Ulkomaat

Arkangelissa tuhoutui Putinin mainostama ydin­käyttöinen risteily­ohjus, kertoo amerikkalais­lehti: ”Otaksumme, että venäläisillä on vaikeuksia”

Venäjän ydinyhtiö Rosatom kertoi viiden kuolleen ”reaktorikäyttöisen moottorilaitteen” testiturmassa.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Arkangelin alueella Venäjällä viime torstaina sattunut ydinonnettomuus johtui uuden, ydinkäyttöisen risteilyohjuksen Burevestnikin räjähdyksestä.

Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times. Räjähdys johti ainakin viiden ihmisen kuolemaan. Onnettomuuden uhrien muistotilaisuus järjestettiin maanantaina Sarovin suljetussa ydintutkimuskaupungissa Nižni Novgorin alueella.

Nimettöminä puhuneiden viranomaisten mukaan laivaston testialueella Njonoksan kylän tuntumassa Vienanlahden rannalla testattiin Nato-nimellä SSC-X-9 Skyfall -tunnettua pitkän kantaman risteilyohjusta.Kyseessä on ohjustyyppi, jota presidentti Vladimir Putin mainosti linjapuheessaan Moskovassa Venäjän viime vuoden presidentinvaalien alla.

Moninkertaisella äänennopeudella lentävä ohjus yltää Putinin esittelemien animaatioiden mukaan maapallon joka kolkkaan. Uutta ohjustyyppiä pidetään Venäjän vastauksena Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmälle.

”Tämä ei ole bluffia”, Putin vakuutti. ”Kenelläkään ei ole toistaiseksi tällaista asetta. Ja kun on, meidän kaverimme keksivät taas jotain uutta.”


Presidentin puheen jälkeen puolustusministeriö järjesti äänestyksen ohjuksen nimestä. Voittajaksi ilmoitettiin Burevestnik eli Myrskylintu.

Kantoraketilla yläilmoihin nouseva ohjus on yhdeksän metrin mittainen. Nopeuden lisäksi sen kantomatka olisi nykyisiin risteilyohjuksiin nähden ylivoimainen – jos laite todella toimii.

Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö kertoi räjähdyksestä verkkosivuillaan lauantaina otsikolla ”valtionyhtiö Rosatomin tiedotusosaston ilmoitus”.

”Asevoimien koealueella Arkangelin alueella nestereaktorikäyttöisen moottorilaitteiston käytön yhteydessä sattuneessa turmassa kuoli viisi valtionyhtiö Rosatomin työntekijää”, tiedote kertoo. ”Lisäksi kolme työtoveriamme sai eriasteisia vammoja ja palovammoja.””Onnettomuus sattui työvaiheessa, jossa radioaktiivista syöttöjärjestelmää liitettiin nestekäyttöiseen moottorilaitteistoon.”

Yhdysvallat kehitteli samantyyppistä ydinkäyttöistä rakettimoottoria 1950- ja 1960-luvuilla. Projekti lopetettiin, koska sen hyötyjä pidettiin pieninä ja turvallisuusriskejä erittäin suurina.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Vienanmeren rannalla noin 60 kilometriä Arkangelista länteen. Suljettu testialue kuuluu Venäjän laivastolle, ja venäläisten lehtitietojen mukaan raketista olisi testattu nimenomaan sota-alukselle sijoitettavaa versiota.

Arkangelin ja testialueen puolivälissä sijaitsevassa Severodvinskin laivastokaupungissa ilmoitettiin torstaina aamupäivällä kohonneesta radioaktiivisuudesta, ja asukkaat riensivät jonottamaan joditabletteja. Myöhemmin radioaktiivisuuden ilmoitettiin palanneen pian normaaliksi.

Suomen säteilyturvakeskuksen mukaan onnettomuus ei aiheuttanut kohonneita säteilyarvoja Suomessa. Matkaa onnettomuuspaikalta Suomen rajalle on linnuntietä 430 kilometriä.

Satelliittihavaintojen mukaan testialueella oli ennen onnettomuutta ydinpolttoaineen ja -jätteen kuljetukseen erikoistunut rahtialus Serebrjanka. Se on tuonut amerikkalaislähteiden mukaan aiemmin polttoainetta Burevestnik-ohjusten testeihin, jotka ovat olleet enemmän tai vähemmän epäonnisia.

Tutkija Jeffrey Lewis kalifornialaisesta, ydinaseiden leviämistä tutkivasta James Martin -keskuksesta kertoi The New York Timesille, että Burevestnikin käyttövoimajärjestelmän testeissä on ollut lukuisia vaikeuksia.

”Otaksumme, että venäläisillä on vaikeuksia reaktorin käynnistyksessä”, Lewis sanoi.

”Youtube-video ei riitä osoittamaan, että laite todella toimii. Ehkä Putin panee sen toimimaan, ehkä se ei toimi koskaan.”

Oikaisu 12.8. kello 21.05: Jutussa väitettiin aiemmin, että onnettomuuspaikka olisi nimeltään Sarov. Uhrien muistotilaisuus järjestettiin Sarovissa, yli tuhannen kilometrin päässä onnettomuuspaikalta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  2. 2

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  3. 3

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää