Ulkomaat

Trump sanoo tuomitsevansa valkoisen ylivallan ja kannattaa aselakien tiukentamista – Obama varoitti ”vihaa ja pelkoa ruokkivista johtajista”

Aselait on ollut Yhdysvalloissa kuuma aihe jo vuosia. Etenkin demokraatit ovat vaatineet lakien tiukentamista.

rac
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaatii muutoksia maan aselakeihin.

Trump kertoi maanantaina Valkoisessa talossa pitämässään puheessa kannattavansa lakeja, jotka antaisivat viranomaisten estää aseen hankkimisen sellaisilta ihmisiltä, joiden uskotaan voivan käyttää niitä väärin. Aseet voitaisiin myös takavarikoida ”korkean riskin” ihmisiltä.

Trumpin puhe on seurausta viikonlopun joukkoampumisista Texasin ja Ohion osavaltioissa. Ampumisissa kuoli yhteensä 31 ihmistä.

”[Lainsäätäjien] täytyy varmistaa, että niillä, joiden on todettu vaarantavan yleisen turvallisuuden, ei ole pääsyä aseisiin, ja jos heillä on, aseen voidaan ottaa pois nopealla käsittelyllä”, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Siksi olen vaatinut varoitusmerkkilakeja [red flag laws].”

Trump viittasi ilmeisesti republikaanisenaattori Lindsey Grahamin lakiehdotukseen, joka sallisi viranomaisten ja sukulaisten poistaa väliaikaisesti aseet ihmisiltä, joiden epäilevät olevan vaaraksi itselleen tai muille.

Trump julkaisi aiemmin maanantaina Twitterissä päivityksen, jonka mukaan Yhdysvalloissa pitäisi säätää laki, joka velvoittaisi tuliaseiden ostajien taustojen tarkistamisen.
Päivityksessään Trump vaatii myös republikaanien ja demokraattien voimien yhdistämistä. Hänen mukaansa aselakien tiukentamisen voisi yhdistää hänen pitkään ajamaansa maahanmuuttolain uudistukseen.

Yhdysvaltojen aiempi presidentti Barack Obama peräänkuulutti Twitterissä niin ikään tiukempia aselakeja.

”Mikään kehittynyt maa ei siedä samanlaista määrää aseväkivaltaa kuin me”, Obama kirjoittaa maanantaina julkaisemassaan lausunnossa.

Obama sanoo myös, että kaikki johtajat, jotka ”ruokkivat vihan ja pelon ilmapiiriä puheellaan tai normalisoivat rasistisia mielipiteitä”, tulisi tuomita.

”Johtajat, jotka antavat ymmärtää, että maahanmuuttajat uhkaavat tapaamme elää tai vihjaavat, että Amerikka kuuluu vain tietyntyyppisille ihmisille”, Obama jatkaa.

Vaikka Obama ei suoraan nimeä puheessaan Trumpia, viittaukset maan nykyiseen presidenttiin ovat ilmeisiä.

”Tällaisella kielellä ei ole tilaa politiikassamme tai julkisessa elämässämme”, entinen presidentti toteaa.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja demokraattisenaattori Chuck Schumer julkaisivat Trumpin puheen jälkeen tiedotteen, jossa he muistuttivat, että aseenostajien taustojen tarkistamista kiristävät lait on jo hyväksytty edustajainhuoneessa, mutta republikaanienemmistöinen senaatti ei suostu äänestämään niistä.

Valkoinen talo on lisäksi uhannut tähän asti, että presidentti käyttäisi veto-oikeuttaan ja estäisi lakien läpimenon, vaikka senaatti äänestäisi niiden puolesta.

”Yli 90 prosenttia amerikkalaisista tukee lakia ja se todistetusti pelastaa henkiä. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell kuitenkin kieltäytyy edistämästä tätä puolueiden yhteistä lainsäädäntöä”, Pelosi ja Schumer kirjoittavat.

”Senaatin tulee palata töihin hyväksymään tämä lakiehdotus välittömästi.”

Puheessaan Valkoisessa talossa Trump vaati kaikkia yhdysvaltalaisia tuomitsemaan rasismin, kiihkoilun ja valkoisen ylivallan.

Trump kytki ammuskelut myös mielenterveyteen ja toivoi parannuksia mielisairaiden ihmisten tunnistamiseen. Hän vaati lisäksi kuolemanrangaistusta viharikosten ja joukkoampumisten tekijöille.

Trump puhui myös sosiaalisen median ja videopelien negatiivisista vaikutuksista. Presidentin mukaan väkivaltaiset pelit ja internet radikalisoivat ihmisiä.

Hän kertoi käskeneensä jo oikeusministeriön tekemään yhteistyötä paikallisviranomaisten ja sosiaalisen median yhtiöiden kanssa, jotta joukkoampumisia suunnittelevat ihmiset tunnistettaisiin ennen hyökkäystä.

Aselait ovat olleet Yhdysvalloissa kuuma aihe jo vuosia. Etenkin demokraatit ovat vaatineet lakien tiukentamista.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppailevat poliitikot ovat suorasanaisesti hyökänneet Trumpia vastaan viikonlopun veritekojen jälkeen ja nostaneet ennennäkemättömällä tavalla esiin Yhdysvaltojen aselait.

Lauantain El Pason joukkoampumisessa kuoli 22 ihmistä ampujan hyökättyä Walmart-kauppaan. Sunnuntaina yhdeksän ihmistä kuoli tulituksessa ravintolan edessä Daytonissa Ohiossa. Lisäksi seitsemän ihmistä haavoittui sunnuntaina Chicagossa tapahtuneessa ampumisessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvalloissa on tapahtunut tänä vuonna yhteensä 251 joukkoampumista. Luku perustuu kansallisen aseväkivaltaa tilastoivan arkiston (Gun Violence Archive) lukuihin. Arkisto määrittelee joukkoampumiseksi sellaiset aseelliset välikohtaukset, joissa on kuollut tai loukkaantunut vähintään neljä ihmistä.

New York Times -lehden mukaan erityisen tuhoisia ja useita kuolonuhreja vaatineita joukkoampumisia on ollut 32.

Trump on joutunut viikonlopun joukkosurmien takia puolustuskannalle.

Etenkin demokraattipoliitikot ja muun muassa FBI:n entinen johtaja James Comey ovat syyttäneet presidenttiä siitä, että hänen kovat puheensa nostattavat rasismia sekä vihaa Yhdysvalloissa ja johtavat väkivaltaan.

Sunnuntaina Trump vastasi arvosteluun sanomalla, että ”vihalla ei ole sijaa maassamme”. Hän kuitenkin väitti samalla mielenterveysongelmia väkivallan aiheuttajaksi.


”Nämä ovat todellakin ihmisiä, jotka ovat hyvin, hyvin vakavasti mieleltään sairaita”, Trump sanoi ja lisäsi kuitenkin, ettei poliisi ole kertonut ampujien mielenterveysongelmista.

”Meidän täytyy lopettaa tämä. Tätä on jatkunut jo vuosia ja vuosia maassamme.”

Maanantaina Trump puolestaan sanoi, että myös media on vastuussa yhdysvaltalaisten elämästä ja turvallisuudesta.

”Medialla on suuri vastuu elämään ja turvallisuuteen maassamme. Valeuutiset ovat myötävaikuttaneet suuresti vihaan ja raivoon, joka on kasvanut vuosien ajan. Uutisten täytyy alkaa olla reiluja, tasapainoisia ja puolueettomia tai nämä järkyttävät ongelmat pahenevat entisestään”, Trump kirjoitti Twitterissä.
El Pasosta kotoisin oleva poliitikko Beto O’Rourke syytti lauantaina Trumpia rasistiksi ja myöhemmin CNN:n haastattelussa myös ”valkoiseksi nationalistiksi”.

”Hän [Trump] on rasisti ja hän lietsoo rasismia tässä maassa. Se – – muuttaa maatamme perusteellisesti ja johtaa väkivaltaan”, O’Rourke sanoi lauantaina uutiskanava CNN:n toimittajalle paikallisen sairaalan ulkopuolella, jossa hän oli tapaamassa ammuskelun uhreja.

”Viharikosten määrä on noussut jokaisena kolmena vuotena, joina meillä on ollut presidentti, joka kutsuu meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi.”

O’Rourke viittasi muun muassa Trumpin presidentinvaalikampanjansa aikana lausumiin väitteisiin, joiden mukaan meksikolaiset ovat raiskaajia ja rikollisia.

CNN:n haastattelussa O’Rourke viittasi myös Trumpin lausuntoon, että vuonna 2017 Charlottesvillessä marssineet uusnatsit ja äärioikeistolaiset ovat ”erittäin hienoja ihmisiä”.

”Lähettämällä erittäin julkisen viestin muulle maalle siitä, mikä on hyväksyttävää, ja mitä hän itse asiassa suorastaan kannustaa tapahtumaan.”

O’Rourken lisäksi myös moni muu demokraattiehdokas on julkaissut tunteisiin vetoavia kannanottoja joukkoampumisiin liittyen ja vannonut nousevansa aselobbarijärjestö NRA:ta vastaan.

Myös FBI:n entinen johtaja James Comey on liittynyt Trumpin arvostelijoihin. Hän syytti sunnuntaina presidentin käyttävän hyväkseen rasismia politiikkansa edistämiseen New York Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan.

”Amerikassa on ollut pitkään radioaktiivista rasistista keittoa. –­– Donald Trump luulee, että hän voi sekoittaa sitä saavuttaakseen poliittista hyöytä. Hän on tekemässä itse asiassa jotakin paljon vaarallisempaa”, Comey kirjoitti.

”Jokaisella Yhdysvaltojen presidentillä on velvollisuus sanoa kuuluvasti ja jatkuvasti, että valkoinen ylivalta -ideologia on laitonta. – –ja että väkivalta, joka johtuu ihmisen ihoväristä, on terrorismia.”

Oikaisu 5.8. kello 23.25: Artikkelissa väitettiin, ettei Trump olisi suostunut aiemmin tuomitsemaan uusnatsien toimintaa. Hän on kuitenkin tuominnut ne 2017.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  2. 2

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  6. 6

   Espoon rannalla on aatelishuvila, jonka pihamaalle oli kaivettu yllätys: Luola täynnä saksalaisia puutarhatonttuja

  7. 7

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  8. 8

   ”Tuntuu, kuin juoksisi trampoliineilla” – yhdysvaltalaisjuoksija valitsi ME-juoksussa käytetyt Niken kengät

  9. 9

   Omituinen torninraato nököttää Lauttasaaressa: Rakennelma on viimeisiä jäänteitä puolustusjärjestelmästä, jota ei enää ole

  10. 10

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  7. 7

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  9. 9

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  10. 10

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää