Ulkomaat

Suuret lupaukset vesittyivät: Kellojen siirtelyn lopettamisesta ei välttämättä tule mitään

Kellojen siirtelyn kesä- ja talviajan välillä piti päättyä jo tänä vuonna, mutta nyt päätös on siirretty vuoteen 2021. Päätöksestä tuli ennakoitua vaikeampi, ja esimerkiksi Irlanti on ryhtynyt vastustamaan koko asiaa.

Bryssel

Kuluvan vuoden piti olla viimeinen, jolloin Euroopan unionin maat siirtävät kellojaan kesä- ja talviaikaan. Toisin kuitenkin kävi. Kellojen siirtelypaketti on jumittunut jäsenmaiden ministerien käsittelyyn, eikä valmista tule ehkä koskaan.

Kellojen siirtelyn lopettamisen piti olla yksinkertainen päätös. EU-direktiivi tehtiin vuonna 2000, jotta erilaiset siirtelymallit voitaisiin yhtenäistää. Uuden ehdotuksen mukaan EU ei enää pakota siirtämään kelloja vaan maat valitsevat kesä- tai talviajan, johon ne jäävät.

”Ei ole suosionosoitusten paikka, että EU määrää kansalaisiaan siirtämään kelloja kahdesti vuodessa. Siirtelyn on loputtava”, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi viimeisessä linjapuheessaan syyskuussa.

Junckerin linjapuheen jälkeen kävi selväksi, että alkuperäinen aikataulu, vuosi 2019, oli puhdasta toiveajattelua. Viimeisin aikatauluehdotus on tullut Euroopan parlamentilta, joka päätti, että kelloja siirretään viimeisen kerran vuonna 2021.

Seuraavaksi asiasta päättävät jäsenmaat ministerineuvostossa, mutta asia ei etene. Osa jäsenmaista toivoo, että ehdotus hautautuisi vähin äänin lakiesitysten hautausmaalle.

”Mikään ei mennyt vikaan”, toppuuttelee slovenialainen liikennekomissaari Violeta Bulc HS:lle Brysselissä. Kesäajasta päätetään Brysselissä liikenneneuvostossa, ja siksi asia kuuluu Bulcin tontille.


Bulcin mukaan komissio seisoo ehdotuksensa takana edelleen.

”Kellojen siirron alkuperäinen syy, energiansäästö, ei enää paina perusteena. Lisäksi asia on innostanut eurooppalaisia ennennäkemättömällä tavalla. Tätä asiaa on kysytty minulta kauteni aikana eniten”, Bulc sanoo toimistossaan Euroopan komissiossa.

Bulc kehuu, että lakiesitys kellojen siirron lopettamisesta on hänen näkemistään esityksistä lyhin, vain viisi sivua. Aikataulu oli kuitenkin toiveikas, Bulc myöntää.

”On poliittisesti herkkä asia kysyä kansalaisilta aiheesta, joka jakaa mielipiteitä.”

Yleisesti eurooppalaiset tukevat kellojen siirtelyn lopettamista. Komission lakiesityksen takana on vuonna 2018 tehty ennätyksellisen suosittu kansalaiskysely, jossa 4,6 miljoonasta vastaajasta 84 prosenttia kannatti siirtelyn lopettamista. Suomalaiset olivat aktiivisimpien vastaajien joukossa.

Suomi on vienyt asiaa eteenpäin päämies- ja EU-parlamenttitasolla jo pitkään. Suomessa käytiin eduskuntakeskustelu aiheesta jo vuonna 2017, kun kansalaisaloite vaati kesäajasta luopumista. Eduskunta velvoitti tuolloin hallitusta viemään asiaa eteenpäin EU-tasolla.

”Tämä on yksi harvoista asioista, josta kaikki suomalaiset mepit ovat olleet samaa mieltä”, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd), joka on käsitellyt asiaa teollisuus- ja energiavaliokunnan osalta.

Suomi on kansalaiskyselyn ja asiantuntijakuulemisten jälkeen päätynyt ehdottamaan, että maa pysyisi talviajassa. Valtioneuvoston mukaan päätöstä arvioidaan vielä, kun muut maat ilmoittavat ajastaan.Lue lisää: Kellojen siirtelyä koskevaan kansalaisgallupiin tuli yli 200 000 bottivastausta samasta lähteestä

Valtaosa EU-maista ei vielä tiedä, mitä aikakysymykselle pitäisi tehdä. Ranskan teettämän kansalaiskyselyn mukaan valtaosa haluaisi kyllä eroon kellojen siirtelystä, mutta sen jälkeen mielipiteet jakautuvat. Niukka enemmistö kannattaa kesäaikaa.

Ranskalaisten huolia ovat muun muassa lasten nukkumaanmenoaika ja ruoka-ajat. Kesäaika pidentäisi iltojen valoisaa aikaa, minkä vuoksi lapset ehkä valvoisivat pidempään. Pimeät aamut taas lisäisivät energiankulutusta ja d-vitamiinilisän tarvetta.

Suomessa talviaika voitti kansalaiskyselyssä niukasti, mutta asiantuntijat ovat eri mieltä aikakysymyksen vaikutuksesta esimerkiksi terveyteen, energiankäyttöön sekä kaupankäyntiin. Suomalaiset ovat keskustelleet vilkkaasti, tarvitaanko valoisuutta enemmän talviaamuissa vai syysilloissa.

Lue lisää asiantuntijoiden näkemyksistä: Kumpi on parempi suomalaisille, talvi- vai kesäaika? Kymmenen asiantuntijaa vastaa

Mikäli Ranska päätyisi pysyvään kesäaikaan ja Suomi talviaikaan, kello olisi yhtä paljon molemmissa maissa. Belgia, Hollanti ja Luxemburg koordinoivat ajan yhdessä, ja nekin pohtivat kesäaikaa. Merkittävä kysymys Ranskalle on Saksa, jonka kanssa se haluaisi olla samassa ajassa esimerkiksi liikenteen sujumisen vuoksi.

Kummallisin tilanne syntyisi, jos Saksa jäisi talviaikaan. Silloin Ranskasta Saksaan saavuttaessa rajalla kelloa siirrettäisiin tunnilla taaksepäin, vaikka päivä idässä on jo pidemmällä.Kellokysymys on alkanut kerätä myös tiukkoja vastalauseita. Irlannin oikeusministeri Charlie Flanagan ilmoitti heinäkuussa, että aikoo hakea hallituksen tukea EU:n kelloehdotuksen vastustamiseen. Flanaganin pelko on, että Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti ja EU:hun jäävä Irlanti päätyvät EU-eron myötä eri aikavyöhykkeille. Flanagan aikoo Irish Times -lehden mukaan hakea ajatuksilleen tukea muista EU-maista.

Liikenneministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomi työskentelee EU-puheenjohtajana sen eteen, että ministerit pääsisivät sopuun joulukuun kokouksessaan. Tiedusteluja on lähetetty noin puolelle jäsenmaista, mutta Marin ei nimeä kellonaikakysymystä puheenjohtajuuskauden kärkiprioriteetiksi.

”Olimme aiemmin tässä aktiivisia, mutta nyt puheenjohtajana olemme varovaisempia nostamaan Suomen aiempia kärkikysymyksiä. Haluamme korostaa neutraaliutta”, Marin sanoo.

Jäsenmaat ovat toivoneet aikaa lisäselvityksille, ja tätä toivetta pitää Marinin mukaan kunnioittaa.

”Kannanmuodostusta hidastaa moni asia. Tarvitaan vielä sekä oikeudellista arviointia että käytännön kysymysten selvittämistä, kuten aikavyöhykkeisiin liittyvien kysymysten koordinointia”, Marin täsmentää sähköpostitse.

Suomi koordinoi aikavyöhykeasiaa naapurimaiden kanssa, Marin kertoo.

Komissaari Bulc toivoo, että Suomi löytäisi tarpeeksi argumentteja edistämään asiaa jäsenmaiden ministerineuvostossa. Jos neuvosto ei hyväksy asiaa, sekin on demokratiaa, Bulc muistuttaa.

”Voisin olla etana ja piilotella pienessä talossani tulematta koskaan ulos. Mutta tästä asiasta minulta on kysytty kuukausi toisensa jälkeen, joten päätin katsoa, onko tälle oikeasti kannatusta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  6. 6

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  7. 7

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää