Ulkomaat

Britannia valmistautuu myrskyisään brexit-syksyyn: Boris Johnson voi saada parlamentilta potkut

ING-pankki arvioi tiistaina, että Britannian sopimuksettoman EU-eron todennäköisyys on nyt 25 prosenttia. Suurempi todennäköisyys on yhä, että brexit lykkääntyy taas ja Britanniassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Lontoo

Kesälomakauden uneliaisuuden ei pidä antaa pettää: brittipolitiikkaa odottaa myrskyisä syksy ja jopa perustuslaillinen kriisi, kun maa valmistautuu eroamaan EU:sta lokakuun lopussa.

Pääministeri Boris Johnson pitää yhä kiinni lupauksestaan – eli uhkauksestaan, kun asiaa katsotaan brexitin vastustajien näkökulmasta – viedä Britannia ulos EU:sta vaikka ilman erosopimusta.

Heinäkuun lopussa konservatiivipuolueen ja -hallituksen johtoon noussut Johnson ei ole vielä tavannut EU-maiden johtajia uudessa asemassaan. Puhelinkeskusteluja on sen sijaan käyty.

Maanantaina Johnson keskusteli Belgian pääministerin ja tulevan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa.

”Hän [Johnson] toisti, että Britannia on valmis neuvottelemaan hyvässä hengessä vaihtoehdosta backstop-järjestelmälle. Mutta jos EU pysyy kannassaan, että erosopimusta ei voi muuttaa, on meidän [Britannian] lähdettävä ilman sopimusta lokakuun 31. päivä”, Downing Streetin tiedotus ilmoitti.

Backstop-varajärjestelmä on Britannian ja muun EU:n neuvotteleman erosopimuksen suurin kipupiste. Sen tarkoitus on pitää Pohjois-Irlannin raja avoimena brexitin jälkeenkin. Käytännössä se jättäisi Britannian ja Pohjois-Irlannin osittaisen EU-sääntelyn piiriin brexitin jälkeenkin.

Muu EU on sanonut useaan otteeseen, että erosopimusta ei enää neuvotella uusiksi.

Johnsonin jyrkkä kanta on nostanut äkkieron eli sopimuksettoman EU-eron todennäköisyyttä.

Hollannissa pääkonttoriaan pitävä ING-pankki arvioi tiistaina, että äkkieron todennäköisyys on nyt 25 prosenttia. Arviosta uutisoi Reuters.

Vielä suuremman todennäköisyyden eli 40 prosenttia ING-pankki antoi sille, että Britanniassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit. Samalla brexit-päivää lykättäisiin jo kolmannen kerran.

Johnson ei ole myöntänyt suunnittelevansa vaaleja. Eri puolueiden sisällä valmistautuminen parlamenttivaaleihin käy kuitenkin jo kuumana.

Sitä ennen brittiparlamentin alahuone saattaa yrittää antaa potkut istuvalle pääministerille. Alahuone palaa kesälomalta tiistaina 3. päivä syyskuuta. Epäluottamusäänestys voi olla edessä jo syyskuun alkupuolella.

Johnson johtaa vähemmistöhallitusta, joka tukeutuu pieneen pohjoisirlantilaiseen Demokraattiseen unionistipuolueeseen (DUP). Täytevaalit ovat syöneet jo ennestäänkin niukan enemmistön olemattomiin.

Samalla opposition mahdollisuudet kaataa konservatiivihallitus ovat kasvaneet.

Mutta vaikka Johnson saisikin alahuoneelta epäluottamuslauseen, ei se vielä tarkoita sitä, että pääministeri vaihtuu ja brexit lykkääntyy tai peruuntuu.

Jos pääministeri hallituksineen menettää alahuoneen luottamuksen kesken vaalikauden, alkaa kahden viikon mittainen etsintäkausi. Sen aikana kilpaileva pääministerikandidaatti voi yrittää saada alahuoneen enemmistön taakseen ja muodostaa näin uuden hallituksen.

Myös syrjäytetty pääministeri saattaa koittaa pysytellä vallankahvassa sen sijaan, että eroasi heti ja ilmoittaisi uusista parlamenttivaaleista.

Lain antamat ohjenuorat ovat hyvin niukat. Paljon jää tulevan improvisoinnin varaan.

Brittimedian tietojen mukaan Johnson ei olisi luopumassa vallasta vapaaehtoisesti ja heti, vaikka häviäisikin epäluottamusäänestyksen.

On myös mahdollista, että Johnson määräisi ennenaikaiset parlamenttivaalit vasta marraskuulle eli brexit-päivän jälkeiselle ajalle. Näin EU-ero ehtisi toteutua, vaikka alahuone kaataisi hallituksen jo alkusyksystä.

Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa, oli erosopimusta tai ei. Brexitiä voi lykätä vain kaikkien EU-maiden yhteisellä suostumuksella. Muu EU myöntyy lykkäykseen vain, jos syynä on parlamenttivaalit tai uusi EU-kansanäänestys. Johnsonin hallitus puolestaan ei halua lykkäystä.

Institute for Government -ajatuspajan tuoreen raportin mukaan sopimuksetonta EU-eroa vastustavilla parlamentaarikoilla on vain vähän keinoja tukkia äkkiero:

”Vaikka he saisivat [alahuoneessa] siihen enemmistön, voi heidän olla vaikea toteuttaa hanketta, kun aikakin on loppumassa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  9. 9

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää