Ulkomaat

Selliinsä kuolleen Jeffrey Epsteinin vankilalla on paha maine: Manhattanin ”gulagiin” uhkasi tiettävästi joutua myös suomalais­hakkeri Lauri Love

Viime vuonna brittioikeus päätti olla luovuttamatta suomalaishakkeri Lauri Lovea Yhdysvaltoihin, koska itsemurhariskiä pidettiin korkeana. Love olisi todennäköisesti joutunut juuri MCC-vankilaan, jossa oikeudenkäyntiä odottanut monimiljonääri Jeffrey Epstein teki itsemurhan.

Manhattanilla New Yorkissa sijaitsevaa liittovaltion vankilaa MCC:tä on verrattu jopa Neuvostoliiton vankileirien saaristoon, gulagiin. Sitä on myös väitetty pahemmaksi kuin Guantánamon vankileiriä, josta Yhdysvallat teki säilön ääri-islamilaisiksi terroristeiksi epäillyille ”vihollistaistelijoille”.

MCC:n eli Metropolitan Correctional Centerin maine rapistui lauantaina entisestään, kun seksuaalirikoksista tuomittu ja uutta oikeudenkäyntiä odottanut monimiljonääri Jeffrey Epstein teki siellä itsemurhan. The New York Timesin tietojen mukaan hän hirttäytyi lakanaan.

Yhdysvaltain vankiloiden tilaan liittyy myös suomalaiskytkentä. Talvella 2018 brittiläinen tuomioistuin päätti, ettei suomalais-brittiläistä hakkeria Lauri Lovea pidä luovuttaa Britanniasta Yhdysvaltoihin.


Lovea olisivat odottaneet Yhdysvalloissa syytteet vakavista tietomurroista. Edessä olisi ollut jopa 99 vuoden vankeustuomio. Love on nyt 34-vuotias.

Brittikanava BBC:n mukaan Love olisi joutunut todennäköisesti juuri New Yorkin MCC:hen.

”Tuomarien mukaan luovutus olisi epäoikeudenmukainen ottaen huomioon Loven heikon henkisen ja fyysisen terveydentilan”, HS uutisoi helmikuussa 2018. ”Vankilaolot Yhdysvalloissa olisivat [tuomarien mukaan] omiaan heikentämään Loven terveyttä entisestään.”

Loven luovutuspäätöstä koskevassa brittioikeudenkäynnissä itsemurhariski oli toistuvasti esillä, HS kirjoitti marraskuussa 2017.

Mahdollinen oikeudenkäynti Britanniassa ei Lovea huolestuttanut.

”Yhdysvaltoihin verrattuna se on ’walk in the park’, mitä se onkaan suomeksi? Lasten leikkiä”, Love kertoi HS:lle viime vuonna.

Mutta mikä on Metropolitan Correctional Center, jonka Lauri Love vältti ja jossa Jeffrey Epstein teki itsemurhan?

Vuonna 1975 rakennettu MCC on ulkonäöltään kiistattoman ruma 12-kerroksinen kompleksi, joka sijaitsee planeetan kalleimpiin kuuluvalla alueella, Manhattanilla.Ruosteenvärinen vankila on monen suomalaisturistinkin tuntemalla seudulla, Brooklynin sillan kupeessa ja Chinatownin liepeillä. Maailman rahavallan ytimeen Wall Streetille on parin kilometrin matka.


MCC:n viime vuosien tunnetuin vanki on ollut meksikolainen huumekartellin johtaja Joaquín Guzmán Loera, lempinimeltään ”El Chapo” eli ”Pätkä”. Hänet tuomittiin heinäkuussa elinkautiseen vankeusrangaistukseen ja siirrettiin Coloradoon kärsimään tuomiotaan.

Oikeudenkäyntinsä aikana huumepomo valitti MCC:n vankilaoloista. Eristyssellissä pidetty Guzmán anoi muun muassa mahdollisuutta ulkoliikuntaan, kuutta vesipulloa viikossa sekä korvatulppia.


Muita tunnettuja vankeja ovat olleet Gambinon mafian newyorkilainen johtaja John Gotti (1940–2002) sekä huijarisijoittaja Bernie Madoff (s. 1938). Madoff rakensi kymmenien miljardien dollareiden pyramidihuijauksen ja tuomittiin 150 vuoden vankeusrangaistukseen kesällä 2009.

Myös pakistanilaisterroristi Ramzi Ahmed Yousef oli MCC:ssä. Hän oli syyllinen World Trade Centerin vuoden 1993 pommi-iskuun.

Jeffrey Epsteinin itsemurhan myötä MCC on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

Epsteinia valvoneilla vanginvartijoilla oli takana pitkä ylityöputki, ja vankilassa on krooninen henkilöstövaje. Epsteinin itsemurhaa ei onnistuttu estämään, vaikka hänet oli heinäkuussa jo kertaalleen löydetty sellistään tajuttomana ja jälkiä kaulassaan.


BBC:n mukaan MCC:ssä oli Epsteinin kuolinpäivänä 763 vankia. Kapasiteetiksi määritettiin rakennusvaiheessa 474 vankia.

MCC:n vangit ovat valittaneet selleihin tulleista suurikokoisista rotista, BBC kertoo. Niin ikään on valitettu ilmastointilaitteista, jotka ovat niin äänekkäitä, että se estää nukkumisen.

BBC viittaa Brooklyn Collegen professori Jeanne Theoharisiin, joka on kirjoittanut MCC:n oloista. Theoharis on rinnastanut MCC:n ”Iranin tai Venäjän” kaltaisten maiden vankiloihin. Hän on kutsunut paikkaa ”gulagiksi”.

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu tansanialaisterroristi Ahmed Khalfan Ghailani puolestaan on kuvaillut Guantánamon vankileiriä ”miellyttävämmäksi” ja ”rennommaksi” paikaksi kuin MCC:tä. Hän on yksi harvoista, ellei ainoa, jolla on kokemusta molemmista.

Vaarallisimmille vangeille tarkoitetut MCC:n yksiköt ovat erityisen pahamaineisia.

”Jos tarkoituksena on suunnitella paikka, jossa ihminen tulee hulluksi, tätä olisi vaikea ylittää”, vankien oikeuksia ajavan Federal Defenders -kansalaisjärjestön johtaja David E. Patton totesi vuonna 2017 The New York Timesille.

Pattonin mukaan loisteputket ovat aina päällä, eivätkä vangit ole käytännössä lainkaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   HBO:n norjalainen uutuus­sarja Beforeigners ei innosta, vaikka Krista Kososella onkin sen paras rooli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää