Ulkomaat

Alaikäisten hyväksi­käytöstä syytetyn miljonäärin kuolinsyy herättää kysymyksiä: Bill Clintonin edustaja tyrmäsi Trumpin vihjailun salaliittoteoriasta naurettavana

Epsteinin kuolinsyy on kyseenalaistettu sekä republikaani- että demokraatti­leireissä. Kuolemasta käynnistetään ainakin kaksi tutkintaa, ja myös seksuaalirikosten selvittely jatkuu edelleen.

Seksikaupasta syytetyn miljönäärin Jeffrey Epsteinin kuolema on herättänyt kysymyksiä ja synnyttänyt lukuisia salaliittoteorioita, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Viranomaisten mukaan lauantaina kuolleen miljonäärin kuolinsyy on ilmeisesti itsemurha.

Epsteinin kuolemaan johtaneita tapahtumia tutkivat sekä FBI että Yhdysvaltain oikeusministeriö.

”Epsteinin kuolema herättää vakavia kysymyksiä, ja niihin täytyy saada vastaus”, oikeusministeri William Barr sanoi lausunnossaan CNN:n mukaan.

Syyttäjän mukaan myös tutkinta Epsteinin ja hänen lähipiirinsä toimista jatkuu edelleen epäillyn kuolemasta huolimatta.

Epsteinin kuolinsyytä on kommentoitu sekä republikaani- että demokraattileireissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump välitti Twitter-seuraajilleen konservatiivikommentaattori ja koomikko Terrence K. Williamsin salaliittoteorian, jossa Epsteinin kuolemasta syytettiin Yhdysvaltain entistä presidenttiä Bill Clintonia.”Naurettavaa, ja ehdottomasti valetta – ja Donald Trump tietää sen kyllä”, Clintonin tiedottaja Angel Ureña kommentoi teoriaa omalla Twitter-tilillään.

Clinton toki kuului Epsteinin tuttavapiiriin, ja esimerkiksi The Guardian kertoo Epsteinin kuljettaneen Clintonia yksityiskoneellaan.

Epsteinin seurassa viihtyivät aikanaan myös Trump itse ja monet muut vaikutusvaltaiset henkilöt.

New Yorkin demokraattipormestari Bill de Blasio puolestaan kutsui Jeffrey Epsteinin itsemurhaa ”aivan liian sopivaksi”, kertoo BBC.

"Moni meistä haluaa tietää, mitä hän [Epstein] tiesi”, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä de Blasio sanoi BBC:n mukaan.

”Kuinka monta muuta miljonääriä ja miljardööriä oli mukana niissä laittomissa toimissa, joihin hän oli kytkeytynyt?” de Blasio jatkoi ja totesi, ettei tieto kuollut Epsteinin mukana, vaan asia on tutkittava.

Yhdysvaltalainen Jeffrey Epstein, 66, pidätettiin heinäkuun alussa seksikaupasta epäiltynä. Häntä syytettiin kymmenien nuorten naisten ja alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä New Yorkissa ja Floridassa vuosina 2002–2005. Epsteinia uhkasi jopa 45 vuoden vankilatuomio.

Epsteinin epäiltiin yrittäneen itsemurhaa jo heinäkuussa, kun hän löytyi sellistään loukkaantuneena.

Tämän jälkeen Epstein otettiin vankilassa erityistarkkailuun sen varalta, että hän yrittäisi itsemurhaa uudelleen.

Reutersin mukaan vartijat on velvoitettu tarkistamaan erityistarkkailussa olevien vankien tilanne 15 minuutin välein.

New York Timesin mukaan Epsteinin erityistarkkailu kesti kuusi päivää. Kun hänet lauantaina löydettiin kuolleena, hän oli sellissään yksin, Reuters kertoo.

Manhattanilaisessa vankisellissä kuollut Epstein oli 1980-luvun rahamarkkina­huumassa vaurastunut salaperäinen seurapiirihai, joka ui vaikutusvaltaisissa piireissä ja jonka taipumus seksuaalirikoksiin oli julkinen salaisuus.

Sekä Clinton että Trump on yhdistetty Epsteiniin. Trump sanoi vuonna 2002 tunteneensa Epsteinin 15 vuotta ja kuvasi häntä ”mahtavaksi kaveriksi”, jonka seurassa on hauska olla.

”Kerrotaan, että hän pitää kauniista naisista yhtä paljon kuin minä, ja monet heistä ovat nuoremmasta päästä”, Trump sanoi.

Bill Clinton on puolestaan ylistänyt Epsteiniä tämän älystään ja työstään hyväntekeväisyydessä lehtihaastatteluissa, kertoo muun muassa Guardian. Clinton on myös matkustanut Epsteinin yksityis­koneella.

Clinton on kuitenkin kieltänyt olleensa läheinen Epsteinin kanssa ja kertonut heidän suhteensa liittyvän kehitystyöhön.

Myös Yorkin herttua, Britannian prinssi Andrew joutui taannoin ongelmiin Epsteinin kartanolla tapahtuneiden asioiden seurauksena. Britannian hovi on kiistänyt prinssin osallistuneen sen enempää seksuaaliseen hyväksikäyttöön kuin Epsteinin puolesta lobbaamiseenkaan.

Epstenia syytettiin osin alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista myös vuonna 2008, ja tällä 11 vuoden takaisella tapauksella on kytköksensä myös Valkoiseen taloon. Kytkös on Alexander Acosta.

Acosta toimi vuoden 2008 Epstein-oikeudenkäynnissä syyttäjänä, ja hänen järjestelyjensä seurauksena Epstein sai tuolloin hyvin lievän tuomion: 18 kuukautta avovankilassa, josta hän saattoi muun muassa käydä töissä.

Donald Trumpin noustua presidentiksi Acostasta tuli työministeri, ja Trump puolusti hänen toimiaan vanhassa Epstein-jutussa. Pian Epsteinin heinäkuisen kiinnioton jälkeen Acosta jätti tehtävänsä ministerinä.

Epstein oli varakas sijoituspankkiiri. Hänen omistuksessaan oli Reutersin mukaan muun muassa 77 miljoonan dollarin arvoinen kartano Manhattanin Upper East Sidella ja toinen Palm Beachissa Floridassa.

HS kertoi Epsteinista laajassa artikkelissa heinäkuussa.

Lue lisää: Miljonääri Jeffrey Epsteinin mieltymys liian nuoriin tyttöihin oli julkinen salaisuus, ja Trumpin nykyinen työministeri takasi hänen vapautensa

Viime vuonna yhdysvaltalainen Miami Herald -lehti jäljitti kymmeniä Epsteinin mahdollisia uhreja, tarkasteli uudestaan tapaukseen liittyviä asiakirjoja ja haastatteli tapauksen kanssa työskennelleitä viranomaisia.

Vuoden lopussa julkaistuissa artikkeleissa Epsteinin uhrit kertoivat olevansa syvästi pettyneitä syyttäjien toimintaan.

”En usko, että kenellekään on kerrottu totuutta Jeffrey Epsteinin teoista”, nykyisin 30-vuotias Michelle Licata sanoi Miami Heraldille.

”Hän pilasi elämäni ja monien muiden tyttöjen elämän. Ihmisten täytyy saada tietää, mitä hän teki ja miksi häntä ei silloin syytetty, jotta tällaista ei koskaan tapahdu uudestaan.”

Uhrien mukaan on pitkälti Miami Heraldin ansiota, että heidän asiansa on otettu uudelleen käsittelyyn.

Perjantaina julkisuuteen tuli vanhoja oikeuden asiakirjoja Epsteinin hänen kumppaninsa Ghislaine Maxwellin toiminnasta. Maxwellin väitetään järjestelleen tyttöjä ja naisia Epsteinin käyttöön.

Asiakirjoissa mainitaan myös Prinssi Andrew, kertoo muun muassa brittilehti Guardian.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Espoossa on kummallinen betonirakennelma, jota käytettiin yhden kerran 40 vuotta sitten: Mihin Mankin aaveraide johtaa?

  9. 9

   Suomenlinnassa on halvempaa asua kuin Mellunmäessä, nyt vuokria yritetään korottaa

  10. 10

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää