Ulkomaat

Monimiljonääri Jeffrey Epsteinin selli­kuoleman jälkeen seksi­rikos­vyyhdin keskiöön on nousemassa brittiläinen seura­piiri­julkkis Ghislaine Maxwell

Seksuaalirikosten selvittäminen ja rikostutkinta jatkuu. Epsteinin kuoltua vyyhdin merkittävin henkilö saattaa olla upporikas brittiläinen Ghislaine Maxwell. Järjestikö Maxwell Epsteinille seksi­kaupan uhrit?

Nuorten naisten ja tyttöjen hyväksikäytöstä kertaalleen tuomittu ja seksikaupan pyörittämisestä syytetty upporikas Jeffrey Epstein löytyi lauantaina kuolleena sellistään, mutta vyyhti hänen ympärillään jatkuu vielä pitkään.

Jäljelle jää koko joukko avoimia kysymyksiä, jotka liittyvät yhdysvaltalaisen Epsteinin väitettyihin rikoksiin, hänen lähipiirinsä rooliin nuorten tyttöjen värväämisessä sekä hänen varallisuuteensa.

Rikostutkinta jatkuu, Epsteinin uhrit vaativat hänen jäämistöstään vahingonkorvauksia ja yhdysvaltalainen media penkoo vastauksia epäselviin kysymyksiin.

Epstein oli kuollessaan 66-vuotias. Viranomaiset pitävät selvänä, että kyse oli itsemurhasta hirttäytymällä. Ihmetystä on herättänyt, miten korkean profiilin vanki onnistui tekemään itsemurhan, vaikka itsemurhariski oli tiedossa.

Epsteinin kuoltua vyyhdin ehkä merkittävimmäksi henkilöksi jää brittiläinen takavuosien seurapiirijulkkis, 57-vuotias Ghislaine Maxwell, kertoo Washington Post.

Maxwellin rooli seksikaupan pyörittämisessä oli Epsteinia syyttävien naisten mukaan keskeinen.


”Maxwell oli häntä syyttävien mukaan Jeffrey Epsteinin suojelija ja [tyttöjen] hankkija, hänen tyttöystävänsä ja hänen bordelliemäntänsä”, Washington Post kuvailee.

Epsteinin arvellaan hyväksikäyttäneen vähintään kymmeniä naisia ja tyttöjä 2000-luvun alkuvuosina. Hyväksikäytöt eli ”hieronnat” tapahtuivat Epsteinin loistoasunnoissa ja kartanoissa muun muassa Manhattanilla ja Floridan Palm Beachillä.

Washington Postin mukaan lukuisat naiset ovat sanoneet, että Ghislaine Maxwell huolehti tyttöjen hankinnasta Epsteinille.

”Hänen piti saada kolme orgasmia päivässä”, sanoi yksi Epsteinia syyttäneistä naisista, Johanna Sjoberg. ”Se oli biologista, kuin syöminen.”

Sjoberg opiskeli yliopistossa Floridassa, kun Maxwell palkkasi hänet ”assistentiksi” vuonna 2001. Sjoberg oli tuolloin 21-vuotias.

Sjoberg antoi vuonna 2015 todistajanlausunnon, jonka oikeusistuin julkisti viime perjantaina. Todistajanlausunto oli yksi tuhansista asiakirjoista, jotka Epsteinin tapauksen tiimoilta perjantaina julkistettiin.

The New York Timesin mukaan Sjoberg kertoi lausunnossaan, että hänen ”assistentin” työnsä tarkoitti seksipalveluita Epsteinille ja jos tämä ei saanut seksihieronnan päätteeksi orgasmia, siitä seurasi rangaistus.

Vastaavanlaisia todistajanlausuntoja on lukuisia, ja Ghislaine Maxwellilla on monissa keskeinen rooli. Osa seksikaupan uhreista sanoo Maxwellin myös osallistuneen hyväksikäyttöön.

Yksi Epsteinia syyttäneistä naisista, Virginia Giuffre, kertoi tulleensa värvätyksi vuonna 2000. Giuffre oli tuolloin 16- tai 17-vuotias.

Värvääjä oli Giuffren mukaan Maxwell. Giuffre sanoi, että ensimmäisessä tapaamisessa Epsteinin kanssa Maxwell ”käski minua ottamaan vaatteet pois ja antamaan suuseksiä Epsteinille”.

”Kaikessa oli kyse siitä – – miten annetaan Jeffreylle, mitä hän haluaa”, Giuffre todisti Washington Postin mukaan. ”Suuri osa tästä koulutuksesta tuli Ghislainelta itseltään, ja naisena minua tavallaan hämmästyttää, että nainen voi antaa tuollaista tapahtua.”

Maxwell sanoi vuonna 2016 kirjallisessa todistajanlausunnossa, että ”Virginia on täysi valehtelija”. Maxwell on kiistänyt kaikki muutkin syytökset. Hän on sanonut toisinaan palkanneensa Epsteinille hierojia, mutta he olivat hänen mukaansa ”aikuisia ammattimaisesti toimivia hierontaterapeutteja”.

Maxwelliä ei ole asetettu syytteeseen, eivätkä yhdysvaltalaiset rikostutkijat ole voineet kuulustella häntä, koska hän on ilmeisesti poistunut Yhdysvalloista jo vuosia sitten. Nykyistä olinpaikkaa ei tiedetä.

Ghislaine Maxwell ja Jeffrey Epstein tutustuivat 1990-luvun alussa ja viettivät leveää elämää suihkuseurapiireissä Yhdysvalloissa ja maailmalla.

Washington Postin mukaan Maxwell oli muun muassa presidentti John F. Kennedyn pojan, John F. Kennedy Jr:n kaveri 1990-luvulla ja hänet oli kutsuttu Chelsea Clintonin häihin vuonna 2010. Clintonin vanhemmat ovat entinen presidentti Bill Clinton ja entinen ulkoministeri ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

Maxwell on brittiläisen eliittiperheen lapsi ja syntyjään upporikas, toisin kuin Epstein, joka rikastui aikuisiällä investointipankkiirina.

Epsteinin omaisuuden alkuperä kiinnostaa tutkijoita

Maxwell-kytkennän lisäksi Epsteinin varallisuus on niin ikään yhä tarkemmassa syynissä.

The New York Timesin sunnuntaina julkaiseman artikkelin mukaan Epsteinin omaisuuden alkuperä on osittain hämärän peitossa.

Epsteinin raha-asiat kiinnostavat rikostutkijoita muun muassa siksi, että sen uskotaan ehkä valottavan tapaa, jolla seksikauppaa pyöritettiin.

Epsteinillä oli pöytälaatikkoyrityksiä ja kymmeniä pankkitilejä. Toisinaan hän teki valtavia, jopa kymmenien miljoonien dollareiden tilisiirtoja rikkaiden ystäviensä hyväntekeväisyysjärjestöille.

The New York Timesin mukaan suuri joukko juristeja, pankkiireja ja kirjanpitäjiä on viime viikkoina yrittänyt setviä Epsteinin varallisuuden alkuperää.

Jotkut suuret pankit, kuten Deutsche Bank ja JP Morgan, jatkoivat liiketoimintaa Epsteinin kanssa vielä vuosia sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu seksuaalirikoksista.

Epsteinia syytettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Hän selvisi tuolloin sopimusmenettelyn avulla 13 kuukauden vankeustuomiolla, jonka hän sovitti avovankilassa.

Nyt Epsteinia olisi voinut odottaa enimmillään 45 vuoden vankeustuomio.

Myös Ranskassa halutaan käynnistää tutkinta Epsteinin teoista

Ranskan tasa-arvoministeri Marlène Schiappa ja lasten oikeuksista vastaava ministeri Adrien Taquet haluavat, että myös Ranskassa käynnistetään tutkinta Jeffrey Epsteinista.

”Yhdysvaltojen tutkinnassa on tullut ilmi kytköksiä Ranskaan”, ministerit sanoivat yhteisessä tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ministerit eivät kertoneet kytköksistä tarkemmin. Epstein omisti loistoasunnon myös Pariisissa, ja hän oli juuri palannut Pariisista, kun hänet heinäkuun alussa pidätettiin New Yorkissa.

AFP viittaa yhdysvaltalaistietoihin Epsteinin ”pienestä mustasta kirjasta”, johon hän oli kirjannut yli sadan ”palkatun” nimet. ”Palkatut” olivat lukio- ja korkeakouluikäisiä naisia ja tyttöjä.

AFP:n mukaan Epsteinin muistikirjassa oli nimiä alueilta, joissa hän omisti asunnon. Näitä alueita olivat Floridan Palm Beach, New York ja myös Pariisi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää