Ulkomaat

Mikä selittää Yhdysvaltojen ampumisia? Tyhjentävää vastausta ei ole, mutta osasyitä löytyy ainakin viisi

Joukkoampumisille ei ole yksittäistä syytä, koska ampumisissa näkyy monta erillistä ilmiötä.

Yhdysvalloissa tapahtui lauantaina ja sunnuntaina muutaman tunnin sisällä kaksi joukkoampumista, joissa kuoli yhteensä 30 ihmistä.

Joukkoampumisilla ei toistaiseksi tiedetä olevan yhteyttä. El Pasossa vaikuttaa olleen äärioikeistolainen motiivi, Ohion ampumisen motiivi on tuntematon.

Ampumiset vaikuttavat samanlaisilta, mutta niille ei ole yhtä tyhjentävää syytä. Motiivit ja tekijöiden taustat vaihtelevat. Joukkoampujissa on ollut valtaväestöä ja maahanmuuttajia, äärioikeistoa ja jihadisteja – tosin usein ampuja on suhteellisen nuori ja melkein aina mies.

HS esittelee viisi osaselitystä.

Aseiden saatavuus

Joukkoampumiset ovat ylivoimaisesti suurin ongelma Yhdysvalloissa. Muissakin maailman maissa on äärioikeistoa, kotoperäisiä jihadisteja, väkivaltaisia internetin alakulttuureita ja mielenterveysongelmia, mutta ei läheskään niin paljon joukkoampumisia.

Mikään ei selitä joukkoampumisten yleisyyttä niin kuin aseiden saatavuus. Missään ei ole niin helppoa saada tuhoisia aseita ja saada jopa laillisesti kulkea julkisesti aseistettuna kuin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa tapahtuu suunnilleen päivittäin ampumistapaus, jossa kuolee tai haavoittuu neljä ihmistä tai sitä useampi. Aseväkivaltaa tilastoivan Gun Violence Archiven mukaan Yhdysvalloissa tehtiin tänä vuonna ennen El Pason joukkomurhaa peräti 250 joukkoampumista. Luvussa ovat mukana järjestäytyneen rikollisuuden välienselvittelyt, onnettomuudet ja perhetragediat.

Mielekkäämpi on Mother Jones -lehden ylläpitämä joukkoampumistilasto. Siinä on tilastoitu sattumanvaraisia ampumisia, joissa ei ole tavanomaista rikosmotiivia. Tämän tilaston mukaan ennen El Pason ampumista Yhdysvalloissa oli vuoden 1982 jälkeen tapahtunut 114 joukkoampumista. Sekin on paljon enemmän kuin missään muualla.

Merkittävät liittovaltiotason rajoitukset aseiden saatavuuteen eivät Yhdysvalloissa ole poliittisesti realistisia, vaikka tulivoimaisimpien asetyyppien rajoittaminen olisi todennäköisesti tehokasta. Mother Jonesin tilastosta selviää, että yli puolessa tapauksista ampujat käyttivät rynnäkköaseita.

Aseiden saatavuuden rajoittaminen ei estä tuhoisia ampumistapauksia kokonaan. Euroopan pahin äärioikeistolainen terrori-isku tapahtui vuonna 2011 Norjassa, jossa aseen hankkimista valvotaan tarkasti.

Mielenterveyssyyt

Presidentti Donald Trump syytti El Pason ampumisesta mielenterveyssyitä, vaikka ampuja ilmeisesti jätti äärioikeistolaisen manifestin ja poliisi tutkii ampumisia kotoperäisenä terrorismina.

Useimmat mielenterveyspotilaat eivät ole muuta väestöä väkivaltaisempia. Valkoihoiseen valtaväestöön kuuluvien tekijöiden rikokset selitetään helpommin mielenterveyssyillä kuin maahanmuuttajien ja rodullistettujen.

Ohittaakaan mielenterveyssyitä ei silti voi. Yhdysvaltain viidestä pahimmista joukkoampumisesta toiseksi tuhoisimmalla eli Orlandon yökerhoampumisella 2016 oli selvästi terroristinen eli jihadistinen motiivi.

Kolmanneksi, neljänneksi ja viidenneksi eniten uhreja Yhdysvalloissa tappaneiden joukkoampumisten tekijät kärsivät vakavista mielenterveysongelmista. Yhteensä 85 ihmistä kuoli Virginia Techin korkeakoulussa 2007, Sandy Hookin lastentarhassa 2012 ja Sutherlandin kirkkoampumisessa 2017.

Lisäksi kaikkien aikojen tuhoisimmassa ampumisessa, 58 ihmistä lokakuussa 2017 surmanneessa Las Vegasin ampumisessa, motiivi ei ole selvillä.

Yhdistelmä vakavia mielenterveysongelmia ja Yhdysvaltain kaltaista vaivatonta aseiden saatavuutta voi olla vaarallinen.

Raportti Sandy Hookin lastentarhan 20-vuotiaasta tekijästä totesi näin: [Mielenterveysongelmat] eivät aiheuttaneet joukkomurhaa eivätkä johtaneet siihen. Tekijän vakavat ja pahenevat mielenterveysongelmat ja väkivaltaan liittyvät pakkomielteensä [– –] yhdistettynä saatavilla olleisiin tappaviin aseisiin saivat aikaan joukkomurhan reseptin.”


Valkoinen nationalismi ja Trump

Valkoinen nationalismi ja äärioikeistolaisuuden kanssa flirttaileva populistioikeisto ovat nousseet valtavirtaan melkein kaikkialla teollisuusmaissa. Yleinen ilmapiiri on muuttunut muuttunut hyväksyvämmäksi jopa joukkoampumisia kohtaan, kirjoitti äärioikeiston tutkija Tommi Kotonen maaliskuussa Christchurchin terrori-iskun jälkeen Politiikasta-verkkolehdessä.

Vielä Oslon ja Utøyan iskujen aikaan jopa äärioikeisto enimmäkseen tuomitsi iskut julkisesti. Nyt joukkoampumisille on löydetty yhä useammin hyväksyttäviä syitä, ja ääriryhmät taas kannustavat tekijöitä avoimesti, Kotonen kirjoittaa.

Yhdysvalloissa demokraattioppositio on arvostellut voimakkaasti presidentti Donald Trumpia El Pason joukkomurhan jälkeen. Maanantaina demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä ja El Pasosta kotoisin oleva Beto O’Rourke kehotti ”yhdistämään pisteet” ja näkemään, että Trump yllyttää rotuvihaa ja väkivaltaa.

Trumpin valinta 2016 aloitti ajanjakson, jolla ei ole vertaistaan. Trump on normalisoinut rasistista ja muukalaisvihamielistä kielenkäyttöä ja käyttänyt rasistisia ilmauksia jopa kongressiedustajia kohtaan. Eräässä puhetilaisuudessa Trump naureskeli kannattajien huudolle maahanmuuttajien ampumisesta. Ainakin kaksi ampujaa on tuonut avoimesti esiin ihailunsa Trumpia kohtaan.

Lautakulttuuri ja pelillistyminen

Tämän vuoden aikana El Pason joukkomurha oli jo kolmas, jossa epäilty julkaisi manifestin tai muita 8Chan-laudalla.

Lautakulttuurissa on kyse moderoimattomista keskustelupalstoista, joilla kuka tahansa voi julkaista lähes mitä tahansa ilman pelkoa kiinni jäämisestä. Laudoilla kukoistaa kulttuuri, joka on äärimmäisen mustaa nihilististä huumoria ja ulkopuolisille käsittämättömien meemiviittausten tykittelyä. Se on suureksi osaksi rasistista ja naisvihamielistä.

Varsinkin 8Chan-palstan politiikkaa käsittelevästä alaryhmästä on tullut paikka, jossa suoraan yllytetään joukkoampumisiin ja kannustetaan niihin. Siellä hurrattiin myös Uuden-Seelannin terrori-iskulle ja El Pason ampumisille.

Jo ensimmäisistä joukkoampumisista lähtien on puhuttu videopelien yhteydestä murhiin. Ampumisissa on usein kuljettu luokkahuoneesta toiseen kuin pelaajan näkökulmasta pelattavissa videopeleissä, ja viime vuosien joukkoampujat ovat viljelleet peliviittauksia.

8Chanin keskusteluissa joukkomurhat ovat pelillistyneet entisestään. Joukkomurhia käsitellään kuin videopelejä, ja keskusteluissa kannustetaan ampujia ylittämään aikaisempia ennätyksiä.

8Chanin perustaja kehotti sunnuntaina sulkemaan laudan. Tuskin kukaan kuvittelee, että yhden laudan sulkeminen lopettaisi ongelmat. Myös 8Chan perustettiin aiemman laudan raunioille, kun sen edeltäjää 4Chania alettiin moderoida.

Sitä paitsi Christchurchin terroristi striimasi joukkomurhansa miljardien ihmisten käyttämässä Facebookissa eikä internetin syrjäkujilla. Ennen kuin hän aloitti ampumisen hän kehotti katsoja seuraamaan PewDiePie-nimistä ruotsalaiskanavaa maailman suurimmassa videopalvelussa YouTubessa.

Äärioikeiston aliarviointi

Christchurchin terrori-iskun tekijä väitti olleensa yhteydessä Oslon joukkomurhaajaan, mikä sinänsä on epätodennäköistä. Joukkomurhaajat kuitenkin kopioivat toisiaan. Tämä alakulttuuri on elänyt jo kauan ennen keskustelulautoja ja Trumpin presidenttiyttä.

Viharyhmiä seuraavan Southern Poverty Law Centerin mukaan Yhdysvalloissa on yli aktiivista tuhat äärioikeistolaista viharyhmittymää. Suurin osa ryhmistä on hyvin pieniä, ja ryhmille on ominaista nopea sirpaloituminen.

Niitä on helppo aliarvioida, koska yksikään ryhmistä ei ole niin suuri, että se tunnettaisiin nimeltä. Silti monet ovat verkostoituneita ja vaarallisia: Anti-Defamation Leaguen (ADL) mukaan 73 prosentissa ekstremistien henkirikoksissa Yhdysvalloissa 2000-luvulla tekijä on äärioikeistolainen.

Joukkoampujat eivät yleensä ole ryhmien jäseniä, mutta tuntevat ryhmien toimintaa ja ottavat niiltä vaikutteita.

Esimerkiksi Columbinen joukkoampuminen vuonna 1999 on tulkittu olleen kosto kiusaajia vastaan. Tosiasiassa kaksi tekijää suunnittelivat iskua tarkasti noin vuoden ajan ja tavoittelivat Oklahoman pommi-iskun uhrimäärän ylittämistä. Columbinen isku sai lukuisia seuraajia. Löyhä ketju on jatkunut tähän päivään asti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp: Porvoossa poliisia ampuneet ovat vaarallisia ja aseistautuneita, konkreettista uhkaa ei kuitenkaan ole

  2. 2

   Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

  3. 3

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  4. 4

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  5. 5

   ”Haluamme vain katsoa, minkä näköisiä ihmisiä täällä on” – silmin­näkijät kertovat Porvoon suuresta poliisi­operaatiosta

  6. 6

   Kommentti: Muuttoliike myllertää Suomen alueiden väestörakennetta – Minne ovat nuoret naiset kadonneet?

  7. 7

   EU-virkamiehiä pyydetty välttämään Finnairin lentoja niiden kalleuden takia –  Miksi Brysselistä pääsee Tukholmaan 200 euroa halvemmalla kuin Helsinkiin?

  8. 8

   Pääministeri Rinne: Poliisiin kohdistuva väkivalta kertoo yhteis­kunnallisesta muutoksesta

  9. 9

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  10. 10

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp: Porvoossa poliisia ampuneet ovat vaarallisia ja aseistautuneita, konkreettista uhkaa ei kuitenkaan ole

  2. 2

   Nasa tutkii historian todennäköisesti ensimmäistä avaruudessa tapahtunutta rikosta

  3. 3

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  4. 4

   Kello 14.02 syntyi poika, ja siinä päivä sitten olikin – Kainuun keskus­sairaalan seinällä on taulu, joka kertoo lohdutonta tarinaa nälkä­maan kohtalosta

   Tilaajille
  5. 5

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  6. 6

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  7. 7

   Nuuka isoäitini kävisi ilmasto­sankarista, jos hän ei olisi tehnyt neljää ratkaisevaa ”virhettä”

  8. 8

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  9. 9

   Poliisi puuttui pahoinpitelyihin ja häiriöihin nasujaisissa Vantaalla ja Helsingissä – juhliin osallistuneella nuorella erilainen kuva tapahtumista

  10. 10

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Sade aiheutti ”valtavia vahinkoja” Helsingin rauta­tie­asemalla, metro liikennöi lauantaina mutta Rautatientorin metroasema pysyy suljettuna

  4. 4

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  5. 5

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää