Ulkomaat    |   HS-analyysi

Arvostelijoiden mukaan maailman suurin demokratia on aallonpohjassa, kun Intia perui Kashmirin itsehallinnon

Korkein oikeus joutunee pohtimaan, voiko perustuslakia muuttaa asetuksella.

Intian pääministerin Narendra Modin oikea käsi, sisäministeri ja puoluejohtaja Amit Shah yllätti maanantaina paitsi Intian myös muun maailman. Shah kertoi parlamentin istunnossa ilmoitusasiana, että Kashmirin itsehallinnon taannut perustuslain pykälä 370 on kumottu kokonaisuudessaan.

Intia ja Pakistan ovat kiistelleet alueesta sitten Kashmirin jaon ja käyneet siitä kaksi täysimittaista sotaa.

Kashmirin pohjoisosaa hallitseva Pakistan tuomitsi Intian toimet tuoreeltaan jyrkästi.

Shahin ilmoituksen mukaan Intian ainut muslimienemmistöinen osavaltio Jammu ja Kashmir jaetaan kahteen hallinnolliseen alueeseen ja otetaan suoraan Delhin hallintaan. Osavaltion alkuperäisasukkaille vuonna 1947 taattu yksinoikeus kiinteistöjen ja maiden omistamiseen Kashmirissa lopetetaan, samoin yksinoikeus osavaltion virkoihin ja sosiaalitukeen.

Hallitus ennakoi mahdollisia levottomuuksia katkaisemalla puhelin- ja internetyhteydet Kashmiriin ja lähettämällä uutistoimisto AFP:n mukaan 70 000 sotilasta lisää kiistellylle alueelle, jossa on entuudestaan noin puoli miljoonaa Intian sotilasta. Turistit määrättiin poistumaan alueelta.


Kolme paikallista itsehallintojohtajaa pidätettiin maanantaina näiden protestoidessa hallituksen päätöstä. Suurta käytännön vaikutusta pidätyksillä ei ollut, sillä pääministeri Modi hajotti Kashmirin hallituksen jo vuosi sitten ja on hallinnut aluetta asettamansa kuvernöörin avulla.

Tiistaisten oppositiokommenttien mukaan maailman suurin demokratia on aallonpohjassa, jos hallitus voi muutella perustuslakia pelkillä taskussaan olevan presidentti Ram Nath Kovindin allekirjoittamilla ukaaseilla. Parlamentin ylähuone tosin on jo hyväksynyt päätöksen.

Oikeusoppineet kommentoivat uutistoimisto Reutersille, että korkeimman oikeuden on otettava asiaa koskevat valitukset pikimmiten käsittelyyn.

Perustuslaki tarjoaa hallitukselle mahdollisuuden muuttaa Kashmirin itsehallintoa yhteisymmärryksessä osavaltion ”kansankokouksen” kanssa. Kashmirin kansankokous tosin hajotettiin jo vuonna 1956, eikä paikallinen parlamentti ole ollut aikoihin koolla, joten on epäselvää, kenen kanssa yhteisymmärrys olisi saavutettu.

Kashmirin itsehallinto on ollut hallitsevan hindupuolueen BJP:n hampaissa pitkään, ja sen hävittäminen kuului puolueen vaalilupauksiin. BJP saavutti huhti–toukokuun parlamenttivaaleissa murskavoiton, joten sillä on entistä vahvempi mandaatti teoilleen.

Jäljelle jää silti kysymys, miksi toimeen ryhdyttiin kiireesti ja salaisesti juuri nyt. Eräs selitys löytyy Washingtonista.

Pakistanin pääministeri Imran Khan vieraili heinäkuun 23. päivänä Washingtonissa ja tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Herrat olivat hyvää pataa ja vierailu oli merkittävä, sillä Trump karsi Pakistanin turvallisuusjoukoille annettua tukea viime vuonna ja nimitteli pakistanilaisia ”valehtelijoiksi ja petkuttajiksi”.

Suhteiden lämmittämiselle antoi aihetta Afganistanin tilanteen kehittyminen. Yhdysvaltain rauhanlähettiläs Zalmay Khalilzad oli käynyt jo seitsemän neuvottelukierrosta kapinallisjärjestö Talebanin kanssa Dohassa, ja suunnitelmat vuonna 2001 syrjäytetyn afganistanilaisliikkeen laillistamisesta olivat pitkällä.

Tapaamisen yhteydessä Trump ilmoitti, että Intian pääministeri Modi oli pyytänyt hänen apuaan Kashmirin tilanteen rauhoittamiseksi, ja Trumpin mukaan tehtävä olisi oikein sopiva. Modi kiirehti kiistämään pyytäneensä mitään.

Trumpin tavoite Taleban-neuvotteluissa on päästä eroon Afganistanista ja saada amerikkalaiset sotilaat kotiin. Taleban taas on pitkälle Intian arkkivihollisen Pakistanin luomus. Jos Pakistan saa Yhdysvaltain tuella Afganistaniin mieluisensa hallituksen, ovat Islamabadin asiat mainiolla tolalla.

Seuraavaksi Islamabad voisi tukea jälleen Intian puoleisen Kashmirin kapinallisia. Maat kävivät viimeksi sodan partaalla viime helmikuussa, kun 40 Intian sotilasta kuoli pommi-iskussa Pulwamassa Kashmirin alueella.

Uutistoimistojen tietojen mukaan Intian uusien joukkojen siirrot Kashmiriin alkoivat viime viikon maanantaina eli kuusi päivää Khanin ja Trumpin tapaamisen jälkeen. Modi näyttää siis paitsi toteuttavan poliittista ohjelmaansa ja lisäävän kansansuosiotaan myös kampittavan Pakistanin kanssa kaveeraavaa Trumpia Kashmir-politiikallaan.

Valtiojohtajien nokittelua voi pitää myös kolmen suurta kansansuosiota nauttivan persoonan yhteenottona. Imran Khan on juhlittu krikettisankari, joka oli maajoukkueen kapteeni, kun Pakistan voitti kriketin maailmanmestaruuden vuonna 1992.

Trump on entinen tosi-tv-tähti ja Modi puolestaan nykyinen: Discovery-kanavan on määrä esittää ensi maanantaina Man vs. Wild -sarjan jakso, jossa Modi vaeltaa villieläimien keskellä yhdessä seikkailija Bear Gryllsin kanssa.

Villin luonnon sankarina Modi on Yhdysvaltain ex-presidentin Barack Obaman jäljillä. Hän oli ensimmäinen valtion päämies Gryllsin ohjelmassa vaeltaessaan Alaskassa kamera kannoillaan vuonna 2015.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää