Ulkomaat

Keskustelupalsta 8chanissa on julkaistu ainakin kolme joukko­ampumista edeltänyttä manifestia, nyt se halutaan sulkea: ”Vihan­täyteinen yhteisö, joka loukkaa lain henkeä”

El Pason ampujan manifesti julkaistiin keskustelupalstalla vain minuutteja ennen iskua. Aiemmin manifestinsa sivustolla ovat julkaisseet myös Christchurchissa moskeijaiskun sekä Kalifornian synagogaiskun tekijät.

Yhdysvaltalaisella keskustelupalstalla 8chanilla on julkaistu muutaman viime kuukauden aikana ainakin kolme joukkoampumista edeltänyttä manifestia.

Viimeisin julkaistiin vain minuutteja ennen kuin 21-vuotias dallasilaismies avasi tulen El Pason kaupungissa Texasissa lauantaina illalla Suomen aikaa. Iskussa kuoli 20 ihmistä ja 26 haavoittui.

Keskustelupalstalla omat manifestinsa julkaisivat taannoin myös Christchurchissa moskeijaan sekä Kalifornian Powayssa synagogaan hyökänneet miehet.

Nyt lukuisien verkkosivustojen turvallisuudesta vastaava Cloudflare kertoo aikovansa lopettaa keskustelupalsta 8chanin teknisen tukemisen. Yhtiön toimitusjohtaja Matthew Prince kertoi aikeista blogipostauksessa, joka julkaistiin maanantaiaamuna Suomen aikaa.

”Syyt ovat yksinkertaiset: he ovat osoittaneet, että he toimivat lainvastaisesti, mikä on johtanut useisiin traagisiin kuolemiin. Vaikka 8chan ei suoraan ole rikkonut lakia kieltäytymällä moderoimasta vihantäyteistä yhteisöään, he ovat luoneet yhteisön, joka loukkaa [lain] henkeä” , Prince kirjoittaa.

El Pason kaupungissa tapahtuneeseen ampumiseen liittynyt nelisivuinen manifesti oli sisällöltään Yhdysvaltojen latinovähemmistön vastainen, ja siinä puhuttiin muun muassa latinojen ”invaasiosta” Texasissa.

El Pason asukkaista yli 80 prosentilla on latinotausta.

”Meillä on tutkittavana tämän henkilön tekemä manifesti, joka yhdistää teon ainakin jossain määrin viharikokseen”, El Pason poliisipäällikkö Greg Allen sanoi iskun jälkeisessä tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Uutiskanava CNN:n mukaan myös yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on aloittanut tapauksesta terrorismitutkinnan.

Lue lisää: Texasin joukkoampumisessa 20 kuollutta, syyttäjä vaatii kuolemanrangaistusta epäillystä viharikoksesta


Manifestissaan El Pason hyökkääjä kertoo saaneensa inspiraationsa Uuden-Seelannin Christchurchissa tapahtuneesta moskeijaiskusta, kertoo The Washington Post.

Lehden mukaan epäilty hyökkääjä myös vaati muita 8chanin käyttäjiä ”tekemään osansa” ja jakamaan manifestia. Tekstissä hän kutsui muita keskustelupalstan käyttäjiä veljikseen.

Christchurchilaiseen moskeijaan maaliskuussa hyökännyt australialainen Brenton Tarrant, 28, on saanut syytteet 50 murhasta ja 39 murhanyrityksestä.

Sekä Tarrant että juutalaisten synagogaan huhtikuussa Kalifornian Powayssa hyökännyt John Earnest, 19, julkaisivat iskua edeltäneet manifestinsa 8chan-keskustelupalstalla.

Earnest on saanut syytteet 109:sta viharikoksesta.

Yhdysvaltalainen Frederick Brennan perusti 8chanin vuonna 2013 haaveissaan ”täydellinen sananvapaus”.

Brennanin mukaan häntä kyllästytti 4chan-keskustelupalsta, jossa käyttäjien julkaisuja oli alettu moderoida. Brennanin mukaan se oli sananvapauden rajoittamista, ja osittain tämän takia hän perusti kokonaan uuden sivuston, 8chanin.

Sivuston kuvapohjaisilla palstoilla eli niin kutsutuilla laudoilla (board) käyttäjät jakavat meemejä ja käyvät keskusteluja aivan kuin millä tahansa muullakin nettialustalla. Sivuston sävy on kuitenkin poikkeuksellinen:

Anonyymiä keskustelupalstaa on kutsuttu monissa yhteyksissä etenkin ”valkoisten nuorten miesten kanavaksi”, jossa rehottaa rasistinen, äärioikeistolainen ja naisvihamielinen retoriikka.

Sivustolla kuka tahansa saa kirjoittaa mitä tahansa, eikä sivuston julkaisuja juurikaan moderoida. Sivusto on kieltäytynyt moderoinnista sananvapauteen vedoten.

Lue lisää: Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

Harvardin yliopistossa teknologian ja sosiaalisuuden muutosta tutkineen Joan Donovanin mukaan 8chanista on muodostunut joukkoampujille ennen kaikkea ”taktinen” keino saada huomiota ja vahvistaa sanomaansa.

”Joukkoampujat voivat täten hallita motiiveistaan käytävää julkista keskustelua ja samalla tarjota yleisölle selkeän selityksen toiminnastaan”, Donovan sanoo The Washington Postin haastattelussa.

Frederick Brennan luopui keskustelupalstan ylläpitäjän roolista vuonna 2015, ja ohjaksiin nousi Yhdysvaltojen armeijan veteraani Jim Watkins. Hän pyörittää sivustoa Filippiineiltä yhdessä poikansa Ronald Watkinsin kanssa.

Brennan on sittemmin irtisanoutunut kokonaan sivuston toiminnasta ja vaatinut sen lopettamista.

”Milloin tahansa kuulen [uusista] joukkoampumisista, sanon, että ’Okei, meidän täytyy selvittää, onko tällä jotain tekemistä 8chanin kanssa’,” Brennan sanoi The New York Timesin haastattelussa sunnuntaina.

”Sulkekaa sivusto. Se ei tee mitään hyvää tälle maailmalle. Se on pelkästään kielteinen [asia]kaikille muille paitsi sen käyttäjille. Ja tiedättekö mitä, se on täysin negatiivinen myös heille. He eivät vain tajua sitä.”

Watkins ei ole kommentoinut 8chanissa julkaistuja manifesteja tai niiden seurauksia millään tavalla. Washington Postin mukaan hän on myös säännönmukaisesti kieltäytynyt kaikista aihetta käsittelevistä haastatteluista.


8chanin sulkemista on vaadittu useaan otteeseen myös ennen lauantain iskua.

The Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sivusto on kuitenkin pysynyt tähän asti auki pitkälti sen takia, että yhdysvaltalaisviranomaiset ja tiedustelupalvelun työntekijät ovat haluttomia määrittelemään äärioikeistolaiset ja valkoista ylivaltaa kannattavat liikkeet terrorismin uhaksi.

Sivustoa on myös vuosien ajan suojattu laeilla, jotka rajoittavat verkkosivustojen oikeudellista vastuuta siitä, mitä sivustojen käyttäjät postaavat.

Monien tutkijoiden mukaan 8chanin sulkeminen johtaisi myös vain uuden vastaavan keskustelupalstan syntyyn, eikä ratkaisisi vallalla olevaa ongelmaa.

Cloudflaren päätös lopettaa 8chanin tukeminen tarkoittaa toteutuessaan sitä, että sivusto voi jatkossa altistua aiempaa helpommin erilaisille hakkerien tekemille palvelunestohyökkäyksille.

Cloudflarella on maailmanlaajuisesti noin 19 miljoonaa käyttäjää. Vuonna 2017 se lopetti uusnatsistisen Daily Stormer -sivuston tukemisen. Yhtiö teki päätöksen sen jälkeen, kun yksi henkilö kuoli auton ajettua väkijoukkoon äärioikeistolaisten ja vastamielenosoittajien kahakassa Charlottesvillessä Yhdysvalloissa.

”Valitettavasti tekomme ei poista nettivihaa. Se ei myöskään lähes varmasti poista 8chania internetistä. Mutta tämä on oikea tapa toimia. Nettiviha on oikea ongelma”, yhtiön toimitusjohtaja Matthew Prince kirjoittaa blogipostauksessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  2. 2

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  5. 5

   Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Miten Tapiolan Ainoa pärjää kauppakeskusten kilpailussa? Laajennus aukeaa torstaina, sekavat kulkureitit poistuvat

  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  10. 10

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää