Ulkomaat

Texasin joukkoampumisessa 22 kuollutta, syyttäjä vaatii kuolemanrangaistusta epäillystä viharikoksesta

Joukkoampumisen kuolonuhrien määrä nousi maanantaina kahdella.

rac
Yhdysvalloissa Texasin osavaltiossa tapahtui vakava joukkoampuminen lauantaina illalla Suomen aikaa. Asemies avasi tulen El Pason kaupungissa sijaitsevassa Walmart-päivittäistavarakaupassa ja tappoi 22 ihmistä.

Uhriluku nousi kahdella maanantaina, kun poliisi kertoi Twitterissä kahden ammuskelussa loukkaantuneen kuolleen myöhemmin sairaalassa.


Poliisi on ottanut kiinni epäillyn ampujan, joka on Texasin Allenista kotoisin oleva 21-vuotias mies. Mies ei tehnyt vastarintaa poliisin saavuttua paikalle. Tekoa tutkitaan mahdollisena viharikoksena.

Syyttäjä ilmoitti sunnuntaina vaativansa miehelle kuolemanrangaistusta.

Syyttäjä Jaime Esparza ilmoitti sunnuntaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa miehen saavan syytteen useista murhista ja että hänet voidaan tuomita niistä kuolemaan.

El Pason poliisipäällikön Greg Allenin mukaan haavoittuneita on 26, joista osalla on vaikeita vammoja. Uutistoimisto Reuters kertoi, että kaksi sairaalaan tuoduista on lapsia.

Kyseessä on viikon kuluessa jo toinen ampumatapaus, jossa kohteena oli Walmartin asiakaskunta. Tiistaina kaksi ihmistä kuoli ja yksi poliisi haavoittui ampumatapauksessa Mississipissä.


El Pason joukkoampuminen on Yhdysvaltojen nykyhistorian kahdeksanneksi pahin kuolonuhreilla mitattuna. Neljä kymmenestä pahimmasta joukkosurmasta on tapahtunut Texasissa.

Lue lisää: Silminnäkijät kertovat Texasin silmittömästä ammuskelustaUutistoimisto AFP:n mukaan poliisi on löytänyt verkosta epäillyn tekemän manifestin, jossa on latinoiden vastaista tekstiä ja puhutaan näiden ”invaasiosta” Texasiin.

El Pason asukkaista yli 80 prosentilla on latinotaustaa.

”Meillä on tutkittavana tämän henkilön tekemä manifesti, joka yhdistää teon ainakin jossain määrin viharikokseen”, sanoi poliisipäällikkö Allen tiedotustilaisuudessa.

Oheisella videolla Texasin kuvernööri Greg Abbott tuomitsee teon:


Epäillyn ampujan jättämässä viestissä viitataan AFP:n mukaan myös Uuden-Seelannin Christchurchissa tapahtuneeseen joukkomurhaan, jossa kuoli 51 ihmistä.

Epäilty kertoo myös suunnitelleensa tekoaan vajaan kuukauden ajan. Hän myös ennustaa viestissä todennäköisesti kuolevansa hyökkäyksen päätteeksi.

”Kiinnijääminen on tässä tapauksessa paljon pahempaa kuin kuolema, sillä silloin saan joka tapauksessa kuolemantuomion”, hän kirjoittaa AFP:n mukaan viestissään.

Uutiskanava CNN:n mukaan manifesti oli julkaistu 8chan-nimisellä verkkosivustolla. Kanavan mukaan liittovaltion poliisi FBI on aloittanut tapauksesta terrorismitutkinnan.


El Paso sijaitsee Meksikon vastaisella rajalla, ja kuolleiden joukossa oli maan kansalaisia. Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador twiittasi, että kuolleista kolme on meksikolaisia. Maan ulkoministerin mukaan haavoittuneista kuusi on Meksikon kansalaisia.

Ammuskelu alkoi kello 10.30 paikallista aikaa. Cielo Vista -ostoskeskuksessa sijaitsevassa Walmartissa ja sen lähialueella oli tuolloin paikallisen poliisin mukaan 1 000–3 000 ihmistä. Moni oli tullut tekemään opiskelutarvikeostoksia, sillä kouluvuosi on Texasissa alkamassa.

Ensimmäisten laukausten kajahdettua Walmartin asiakkaat pakenivat henkensä edestä.


Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi ampumista Twitter-tilillään. Viikonloppua golf-klubillaan New Jerseyssä viettäneet Trumpin mukaan tapaus ei ollut vain traaginen vaan myös osoitus pelkuruudesta.
El Pasosta kotoisin oleva poliitikko Beto O’Rourke keskeytti kampanjointinsa ampumisen takia. Hän pyrkii demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

”Olen täysin suruissani ja minun on vaikea ajatella tätä. Mutta sen kerron, että El Pason on maailman vahvin paikka maailmassa, ja tämä yhteisö pitää yhtä”, O’Rourke sanoi toimittajille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan paikallisten terveysasemien eteen muodostui jonoja, kun ihmiset tulivat poliisin kehotuksesta luovuttamaan verta, jolla voitiin auttaa uhreja. KFOX14-kanavan mukaan kaupungin bussit hakivat paikallaolleita omaisten luo tapaamiskeskukseen, ja useat hautaustoimistot lupasivat ilmaisia hautajaisia uhreille.


Sen jälkeen kun tiedot epäillyn tekemästä verkkomanifestista olivat tulleet julki, O’Rourke syytti Trumpia rasistiksi.

”Hän on rasisti ja hän nostattaa rasismia tässä maassa. Se ei pelkästään loukkaa tunteitamme, vaan myös muuttaa maatamme perusteellisesti ja johtaa väkivaltaan”, O’Rourke sanoi toimittajalle elpasolaisen sairaalan ulkopuolella.

Hän oli tullut tapaamaan sairaalaan tuotuja uhreja.

”Viharikosten määrä on noussut jokaisena kolmena vuotena, joina meillä on ollut presidentti, joka kutsuu meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi.”

Oikaisu 4.8. kello 21.49: Jutussa luki virheellisesti, että ammuskelu olisi tapahtunut lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa. Ammuskelu tapahtui lauantaina illalla Suomen aikaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  4. 4

   Matkatoimisto Tjäreborg peruu kaikki maanantain lähtevät lennot emoyhtiö Thomas Cookin konkurssin takia – edessä valtava turistien kotiin­kuljetus­operaatio

  5. 5

   Tjäreborgin matkustajat jäivät epä­tietoisina Helsinki-Vantaalle: ”Lähtö­portilla meille kaikille kerrottiin, että lento on peruttu”

  6. 6

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valo­vuosia vanhaa ilmasto­väkeä edellä”, sanoo amerikkalais­professori

  7. 7

   Helsingin ytimessä on valtava symboli, jonka merkitys on mysteeri: ”Pohjoisnuolesta” löytyy vain kaksi mainintaa kaupungin asiakirjoista

  8. 8

   Piratismi on arki­päivää suomalais­kouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  9. 9

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  10. 10

   Yhdysvaltain tärkeimmät tv-palkinnot jaettu: Game of Thrones sai parhaan draama­sarjan Emmyn, gaalan suurin voittaja Fleabag palkittiin parhaana komedia­sarjana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  7. 7

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  8. 8

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää