Ulkomaat

Arkangelin rakettiturman onnettomuuspaikkaa ryhdytään raivaamaan, asukkaiden evakuoinnista ristiriitaisia tietoja

Virallisen mittaustiedon mukaan Severodvinskin radioaktiivisuutaso oli torstaina jopa 16-kertainen normaalin nähden.

Venäjän viranomaisten mukaan onnettomuuspaikan raivaus Arkangelin länsipuolella sijaitsevalla laivaston Sopkan testialueella aloitetaan keskiviikkoaamuna. Ydinkäyttöinen rakettimoottori räjähti koekäytössä alueella torstaina, ja viisi ihmistä kuoli.

Onnettomuuspaikan läheisyydessä sijaitsevan Severodvinskin kaupunginjohtajan kanslia ilmoitti, että testialueen naapurissa sijaitsevan alle 500 asukkaan Njonoksan kylän asukkaita on pyydetty lähtemään tilapäisesti turvallisemmille alueille, kertoi uutistoimisto Interfax.

Arkangelin alueen kuvernööri Igor Orlov kommentoi uutistoimistolle heti tämän jälkeen, että puheet Njonoksan kylän evakuoinnista ovat ”täyttä soopaa”. Epäselväksi jäi, oliko erimielisyydessä kyse evakuoida-sanan sisällöstä vai raivaustyön vaarallisuudesta ylipäätään.Paikalliset tiedotusvälineet raportoivat sosiaalisessa mediassa liikkuvista evakuointitiedoista jo aiemmin.

Uutissivusto Severnye Novosti raportoi keskiviikkona, että Sopkan onnettomuudessa loukkaantuneiden kolmen ydinvoimayhtiö Rosatomin työntekijän hoitoa ympäröi Severodvinskin sairaalassa salaisuuden verho. Kaikki hoitoa koskeva tieto on julistettu salaiseksi ja hoitavat lääkärit ovat joutuneet allekirjoittamaan erillisen vaitiololupauksen.

Säitelytasot lähes 200 000 asukkaan Severodvinskin kaupungissa nousivat torstaina 4–16-kertaiseksi Sopkan ydinonnettomuuden seurauksena, kertoo Venäjän sääviranomainen Rosgidromet. Asiasta raportoivat venäläiset uutistoimistot.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Vienanmeren rannalla noin 60 kilometriä Arkangelista länteen. Suljettu testialue kuuluu Venäjän laivastolle. Severodvinski sijaitsee Arkangelin ja Njonoksan välissä.

Viranomaisten mukaan säteily palasi tavanomaiselle tasolle muutaman tunnin kuluttua onnettomuudesta. Ympäristöjärjestö Greenpeace arvioi tuoreeltaan säteilytasojen nousseen jopa 20-kertaiseksi.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että ydinonnettomuus johtui uuden, ydinkäyttöisen risteilyohjuksen Burevestnikin räjähdyksestä, kertoo muiden muassa sanomalehti The New York Times.

Kyseessä on ohjustyyppi, jota Venäjän presidentti Vladimir Putin mainosti linjapuheessaan Moskovassa Venäjän presidentinvaalien alla viime vuonna. Ydinkäyttöinen ohjus on herättänyt lännessä epäilyksiä ja asiantuntijat ovat muistuttaneet, että Yhdysvallat kehitteli samanlaista laitetta 1950-1960-luvuilla, mutta luopui hankkeesta.

Presidentti Donald Trump näyttää kuitenkin uskovan ydinkäyttöiseen ohjukseen. Hän kirjoitti tiistaina Twitterissä, että Yhdysvallat oppii valtavasti ”pieleen menneestä ohjusräjähdyksestä” Venäjällä.

”Meillä on samanlaista mutta kehittyneempää teknologiaa”, Trump kirjoitti.
Venäjän onnettomuudessa on saattanut olla kyse myös jostain muusta kehitteillä olevasta aseesta, kuten ydinkäyttöisestä Poseidon-torpedosta. Sotilasprofessori Petteri Lalu Maanpuolustuskorkeakoulusta ja ohjelmajohtaja Fredrik Westerlund Ruotsin puolustusvoimien FOI-tutkimuslaitoksesta arvioivat STT:lle, ettei asiasta ole vielä nykytietojen perusteella varmuutta.

”Rosatomin mukanaolo ja heidän ilmoituksensa vahvistavat, että ydinenergian koeluontoisesta käytöstä uuden ohjusteknologian kehittämisessä on ollut kysymys”, Lalu tiivistää.

Totuus voi jäädä pitkäksikin aikaa hämärän peittoon, sillä Venäjä ei ole ollut halukas paljoa kertomaan aseiden kehityksessä sattuneista takaiskuista, Westerlund sanoo.

Tapahtunut asettaa erikoiseen valoon Putinin puolentoista vuoden takaisen puheen, josta sai helposti käsityksen, että uusien ihmeaseiden kehitys ja testaus olisi jo pitkällä ja menestyksekästä.

Westerlundin mukaan Putinin esiintymisen eräs tärkeä tavoite oli parantaa neuvotteluasemia Yhdysvaltain kanssa.

”Putinin mainostamat aseet olivat sellaisia, joihin Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä ei purisi, ja siksi ne esiteltiin”, Westerlund sanoo.

Oikaisu 13.8. kello 21.02: Korjattu Sopkan kirjoitusasu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää