Ulkomaat    |   HS-analyysi

Äärioikeistolainen retoriikka voi yllyttää väkivaltaan, eikä ilmiö rajoitu vain aseiden luvattuun maahan Yhdysvaltoihin

Kolmekymmentä ihmistä kuoli viikonloppuna Yhdysvalloissa joukkoampumisissa. Hirmuteot herättävät keskustelua aseenkanto-oikeudesta sekä äärioikeistolaisen retoriikan roolista väkivaltaan yllyttäjänä.

Viimeinen viikonloppu ennen koulujen alkamista muuttui verilöylyksi El Pasossa, Texasissa, kun ampuja avasi tulen Walmartissa ostoksilla olevia ihmisiä kohti.

Verisiä työntekijöitä ja asiakkaita juoksi ulos kaupasta, kun laukaukset ja aseesta purkautuva savu täyttivät ilman, silminnäkijät kertovat. Jotkut piiloutuivat hyllyjen taakse. Jotkut jäivät maahan makaamaan verilammikoiden keskelle.

Hyökkäyksessä kuoli 20 ihmistä ja loukkaantui 26. Poliisi otti ampujan kiinni. Syyttäjä on jo vaatinut hänelle kuolemantuomiota.

Vain joitakin tunteja myöhemmin yhdeksän ihmistä ammuttiin joukkoampumisessa Daytonissa, Ohiossa. Poliisi ampui iskun tekijän, joka oli 24-vuotias valkoinen mies.

Aiemmin tällä viikolla 19-vuotias mies ampui kaksi lasta ja yhden aikuisen kuoliaaksi valkosipulifestivaaleilla Kaliforniassa. 15 ihmistä loukkaantui.


Liittovaltion poliisi FBI tutkii El Pason joukkoampumista mahdollisena viharikoksena.

Noin 80 prosenttia Meksikon rajalla sijaitsevan El Pason asukkaista on latinotaustaisia, ja kaupungissa työskentelee ja vierailee myös paljon meksikolaisia. Uhrien joukossa oli useita meksikolaisia.

Siirtolaiskriisi on ollut kuuma aihe kaupungissa, missä viranomaiset ovat tehneet tehoratsioita laittomia siirtolaisia vastaan. El Pasossa sijaitsee myös siirtolaiskeskuksia, joiden oloja on kuvailtu kammottaviksi.

Länsi-Texasin rajavartiolaitos ilmoitti, että se ei aio tutkia ampumisen uhrien ja heidän omaistensa papereita tai tehdä niiden perusteella pidätyksiä.

Paikalliset ovat jonottaneet luovuttaakseen verta uhreja varten.


Tappaja oli 21-vuotias valkoinen mies Dallasista. Hän oli pukeutunut mustaan t-paitaan, khakinvärisiin housuihin ja kuulosuojaimiin.

Hänen kotoaan oli El Pason Walmartiin noin yhdeksän tunnin ajomatka.


Vain joitakin minuutteja ennen verilöylyn alkamista internetin pimeää puolta edustavalle 8chan-sivustolle ladattiin vihaa pursuava, maahanmuuttovastainen manifesti. Nopeasti kirjoitetun oloinen manifesti oli todennäköisesti ampujan tekemä, mutta viranomaiset eivät ole vielä varmistaneet tietoa.

Samalla sivustolla julkaisi manifestinsa myös Uuden-Seelannin moskeija-ampuja ja huhtikuussa Kaliforniassa synagogassa tulen avannut tappaja.

El Pason manifestissa kirjoittaja puhuu ”latinoiden invaasiosta” Texasiin, ja laatii suunnitelman Yhdysvalloista, joka on jaettu osiin ihmisten ”rotujen” mukaan.

Tekstissä viitataan myös uusnatsien ja äärioikeistolaisten salaliittoteoriaan väestönvaihdosta eli valkoisen väestön korvaamisesta milloin mistäkin tulevalla väestöllä.

Nuorten, valkoisten miesten tekemät iskut vähemmistökohteisiin on tunnistettava ilmiö, joka kumpuaa nettilautakulttuurista ja valkoisen ylivallan ideologiasta, sanoo äärioikeistoa tutkinut Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen.

Nettilaudoilla viitataan esimerkiksi 8chan- ja 4chan-sivustoihin, joita moderoidaan hyvin kevyesti, jos lainkaan.

”Nämä kaikki tapaukset liittyvät nettilautakulttuuriin ja siellä kiertävään joukkosurmafanikulttuuriin, jossa ihannoidaan esimerkiksi Anders Breivikiä tai Christchurchin moskeijaiskua”, Kotonen kertoo.

”Eri iskijöillä on omanlaisiaan painotuksia ja pakkomielteitä joita he julistavat, mutta samanlaista kansainvälistä äärioikeistolaista retoriikkaa siellä taustalla näkyy.”

Usein joukkoampumistapauksissa on kyse niin kutsutuista yksinäisistä susista, jotka eivät ole kuuluneet mihinkään järjestäytyneeseen ryhmään. Toisaalta heillä on lähes aina yhteyksiä muihin samanmielisiin verkon kautta sekä välineet väkivallan toteuttamiseksi ilman organisaatiotakin.

”Aidosti yksinäisiä susia ei ole oikeastaan olemassakaan. Breivikilläkin oli verkon kautta kontakteja, joista hän sai inspiraatiota.”

Kansainvälinen äärioikeistolainen puhetapa hivuttautuu hiljalleen myös äärioikeistoa lähellä olevien populistien suuhun. Valkoisen ylivallan ideologia on globaali ilmiö, joka koskettaa myös Suomea. Siksi asiaa on tärkeää käsitellä myös täällä, Kotonen sanoo.

”Eri muodoissaan retoriikkaa näkee Suomessakin. Uuden-Seelannin iskua juhlittiin suomalaisella Ylilaudalla, kuten myös muilla äärioikeiston suosimilla sivustoilla.”

Useat joukkoampumistapaukset osoittavat, että muukalaisvihan normalisointi ja äärioikeiston näkökulmien sulautuminen yleisesti hyväksyttyyn puheeseen voi johtaa ääritekoihin.

”Invaasiosta puhuva sotaisa retoriikka kehottaa myös reagoimaan uhkaan, ja jotkut voivat tehdä siitä äärimmäisiä johtopäätöksiä”, Kotonen sanoo.

Oikeutus teoille tulee siitä tunteesta, että suuri joukko kokee asiat samalla tavalla kuin itse.

”Mitä paremmin sotaisa retoriikka tavoittaa ihmisiä, ja jos vielä maan ylin johtaja antaa sille tukensa, niin ilman muuta haaviin tarttuu sitten myös niitä, jotka ovat valmiita radikaaleihin toimiin.”

Manifestissa El Pason ampuja tosin mainitsee, että hänen näkemyksensä maahanmuutosta kumpuavat jo ajasta ennen kuin presidentiksi on tullut Donald Trump.

Trumpia on syytetty rasistisista lausunnoista, valkoisen ylivallan ideologian tukemisesta ja äärioikeiston väkivallan vähättelemisestä.

Trump kommentoi viikonlopun ampumisia Twitterissä. Hän kutsui El Pason iskua ”pelkurimaiseksi”, ja lisäsi, että ”ei ole olemassa syitä tai perusteluja, jotka oikeuttavat viattomien ihmisten tappamisen”.
El Pasosta kotoisin oleva demokraattien presidenttiehdokas ja entinen kongressiedustaja Beto O’Rourke syytti Trumpia vihan normalisoinnista.

”Hän [Trump] on rasisti ja hän lietsoo rasismia tässä maassa. Se – – muuttaa maatamme perusteellisesti ja johtaa väkivaltaan”, O’Rourke sanoi uutiskanava CNN:n toimittajalle paikallisen sairaalan ulkopuolella, jossa hän oli tapaamassa ammuskelun uhreja.

”Viharikosten määrä on noussut jokaisena kolmena vuotena, joina meillä on ollut presidentti, joka kutsuu meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi.”

Presidenttikautensa alusta asti Trump on käyttänyt kovia sanoja laittomista siirtolaisista. Yksi hänen suurimmista vaalilupauksistaan oli rakentaa muuri Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle. Perustellakseen muuria Trumpin on täytynyt maalata siirtolaisista uskottava viholliskuva.

Trumpin kannattajien Facebook-sivuilla jaetaan valeuutisia, joiden otsikot väittävät Yhdysvaltojen romahtavan siirtolaisten takia ja muslimien valtaavan kristityiltä kokonaisia kaupunkeja.

Viikonlopun ampumiset antavat luultavasti uutta pontta demokraattien presidenttiehdokkaiden kampanjointiin.

Aselakien kiristäminen on ollut tänä vuonna vahvemmin läsnä presidenttiehdokkaiden puheissa kuin koskaan. Tämän vuoden aikana Yhdysvalloissa on tapahtunut 32 joukkoampumista, joissa on kuollut kolme tai useampi ihmistä.

Perinteisesti republikaanit reagoivat niihin rukouksilla ja väkivallan tuomitsemisella, kun taas demokraatit vaativat kiristyksiä aseenkanto-oikeuteen.

Sama asetelma toistui myös tänä viikonloppuna.

”Liika on liikaa”, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi totesi tiedotteessaan.

Demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sanders muistutti Nevadassa yleisöään siitä, että ampumisista on tullut kauhistuttavan yleisiä, ja linkitti ampumiset mielenterveysongelmiin.

”Ympäri maailman ihmiset katsovat Yhdysvaltoja ja ihmettelevät, mitä täällä oikein tapahtuu?”

Texasin oikeusministeri, republikaani Ken Paxton sanoi CBS Newsille, että aselakien kiristäminen ei estä ampumisia. Hänen mukaansa ”parasta on valmistautua puolustamaan itseään”.

El Pason ostoskeskuksessa oli ihmisiä, joilla oli aseita mukanaan. Kukaan heistä ei pystynyt estämään ampujaa.


Trumpin hallinto on tehnyt pieniä kiristyksiä aselakeihin, mutta muun muassa asejärjestö NRA:n massiivinen lobbaus ja kongressin halvaantunut toimintakyky estävät aselakien uudistamisia.

Trumpin nimittämät tuomarit ovat usein asemyönteisiä, ja BBC:n mukaan tuomioistuimet ovat liikkumassa tässä asiassa enemmän aseita puolustavaan kuin rajoittavaan suuntaan.

Aseenkanto-oikeus on kirjattu Yhdysvaltain perustuslakiin, mikä vaikeuttaa aselakien muuttamista. Joidenkin demokraattien mukaan lain tulkintaa voisi muuttaa.

”Voimme kunnioittaa perustuslain toista lisäystä ja silti estää sitä toimimasta kuolemantuomiona tuhansille amerikkalaisille”, South Bendin pormestari, demokraattien presidenttiehdokas Pete Buttigieg sanoi toimittajille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  6. 6

   ”Ei erityistä syytä hoivapaikalle”, totesi Kirkkonummen kunta – Samana päivänä monisairas 84-vuotias isoäiti kuoli

  7. 7

   HS-analyysi: Trumpin päätös hylätä kurdit aiheutti myhäilyä Moskovassa, jossa voittoja lasketaan tulleen kolme

   Tilaajille
  8. 8

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  9. 9

   Sata vuotta sitten syntynyt venäläisnainen sävelsi ankaraa musiikkia, haukkui sen esittäjiä, hylkäsi Šostakovitšin kosinnat ja nousi lopulta maailmansuosioon

  10. 10

   Yahoon tarinan loppuun vienyt Marissa Mayer: ”Olen hyvin ylpeä siitä, mitä saavutimme”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  4. 4

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  5. 5

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  6. 6

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  7. 7

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  8. 8

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  9. 9

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  10. 10

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

  11. Näytä lisää