Ulkomaat

Viron hallitus täyttää sata päivää, ja oikeistopopulistien ja kahden muun puolueen kuilu vain kasvaa: ”On hyvin optimistista, että hallitus kestäisi seuraaviin vaaleihin”

Viron hallituksella oli aloittaessaan ensimmäisille sadalle päivälle 58 päämäärää. Niistä selkeimmin on toteutunut alkoholiveron alennus.

Pääministeri Jüri Rataksen toinen hallitus aloitti työnsä toukokuussa ja latasi ensimmäisille sadalle päivälleen 58 päämäärää. Nuo sata päivää täyttyvät torstaina.

On aika arvioida, mitä jännittyneissä merkeissä aloittanut kolmen puolueen koalitio on saanut aikaan.

Hallituksen alku ei ole ollut helppo. Tallinnan yliopiston politiikan tutkija Tõnis Saarts ennustaakin, että hallituksen lähtölaskenta on jo käynnissä.

”Tämä hallitus ei toimi yhtenä joukkueena. Siinä on mukana kolme eri puoluetta, joilla kaikilla on erilaiset päämäärät ja toimintasuunnitelmat”, Saarts sanoo.

Erona aikaisempiin hallituksiin on, että hallitus ei edes taipaleensa alkumetreillä yritä puhaltaa yhteen hiileen.

”Yleensä erimielisyydet ja epäluottamus tulevat vasta ajan kanssa. On hyvin optimistista olettaa, että tämä hallitus kestäisi seuraaviin vaaleihin asti.”

Viron keskustapuolueen puheenjohtaja Ratas muodosti keväällä hallituksen yhdessä konservatiivisen Isänmaan ja Viron konservatiivisen kansanpuolueen eli Ekren kanssa. Oikeistopopulistinen Ekre nousi vaaleissa jättiloikalla maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Kolmikko löysi yhteisen sävelen ohi varsinaisia hallitusneuvotteluita käyneen Kaja Kallaksen. Kallaksen reformipuolue oli vaaleissa suurin puolue mutta jäi lopulta oppositioon.

Ratas myönsi toukokuussa itsekin, että hallituksen tavoitteet olivat kunnianhimoisia.

Hallituksen 58 päämäärää voidaan jakaa viiteen periaatteeseen. Ne ovat Viron yleisradioyhtiön ERR:n siteeraaman hallituksen tiedottajan mukaan perheille sopiva Viro, yhtenäinen yhteiskunta, tietoon perustuva talous, tehokas hallinto sekä vapaa ja turvattu valtio.

Konkreettisia asioita ovat esimerkiksi monilapsisten perheiden asunnon ostamisen helpottaminen valtion takauksilla, ”ennennäkemättömät” eläkkeiden korotukset, uudet puuttumiskeinot perheväkivaltaan, rahanpesuun ja terrorististen toimijoiden rahoittamiseen, valtion budjetin kattava arviointi ja uusien matkustajajunien hankintojen valmistelu.

Politiikan tutkija Saartsin mukaan hallituksen sataa ensimmäistä päivää on vaikea arvioida.

Sata päivää on lyhyt aika. Lisäksi hallituksen teot ovat Saartsin mukaan jääneet epäoleellisuuksien alle.

 


”Esillä on ollut jonkinlaista puhetta esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan muutoksesta ja julkishallinnon uudistuksesta, mutta ongelma on se, että niistä ei saada aikaan kunnollista julkista keskustelua”, Saarts kertoo puhelimitse Tallinnasta.

”Mediaa ja yhteiskuntaa tuntuu asioista keskustelemista enemmän kiinnostavan Helmejen ja Ekren yksittäisiin lausuntoihin keskittyminen.”

Helmet ovat Ekren puheenjohtaja, nykyinen sisäministeri Mart Helme, 69, ja hänen poikansa, puolueen varapuheenjohtaja ja valtiovarainministeri Martin Helme, 43. Hyvin värikästä ja jopa rasistista kieltä julkisesti käyttäneet Helmet ovat keskeinen syy, jonka vuoksi Ekreä pidetään populistipuolueena.

Ekre on valinnut kansalliskonservatiivisen, EU-kriittisen ja maahanmuuton vastaisen linjan, kuten moni muukin eurooppalainen oikeistopopulistinen puolue. Maanantaina Ekre pääsi Viron yleisradion ERR:n otsikoihin, kun Mart Helme ylisti puolueen kesäkokouksessa Unkarin autoritaarista pääministeriä Viktor Orbánia ja kiitteli tältä saamaansa tukea.

Sisäministeri Helme tapasi Orbánin äskettäin.

”Pääsimme heti asiaan ja keskustelimme yhteisen taistelumme tulevaisuuden suunnasta: miten toimia, keneen vedota ja mitä isompia valtioita tai voimia me voisimme siihen ottaa mukaan”, Helme sanoi ERR:n mukaan.

Hänen mukaansa Orbán on Ekren maailmankatsomuksen vankkumaton kannattaja.

”Se oli tunti ja kymmenen minuuttia vuoropuhelua yhteisymmärryksessä. Tämä on uusi taso, joka osoittaa, ettemme ole yksin”, Helme sanoi ERR:n mukaan.

 


Orbánin puolue on vuodesta 2010 alkaen ottanut hallintaan Unkarin oikeuslaitoksen, mediakentän, talouden ja koulutuspolitiikan. Myös sananvapaus on kaventunut.

Ekren nousu hallitukseen on herättänyt Virossa presidentti Kersti Kaljulaidia myöten huolta samanlaisesta kehityksestä.

Saartsin mukaan Rataksen hallitus on jakautunut kahtia. On Ekre, ja sitten on kaksi muuta eli Keskusta ja Isänmaa.

Viron seuraaviin parlamenttivaaleihin on lähes neljä vuotta aikaa. Saartsin mukaan kriittinen hetki on todennäköisesti edessä jo syyskuussa. Silloin valtiovarainministeriö tekee yhdessä Viron keskuspankin kanssa talousennusteen.

Huono ennuste vaikeuttaa vaalilupausten täyttämistä. Se voi Saartsin mukaan heikentää erityisesti keskustapuolueen motivaatiota pysyä samassa hallituksessa Ekren kanssa.

Tilanne on eri, jos hallitus saa aikaan merkittäviä muutoksia.

Jos hallitusyhteistyö ei lopu syyskuussa, toinen kriittinen hetki koittaa jo lokakuussa, ennen kuin Virossa päätetään seuraavan vuoden budjetista.

”Ei ole järkeä muodostaa uutta hallitusta toteuttamaan eroavan hallituksen budjettia.”

Jos hallitus kestää syksyn läpi, Saarts uskoo Rataksen hajottavan koalition viimeistään ensi kesänä. Syy on se, että Ekre suhtautuu hyvin torjuvasti Viron venäjänkieliseen väestöön, joka taas on keskustapuolueen vakiintunutta äänestäjäkuntaa. Vuonna 2021 Virossa järjestetään paikallisvaalit, ja keskusta tuskin haluaa niiden kustannuksella pitää kiinni hallituskumppanistaan.

Ekren kannalta hallituksen hajoaminen tuskin olisi mikään katastrofi, jos se tapahtuisi nyt. Saartsin mukaan tilanne riippuu siitä, edeltääkö hajoamista jonkinlainen Ekren omiin lausuntoihin tai korruptioon liittyvä skandaali vai onko kyse muusta.

”Kannattajilleen Ekre pystyy aina esittämään asian niin, että se on uhri ja marttyyri, mikä vain lisää sen kannatusta”, Saarts arvioi.

 


Hallitustaipaleen alkupuolella Ekren kannatus hieman laski, mutta nyt se on palautunut noin 20 prosenttiin. Maaliskuun alussa pidetyissä vaaleissa Ekre sai 17,8 prosenttia äänistä.

”Hallitusvastuusta huolimatta se on käyttäytynyt oppositiopuolueen tavoin”, Saarts selittää suosion syitä.

Yhden asian hallitus on saanut selkeästi aikaan. Laki alkoholiveron alennuksesta tuli voimaan heinäkuun alussa. Oluen, siiderin ja väkevien alkoholijuomien vero keveni 25 prosenttia.

”Se on varmasti ollut tavallisen kansan silmissä hallituksen suurin aikaansaannos”, Saarts sanoo.

Hänen mukaansa alennuksen todelliset vaikutukset voivat tosin jäädä aika pieniksi tavallisille kansalaisille.

Päätös oli takinkääntö Viron viime vuosien alkoholipolitiikalle, joka korotti veroja muun muassa kansanterveydellisistä syistä. Korotusten vuoksi kävi kuitenkin niin, että etenkin suomalaisten ”viinaralli” Viroon hyytyi, mikä taas vaikutti muuhun kansantalouteen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi: Porvoon epäillyt ampujat on saatu kiinni, epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia

  2. 2

   Sofi Kallio siivosi pientä kaksiota kymmenen tuntia, mutta lopputulos ei kelvannut Hoasille

  3. 3

   Johtajaguru Robin Sharma nousee aamulla kello 4.45 ja jokaisen kannattaisi tehdä samoin, hän sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomari Nurmio heitti viimeiset ”pulverit nokkaan” vuosituhannen vaihteessa, ja nyt hän kertoo HS:lle lopettavansa biisien tekemisen: ”Elämä on muualla”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvittaja Hannu Lukkarinen istui kuukauden Bodomin murha­oikeudenkäynnissä, näki salassa pidettyjä kuvia ja piirsi: ”Se oli aivan karmeaa”

  6. 6

   Suomalais­yritys tekee miljoonien liike­vaihtoa myymällä käytettyjä rannekelloja

   Tilaajille
  7. 7

   Osakkeet halpenivat tuntuvasti Aasiassa, myös Euroopan markkinoilla epävakaata kauppasodan kiihtymisen vuoksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  8. 8

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  9. 9

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  10. 10

   Jätkäsaareen rakennettiin koulu, jossa luokkia ei enää ole pitkien käytävien varrella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  2. 2

   Sofi Kallio siivosi pientä kaksiota kymmenen tuntia, mutta lopputulos ei kelvannut Hoasille

  3. 3

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  4. 4

   Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

  5. 5

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  6. 6

   Silminnäkijä Pirkanmaan operaatiosta: Iso farmariauto pakeni perässään suuri joukko poliisiautoja

  7. 7

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  8. 8

   Poptähti Taylor Swift kertoo brittilehdessä ”apokalyptisesta” vuodestaan: Taistelu Kim Kardashiania vastaan johti lopulta henkiseen romahdukseen

  9. 9

   Johtajaguru Robin Sharma nousee aamulla kello 4.45 ja jokaisen kannattaisi tehdä samoin, hän sanoo

   Tilaajille
  10. 10

   ”Haluamme vain katsoa, minkä näköisiä ihmisiä täällä on” – silmin­näkijät kertovat Porvoon suuresta poliisi­operaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  3. 3

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  4. 4

   Sade aiheutti ”valtavia vahinkoja” Helsingin rauta­tie­asemalla, metro liikennöi lauantaina mutta Rautatientorin metroasema pysyy suljettuna

  5. 5

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  6. 6

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää