Ulkomaat

HS-analyysi: Matteo Salvini haluaa ratsastaa kaaoksella pääministeriksi, ja tuki löytyy luultavasti laitaoikeistosta

Ennenaikaisten vaalien mahdollisuus on leijunut Italian yllä kuukausia. Salvinin Lega-puolue on suosionsa huipulla, ja Salvini haluaa pääministeriksi.

Kesälomille vetäytynyt Italia heräsi perjantaina poliittiseen kaaokseen. Varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini oli myöhään torstaina julistanut rikkovansa hallituksen ja haluavansa ennenaikaiset vaalit.

Pitkään jatkuneet erimielisyydet hallituskumppaneiden, Salvinin oikeistopopulistisen Lega-puolueen ja populistisen Viiden tähden liikkeen, välillä saavuttivat keskiviikkona lakipisteensä. Puolueet asettuivat vastakkain kiisteltyä raidehanketta koskevassa äänestyksessä.

Viiden tähden liike vastustaa Torinon ja Ranskan Lyonin välille suunniteltua raidehanketta. Keskiviikkona parlamentin äänestyksessä Lega asettui opposition puolelle tukemaan hanketta.

Torstaina Salvini ilmoitti, että uudet vaalit ovat ainoa keino selvittää hallituksen erimielisyydet.

”Pyydän italialaisia antamaan minulle täyden vallan”, hän sanoi torstai-iltana Italian televisiossa.

Perjantaina Lega-puolue jätti parlamenttiin esityksen epäluottamuslauseesta pääministeriä vastaan. Parlamentti on kesätauolla, mutta Salvini kehotti kansanedustajia ”nostamaan takalistonsa” ja palaamaan kesken lomien epäluottamusäänestykseen, jotta maa voi edetä ennenaikaisiin vaaleihin.

Salvinin omavaltainen veto on närkästyttänyt muun muassa sitoutumattoman pääministerin Giuseppe Conten ja hallituskumppani Viiden tähden liikkeen johtohahmon Luigi Di Maion.

Conte on vaatinut Salvinia selittämään äänestäjille, miksi hän haluaa kriisiyttää hallituksen, etenkin kun koko parlamentti on lomalla.

”Ei ole hänen käsissään päättää, milloin poliittisia kriisejä järjestetään”, Conte sanoi Italian televisiossa.

Di Maio vastasi Salvinin haasteeseen ja sanoi, että Viiden tähde liike on valmis vaaleihin. Hän arvosteli Salvinin tekoja omahyväisiksi.

”Salvini kaataa hallituksen hyötyäkseen suosiostaan”, Di Maio sanoo.


Ennenaikaisten vaalien uhka on kuitenkin ollut ilmassa jo kuukausia, politiikan asiantuntijat muistuttavat.

Hallituksen kaatuminen ei ole vielä virallista. Se vaatii epäluottamusäänestyksen, ministereiden vetäytymisen hallituksesta tai pääministerin eron. Suurin osa ministereistä on Viiden tähden liikkeestä.

Mitä pikemmin vaalit järjestetään, sitä paremmat mahdollisuudet Salvinilla on kerätä äänet omaan taskuunsa ennen kuin Viiden tähden liike ja oppositiopuolueet ehtivät etsiä mahdollisia liittolaisia.

Presidentti Sergio Mattarella päättää, järjestetäänkö uudet vaalit heti vai perustetaanko ensin väliaikainen hallitus, joka hyväksyy syksyllä budjetin vuodelle 2020. Budjettineuvottelut ovat vaikea paikka Italialle, jolla on toiseksi eniten julkista velkaa koko EU:ssa.

Perjantaina Italian valtion kymmenen vuoden obligaatioiden korot nousivat 1,8 prosenttiin noin 1,5 prosentista.

Hallituksen kaatumisesta voisi koitua seurauksia laajemminkin Euroopan unionille. Italia on Euroopan kolmanneksi suurin talous ja neljänneksi väkirikkain maa.

Italia ei ole vielä nimennyt ehdokasta EU-komissioon. Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että kriisin takia Italia ehdottaa komissioon henkilöä, joka ei kuulu Lega-puolueeseen.

Salvini käynnisti poliittisen hullunmyllyn palattuaan Roomaan korkean profiilin kesälomaltaan Adrianmeren rannoilta.

Kuten Salvinin ihailema Venäjän presidentti Vladimir Putin, myös Salvini on paistatellut valokuvissa ilman paitaa. Salvini on brändännyt etenkin ”pömppömahaansa”, jota on ihasteltu Italian keltaisessa lehdistössä.

Hevosilla ratsastamisen tai machoilun sijaan Salvini on esiintynyt valtavan pumpattavan flamingon kanssa, siemaillut mojitoja ja soittanut levyjä.

Salvini uskoo ”jatkuvaan kampanjointiin”. Huomiohakuinen lomailu antaa hänestä kuvan perusitalialaisena miehenä ja voi kasvattaa suosiota. Elokuussa Salvini jatkaa kampanjointiaan pitkin Etelä-Italiaa, missä Legan kannatus on heikompaa kuin pohjoisessa.


Päivää ennen hallituksen hajottamisen pyytämistä Salvini oli puhunut äänestäjilleen Sabaudian rantakaupungissa ja vertasi poliittista tilannetta huonoon avioliittoon.

”Kuten avioliitossa, jossa kulutetaan enemmän aikaa riitelyyn kuin rakasteluun, on parempi vain katsoa toisiaan silmiin ja tehdä päätös kahden aikuisen lailla”, Salvini sanoi.

Torstaina Salvini matkusti Roomaan ja laittoi eropaperit vireille Viiden tähden liikkeen kanssa.

Salvinin Lega-puolue on suosionsa huipulla Italiassa tällä hetkellä, ja mielipidemittausten mukaan Legan kannatus oli alkuviikosta jopa 38 prosenttia. Edes epäilyt vehkeilystä Venäjän kanssa eivät ole horjuttaneet puolueen asemaa.

Puolue pärjäsi hyvin EU-vaaleissa keväällä, ja menestys toistuisi luultavasti myös uusintavaaleissa.

Liittolaisia Salvini hakisi todennäköisesti puoluekentän oikeasta laidasta. Oikeistopuolueet Forza Italia ja Italian veljet (Fratelli d’Italia) nauttivat seitsemän ja kuuden prosentin kannatusta.

Sosiaalidemokraattisen puolueen kannatus on 22 prosenttia, ja Viiden tähden liikkeen 17 prosenttia. Vielä viime vuonna vaaleissa Viiden tähden liike oli Italian suosituin puolue.


Jos kaikki oikeistopuolueet yhdistyisivät, olisi niillä yhteensä yli 50 prosentin kannatus. Salvini haluaa kuitenkin pysyä kaukana 82-vuotiaan Silvio Berlusconin Forza Italiasta, ja onkin kääntänyt katseensa Italian veljiin.

Legan ja Italian veljien suurin yhdistävä tekijä on maahanmuuttovastaisuus. Italiassa parlamentin enemmistöön tarvitaan 40 prosentin kannatus. Lega voisi saavuttaa sen yksinkin tai yhdessä Italian veljien kanssa.

Silloin Italian populistihallitus ottaisi aimo loikan kohti laitaoikeistolaisempaa linjaa, johon kuuluisi myös pullikointi EU:n ajamaa talouskuria vastaan.

Italian veljet -puolueen juuret ovat uusfasistisessa Italian sosiaalisessa liikkeessä, joka oli entisen diktaattorin Benito Mussolinin kannattajien perustama puolue.

Asiantuntijat ovat toppuutelleet Salvinin voittokulkua. Mielipidemittausten mukaan Italian suosituin poliitikko on pääministeri Conte. Verkkolehti Politicon analyysissa huomautetaan, että Contea on kutsuttu Salvinin sätkynukeksi.

Vaaleissa Contella voisi olla mahdollisuus näyttää, että hän onkin itseasiassa se, jolla on langat käsissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Jättiareena on niin hillitön idea, että sen soisi toteutuvan, mutta naisten jalkapallon buumiin riittäisi kyllä vähempikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää