Ulkomaat

Brittimedia: Boris Johnsonilla ei ole aikeita neuvotella uudesta brexit-sopimuksesta, hallitus kiistää väitteet

EU:n ja Britannian välisten neuvottelujen umpikuja näytti entistä toivottomalta maanantain diplomaattitapaamisen jälkeen.

Britannian hallitus toppuuttelee väitteitä siitä, että maa ei olisi kiinnostunut neuvottelemaan EU:n kanssa uudesta brexit-sopimuksesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Brittilehti The Guardianin maanantaina julkaiseman uutisen mukaan Britannian EU-neuvottelijat olisivat sanoneet tapaamisessaan EU-diplomaattien kanssa, että sopimukseton brexit-ero on nyt pääministeri Boris Johnsonin politiikan ”keskeisin skenaario”. Toisin sanoen pääministerillä ei olisi todellisia aikeita ryhtyä uusiin neuvotteluihin EU:n kanssa.

Britannian hallituksen uusi Euroopan neuvonantaja David Frost oli The Guardianin mukaan puolestaan pyrkinyt keskustelemaan EU-diplomaattien kanssa siitä, että neuvottelut voitaisiin käynnistää uudelleen sen jälkeen kun Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta.

”On selvää, ettei Britannialla ole toista suunnitelmaa”, Frostin maanantaina tavannut EU-diplomaatti sanoi The Guardianille. ”Ei aikeita neuvotella, mikä vaatisi suunnitelman. Sopimuksettomuus näyttää nyt olevan Britannian hallituksen keskeinen skenaario.”

Reutersin tiistaina haastattelema hallituslähde kuitenkin kiistää väitteet. Hänen mukaansa hallitus on ”valmis ja halukas” lähtemään unionista sopimuksen kanssa, mikäli myös EU on valmis neuvotteluihin.

Euroopan komission tiedottajan mukaan EU on valmistautunut Britannian sopimuksettomaan EU-eroon, mutta on avoin keskustelemaan Brexitistä maan kanssa lähiviikkoina ”joko kasvotusten tai puhelimitse”, kertoo Reuters.

BBC:n mukaan EU-diplomaatit eivät kuitenkaan näe perusteita varsinaisten neuvottelujen jatkamiselle.

Britannia on halunnut muutoksia Theresa Mayn hallituksen EU:n kanssa neuvottelemaan sopimukseen, jonka brittiparlamentti on hylännyt kolmessa äänestyksessä.

Paljastukset Britannian ja EU:n neuvottelujen täydellisestä umpikujasta tulivat sen jälkeen, kun Britannian hallitus oli sanonut ”olevansa vilpittömästi valmis neuvottelemaan”.

Samaan aikaan pääministeri Johnson on tehnyt selväksi, että sopimus allekirjoitetaan vain, jos EU suostuu Britannian oikeistohallituksen vaatimiin järjestelyihin Irlannin rajalla, eikä Britannia jäisi tulliliittoon EU:n kanssa. EU on kuitenkin toistuvasti torjunut tällaiset vaatimukset.

Edit 7.8.2019 kello 11.57. Jutun aiemmassa versiossa kerrottiin virheellisesti, että Boris Johnson haluaisi Britannian jäävän tulliliittoon EU:n kanssa. Johnson kuitenkin vastustaa tulliliittoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  2. 2

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoinpitelyä: sosiaalisessa mediassa puhutaan jälleen rasistisesta ovimiehestä

  3. 3

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  4. 4

   Brittivoimalan jäähdytys­tornit räjäytettiin, ja samalla tuhansilta ihmisiltä meni sähköt

  5. 5

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  6. 6

   K-Kauppias Marko Hoikkaniemi on päättänyt juosta kiinni jokaikisen myymälävarkaan: ”Siinä tuli nyrkkiä reippaasti, silmät olivat aika mustat.”

  7. 7

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Sosiaalinen tasa-arvo kirpaisee, koska sen johdosta menestyksen puute on vain itsestä kiinni – Mutta onko asia niin yksin­kertainen?

  9. 9

   Trumpin osto­haaveet tyrmistyttävät Grönlannissa: ”Kuulostaa joltakin, johon liittyy orjuutta ja siirtomaa­valtaa”

  10. 10

   Tampereella kaksi henki­rikoksen yritystä sunnuntaina aamu­yöllä, kumpikin uhri loukkaantui hengen­vaarallisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  3. 3

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  5. 5

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  6. 6

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  9. 9

   Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

  10. 10

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää