Ulkomaat

Yhdysvallat veti lähes kaikki joukkonsa pois Syyriasta, ja nyt Isis on alkanut vahvistua uudelleen

Jihadistijärjestö on hyötynyt Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä ja kykenee toimimaan myös al-Holin pakolaisleirin sisällä.

Jihadistijärjestö Isis on alkanut vahvistua uudelleen Syyriassa, varoittaa Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisuudessa toimiva valvontakomissio. Isisin vahvistuminen on alkanut sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetänyt joukkojaan alueelta.

Samaan aikaan Isis on kyennyt vahvistamaan rivejään ja sotilaallista suorituskykyään myös naapurimaassa Irakissa, tiistaina julkaistu raportti kertoo.

Maaliskuussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti, että Isisin perustama ”kalifaatti” on tuhottu ”100-prosenttisesti”. Isis onkin menettänyt lähes kaiken niistä alueista, jotka järjestöllä oli hallussaan vielä muutama vuosi sitten. Nyt se kuitenkin hyödyntää paikallisten asejoukkojen kyvyttömyyttä pitää kapinallisia kurissa.

”Huolimatta alueellisen ’kalifaattinsa’ menettämisestä Irakin ja Syyrian islamilainen valtio (Isis) on vahvistanut taistelukykyään Irakissa ja on jälleen voimistumassa Syyriassa”, huhtikuusta kesäkuun loppuun ulottuvaa aikajaksoa käsittelevässä raportissa sanotaan.

Raportin mukaan Isisin vahvistuminen johtuu osittain siitä, että sitä vastaan taistelevat paikalliset joukot eivät ”kykene pitämään yllä pidempikestoisia operaatioita, hoitamaan useita operaatioita samanaikaisesti tai pitämään hallinnassa alueita, jotka ovat vallanneet”. Tämä taas johtuu siitä, että Yhdysvallat on vähentänyt joukkojaan Syyriassa.

Yhdysvallat on jo toteuttanut osittain vetäytymisen Syyriasta. Vetäytyminen on tapahtunut presidentti Trumpin käskystä. Päätöksen johdosta puolustusministeri Jim Mattis erosi tehtävästään.

Pieni amerikkalaisjoukko on yhä Syyrian koillisosissa sijaitsevalla kurdialueella.


Raportissa Isisin vahvistuminen yhdistetään selkeästi Yhdysvaltain joukkojen vetämiseen alueelta.

”Yhdysvaltain joukkojen vähentäminen on heikentänyt tukea syyrialaisille kumppanijoukoille hetkellä, jolloin ne tarvitsisivat lisää koulutusta ja kalustoa vastaamaan Isisin iskuihin”, operaatiota valvovan komission johtoon kuuluva Glenn Fine kirjoittaa raportissa.

Yhdysvallat on tukenut Syyriassa SDF-joukkoja, jotka on muodostettu pääasiassa kurdeista.

Raportissa varoitetaan, että henkilöpulan vuoksi Yhdysvallat ja sen paikalliset liittolaiset eivät kykene täysin valvomaan al-Holin pakolaisleiriä, jonne on koottu tuhansia Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Niinpä Isis kykenee toimimaan ja levittämään propagandaansa leirissä.

”U.S. Central Command raportoi, että Isis on aktiivinen myös al-Holissa, Syyrian koillisosissa sijaitsevassa suuressa maan sisäisten (IDP) pakolaisten leirissä, jonne on koottu tuhansia Isis-perheiden jäseniä. Isisin uskotaan värväävän uusia jäseniä leirin suuresta ihmismäärästä”, Fine kirjoittaa raportissa.

Al-Holin leiri on ollut runsaasti julkisuudessa myös Suomessa, sillä leirillä uskotaan olevan noin kymmenen suomalaista naista ja 30 lasta. Isis-naisten ja -lasten mahdollinen palauttaminen kotimaihinsa on synnyttänyt laajaa keskustelua Suomen lisäksi useissa muissa Euroopan maissa.


Isisin taistelijat ovat raportin mukaan toteuttaneet Syyriassa ja Irakissa kohdennettuja salamurhia, yllätyshyökkäyksiä sekä itsemurhaiskuja. Irakissa Isis on raportin mukaan kyennyt vakauttamaan komentoketjunsa ja logistiikkansa, mikä näkyy suunnitelmallisempina iskuina.

Ryhmän tavoitteena on molemmissa maissa ”luoda sekasortoa alueilla, jotka se on menettänyt” sekä estää paikallisia turvallisuusjoukkoja ”luomasta tehokasta hallintomallia ja ylläpitämästä yleistä järjestystä”.

Yhdysvaltain johtama liittouma arvelee, että Isisillä on yhä Syyriassa ja Irakissa 14 000–18 000 jäsentä, joista noin 3 000 on ulkomaalaisia, raportti kertoo.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun jihadistijärjestö käy tuhon partaalla ja vahvistuu uudelleen. Isisin edeltäjä Irakin islamilainen valtio lähes tuhottiin 2007–2008, kun Yhdysvaltain tukemat irakilaisjoukot nousivat ryhmää vastaan. Abu Bakr al-Bagdadi, joka myöhemmin julistautui ”kalifiksi”, onnistui kuitenkin nostamaan ryhmän uuteen nousuun Syyrian sisällissodan sytyttyä 2011.

Isis valtasi laajoja alueita Syyriasta ja Irakista ja julisti ”kalifaatin” perustetuksi 2014. Tämä innosti tuhansia ulkomaalaisia sunnimuslimeja matkustamaan alueelle. Isisiä vastaan muodostettu kansainvälinen liittouma taisteli vuosia ennen kuin Isisin valtaamat alueet saatiin vapautettua.

Joukkojen vetäminen Syyriasta on ollut keskeinen osa Trumpin Syyrian-politiikkaa. Trump on luvannut, että pieni joukko Yhdysvaltain sotilaita jää Syyriaan määrittelemättömäksi ajaksi, mutta hän on pitänyt tärkeänä sitä, että paikalliset joukot hoitavat itse alueen ongelmat.

”Lähdemme sieltä melko pian. Ja annamme heidän itse selvittää ongelmansa. Syyria saa hoitaa omat ongelmansa Iranin, Venäjän, Irakin ja Turkin kanssa”, Trump sanoi heinäkuussa.

Pentagon on ollut viime päivinä huolissaan myös Turkin mahdollisesta sotilasoperaatiosta Syyrian kurdialueille. Yhdysvallat pelkää, että Turkin hyökkäys heikentäisi entisestään mahdollisuuksia taistella Isisiä vastaan ja voisi johtaa muun muassa Isis-vankien pakenemiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Oulun poliisi tutkii vanhukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää raiskausta

  4. 4

   Varjojen naiset: Riikka Tuomi ja Jenni Eronen tietävät, minkälaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  6. 6

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  7. 7

   Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  10. 10

   Kuopion kouluhyökkääjän pysäyttäneiden poliisien nimet salattiin, vaikka yleensä nimettömät virkamiehet touhuavat aivan toisenlaisissa maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää