Ulkomaat

Seksikaupasta ja hyväksikäytöistä syytetty miljonääri Jeffrey Epstein on kuollut

New York Timesin mukaan Epstein teki vankilassa itsemurhan.

Seksikaupasta syytetty miljonääri Jeffrey Epstein on kuollut, kertovat yhdysvaltalaismediat.

Manhattanilaisessa vankisellissä kuollut Epstein oli 1980-luvun rahamarkkinahuumassa vaurastunut salaperäinen seurapiirihai, joka ui vaikutusvaltaisissa piireissä ja jonka taipumus seksuaalirikoksiin oli julkinen salaisuus.

Jeffrey Epsteinin ystäviin ovat kuuluneet muun muassa muun muassa Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump ja entinen presidentti Bill Clinton.

Yorkin herttua, Britannian prinssi Andrew joutui hänkin taannoin ongelmiin Epsteinin kartanolla tapahtuneiden asioiden seurauksena. Britannian hovi on kiistänyt prinssin osallistuneen sen enempää seksuaaliseen hyväksikäyttöön kuin Epsteinin puolesta lobbaamiseenkaan.

The New York Times kertoo saaneensa viranomaisilta tiedon, jonka mukaan Epstein teki itsemurhan. Hänet löydettiin lauantaiaamuna kuolleena sellistään manhattanilaisesta vankilasta New Yorkissa.

Epsteinin epäiltiin yrittäneen itsemurhaa jo heinäkuussa, kun hän löytyi sellistään loukkaantuneena.

Tämän jälkeen Epstein otettiin vankilassa erityistarkkailuun sen varalta, että hän yrittäisi itsemurhaa uudelleen.

Reutersin mukaan vartijat on velvoitettu tarkistamaan erityistarkkailussa olevien vankien tilanteen joka päivä 15 minuutin välein. Kun Epstein lauantaina löydettiin kuolleena, hän oli sellissään yksin, Reuters kertoo.

Sittemmin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja oikeusministeriö ilmoittivat aloittavansa kuolemasta tutkinnan. Monet ovat pohtineet, oliko Epstein sittenkään erityistarkkailussa.

”Herra Epsteinin kuolema herättää sellaisia vakavia kysymyksiä, joihin täytyy vastata”, oikeusministeri William Barr sanoi tiedotteessa.

Yhdysvaltalainen Epstein, 66, pidätettiin heinäkuun alussa seksikaupasta epäiltynä. Häntä syytettiin kymmenien nuorten naisten ja alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä New Yorkissa ja Floridassa vuosina 2002–2005.

Epsteinia uhkasi jopa 45 vuoden vankilatuomio.

Epstenia syytettiin osin alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista myös vuonna 2008, ja tällä 11 vuoden takaisella tapauksella on kytköksensä myös Valkoiseen taloon. Kytkös on Alexander Acosta.

Acosta toimi vuoden 2008 Epstein-oikeudenkäynnissä syyttäjänä, ja hänen järjestelyjensä seurauksena Epstein sai tuolloin hyvin lievän tuomion: 18 kuukautta avovankilassa, josta käsin saattoi muun muassa käydä töissä.

Donald Trumpin noustua presidentiksi Acostasta tuli työministeri, ja Trump puolusti hänen toimiaan vanhassa Epstein-jutussa. Pian Epsteinin heinäkuisen kiinnioton jälkeen Acosta jätti tehtävänsä ministerinä.

Epstein oli varakas sijoituspankkiiri. Hänen omistuksessaan oli Reutersin mukaan muun muassa 77 miljoonan dollarin arvoinen kartano Manhattanin Upper East Sidella ja toinen Palm Beachissa Floridassa.

HS kertoi Epsteinista laajassa artikkelissa heinäkuussa.

Lue lisää: Miljonääri Jeffrey Epsteinin mieltymys liian nuoriin tyttöihin oli julkinen salaisuus, ja Trumpin nykyinen työministeri takasi hänen vapautensa

Viime vuonna yhdysvaltalainen Miami Herald -lehti jäljitti kymmeniä Epsteinin mahdollisia uhreja, tarkasteli uudestaan tapaukseen liittyviä asiakirjoja ja haastatteli tapauksen kanssa työskennelleitä viranomaisia.

Vuoden lopussa julkaistuissa artikkeleissa Epsteinin uhrit kertoivat olevansa syvästi pettyneitä syyttäjien toimintaan.

”En usko, että kenellekään on kerrottu totuutta Jeffrey Epsteinin teoista”, nykyisin 30-vuotias Michelle Licata sanoi Miami Heraldille.

”Hän pilasi elämäni ja monien muiden tyttöjen elämän. Ihmisten täytyy saada tietää, mitä hän teki ja miksi häntä ei silloin syytetty, jotta tällaista ei koskaan tapahdu uudestaan.”

Uhrien mukaan on pitkälti Miami Heraldin ansiota, että heidän asiansa on otettu uudelleen käsittelyyn.

Epsteinin arvomaailmasta tiedetään loppujen lopuksi aika vähän. Hän loi itsestää kuvaa raittiina erakkona, jonka yksityislentokoneesta toimittajat käyttivät lempinimeä Lolita Express.

Epstein lahjoitti avokätisesti rahaa muun muassa Harvardin yliopistolle.

Business Insiderin mukaan hän itse opiskeli matematiikkaa, mutta jätti opintonsa kesken. New York Times kertoi hiljattain, että Epstein oli kiinnostunut ihmislajin jalostamisesta geeniteknologian ja keinoälyn avulla.

Perjantaina julkisuuteen tuli vanhoja oikeuden asiakirjoja Epsteinin hänen kumppaninsa Ghislaine Maxwellin toiminnasta. Maxwellin väitetään järjestelleen tyttöjä ja naisia Epsteinin käyttöön.

Asiakirjoissa mainitaan myös Prinssi Andrew, kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Folaatti voi vähentää vakavien sairauksien riskiä, mutta suomalaiset saavat vitamiinia liian vähän – ”Ihmettelen, ettei tästä puhuta enempää”, sanoo ravitsemusterapeutti

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  6. 6

   Insinööri kopioi osan opinnäytetyöstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  7. 7

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  8. 8

   Sörnäisiin rakennetaan kokonaan uusi katu

  9. 9

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  10. 10

   Boris Johnson tapaa pian Jean-Claude Junckerin ja yrittää viime hetken läpi­murtoa pelastaakseen EU-eron ja oman poliittisen uransa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää