan nuorten alkoholinkäyttö on kuitenkin vähentynyt kymmenen viime vuoden aikana.

Kuusi kuukautta raittiina ollut Scott Pearson, 29, on perustanut Instagram-tilin nimeltä The Boy Who Drank Too Much eli Poika, joka joi liikaa. Siellä hän jakaa kokemuksiaan raittiudesta.

”Lontoossa kaikkeen toimintaan sisällytetään alkoholi. Oli hyvä tai huono päivä töissä, tai vaikka lounastapaaminen. Juomiseen myös kannustetaan jatkuvalla mainonnalla”, Pearson kertoo.

”Miksi kerromme lapsille koulussa, että alkoholia voi juoda rajoittamalla sitä tiettyihin annosmääriin, jos kerran alkoholi tappaa ihmisiä enemmän kuin heroiini?”

Pearson on Britannian harvoja miespuolisia raittiusvaikuttajia. Miesten kannustaminen raittiuteen on hänelle tärkeää, koska hänen mukaansa miehet pitävät tunteista puhumista heikkouden merkkinä.

”Se on ironista, koska uskon, että ongelman myöntäminen on vahvin mahdollinen teko.”

Raittiiden nuorten määrä on kasvanut Britanniassa, kuten myös Suomessa ja muualla Euroopassa.

University College London -yliopiston tutkimuksen mukaan raittiiden 16–24-vuotiaiden määrä kasvoi Englannissa yli puolella eli 18 prosentista 29 prosenttiin vuodesta 2005 vuoteen 2015.

Tutkijat arvelivat, että ”raittiuteen liittyvät normit muuttuvat ja siitä tulee enemmän valtavirtaa nuorten parissa”.

Nuorten innostus raittiuteen näkyy myös asiaan liittyvänä kirjallisuutena ja tapahtumina.

Heinäkuussa Lontoossa järjestettiin Mindful Drinking -festivaali, jossa maisteltiin alkoholi- ja virvoitusjuomayhtiöiden alkoholittomia juomia. Tapahtumajärjestäjä Club Sodan mukaan osallistujia oli noin 15 000.

Club Sodan suomalainen perustajajäsen Jussi Tolvi on muutaman viime vuoden aikana vähentänyt merkittävästi omaakin alkoholinkäyttöään. Hän arvelee, että Club Sodan henkilökunnasta noin puolet juo alkoholia kohtuudella.

”Ajatuksena on, että jokainen valitsee itse, miten paljon juo – jos juo ollenkaan”, Tolvi kertoo.

”Tavoitteena on maailma, jossa kukaan ei koe itseään ulkopuoliseksi, jos ei juo.”

Tolvi kertoo, että Club Sodan suljetussa Facebook-ryhmässä on jonkin verran myös suomalaisia jäseniä.

”Liike voisi toimia Suomessakin hyvin, koska brittiläisten ja suomalaisten juomatavat ovat aika samanlaisia”, Tolvi arvelee.

Lontooseen on myös perustettu lukuisia ”kuivia baareja”, jotka pyrkivät perinteisten baarien tunnelmaan mutta tarjoavat vain alkoholittomia juomia.


Raittiustrendi rantautui Britanniaan alun perin Yhdysvalloista.

Termi sober curious on brittikirjailija Ruby Warringtonin keksimä. Hän pyrki tavoittamaan sillä niitä, joilla ei ole hengenvaarallista päihdeongelmaa mutta joita kiinnostaa parantaa elämäntapojaan.

”Yleinen uskomus on, että ennen ongelman myöntämistä pitää käydä pohjalla: menettää työpaikka, avioliitto tai koti. Tätä uskomusta haluan muuttaa”, Warrington kertoo.

”Alkoholin vaikutuksen elämään huomaa vasta, kun luopuu siitä.”

Warringtonin Sober Curious -kirja kannustaa lukijaa pohtimaan, tuoko alkoholi lisäarvoa elämään.

”Vaikka alkoholinkäyttö on monelle ongelma, käännämme kaiken myönteiseksi. Perustelemme krapulan hintana, jonka maksamme rentoutumisesta. Todellisuudessa emme tarvitse sitä, mutta emme myöskään kyseenalaista sitä”, hän sanoo.

”Uskon, että tulevaisuudessa ihmettelemme nykyajan alkoholinkäyttöä samaan tapaan kuin nykyään ihmettelemme 1960-luvun tupakointia lentokoneissa ja työpaikoilla.”


Tukholman yliopiston alkoholi- ja huumetutkimuksen professori Jukka Törrönen arvioi, että länsimaalaisten nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt osin sosiaalisen median ansiosta. Se on tehnyt nuorten kanssakäymisestä ja juomisesta julkisempaa ja toimii tietynlaisena ”valvovana silmänä”.

”Teinit eivät halua, että opettaja, vanhemmat tai tuleva työnantaja näkevät heistä kuvia humalassa”, Törrönen kertoo.

Lisäksi teinien tarve kokoontua fyysisesti samaan tilaan ja juoda yhdessä ”salaa” on vähentynyt.

”Nuorten vuorovaikutus tapahtuu eri tiloissa ja sosiaalisen median avulla. Sen ei enää tarvitse tapahtua kasvokkain.”

Toisaalta Törrönen muistuttaa, että esimerkiksi humalahakuisen käytöksen ihannointi sosiaalisessa mediassa voi myös lisätä nuorten alkoholinkäyttöä.

Alkoholiteollisuus myös panostaa entistä enemmän nuorten tavoittamiseen sosiaalisen median kautta. Tavanomaisen verkkomainonnan lisäksi yritykset esimerkiksi maksavat suosituimmille Instagram-vaikuttajille alkoholituotteiden sijoittelusta kuviinsa.

Esimerkiksi Australiassa kolme neljäsosaa maan seuratuimmista Instagram-vaikuttajien tileistä on esitellyt alkoholituotteita, totesi Victorian osavaltion terveysviranomainen Vichealth tutkimuksessaan. Vain neljäsosa näistä kertoi avoimesti yhteistyöstään alkoholiyrityksen kanssa, vaikka Instagramin säännöt edellyttävä sitä.

Vichealthin toiminnanjohtaja Lyn Roberts kertoo tiedotteessa, että tutkimus osoittaa alkoholiteollisuuden käyttävän samoja keinoja kuin tupakkateollisuus aikoinaan.

”Suosittujen vaikuttajien avulla heidän tuotteensa vaikuttavat nuorten silmissä sivistyneiltä.”


Törrönen ei ole yhtä huolissaan yritysten vaikutusmahdollisuuksista nuorten alkoholinkäyttöön esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajien kautta.

”Alkoholiteollisuus pyrkii menemään nuorten tiloihin, mutta se ei välttämättä onnistu”, Törrönen toteaa.

”Väite, että teinit ovat alttiita manipuloinnille ja aikuiset eivät, on osittain myyttiä. Kun nuorten keskuudessa ei enää arvosteta juomista, alkoholiteollisuuden yritykset vaikuttaa nuoriin voivat muuttua yksipuolisiksi.”

Sober curious -liikekään ei ole katkaissut välejään alkoholiteollisuuteen. Raittiit Instagram-vaikuttajat mainostavat kanavillaan samojen yritysten alkoholittomia oluita, cocktaileja ja siidereitä.

Suomi puuttui alkoholimainontaan sosiaalisessa mediassa vuonna 2015. Laki rajoittaa ja suosittaa alkoholimainonnan keinoja.

Tästä huolimatta alkoholimainonta on tavoittanut lakimuutoksen jälkeen entistä enemmän nuoria.

”Vuonna 2016 sosiaalisessa mediassa alkoholimainontaa on havainnut yli puolet nuorista [55 prosenttia], kun vastaava luku vuonna 2014 oli 29 prosenttia”, kertoo kansanterveysjärjestö Suomen ASH, joka teetti Taloustutkimuksella selvityksen asiasta vuonna 2016.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan mikään taho ei järjestelmällisesti valvo lain noudattamista sosiaalisessa mediassa. Tutkijat arvioivat, että ”valmistajat eivät ole edelleenkään kovin hyvin tietoisia sosiaalisen median rajoituksista ja Valviran ohjeistuksesta”.

Tutkimus päättelee, että alkoholiteollisuuden markkinointiyhteistyö sosiaalisen median vaikuttajien kanssa on Suomessa ”nykyisen lain nojalla ilmeisesti sallittua”. Tutkijoiden mukaan alkoholivalmistajat ovat alkaneet hyödyntää näitä keinoja entistä tehokkaammin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  2. 2

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  3. 3

   Poliisi epäilee: Äiti ja teinipoika levittivät tuhansia subutex-tabletteja Helsingissä, rahat kätkettiin pehmonallen sisään

  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  6. 6

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  7. 7

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  8. 8

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  9. 9

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää