Ulkomaat

Boris Johnson perui virka­miesten lomat ja käskee heidän valmistautua sopimuksettomaan brexitiin: Tätä kaikkea se tarkoittaisi käytännössä

Britannian ero Euroopan unionista tulee voimaan välittömästi marraskuun alussa, mikäli EU ja Britannia eivät onnistu neuvottelemaan uutta sopimusta. HS listasi, mitä kaikkea sopimukseton ero tarkoittaisi käytännössä.

Britannian pääministeri Boris Johnson on perunut virkamiesten lomat ja kehottanut heitä valmistautumaan ensitilassa sopimuksettomaan brexitiin, kertovat brittimediat.

Sky Newsin mukaan Johnson on kirjoittanut virkamiehille kirjeen, jossa hän painottaa, että sopimukseton lähtö Euroopan unionista on hänen ja heidän kaikkien ensisijainen prioriteettinsa.

”Lähtisin paljon mieluummin sopimuksen kanssa – – mutta tunnustan, ettei se välttämättä ole mahdollista”, Johnson kirjoitti Sky Newsin mukaan.

”Siksi aion ensisijaisesti valmistautua kiireellisesti lähtöön ilman sopimusta, ja virkamiesten tulee toimia samoin.”

The Guardianin mukaan Johnsonin kansliapäällikkö on ilmoittanut, ettei virkamiehille myönnetä lomia ennen lokakuun loppua.

Mikäli kaikki menee niin kuin Johnson on toistuvasti luvannut, Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa sopimuksen kanssa tai ilman. Nyt kaikkein todennäköisimmältä näyttää ero ilman sopimusta.

Jo alkuviikosta muun muassa The Guardian uutisoi, että pääministeri Johnsonilla ei olisi enää mitään aikeita neuvotella EU:n kanssa uudesta sopimuksesta. Artikkelin mukaan Britannian hallituksen EU-neuvottelijat olisivat sanoneet tapaamisessa EU-diplomaattien kanssa, että sopimukseton brexit-ero olisi nyt Johnsonin politiikan ”keskeisin skenaario”.

Sittemmin väitteitä Johnsonin kovasta linjasta on toppuuteltu. Myös Johnson itse on sanonut, että hän on edelleen halukas neuvottelemaan EU:n kanssa uudesta sopimuksesta. Neuvottelut eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Tähän asti Johnsonin mukaan kaikki on riippunut siitä, suostuuko EU neuvottelemaan uudelleen hänen edeltäjänsä Theresa Mayn tekemän erosopimuksen.

”Aion ensisijaisesti valmistautua kiireellisesti lähtöön ilman sopimusta.”

Suurin kynnyskysymys EU:n ja Britannian hallituksen välillä liittyy niin sanottuun backstopiin eli Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden turvaavaan varajärjestelmään. Sen myötä Britannia jäisi osittaisen EU-sääntelyn piiriin brexitin jälkeenkin.

Brittikonservatiivit ovat Johnsonin johdolla vastustaneet backstopia kovaäänisesti ja vaatineet muutoksia brexit-sopimukseen. EU ei ole suostunut vaatimuksiin, sillä muutokset heikentäisivät unionin uskottavuutta.

Tästä huolimatta Johnson on ylläpitänyt toiveita uudesta brexit-sopimuksesta, ainakin julkisuudessa.

Viimeksi torstaina hän sanoi BBC:n haastattelussa uskovansa, että Britannia ja EU tulevat pääsemään sopimuksessa yhteisymmärrykseen ja toivovansa, että EU käyttää backstopin suhteen ”tervettä järkeä”.

”EU:lla on kaikki mahdollisuudet osoittaa joustavuutensa. Heillä on edelleen paljon aikaa tehdä niin ja olen luottavainen, että he myös tekevät niin”, Johnson sanoi.

EU:ssa Britannian sopimuksettomaan eroon on jo osattu valmistautua, vaikka se ei olekaan toivottu lopputulos. EU-komission tiedottaja puhui asiasta viimeksi tiistaina Reutersin haastattelussa.

Hänen mukaansa EU on valmis keskustelemaan Britannian hallituksen kanssa brexitistä ”joko kasvokkain tai puhelimitse”.

Viralliset neuvottelut uudesta sopimuksesta eivät EU-diplomaattien mukaan kuitenkaan vaikuta todennäköisiltä.

Mutta mitä no deal eli sopimukseton EU-ero käytännössä tarkoittaisi ja kuinka se tulisi vaikuttamaan Britannian ja EU:n kansalaisten arkeen? Mitä tapahtuu, kun Britannian lähtee Euroopan unionista 31. päivänä lokakuuta?

Jos sopimukseton ero astuu voimaan, Britannian EU-jäsenyys päättyy heti. Toisin sanoen Britannian ja Manner-Euroopan välinen vapaa liikkuvuus ja EU:n toimielinten, kuten EU-tuomioistuimen ja Euroopan poliisiviraston (Europol), vaikutusvalta Britanniaan katkeaa. Britanniasta tulee siis EU:n näkökulmasta niin sanottu kolmas maa, eikä eroon liity erityisjärjestelyjä.

Euroopan komissio julkaisi oman suunnitelmansa Britannian sopimuksettoman eron varalta heinäkuun lopussa. Suunnitelmassa komissio kävi läpi mahdollisia niin koko EU:ta kuin kutakin unioniin jäävää jäsenmaata koskettavia skenaarioita.

Tavallisten ihmisten elämässä sopimukseton ero ilmenee monina yksittäisinä asioina:

1. Lääkkeiden saatavuus heikkenee

Sopimukseton EU-ero voi olla kohtalokas etenkin lääkeyrityksille, sillä Britanniassa on suuri lääketeollisuuden keskittymä. Suurista lääkevalmistajista Britanniassa päämajaansa pitävät muun muassa Glaxo Smith Kline ja Astra Zeneca.

Mikäli Manner-Euroopan ja Britannian välinen vapaa liikkuvuus katkeaa kuin seinään lokakuun lopussa, tavarantoimituksissa on syytä varautua sakkauksiin. EU:ssa ongelmiin on varauduttu muun muassa uusilla varastoilla ja logistiikkareiteillä.

Britannia puolestaan ilmoitti elokuun alussa varanneensa sopimuksetonta brexitiä varten yli kaksi miljardia puntaa lisää rahaa. Osa rahoista on suunnattu lääkkeiden hankkimista varten. Britanniassa käytettävistä lääkkeistä noin kolmasosa tulee BBC:n mukaan EU:sta.

2. Ruoan hinta nousee

Moni Britanniassa toimiva kauppaketju pelkää, että jatkossa kauppojen tuotteiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat.

BBC:n mukaan tällä hetkellä noin 30 prosenttia Britanniassa syötävästä ruoasta tulee muista EU-maista. Jatkossa ruoan hintaa nostavat muun muassa tulevat tullimaksut, punnan heikkeneminen ja kuljetuskustannusten nousu.

Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney varoitti joulukuussa, että pahimmassa tapauksessa sopimukseton brexit voisi nostaa hintoja jopa 10 prosentilla.

Alkuvuodesta useat elintarvikeketjut, kuten Lidl, Sainsbury ja McDonald’s julkaisivat alkuvuonna yhteisen vetoomuksen, jossa ne varoittivat Britannian lainsäätäjiä sopimuksettoman eron seurauksista.

3. Matkustamisen paperityö lisääntyy

Lähtökohtaisesti Britannian ja EU-maiden välisen liikenteen pitäisi toimia, kuten tähänkin asti.

EU-kansalaisille Britanniaan matkustamiseksi riittää voimassa oleva passi, eikä Britannia aio vaatia lyhyeksi ajaksi maahan matkustavilta viisumia. Reissussa kannattaa kuitenkin varautua roaming- eli verkkovierailumaksujen nousuun. Tähän asti EU:n sisäiset roaming-maksut ovat olleet samat kaikkialla.

Briteille sopimukseton EU-ero tietää aiempaa enemmän paperityötä, vaikka EU ei aio vaatia Britannian kansalaisilta viisumia. Rajatarkastukset sen sijaan voivat kestää nykyistä kauemmin. BBC:n mukaan myös muun muassa eurooppalainen sairaanhoitokortti lakkaa toimimasta.

4. Briteissä asuville EU-kansalaisille oma rekisteri

Britanniassa asuu tällä hetkellä noin 3,6 miljoonaa EU-kansalaista.

Britannian hallitus ja EU ovat solmineet sopimuksen, joka suojelee Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksia. Irlantilaisia lukuun ottamatta kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee kuitenkin jatkossa rekisteröityä Britannian sisäministeriön ylläpitämään EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmään.

Rekisteröinti tulee tehdä ennen heinäkuuta 2021. Rekisteröinti koskee kaikkia, jotka aikovat olla Britanniassa yli kolme kuukautta.

Myös Suomessa on varauduttu sopimuksettomaan brexitiin. Ulkoministeriön linjauksen mukaan Suomessa asuvien Britannian kansalaisten tulee rekisteröidä oleskeluoikeutensa mahdollisimman pian.

5. Opiskelijoiden asema mutkistuu

Britannia on ollut osa Erasmus-vaihto-ohjelmaa 1980-luvulta lähtien, mutta nyt on epävarmaa, säilyykö maa ohjelman piirissä myös jatkossa.

Maan hallitus on luvannut, että vaihtonsa jo aloittaneet saavat suorittaa sen loppuun. Sen sijaan opiskelijoiden, jotka ovat suunnitelleet lähtevänsä vaihtoon vuosien 2019–2020 aikana, vaihto saattaa vielä peruuntua. Muutokset koskettavat sekä Britanniasta EU-maihin että EU:sta Britanniaan suuntaavia opiskelijoita.

Vielä on epäselvää, kuinka brexit tulee vaikuttamaan Britanniassa opiskeleviin tutkinto-opiskelijoihin.

6. Irlannin raja pysyy auki

Mikäli kaikki menee niin kuin Boris Johnson haluaa, Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja pysyy auki myös tulevaisuudessa. Toisin sanoen EU:n tulli-, raja- ja muita muodollisuuksia ja -tarkastuksia ei oteta käyttöön.

Tällä hetkellä kysymys Irlannin rajasta on brexit-sopimuksen suurin kiistakapula. EU:n ja Britannian brexit-sopimuksessa Pohjois-Irlanti on niin sanottu backstop, ja mikäli sopimus astuu voimaan, Pohjois-Irlanti jää osittain EU:n sääntelyn alaiseksi.

7. Rahtiliikenne ruuhkautuu

Sopimuksettoman eron odotetaan aiheuttavan pahoja ruuhkia Britannian satamiin ja moottoriteille, kun rajatarkastukset astuvat voimaan välittömästi lokakuun lopussa. Erityisesti sen uskotaan hidastavan liikennettä Doverin satamassa Kentissä ja sinne vievillä moottoriteillä.

Tammikuussa Kentissä järjestettiin 87 rekan tilanneharjoitus, jolla testattiin Doverin satamaan johtavan päätien ruuhkautumista.

8. Koko Britannian taloutta uhkaa taantuma

Sopimukseton brexit tulee mitä todennäköisimmin horjuttamaan koko maailmantaloutta. Nyt sopimuksettoman eron vaikutukset näkyvät jo Britanniassa, jossa punnan kurssi laski heinäkuun lopussa alhaisimmilleen kahteen vuoteen. Seuraavana päivänä maan keskuspankki varoitti taantuman mahdollisuudesta.

Keskuspankki ei ole pitänyt taantuman todennäköisyyttä yhtä suurena kertaakaan sen jälkeen, kun Britannia äänesti EU-erosta kesällä 2016. Britannia on Euroopan toiseksi suurin kansantalous.

Oikaisu 9.8.2019 kello 18.26: Brexitin myötä Britannia ei enää olisi EU-tuomioistuimen vallan alla. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  9. 9

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää